Arxius

Estas veient: maig 2012
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest diumenge se celebren a Catalunya una trentena de curses populars, marxes, maratons, caminades i pedalades. Amb l'arribada del bon temps, de fet, es disparen aquest tipus de proves arreu del país, i a la web competidor.cat les poden trobar totes. Es tracta d'un complet calendari de competicions d'esports de fons, creat fa més de deu anys en paper i passat a internet fa un any i mig. La web, de fet, ofereix molt més que una agenda: hi podem trobar entrevistes i notícies, consells de salut, l'estudi detallat d'una dotzena de rutes o guies per iniciar-se en diverses especialitats, des del barranquisme a l'esquí de fons.

Competidor.cat està obert a la publicació de qualsevol esdeveniment esportiu i ja compta amb més de 20.000 visitants.ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 19/02/2012: Per preparar una marató, pas a pas
Espai Internet 20/09/2009: Wikiloc, la millor del món
Runedia - Calendari i resultats de curses


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Un missatge positiu -que no estem tan malament!-, és el que ha donat l'estudi de la web geografiaoperativa.com, anomenat Oasis dels llocs de treball a Espanya. Es tracta d'un mapa en què podem trobar, destacats en color, aquells municipis que, segons quatre paràmetres econòmics concrets, presenten una millor situació per buscar i trobar feina. A Catalunya en trobem 128, i clicant a sobre de cadascun ens especifiquen les dades estudiades: la proporció de treballadors en sectors anticrisi, la relació deute/ingressos del municipi, el percentatge de contractes indefinits i la taxa d'atur. Segons el balanç de les dades, cada municipi no suspès rep un aprovat, un notable, un excel·lent o una matrícula d'honor. D'aquestes últimes notes, a tot l'estat només n'hi hauria vuit, i a Catalunya només una: la que rep el municipi gironí de la Vall de Bianya.

L'estudi l'ha dirigit el professor de la Universidad Complutense de Madrid, Jesús Tébar Arjona, membre del Instituto de Economía, Geografía y Demografía (IEGD) del Centro de Ciencias Humanas y Sociales del CSIC.


Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, seguim amb mapes, però del passat. La Universitat d'Stanford, de Palo Alto, Califòrnia, ha presentat el projecte Orbis, que ens ensenya com era la xarxa de comunicacions de l'Imperi Romà, a l'any 200 desprès de Crist, i ens permet jugar de manera interactiva a calcular quina podria ser la millor ruta per fer un viatge i fins i tot quan trigaríem en fer-la. Podem triar el mes en què volem viatjar i si volem anar de pressa, per la ruta més curta o que sigui barat, si volem fer-ho per terra o per mar, si volem anar en burro o a camell, a cavall, en carro o fent marxa militar. Per exemple, per anar a cavall de Barcino a Lutetia (l'actual París) necessitaríem cinc dies, passant per Emporiae i Lugdunum (Lió), entre d'altres parades.

Podem triar viatjar entre 751 llocs diferents, entre ciutats, colònies i ports. El projecte Orbis és obra dels professors Walter Scheidel i Elijah Meeks.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Som al davant d'un nou repte excepcional: la Marató per la Pobresa. Se celebrarà diumenge que ve, amb un programa especial, però, de fet, ja està en marxa des de fa mesos i a la web tv3.cat/maratopobresa en podem veure tots els detalls. Hi ha, per exemple, gairebé 50 vídeos, on personatges populars donen el seu suport a la iniciativa. La web també permet fer d'entrevistadors i fer preguntes als dos presentadors, l'Agnès Marquès i l'Antoni Bassas. També estem a temps de proposar noves activitats per recaptar diners i podem accedir a una completa agenda de tots els actes que ja estan previstos, comarca per comarca. Una altra pestanya ens permet comprar, des de casa, entrades pel partit benèfic que enfrontarà dos equips del Barça, al Palau Sant Jordi. I, és clar, la web també explica com es pot col·laborar fent aportacions econòmiques directes per tal de fer realitat el lema de la marató: "Que ningú es quedi fora de joc".


TV3, Catalunya Ràdio i La Fundació La Marató de TV3 organitzen la Marató per la Pobresa davant l'evolució de la crisi i com està afectant la nostra societat. Un total de 288 organitzacions del tercer sector implantades a Catalunya han participat en la convocatòria extraordinària d'ajuts socials amb 235 propostes presentades. Els treballs seleccionats es finançaran amb la recaptació que obtingui La Marató. El programa combinarà la divulgació i la sensibilització amb l'entreteniment: reportatges, entrevistes amb testimonis, voluntaris, professionals de les entitats i experts, accions al plató i connexions amb les activitats.

En definitiva, es vol mostrar les moltes cares de la pobresa al nostre país, a partir de persones en situació de risc o d'exclusió social i també a partir de la feina de les entitats que des de fa temps treballen transversalment en aquest terreny. Segons les últimes dades conegudes, la taxa de risc de la pobresa afecta gairebé un 20% de la població adulta de Catalunya i un 23,4% dels infants i joves.

