Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La Sara i la seva amiga parlen d'una situació real que els pot passar als usuaris de les xarxes socials. Es coneix com a sèxting, i és quan un desconegut intenta obtenir, per exemple, fotografies de tipus eròtic. En altres vídeos, les dues amigues parlen, i alerten, sobre temes com tecnoaddiccions, anorèxia i bulímia, ciberassetjament o els continguts lesius a internet.Aquestes petites històries formen part de la campanya que ha engegat el CAC, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, per oferir a les famílies i als educadors consells i eines útils per protegir els menors dels perills de la xarxa. Els trobaran tots a la seva web, i val la pena donar-hi un cop d'ull i comentar-los a casa o a l'escola.

Entre les recomanacions hi ha consells per als menors sobre no compartir informació personal en cap web o xat, o, quan se sentin incòmodes o assetjats per determinats comentaris, fotografies o vídeos, posar-ho en coneixement d'algú de la família. També es convida els pares i mares a navegar amb els fills i a fomentar un esperit crític.

En l'actualitat, el CAC està treballant en informes sobre continguts perjudicials a internet, especialment per als menors, amb temes com ara els jocs d'atzar, les drogues i la violència masclista.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
El Museu Virtual del Poble Gitano Educatius - Art i cultura

S'acaba de celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano i és un bon moment per repassar aquest museu virtual, que ens ofereix un panorama exhaustiu de la seva història i cultura. Hi trobem, per exemple, l'explicació dels seus orígens, que cal buscar a la zona del Panjab, a l'Índia, d'on van sortir fa un miler d'anys. La seva ruta els va dur al nord d'Àfrica i a Europa, i, a Catalunya, hi van arribar ara fa justament sis segles. A la mateixa web, també hi trobem exemples de paraules de la llengua gitana que s'han incorporat al català, com ara "calé", "cangueli", "halar" o "xaval".Més que un museu, la web és una bona font d'informació sobre el passat i el present dels gitanos a Catalunya. La web també compta amb un blog on es van publicant articles amb opinions sobre temes d'actualitat. I incorpora un accés al Pla Integral del Poble Gitano 2014-2016 de la Generalitat.

El Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya és una iniciativa de Rromane Siklovne, Associació de Joves Estudiants Gitanos del Bon Pastor, i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.


ALTRES ENLLAÇOS

Gitanos, a la Viquipèdia
Historiografía del Pueblo Gitano en la web Unión Romaní
Fundación Secretariado Gitano
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

El combat dels savis Art i cultura - Jocs i concursos - Educatius

A l'esquerra, Albert Einstein; a la dreta, Marie Curie. Dos pesos pesants de la ciència en un combat total! Tenim poc més d'un minut i mig per derrotar el nostre oponent i passar pantalla. Després d'acabar amb Marie Curie ens enfrontem amb Pitàgores, Darwin, Newton o Stephen Hawking.No és cap broma, aquest joc existeix, és diu Science Kombat, i l'acaben de crear uns dissenyadors de videojocs per a la web de la revista brasilera "Superinteressante". És una revista de ciència per a joves, i per això han triat vuit grans savis de totes les èpoques com a protagonistes. A més dels citats, també hi ha Nikola Tesla i Alan Turing.

El joc, que imita l'estil dels antics jocs de lluita, és gratuït i està disponible en anglès i en portuguès. El joc, de moment, només funciona a la pròpia web, però anuncien que aviat n'hi haurà una versió App per a l' "smartphone". Per jugar només hem de fer servir les fletxetes del nostre teclat, que mouen el personatge, i la "w" i la "e" per llançar els atacs.

Els dissenyadors han pensat en tot, i cada geni té uns atacs especials relacionats amb els seus descobriments. Per exemple: Marie Curie llança elements radioactius, Stephen Hawking ataca amb forats negres, Pitàgores fa un salt mortal seguint els costats d'un triangle, Tesla té una mena de pistola de rajos elèctrics, Darwin evoluciona a diversos tipus de mico i Newton llança pomes i també rajos a través d'un prisma, ja que va descobrir la descomposició de la llum blanca en llums de diversos colors. Si el proven, repetiran!

