Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

El combat dels savis Art i cultura - Jocs i concursos - Educatius

A l'esquerra, Albert Einstein; a la dreta, Marie Curie. Dos pesos pesants de la ciència en un combat total! Tenim poc més d'un minut i mig per derrotar el nostre oponent i passar pantalla. Després d'acabar amb Marie Curie ens enfrontem amb Pitàgores, Darwin, Newton o Stephen Hawking.No és cap broma, aquest joc existeix, és diu Science Kombat, i l'acaben de crear uns dissenyadors de videojocs per a la web de la revista brasilera "Superinteressante". És una revista de ciència per a joves, i per això han triat vuit grans savis de totes les èpoques com a protagonistes. A més dels citats, també hi ha Nikola Tesla i Alan Turing.

El joc, que imita l'estil dels antics jocs de lluita, és gratuït i està disponible en anglès i en portuguès. El joc, de moment, només funciona a la pròpia web, però anuncien que aviat n'hi haurà una versió App per a l' "smartphone". Per jugar només hem de fer servir les fletxetes del nostre teclat, que mouen el personatge, i la "w" i la "e" per llançar els atacs.

Els dissenyadors han pensat en tot, i cada geni té uns atacs especials relacionats amb els seus descobriments. Per exemple: Marie Curie llança elements radioactius, Stephen Hawking ataca amb forats negres, Pitàgores fa un salt mortal seguint els costats d'un triangle, Tesla té una mena de pistola de rajos elèctrics, Darwin evoluciona a diversos tipus de mico i Newton llança pomes i també rajos a través d'un prisma, ja que va descobrir la descomposició de la llum blanca en llums de diversos colors. Si el proven, repetiran!

A la mateixa web de la revista hi ha altres jocs, com ara Filosofighters, on els que lluiten són els filòsofs i pensadors més importants de la història, com ara Plató, Sant Agustí, Maquiavel, Marx o Nietzsche.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Com es poden eliminar les velles juntes de silicona? Com s'arregla la tanca del jardí? Com es repara una fuita d'aigua? Aquestes i moltes altres preguntes similars ja tenen una fàcil solució en aquesta web de bricolatge! La resposta es presenta en vídeo o en fotografies, ben explicada i pas a pas, a l'abast de qualsevol aspirant a "manetes" de la llar.

La web, a més de "Reparar", inclou també els apartats de "Crear", "Decorar" i "Instal•lar", amb un munt d'idees i suggeriments que faran més entretingudes les tardes de pluja sense poder sortir de casa.I per als més hàbils, les "Idees de reciclatge": per exemple, com es poden fer mobles a base de palets. Un jardí vertical, un ampoller, una taula i un sofà, o fins i tot un llit: res té secrets si segueixen les instruccions, i tenen prou traça i paciència.

La web és una iniciativa de la línia de coles de l'empresa Henkel Ibérica, amb seu a Barcelona.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Tenir el privilegi de veure, amb la màxima qualitat, el que habitualment només es pot veure amb lupa o amb microscopi: aquest és el repte de Tiny World, un nou canal de YouTube que té com a protagonistes les criatures més diminutes de la natura. El seu responsable és Rubén Duro, biòleg, fotògraf i realitzador de documentals científics.Duro, especialitzat en imatge microscòpica, penja cada setmana un nou vídeo, amb unes imatges d'animals que sorprenen per la llum i la varietat de colors. L'autor també té una web, on dóna més informació de les seves activitats, anomenada també Tiny World.


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb una web alemanya que segur que interessarà als aficionats als llamps, o a aquells que els tenen por. I és que a lightningmaps.org podran veure en temps real quants llamps estan caient ara mateix en una gran part del món.Podem fer zoom fins a la tempesta que ens interessi seguir i veure amb tots els detalls com es van succeint els llamps, que apareixen en forma de punts vermells amb una ona expansiva. Cada llamp va passant de groc a marró fins a desaparèixer una hora després haver caigut. La visualització d'aquests canvis de color permet fer-se una bona idea de com avança la tempesta.

Es tracta d'una web col·laborativa que té més d'un miler d'observadors voluntaris equipats amb un senzill detector que va proporcionant les dades. Qualsevol aficionat s'hi pot apuntar, tot i que haurà de comprar l'equip, que val uns 200 euros. A la mateixa web hi ha un complet dossier en què s'explica amb tot detall el projecte, els seus principis físics i com aconseguir l'equip.

Els observadors són bàsicament a Europa, l'Amèrica del Nord i Austràlia, que són les zones més ben cobertes, però també n'hi ha en altres llocs del món. La web ofereix un complet llistat d'on és cada estació, amb les eves característiques tècnique, i si està o no en funcionament en aquell moment.

També hi ha una secció d'arxius, on es pot veure les evolució de les tempestes, seguint els llamps. Es poden veure imatges fixes i animacions d'Europa, d'Amèrica i d'Oceania, així com estadístiques de cada zona.

La web és una visualització més gràfica d'una altra web "mare", anomenada blitzortung.org, on els llamps es poden veure fins i tot dues hores després d'haver caigut. Això permet veure encara millor com evolucionen les tempestes. A més a més, aquí hi ha un fòrum de debat en què els diferents voluntaris internacionals poden intercanviar experiències i fer-se consultes mútues.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb un vídeo enregistrat per una universitat xinesa que ens demostra -en alta resolució- la gran bellesa de moltes reaccions químiques, com ara precipitacions, cristal·litzacions, bombolles, desplaçament de metalls, jardins químics, canvis de color, gotes fluorescents que ballen o fum.Els experiments, que comencen amb la fórmula corresponent. Alguns s'han accelerat per potenciar el seu valor estètic. El vídeo fa sis minuts i mig i va ser penjat a Vimeo a finals del 2014.

