Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Des que neixen i fins als dotze mesos, els nadons aprenen a reconèixer la llengua en què se'ls parla, a interactuar amb els que els l'envolten o a fer les primeres vocalitzacions i balbotejos.

Aquesta nova web, anomenada "Abans de les primeres paraules", se centra en aquest fenomen i a explicar a pares i educadors infantils la manera com el nadó percep i s'expressa abans de saber parlar. Dóna consells, com ara imitar els seus gestos o parlar-li de manera molt expressiva.La web també recull vídeos i textos molt entenedors, basats en les últimes investigacions en aquest camp; així com entrevistes amb experts per ajudar a potenciar tots aquests precursors del llenguatge. També té un apartat de preguntes freqüents, en què aclareixen, per exemple, els dubtes sobre els beneficis de parlar dues llengües a casa.

La web és un projecte de RecerCaixa, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i la participació de la Universitat de Sheffield, al Regne Unit. Pels impulsors del projecte: "l'objectiu era doble: d'una banda, aprofitar les TIC per posar a l'abast de pares i educadors els coneixements més recents sobre quins són els precursors del llenguatge i sensibilitzar-los de la importància de potenciar-los i, de l'altra, estudiar aquests precursors des d'una perspectiva multidisciplinària integradora, i avaluar l'efecte de les respostes dels adults en el seu desenvolupament."

"Abans de les primeres paraules" està disponible en català, castellà i anglès.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Mai s'ha fet una reproducció a escala del Sistema Solar com aquesta. Un grup d'amics aficionats a la ciència van anar fins a un enorme llac sec, a Nevada, als Estats Units, i van recrear com seria el nostre sistema si el Sol fos un globus d'un metre i mig de diàmetre. A partir d'aquí van situar els planetes amb la mida i la distància a l'escala corresponent: Mercuri, petit com un pèsol, a 68 metres. Venus, a 120. La Terra, com una bala blava de les de jugar, a 176 metres... i així amb la resta de planetes, i sempre dibuixant sobre el terreny l'òrbita corresponent, amb un cotxe.Mart ja era a 269 metres. Se'ls va fer de nit mentre situaven Júpiter, com una petita pilota, a gairebé un quilòmetre del Sol. Després, Saturn, amb els seus anells, a 1,7 quilòmetres. Urà, com una bombeta, a més del doble, 3,4. I Neptú, el més llunyà, a 7,6 quilòmetres d'on havien situat el globus. Quan va sortir el Sol es van situar a l'òrbita terrestre i van comprovar que la mida del globus era la mateixa que el Sol, cosa que va demostrar que la seva escala era la correcta.

Tot el procés, que acaba amb la sortida del Sol, i moltíssims detalls estan explicats en un vídeo que s'acaba de penjar a la xarxa i que ens dóna una idea realment aproximada de com de gran és el nostre Sistema Solar.

Els responsables de la iniciativa, i del vídeo, són Wylie Overstreet i Alex Gorosh. En aquest altre vídeo, expliquen com el van fer.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Des del moment que portem un fill al món ens sorgeixen un munt de preguntes... que no s'acaben mai. I aquí, per sort, hi podrem trobar algunes de les respostes. Edukame.com és una web en castellà, creada per uns emprenedors barcelonins que té la vocació d'ajudar els pares a pujar els seus fills des de l'educació emocional.Només cal registrar-se per tenir accés a una gran part del contingut, de forma gratuïta. tot i que una suscripcio de pagament ens doni accés a altres continguts premium. Hi trobem centenars d'articles d'interès sobre temes de la vida quotidiana dels nens, com ara alimentació o aprenentatge, una trentena de descàrregues educatives i lúdiques, i quinze tests per als pares, per saber, per exemple, quin és el nostre temperament.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara que comencen les vacances, cal trobar activitats per fer amb els nens. S'imaginen, per exemple, conèixer com vivien els homes neolítics, visitant un autèntic jaciment a la Draga, de Banyoles? O veure -i tocar- un "Triceratops" de grandària natural, al Museu Crusafont de Sabadell? Són algunes de les moltes propostes que trobem al portal Buscaciència, l'agenda de les activitats científiques de Catalunya.Les podem buscar per categoria, per municipi o per data, i filtrar-ne, directament, totes les que estan pensades per fer amb nens. N'hi ha per donar i per vendre: tallers de noves tecnologies, sortides a la natura, observacions astronòmiques i d'ocells o bé casals científics. És recomanable seguir-los a Twitter, on són molt actius fent propostes.

