Dues propostes ara per als amants de la natura. La primera: caminsdefauna.cat, una iniciativa pionera a Catalunya, oberta a la participació de tothom, per tal de fer un seguiment de les rutes que utilitzen els animals arreu del país i ajudar a millorar-les. Col·laborar-hi és tan fàcil com fer una fotografia d'una petjada, una deposició o les restes d'un animal mort per col·lisió, posicionar-la geogràficament i enviar-la a la web. És important, sobretot, buscar i trobar aquestes restes a l'entorn de ponts, túnels o carreteres.


La web té un mapa on es poden seguir els diferents punts de trobada aportats pels testimonis, i, clicant a sobre, obtenir més informació. Caminsdefauna té tres objectius: protegir els animals, reduir el risc d'accident per als conductors i millorar l'eficiència de les intervencions orientades a potenciar la connectivitat ecològica. El projecte compta amb el suport de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i de l'Obra Social de Catalunya Caixa.

L'altra proposta és la de la web recercaenacció que durant els últims dos mesos ha anunciat quins ocells migratoris han anat arribant a Catalunya aquesta primavera. El projecte està a punt de tancar-se i ja tenim, per tant, una àmplia i documentada informació per consultar. El seguiment s'ha fet amb les dades aportades per diverses estacions d'anellament situades a Catalunya i també a les Illes i al nord d'Àfrica.

El projecte Migradors de la Primavera ha estat coordinat per l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i pel mateix portal Recerca en Acció. A més, ha comptat amb la col·laboració de la Societat Menorquina d'Ornitologia, el GOB-Mallorca i el Grup AU d'Ornitologia.