Internet és un bon camp per practicar la solidaritat. Canalsolidari.org, de la fundació Hazloposible, vol utilitzar les noves tecnologies per impulsar la participació de la societat en les causes solidàries. Donen opció a publicar notícies i propostes, a entitats i particulars, tenen una agenda, directori d'ONG i informació de cursos. Destaquem la secció tenguifalti, on tothom pot demanar o oferir, de franc, allò que necessiti o que li sobri. De cara a aquest estiu tenen una secció de viatges solidaris, on ofereixen propostes de voluntariat arreu del món. És una web veterana, que va néixer l'any 1999.

Una altra web on es pot trobar molta informació sobre activitats i propostes solidàries és xarxanet.org, vinculada al Servei Català del Voluntariat, del Departament de Benestar Social i Família. Té un apartat de recursos útils per a entitats on hi ha des d'eines de gestió fins a orientació legal. Destaquem una completa guia de les subvencions, premis i beques que es poden sol·licitar per activitats vinculades al món del voluntariat.

I acabem amb teaming.net, una web que permet que ens afegim a grups, o en creem de nous, per tal de fer microdonacions solidaries, d'un euro mensual, per recollir diners per finançar projectes socials concrets. Teaming funciona des del 1998, i va néixer perquè els treballadors d'una empresa poguessin participar junts en projectes solidaris. Actualment hi ha un miler d'empreses de 40 països que fan Teaming, entre elles, Televisió de Catalunya. Aquest any, a més, Teaming ja es pot consultar online, s'ha obert a tothom i permet fer propostes a nivell individual, a les quals la gent es pot afegir.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció si estan buscant feina, perquè aquesta web: ofertas callejeras ens porta moltes ofertes de manera ben original i col·laborativa. Aquí es recullen les fotografies dels típics anuncis que podem trobar penjats als aparadors del nostre barri en què es demana, per exemple, dependents o cambrers. La web, que funciona des de fa dos mesos, ja aplega més de 400 fotos, sobretot de grans ciutats com ara Barcelona, Lleida, Girona, Madrid o Múrcia. Les imatges es classifiquen per sectors, com ara comerços d'alimentació, bars i restaurants, botigues de roba o centres de bellesa. Les fotos les pot enviar qualsevol usuari registrat que es trobi una oferta pel carrer i que, a més, rebrà una compensació de dos euros per cada una, després que els responsables de la web en comprovin l'autenticitat.


Les ofertes, que no solen requerir gaire qualificació, es poden proposar i veure a la web i també a les xarxes socials Foursquare i Facebook.

Aquesta idea pionera és una iniciativa del portal especialitzat en ofertes de treball Workea, que compta amb més de 300.000 usuaris i gestiona unes 40.000 ofertes de treball.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Parlem ara de cultura. A la revista digital A Viva Veu trobarem articles i entrevistes sobre les últimes tendències en art, cinema o literatura, des d'un punt de vista crític i allunyat dels interessos comercials. Però, a més a més, podrem sentir i veure més d'un centenar de concerts. Són les actuacions que des de fa tres anys formen part d'un cicle de música en directe en petit format que els responsables organitzen en un local del Barri Gòtic de Barcelona, el Fantástico Club. Concerts que els organitzadors qualifiquen "d'íntims, en silenci, sincers, on la comunicació entre els músics i el públic és total, buscant l'atmosfera que ens faci entendre l'obra de l'artista". Són actuacions gratuïtes, amb aforament limitat a 50 persones i amb el mínim d'electricitat possible.


Un altre apartat de la web: avivaveutv, ens dóna accés a una vintena de vídeos més, amb altres actuacions i entrevistes amb músics com ara Mishima, Los Planetas o Peret.

"A Viva Veu" es defineix alhora com una plataforma cultural 2.0 i una promotora de concerts que organitza, a més del Cicle A Viva Veu, el Primavera A Viva Veu, amb el Primavera Sound, i el Faraday A Viva Veu, amb el Faraday. Darrere d'"A Viva Veu" hi ha Xavi Arnaiz, Eduard Gras, Vanessa Millet, Marc Rovira, Arnau Sabaté i Carlota Surós.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, seguirem amb música. Els portem un complet teclat virtual, que no necessita instal·lació prèvia ni cap registre o pagament. Simplement anar a aquesta adreça i començar a tocar les notes, amb l'ajuda del ratolí o bé de les tecles del nostre ordinador. Podem triar si preferim que soni un piano, una flauta, un saxofon o una guitarra, entre altres instruments, i ens podem fer acompanyar, a més, de fins a sis sons preregistrats de bateria. Només un consell: si s'hi aficionen, recordin posar-se els auriculars per no atabalar la resta de la família.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sempre és bo estar atents a les ofertes, i més en temps de crisi. Aquesta setmana s'ha presentat Ofertia!, una web que aplega els catàlegs de 34 supermercats i de multitud de botigues agrupades en una dotzena de sectors diferents com ara òptiques, llibreries, perfumeries, cotxes, esports o moda. El funcionament és senzill: podem triar -de moment- entre 60 ciutats espanyoles diferents, deu de catalanes, com ara Barcelona, Sabadell, Lleida o Reus. Automàticament accedim al mapa de la zona i veiem les botigues que ens queden més a prop i, clicant a sobre, podem veure l'últim catàleg de les ofertes. Ja no cal esperar a obrir la bústia per saber què i on podrem comprar més barat!