Buscaciència és un portal promogut per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). La iniciativa partia de l'experiència d'èxit del blog homònim creat el setembre de l'any 2009 per Octavi Planells.Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb les espectaculars imatges del Sol enregistrades durant els primers cinc anys d'existència del satèl·lit de la NASA Observatori Dinàmic Solar (SDO, segons les sigles en anglès), que va ser llançat l'11 d'abril del 2010.L'animació mostra les grans flamarades que provoquen les explosions de gas i l'evolució de les taques que sorgeixen a la superfície solar. Una veritable dansa de foc, d'hipnòtica bellesa. El satèl·lit SDO pren una imatge del Sol cada segon, i permet als investigadors fer un seguiment molt acurat de l'activitat tant de la corona solar, com de les explosions que es registren a la seva superfície.

Un segon vídeo, publicat també amb motiu d'aquest aniversari, mostra l'activitat solar enregistrada a diferents longituts d'onda de la llum (ultraviolada extrema, ultraviolada i llum visible).


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'espai
Espai Internet 09/11/2014: "Ambició": objectiu, aterrar en un cometa
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Demà fa 75 anys de la creació de la major institució estatal dedicada a la recerca: el Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC. Amb aquest motiu han publicat una web on es recull tota la seva història, que es remunta, de fet, al 1907, i on es recullen moltes imatges relacionades amb tots els àmbits científics objecte dels seus centres d'investigació.Una gran part de la feina del CSIC es desenvolupa a Catalunya, on treballen 2.500 persones en 24 centres de recerca, com ara l'Institut de Ciències del Mar, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia o l'Institut de Biologia Evolutiva.

La web inclou una completa agenda de tots els actes, exposicions i conferències previstos per commemorar l'aniversari.

Hi podem veure també una selecció de vídeos dedicats a alguns dels equipaments de la institució, entre els quals destaquen els vaixells oceanogràfics, com l'"Hespèrides", dedicats, entre altres temes, a la recerca de l'evolució de les condicions bioclimàtiques de l'Antàrtida.

26/10/2014: Càpsules de Pau

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem parlant de la pau. Cinquanta-dues persones de tot el món, activistes, víctimes de conflictes o investigadors, s'adrecen a la càmera per respondre a la pregunta: "Què és per a tu la pau?", aportant-hi la seva experiència i compromís.

Ells són els protagonistes de la web Càpsules de Pau, que l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha presentat aquesta setmana, amb l'objectiu de facilitar material de reflexió, sobretot als més joves.Als testimonis de conflictes com els de Guatemala, el Líban, l'Afganistan, Bòsnia, o l'Iraq, o l'experiència de repressions com la de la dictadura xilena o els camps nazis, la web hi suma també quatre propostes educatives, dues adreçades a escolars més grans de deu anys i dues per als més grans de catorze, amb material didàctic per treballar a classe, en l'anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau, així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes, buscant el compromís amb la promoció d'una pau positiva.

L'objectiu és facilitar la inclusió de la cultura de pau en el projecte educatiu. Les quatre propostes s'anomenen "Pau al quadrat", "La pau en 3D", "La imatge de l'enemic" i "Pau, art i acció!".

Entre les persones que han participat en el projecte hi ha investigadors per la pau, com ara John Paul Lederach (docent a l'Institut Joan B. Kroc per a Estudis Internacionals sobre la Pau de la Universitat de Notre Dame), Jenny Pearce (directora del Centre Internacional d'Estudis de Participació del Departament d'Estudis de Pau de la Universitat de Bradford) o Christopher Kayumba (director del diari ruandès "The Chronicles"); activistes per la pau com Pepe Beunza (primer objector de consciència de l'estat espanyol per motius ideològics), Marina Gallego (membre de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colombia), o Yolanda Aguilar (fundadora de l'organització Actoras de Cambio de Guatemala). Persones que han viscut de prop un conflicte, com ara Nadia Ghulam (víctima de la guerra de l'Afganistan), Mohlamin M. Brahim (refugiat als campaments saharauis d'Algèria), Ali Abou (exreclús libanès) o Neus Català (supervivent del camp de concentració de Ravensbrück).