A la mateixa web de la revista hi ha altres jocs, com ara Filosofighters, on els que lluiten són els filòsofs i pensadors més importants de la història, com ara Plató, Sant Agustí, Maquiavel, Marx o Nietzsche.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Arriba la nit dels Oscars i nosaltres parlem... de cine! Cinescola és una web catalana que vol ajudar els professors a fer servir les pel•lícules com a eina pedagògica a l'aula. El seu objectiu és que els alumnes aprenguin a estimar el cinema, fomentar-ne la lectura crítica i reflexionar al voltant dels temes que es plantegen en la pantalla.El projecte va néixer el 2004, i ara se n'acaba de reformar i actualitzar la presentació. Planteja una sèrie de títols, de totes les èpoques i de fàcil accés; dividits en dues grans categories: per a Primària i per a Secundària. En aquest segon cas, a més, troben 16 subdivisions, adreçades a les diferents matèries, com ara Naturals, Matemàtiques o Tecnologia. A Naturals, per exemple, selecciona 12 títols, com ara "King Kong". De cada pel•lícula en trobem el tràiler i una sinopsi, i l'enllaç a un complet PDF, amb tot un seguit d'informació i de propostes d'activitats docents per fer a l'aula després del visionat.

També hi ha un apartat dedicat a recomanar llibres de cinema que poden ser útils a classe, un recordatori al crític Miquel Porter Moix, i un recull d'enllaços d'interès per la seva temàtica cinematogràfica. A més, a la part inferior de la web, s'hi han afegit quatre gran enllaços: El Rebost de Cinescola, adreçat als professors perquè publiquin les seves pròpies propostes sobre pel•lícules; Llenguatge Cinematogràfic, La Història a través d'Imatges i Didacticolite.

Com els mateixos responsables de la web defineixen, "es tracta de lluitar per trencar amb l'hàbit d'empassar-se pel•lícules sense pensar-les, sense acostar-se tranquil•lament, assossegadament a elles i gaudir de les seves imatges i de les seves propostes visuals, de les seves idees i de les seves advertències. Es tracta de dignificar el fet de veure una pel•lícula i de formar espectadors."
Cinescola és una web coordinada per Ramon Breu, amb la direcció pedagògica d'Alba Ambròs i la direcció tècnica de Jaume Soriano.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La Judith i el Miquel Àngel parlen sobre salut mental, un tema que encara continua sent tabú a la nostra societat. Perquè comenci a deixar de ser-ho i ajudar a normalitzar la situació dels que tenen aquest problema, l'ONG catalana Obertament ha posat en marxa la campanya #capconversapendent.

Col·laborar-hi és molt senzill: només cal entrar a la web i omplir una de les converses pendents que ens proposen fins a reduir la xifra a zero. Omplir-la vol dir deixar-hi el nostre nom i, si volem, un testimoni. L'objectiu és contribuir a difondre la campanya i, sobretot, donar visibilitat a un problema, la salut mental, que pot afectar una de cada quatre persones al llarg de la seva vida.Obertament va néixer el desembre del 2010 i és la suma de diverses institucions implicades en la salut mental a Catalunya.

Com ells mateixos expliquen a la seva web, la raó de ser d'Obertament "és lluitar contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d'algun problema de salut mental, donar cobertura a tot el treball fet per moltes entitats i persones, facilitar la tasca de generació i disseminació d'aprenentatges i, a través del màrqueting social i de l'experiència en primera persona, treballar per aconseguir canvis en les actituds i els comportaments de la població respecte a les persones que tenen algun problema de salut mental".

A més, en l'àmbit internacional, Obertament forma part de la Global Alliance Against Stigma, un moviment mundial contra la discriminació en salut mental.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Des que neixen i fins als dotze mesos, els nadons aprenen a reconèixer la llengua en què se'ls parla, a interactuar amb els que els l'envolten o a fer les primeres vocalitzacions i balbotejos.

Aquesta nova web, anomenada "Abans de les primeres paraules", se centra en aquest fenomen i a explicar a pares i educadors infantils la manera com el nadó percep i s'expressa abans de saber parlar. Dóna consells, com ara imitar els seus gestos o parlar-li de manera molt expressiva.La web també recull vídeos i textos molt entenedors, basats en les últimes investigacions en aquest camp; així com entrevistes amb experts per ajudar a potenciar tots aquests precursors del llenguatge. També té un apartat de preguntes freqüents, en què aclareixen, per exemple, els dubtes sobre els beneficis de parlar dues llengües a casa.

La web és un projecte de RecerCaixa, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i la participació de la Universitat de Sheffield, al Regne Unit. Pels impulsors del projecte: "l'objectiu era doble: d'una banda, aprofitar les TIC per posar a l'abast de pares i educadors els coneixements més recents sobre quins són els precursors del llenguatge i sensibilitzar-los de la importància de potenciar-los i, de l'altra, estudiar aquests precursors des d'una perspectiva multidisciplinària integradora, i avaluar l'efecte de les respostes dels adults en el seu desenvolupament."

