Som al davant d'un nou repte excepcional: la Marató per la Pobresa. Se celebrarà diumenge que ve, amb un programa especial, però, de fet, ja està en marxa des de fa mesos i a la web tv3.cat/maratopobresa en podem veure tots els detalls. Hi ha, per exemple, gairebé 50 vídeos, on personatges populars donen el seu suport a la iniciativa. La web també permet fer d'entrevistadors i fer preguntes als dos presentadors, l'Agnès Marquès i l'Antoni Bassas. També estem a temps de proposar noves activitats per recaptar diners i podem accedir a una completa agenda de tots els actes que ja estan previstos, comarca per comarca. Una altra pestanya ens permet comprar, des de casa, entrades pel partit benèfic que enfrontarà dos equips del Barça, al Palau Sant Jordi. I, és clar, la web també explica com es pot col·laborar fent aportacions econòmiques directes per tal de fer realitat el lema de la marató: "Que ningú es quedi fora de joc".


TV3, Catalunya Ràdio i La Fundació La Marató de TV3 organitzen la Marató per la Pobresa davant l'evolució de la crisi i com està afectant la nostra societat. Un total de 288 organitzacions del tercer sector implantades a Catalunya han participat en la convocatòria extraordinària d'ajuts socials amb 235 propostes presentades. Els treballs seleccionats es finançaran amb la recaptació que obtingui La Marató. El programa combinarà la divulgació i la sensibilització amb l'entreteniment: reportatges, entrevistes amb testimonis, voluntaris, professionals de les entitats i experts, accions al plató i connexions amb les activitats.

En definitiva, es vol mostrar les moltes cares de la pobresa al nostre país, a partir de persones en situació de risc o d'exclusió social i també a partir de la feina de les entitats que des de fa temps treballen transversalment en aquest terreny. Segons les últimes dades conegudes, la taxa de risc de la pobresa afecta gairebé un 20% de la població adulta de Catalunya i un 23,4% dels infants i joves.

Internet és un bon camp per practicar la solidaritat. Canalsolidari.org, de la fundació Hazloposible, vol utilitzar les noves tecnologies per impulsar la participació de la societat en les causes solidàries. Donen opció a publicar notícies i propostes, a entitats i particulars, tenen una agenda, directori d'ONG i informació de cursos. Destaquem la secció tenguifalti, on tothom pot demanar o oferir, de franc, allò que necessiti o que li sobri. De cara a aquest estiu tenen una secció de viatges solidaris, on ofereixen propostes de voluntariat arreu del món. És una web veterana, que va néixer l'any 1999.

Una altra web on es pot trobar molta informació sobre activitats i propostes solidàries és xarxanet.org, vinculada al Servei Català del Voluntariat, del Departament de Benestar Social i Família. Té un apartat de recursos útils per a entitats on hi ha des d'eines de gestió fins a orientació legal. Destaquem una completa guia de les subvencions, premis i beques que es poden sol·licitar per activitats vinculades al món del voluntariat.

I acabem amb teaming.net, una web que permet que ens afegim a grups, o en creem de nous, per tal de fer microdonacions solidaries, d'un euro mensual, per recollir diners per finançar projectes socials concrets. Teaming funciona des del 1998, i va néixer perquè els treballadors d'una empresa poguessin participar junts en projectes solidaris. Actualment hi ha un miler d'empreses de 40 països que fan Teaming, entre elles, Televisió de Catalunya. Aquest any, a més, Teaming ja es pot consultar online, s'ha obert a tothom i permet fer propostes a nivell individual, a les quals la gent es pot afegir.