El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem la Masunzu, una cria de goril•la que va néixer per Sant Jordi al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga, de Ruanda. Ella i els seus pares són alguns dels protagonistes del treball d'investigació que hi està fent el primatòleg Jordi Galbany. Una experiència única que l'investigador està compartint amb tothom. "Els goril•les de les muntanyes Virunga a Ruanda" es pot veure a través de la secció "Aventures científiques" de la web "Recerca en acció" des de finals d'agost.Galbany hi publica regularment textos i fotografies en què ens explica el dia a dia de la seva feina en l'estudi del creixement i desenvolupament dels goril•les de muntanya, rere els passos de la pionera de la primatologia, Dian Fossey.

De manera molt ben estructurada, aquest investigador ens dóna detalls de tot el que envolta aquests animals, des de l'alimentació fins als costums, el paisatge o el clima. Així aprendrem, per exemple, que la Masunzu, com qualsevol cria de goril•la, encara és totalment dependent de la seva mare, i que no deixarà de mamar fins als tres anys i mig. Com en els humans, els goril•les tenen poques cries al llarg de la seva vida, unes cinc de mitjana, però no totes sobreviuen, ja que un 30% no superen els tres anys i mig.

Jordi Galbany Casals, antropòleg físic i primatòleg, va començar el projecte post doctoral d'investigació sobre goril•les de muntanya. Primer va estar a la Universitat George Washington, als Estats Units, per conèixer el seu nou grup de recerca, i poc després va anar a Musanze, a Ruanda, per incorporar-se amb els nous companys de feina de la Fundació Dian Fossey i començar a fer treball de camp al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga.

Galbany té un blog en què habitualment comenta les seves experiències: "A l'ombra de les Virunga", que ara ha deixat en suspens per unir-se a la feina de divulgació que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació fa a través de la web "Recerca en acció".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina

05/10/2014: Mart en 3-D

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara els oferim la possibilitat de veure Mart com mai l'havien vist. Si tenen unes ulleres 3-D (de les de dos colors) a mà, posin-se-les, perquè aquesta web conté un centenar de fotografies del planeta vermell preparades precisament per ser vistes en 3 dimensions.Es tracta d'una proposta de la NASA, concretament d'una de les seves divisions, el Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, feta sobretot amb les imatges facilitades per la missió "Curiosity". Hi podem veure espectaculars paisatges i cràters, i també alguns dels aparells de la missió o, fins i tot, imatges dels laboratoris de terra i de la sonda "Mars Odissey" sobrevolant el planeta.

I, si no tenen ulleres 3-D a casa, no s'amoïnin, la mateixa web els explica una manera ben senzilla de fer-se'n unes. Per acabar d'arrodonir-ho, també han inclòs un manual per convertir qualsevol imatge en una fotografia en tres dimensions.

La mateixa web ens ofereix la possibilitat de saber moltes més coses sobre Mart


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col·laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció als fans de la química, en general, i a aquells que estiguin preparant aquesta assignatura per al setembre, en particular: ”Periodic Videos” és una web que no ha de faltar entre els seus favorits. Es tracta d'una iniciativa de l'equip del professor Martyn Poliakoff, de la Universitat de Nottingham, que consisteix en 118 vídeos corresponents a tots i cadascun dels elements de la taula periòdica, de l'hidrogen a l'ununocti.Cada vídeo és una completa explicació, en anglès, de l'origen i de les propietats de cada element, amb experiments inclosos. La web, a més, inclou molts altres vídeos centrats en l'explicació de molècules (com ara l'àcid sulfúric o l'alcohol) i, fins i tot, en la visita de llocs d'importància en la història de la química, com la mina sueca d'Ytterby, on es van descobrir quatre elements (itri, terbi, erbi i iterbi).

Els vídeos els ha produït el periodista Brady Haran, que havia treballat a la BBC. Els altres membres de l'equip són els químics Peter Licence, Stephen Liddle, Debbie Kays, Neil Barnes i Sam Tang. Els vídeos es van començar a enregistrar el juny del 2008, i el seu canal de YouTube compta amb prop de 500.000 subscriptors i més de 60 milions de visualitzacions.

ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 08/06/2008: La taula periòdica dels elements, explicada amb humor
Base de dades sobre la Taula Periòdica dels Elements, feta per alumnes d'ESO
La Taula Periòdica dels Elements, a la Viquipèdia
Com recordar la Taula Periòdica dels Elements (de conya)
Canal de youtube, amb experiments, "Reacciona i explota"

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 13/10/2012: Pluja de pilotes (de ping pong)
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 07/08/2011: L'Any Internacional de la Química, a la xarxa
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet 16/03/2008: Trucs per estalviar temps
Anterior