"Abans de les primeres paraules" està disponible en català, castellà i anglès.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Mai s'ha fet una reproducció a escala del Sistema Solar com aquesta. Un grup d'amics aficionats a la ciència van anar fins a un enorme llac sec, a Nevada, als Estats Units, i van recrear com seria el nostre sistema si el Sol fos un globus d'un metre i mig de diàmetre. A partir d'aquí van situar els planetes amb la mida i la distància a l'escala corresponent: Mercuri, petit com un pèsol, a 68 metres. Venus, a 120. La Terra, com una bala blava de les de jugar, a 176 metres... i així amb la resta de planetes, i sempre dibuixant sobre el terreny l'òrbita corresponent, amb un cotxe.Mart ja era a 269 metres. Se'ls va fer de nit mentre situaven Júpiter, com una petita pilota, a gairebé un quilòmetre del Sol. Després, Saturn, amb els seus anells, a 1,7 quilòmetres. Urà, com una bombeta, a més del doble, 3,4. I Neptú, el més llunyà, a 7,6 quilòmetres d'on havien situat el globus. Quan va sortir el Sol es van situar a l'òrbita terrestre i van comprovar que la mida del globus era la mateixa que el Sol, cosa que va demostrar que la seva escala era la correcta.

Tot el procés, que acaba amb la sortida del Sol, i moltíssims detalls estan explicats en un vídeo que s'acaba de penjar a la xarxa i que ens dóna una idea realment aproximada de com de gran és el nostre Sistema Solar.

Els responsables de la iniciativa, i del vídeo, són Wylie Overstreet i Alex Gorosh. En aquest altre vídeo, expliquen com el van fer.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Des del moment que portem un fill al món ens sorgeixen un munt de preguntes... que no s'acaben mai. I aquí, per sort, hi podrem trobar algunes de les respostes. Edukame.com és una web en castellà, creada per uns emprenedors barcelonins que té la vocació d'ajudar els pares a pujar els seus fills des de l'educació emocional.Només cal registrar-se per tenir accés a una gran part del contingut, de forma gratuïta. tot i que una suscripcio de pagament ens doni accés a altres continguts premium. Hi trobem centenars d'articles d'interès sobre temes de la vida quotidiana dels nens, com ara alimentació o aprenentatge, una trentena de descàrregues educatives i lúdiques, i quinze tests per als pares, per saber, per exemple, quin és el nostre temperament.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara que comencen les vacances, cal trobar activitats per fer amb els nens. S'imaginen, per exemple, conèixer com vivien els homes neolítics, visitant un autèntic jaciment a la Draga, de Banyoles? O veure -i tocar- un "Triceratops" de grandària natural, al Museu Crusafont de Sabadell? Són algunes de les moltes propostes que trobem al portal Buscaciència, l'agenda de les activitats científiques de Catalunya.Les podem buscar per categoria, per municipi o per data, i filtrar-ne, directament, totes les que estan pensades per fer amb nens. N'hi ha per donar i per vendre: tallers de noves tecnologies, sortides a la natura, observacions astronòmiques i d'ocells o bé casals científics. És recomanable seguir-los a Twitter, on són molt actius fent propostes.

Buscaciència és un portal promogut per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). La iniciativa partia de l'experiència d'èxit del blog homònim creat el setembre de l'any 2009 per Octavi Planells.Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb les espectaculars imatges del Sol enregistrades durant els primers cinc anys d'existència del satèl·lit de la NASA Observatori Dinàmic Solar (SDO, segons les sigles en anglès), que va ser llançat l'11 d'abril del 2010.L'animació mostra les grans flamarades que provoquen les explosions de gas i l'evolució de les taques que sorgeixen a la superfície solar. Una veritable dansa de foc, d'hipnòtica bellesa. El satèl·lit SDO pren una imatge del Sol cada segon, i permet als investigadors fer un seguiment molt acurat de l'activitat tant de la corona solar, com de les explosions que es registren a la seva superfície.

Un segon vídeo, publicat també amb motiu d'aquest aniversari, mostra l'activitat solar enregistrada a diferents longituts d'onda de la llum (ultraviolada extrema, ultraviolada i llum visible).


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'espai
Espai Internet 09/11/2014: "Ambició": objectiu, aterrar en un cometa
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai

Anterior