Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafaneraDes del passat 29 de maig de 2016, aquest blog de l'Espai Internet s'ha convertit en una web.

L'Espai Internet ha passat, de ser l'últim vídeo del Telenotícies Migdia de diumenge, a veure's com un programa independent; que s'emet just després de l'espai del temps, el mateix diumenge, però al vespre.

Coincidint amb aquest canvi d'horari d'emissió, també hem passat de ser un blog a una web.

Aquest blog de l'Espai Internet ja no tindrà noves aportacions. Els nous temes que surtin a l'Espai Internet es podran veure ara (tant els vídeos com els textos ampliats, amb els seus enllaços corresponents) a la nova web de l'Espai Internet, a la que podeu accedir per aquest enllaç:

Web de l'Espai Internet

Allí teniu, primer, tots els posts de l'Espai Internet que s'han emès des del 29 de maig, que es poden visualitzar independentment.

Per la línia de sota es pot accedir als programes complets de l'Espai Internet, des d'aquesta mateixa data.

Aquest blog es podrà seguir consultant (des de la web ja hi ha enllaços que porten fins aquí), i podeu fer servir el cercador per trobar i veure tots els vídeos textos i enllaços que hem anat publicant, de de 2007, fins al maig de 2016.

Moltes gràcies pel vostre interès.

Antonio i Jordi
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Benvinguts a diversió amb banderes! O, almenys, a curiositats sobre les ensenyes estatals, que és el que ofereix aquesta web: flagstories.

Per exemple, saben que el disseny més usat al món són tres barres iguals i horitzontals? O que la família del color vermell és la més utilitzada? A l'apartat de banderes molt similars, en trobem amb els colors invertits, com ara Cuba i Puerto Rico; o canviats de posició, com Holanda i França. I al de simbologia, el significat concret d'algunes banderes; com ara les catifes del Turkmenistan; o el volcà, la neu i el mar d'Islàndia.Aquesta web sobre banderes l'ha fet Ferdio, un taller d'infografia danès, on confessen que estan tan fascinats per les banderes, que van decidir explorar-les de totes les maneres possibles.

Van descobrir interessants històries sobre les banderes. Des dels colors, a les proporcions o la història. Quan més s'hi posaven, més coses curioses hi trobaven. Algunes son pura diversió, altres tenen un valor més estadístic. De fet, aquest no és un projecte finalitzat, sinó que segueixen investigant i afegint nous apartats.


ALTRES ENLLAÇOS

Llista de banderes estatals, a la Viquipèdia
Banderas de Estados soberanos
Vexilla Mundi
Sociedad Española de Vexilología
Flags.net
Flag detective - Identificador de banderes (en anglès)
Banderas
Aves en las Banderas Nacionales
Historias de banderas
Joc: Pots identificar les banderes del món?
Espai Internet 08/03/2009: Una bandera pel món
Entrevista Marc Arroyo - One World Flag

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem "Moment feliç", una història senzilla que està emocionant les xarxes.
Un dia arriben dinou cartes per a dinou avis de la Residència Ibada de Navarcles, al Bages. Les han escrit dinou nens del poble, que els demanen que recordin el moment més feliç de les seves vides.

Poc després els avis els hi responen, també per carta....

I els nens tenen un repte: representar aquell moment feliç en un dibuix....

Quan el tenen fet, el van a entregar a cada avi, al qual coneixeran en aquell moment....El curtmetratge l'ha dirigit David Villarreal, estudiant de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona, i es pot trobar sencer a YouTube.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Comencem amb música! El Billboard Top 100, de Polygraph, és un repàs exhaustiu dels número 1 de les llistes nord-americanes, des del 1958 fins al 2015. Es pot començar per qualsevol moment, triant mes i any, i deixar córrer la línia temporal. Els temes -representats per la portada del seu disc- es van succeint en funció del més escoltat, i cada cançó té una durada que marca el temps que es va mantenir en el Top 5 mensual.N'hi ha que sonen només uns instants, i d'altres que aguanten una mica més. Les transicions estan molt ben fetes, i permeten fer una audició agradable d'aquesta mena de fil musical de la història del pop. Podem veure la llista del Top 5 en cada moment, però només sonen els temes que arriben al número 1 que recull aquesta revista . A més, hi ha un buscador que ens permet buscar per artistes. En total, es poden sentir fragments de 22.000 temes!
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Testimonis Artístics és la nova web que acaba de presentar l'Ateneu Barcelonès per donar un accés interactiu al seu patrimoni cultural.