Ofertia! ha estat creada per dos joves emprenedors catalans, Jaume Betrian i Oriol Carreras, amb la col·laboració de Thomas Roggendorf en l'aspecte financer. Al novembre, la iniciativa va rebre el premi al millor Pla d'Empresa de Catalunya 2011 (Best Business Plan) en el concurs organitzat per la Jove Cambra Internacional de Catalunya (JCI).

A l'Espai Internet ja hem parlat en alguna ocasió de webs que apleguen catàlegs d'ofertes, com ara Buzón Verde. També podem trobar utilitats semblants a tiendeo.com Aquesta també té la possibilitat de la geo-localització de les ofertes.

Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
No es pot abaixar la guàrdia en la lluita contra la discriminació de les persones amb sida i, per això, per segon any consecutiu, la Fundació Lluita contra la Sida ha posat en marxa un concurs d'espots publicitaris de conscienciació sobre la malaltia. Es diu "Donem la cara per la sida" i s'hi han inscrit 79 vídeos -amb una durada màxima d'un minut i mig- que ja es poden votar, fins dimecres.


El guanyador de la votació popular rebrà 1.500 euros de premi i, a més, un jurat -format per Isabel Coixet, directora de cinema, Jordi Cuminal, director de comunicació de la Generalitat, Àlex Gorina, crític de cinema, Han Nefkens, escriptor i col·leccionista d'art, i Ventura Pons, director de cinema- decidirà tres guanyadors més: un primer premi de 3.000 euros i un viatge a Nova York, el segon de 2.000 euros i el tercer de 1.500 euros.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, recordarem el desastre del dirigible alemany "Hindenburg", que va passar avui fa justament 75 anys. A la xarxa es poden trobar diversos documentals de l'època que registren el moment exacte de l'accident, en què van morir 36 persones, quan la nau va esclatar en el moment de fer la maniobra d'aterratge a Nova York, després d'un vol transoceànic, al calar-se foc l'hidrògen que el feia elevar-se (i retransmès, en directe, per un locutor de l'època). Va ser una tragèdia que va commocionar l'opinió pública i que va suposar, de fet, la fi dels viatges de passatgers en dirigible.


Es va comparar amb l'enfonsament del "Titanic", ja que també era un transport de luxe, i feia el mateix trajecte d'Europa a Nova York. El "Hindenburg", de fet, tenia un mida similar al "Titanic", tan sols 36 metres menys d'eslora. Tot i que el dirigible duia molts menys ocupants: 97, per 2.223 en el cas del vaixell. Mentre que, malgrat l'aparatositat de l'accident -que feia pensar que no se salvaria ningú- al dirigible va sobreviure el 64 per cent dels ocupants, en el cas del transatlàntic només va sobreviure el 32 per cent dels que anaven a bord. Entre un i altre accident van passar 25 anys, i per això, precisament, aquest any celebrem dos aniversaris "rodons": el centenari de l'enfonsament del "Titanic" i els 75 anys de l'accident del "Hindenburg".

Si en volen saber tots els detalls hi ha una web excel·lent, en anglès, anomenada airships.net, on trobaran fotos, plànols, itineraris i tot tipus d'informació interessant sobre aquest gegant del cel i sobre altres de similars, sobretot alemanys i nord-americans, que hi va haver en aquells anys. El seu creador és el nord-americà Dan Grossman, d'Atlanta, Geòrgia, que es defineix com a emprenedor d'Internet, advocat de drets civils i aficionat a la fotografia.

Després de l'accident del "Hindenburg", els dirigibles mai més van tornar a ser el que eren, i van ser relegats a un paper testimonial com a aparadors de publicitat, que continua sent el seu ús més habitual avui dia. A l'hora d'acabar amb la seva vida com a mitjà de transport van pesar més els inconvenients: fragilitat, poca maniobrabilitat... que els avantatges: gran capacitat de càrrega, baix cost o poc soroll.


ALTRES ENLLAÇOS

Dirigible, a la Viquipedia
Dirigible, a la Wikipedia
Dirigible, a la Wikipedia (en anglès)
Zeppelin, a la Wikipedia (en anglès)
LZ 129 Hindenburg, a la Wikipedia (en anglès)
Gràfic sobre l'evolució i funcionament dels zèppelins
Documental del National Geographic - Seconds From Disaster: The Hindenburg disaster (en anglès)
Airship Heritage Trust
Fòrum de discussió sobre dirigibles (en anglès)
MyAirship (per construir-se un dirigible)
Enllaços sobre dirigibles
The Zeppelin Library Archive (en anglès)
Exposició 100 anys Titanic i 75 anys Hindenburg, al Smithsonian Museum de Washington (en anglès)
Especial Centenari enfonsament Titanic del diari El Mundo