Té dos grans apartats: podem fer una visita virtual molt completa a totes les instal·lacions (gràcies a l’Street View), com ara el jardí interior, presidit per les palmeres i la biblioteca, amb els seus sostres amb pintures.

I un segon apartat ens mostra les col·leccions de pintura i escultura, ordenades cronològicament, amb obres del vuit-cents, el nou-cents i contemporànies. Hi trobem, per exemple, vint retrats de personatges rellevants, pintats o esculpits, com ara Verdaguer, Cerdà i Clavé, i de cadascun hi ha una fitxa amb les característiques de l'obra i la biografia del model.La web s'ha fet amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell. El disseny és d'Enric Satué i l'adaptació web de Mauri O'Brien.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'acaba de presentar TheCreativeNet, una plataforma "online" que vol identificar i interconnectar el talent artístic emergent de Barcelona. Hi trobem una presentació clàssica, amb tots els creadors ordenats alfabèticament, amb botons d'accés a les seves fitxes. Però també hi ha una xarxa virtual que ens permet explorar de quina manera uns creadors estan relacionats amb els altres. Així podem navegar, saltant d'uns artistes a uns altres, de manera més temàtica, en funció dels nostres interessos.

TheCreativeNet ja compta amb mes d'un miler de perfils, que inclouen dissenyadors gràfics i industrials, fotògrafs, arquitectes, músics, artistes plàstics, i creatius del cinema, la moda, la dansa, el teatre i la gastronomia. També té un blog, on canalitzen molta informació, i han fet un vídeo de promoció de la xarxa de creadors.La plataforma neix per aconseguir els següents objectius: "Donar particular visibilitat al nou talent i als creadors emergents. Identificar, projectar, connectar i fomentar col•laboracions entre els creadors del mapa. Convertir-se en un espai de co-creació en pro de nous projectes i idees. Generar una eina de coneixement més inspiració a la disposició del públic especialitzat (periodistes, agents culturals, investigadors, creadors) i general (aficionats, estudiants, etc.). Crear un mitjà de comunicació centrat en fer difusió dels creadors i els seus projectes i a la vegada fer evident la vital importància de la creativitat en tots els àmbits productius d'una societat. I situar el país al mapa mundial de la creativitat".

TheCreativeNet és una iniciativa de la periodista Bibiana Ballbè, i compta amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els agrada, aquesta fotografia? I aquesta altra? A simple vista no es diferencien d'altres fotos que puguem trobar a la xarxa... però totes aquestes tenen una característica comuna: són fotografies estenopeiques. És a dir, que han estat fetes sense fer servir cap lent, amb un receptacle tancat, excepte per un forat diminut, que és per on entra la llum.

Es pot fer expressament, o es pot adaptar una càmera, a la que una tapa foradada substitueix l'objectiu. Són fotografies artesanals, que requereixen més temps d'exposició i una quietud total de la càmera i de l'objecte fotografiat.Doncs bé, s'acaba de celebrar el Dia Mundial de la Fotografia Estenopeica, i en aquesta web s'han penjat més d'un miler d'imatges fetes arreu del món amb aquest sistema. Si s'animen a provar-ho, dins de las FAQ de la mateixa web els expliquen com es poden fer una d'aquestes càmeres. Hi trobaran les respostes a tots els seus dubtes i molts enllaços a tot tipus de recursos i informació sobre el tema.

En aquest altre enllaç poden accedir a un vídeo on s'explica pas a pas com construir-se una càmera estenopeica. Aquest altre enllaç porta a la manera de com convertir una càmera digital en estenopeica.

Com a curiositat, una fotografia estenopeica, anomenada "The Great Picture", té el record de la fotografia impresa que s'ha fet mai. Es va fer el 2006, i un hangar abandonat de la base aèria de El Toro, a California, va servir de caixa fosca per imprimir una foto de la torre de control de la base, i el seu perfil. Es va segellar completament a la llum exterior, i a través d'un forat de 6 mil·límetres, es va imprimir una peça de roba de 34x9,8 metros, situada a 17 metres, i que es va haver de revelar a una piscina. Aquí es pot veure el resultat.


ALTRES ENLLAÇOS

Fotografia estenopeica, a la Viquipèdia
Web de Fotografia Estenopeica
Estenopolis
How to Take Pinhole Photos with a Digital Camera
Como hacerse una cámara estenopeica digital
Convierte tu réflex en una cámara estenopeica
Tips Cámara Estenopeica | Contenido especial
DSLR Pinhole Photography
Guide on how to Make a Digital Pinhole Camera On a Budget
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara els proposem un viatge en el temps... fins a l'any 250 abans de Crist. És la ciutat ibèrica d'Ullastret, al puig de Sant Andreu, una de les més importants d'aquesta cultura, que ha recuperat tota la seva esplendor en aquest vídeo 3D presentat pel projecte Patrimoni en Acció.

A Ullastret hi van arribar a viure en aquest període més de 6.000 persones, de la tribu dels indigets. S'hi veu la gran muralla, d'un quilòmetre i mig de llarg, amb murs de fins a vuit metres, i també els temples i els carrers. Un detall interessant són els cranis d'enemics clavats a l'entrada d'alguns edificis. Una pràctica dels ibers constatada per les troballes fetes al mateix jaciment d'Ullastret.També dins de les cases s'ha cuidat fins al més mínim detall: gerros i àmfores, molins de gra i forns de pa, tot basat en troballes reals. El vídeo reconstrueix la zona tal com era fa 2.000 anys, i fins i tot s'hi veu el gran estany, ara dessecat, on els ibers anaven a pescar. I el petit poblat que hi havia al mig, a l'illa d'en Reixac. Aquell estany el van assecar, per a usos agrícoles, a finals del segle XIX.

En aquest altre enllaç trobaran un complet "making-of" de com es va fer el documental. El vídeo és fruit de dos anys de feina, coordinada pel programa Patrimoni en Acció, pel foment de l'ús social i el coneixement del patrimoni cultural català del Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa". Tota aquesta informació s'ha posat dins d'una web, on expliquen molts més detalls.

És el resultat de la suma dels esforços de l'equip de modelat 3D Burzon-Comenge Creative Studio, amb els dels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret, dirigits per Gabriel del Prado i Ferran Codina.

No se'l perdin, i facin després una visita a Ullastret, i al seu museu, per veure les restes d'aquella gran civilització.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui, l' "Espai Internet" està dedicat als més petits! El cap de setmana de Sant Jordi és el millor moment per recomanar una nova aplicació que es diu "Sant Jordi: aprèn jugant""Sant Jordi: aprèn jugant" i que va, precisament, d'això: d'explicar als nens la llegenda del drac i de la rosa.L'app proposa als nens de sis a vuit anys seguir el conte a través de tretze dibuixos, i ordenar correctament les frases de la narració, que es poden anar sentint. D'aquesta manera aprenen vocabulari i gramàtica a través del joc. La història la narra l'Àlex, de set anys, i els dibuixos són de la Laia, de vuit.

L'aplicació l'ha penjat especialment per Sant Jordi una "startup" barcelonina com a promoció de la plataforma educativa myABCKit, adreçada a l'aprenentatge personalitzat de la llengua basat en el joc, i està dirigida a nens i nenes d'Infantil i 1r cicle de Primària. L'app està disponible tant per Android, com per IOs.

La plataforma crea un itinerari d'exercicis específics per a cada nen. Proposa un sistema molt innovador de seguiment de pares i professors del ritme d'aprenentatge dels nens, amb accés a les seves estadístiques de progrés.Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Per una mica més grans està pensada la segona aplicació d'avui: "Un món de poesia". Està dedicada a explorar l'univers creatiu d'una de les poetes favorites dels nens: Joana Raspall. Proposa tres entorns per jugar: els animals, les lletres i la natura, i en cadascun hi ha una aventura diferent amb gairebé trenta reptes i jocs.Els nens, per exemple, han d'ajudar la Joana a salvar del foc els llibres d'una biblioteca, tal com va fer quan era joveneta, durant la Guerra Civil. O completar els seus poemes buscant les paraules que hi falten. O, encara millor, gravar-los i reproduir-los amb el videorecitador!. L'app està disponible tant per Android, com per IOs.

El creador de l'aplicació és un bon coneixedor de l'obra de Joana Raspall, ja que es tracta del seu nét, Ernest Cauhé, que l'ha impulsat a través de la "startup" Tics Mediàtics. Joana Raspall, escriptora, poeta i bibliotecària de Sant Feliu de Llobregat, va néixer l'any 1913 i va morir, centenària, el 2013.

Anterior