L'autor és el químic xinès Yan Liang i els seus companys Xiangang Tao i Wei Huang, tots ells del Chemistry Experiment Teaching Center de l'Institute of Advanced Technology de la University of Science and Technology of China (USTC).

El vídeo forma part d'una web anomenada beautifulchemistry, on es pot trobar molta més informació i dades al voltant de la bellesa gràfica de les estructures químiques, amb moltes il·lustracions. També hi trobem un petit vídeo, de minut i mig, on diversos artistes de creació 3D han desenvolupat animacions que expressen la seva impressió sobre les nanoestructures químiques, amb reaccions impossibles de percebre a simple vista.

Hi trobem tots els vídeos separats que fan referència a les vuit categories incloses en el curtmetratge original. També tenen un blog, on van actualitzant les novetats dels seus experiments. Aquí tenen dos posts on expliquen quin equip i quina il·luminació van fer servir.

Si els interessa el tema, aquí poden veure aquest post que vam fer a l'Espai Internet sobre la taula periòdica dels elements, explicada en vídeos, on amés trobaran molts més enllaços a altres Espai Internet en que hem parlat de química.
Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció Supers! Ja coneixeu la nova App del Super 3? Segur que sí! Us porta a la tauleta o al mòbil tots els vídeos dels vostres programes favorits. Hi trobareu el Doraemon, les Tres Bessones, el Mic o La Família del Super3! I, si voleu practicar, teniu l'opció de veure molts vídeos en anglès.A més, us informa de totes les superactivitats que podeu trobar i fer a prop de casa amb el vostre carnet de Súper. És una aplicació tan xula que acaba de guanyar el Premi Zapping, en l'apartat de millor iniciativa a internet o app de l'any. No us la perdeu! És gratuïta, i està disponible tant per Android com per iOs.

Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara, pels grans... Quin monument els agrada més? El Turó de la Seu Vella de Lleida o l'Amfiteatre de Tarragona?... El Palau de la Música Catalana o Empúries? En tenen deu per triar, proposats per una comissió d'experts. I ara els toca a vostès votar pel Monument Favorit de Catalunya, en aquesta web.

És una iniciativa de les revistes Descobrir i Sàpiens, del programa "La tribu de Catalunya Ràdio" i de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. La primera fase acaba el 30 de març, quan es descartaran els dos monuments menys votats i començaran les eliminatòries fins a trobar al guanyador, en la gran final del 18 de maig.

Poden votar en totes les fases, i optar a moltíssims premis, que es sortejaran cada setmana entre tots els participants: d'entrades a museus, fins a àpats, estades rurals o lots de llibres.Els deu monuments finalistes són l'amfiteatre romà de Tarragona, el jaciment d'Empúries, l'església de Sant Climent de Taüll, el monestir de Santes Creus, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el castell de Miravet, el Palau de la Música Catalana, el Turó de la Seu Vella de Lleida, la Sagrada Família i el call jueu de Girona.

La primera fase durarà dues setmanes, en què es podrà votar per qualsevol dels deu monuments. El dimecres 30 de març, els dos elements de patrimoni que obtinguin menys vots quedaran eliminats i "La tribu" anunciarà quins són els vuit monuments que es classifiquen per a la fase final. A partir d'aquí començaran les fases eliminatòries, primer amb els quarts de final, que s'allargaran fins al 27 d'abril, i posteriorment amb les semifinals, que finalitzaran l'11 de maig. Els participants de cada eliminatòria s'anunciaran els dimecres a "La tribu de Catalunya Ràdio" i una setmana després es proclamarà el guanyador.

El combat decisiu, la gran final monumental, durarà tota una setmana i es resoldrà el dimecres 18 de maig, en directe, durant l'emissió del magazín de les tardes de Catalunya Ràdio. "La tribu de Catalunya Ràdio", que presenta Xavi Rosiñol, s'emet de dilluns a divendres de 16.00 a 19.00 a Catalunya Ràdio.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un vídeo que ens mostra Budapest d'una manera molt especial. Es tracta d'un timelapse, és a dir, d'un muntatge a base de fotografies fetes des dels mateixos punts, al llarg de moltes hores. Podem veure els monuments i llocs més emblemàtics de la capital hongaresa en la màgica transició de llum i de color que va del dia a la nit. Amb el riu Danubi i els imponents palaus com a principals protagonistes.El muntatge es diu "Daynight" i es va publicar a YouTube el 13 de febrer de 2016. El seu autor és Greg Florent, i el va fer durant una estada a la ciutat de dos mesos, entre setembre i novembre de 2015. L'autor assegura que va necessitar "molts centenars de fotografies" i defineix el seu projecte com l'intent de mostrar "els dos caràcters de la ciutat, Buda i Pest, separades pel riu Danubi, i les dues atmosferes, la diürna i la nocturna."
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Amb aquest article dedicat a Oda Krohg, una de les principals pintores noruegues, que va viure fa un segle, la Viquipèdia en català ha superat els 500.000 articles! Una fita molt important, que fins ara només havia estat assolida per uns altres 16 idiomes del món: anglès, suec, alemany, castellà, cebuà, francès, italià, japonès, neerlandès, polonès, samarà, rus, vietnamita, portuguès, xinès i ucraïnès.La bona notícia arriba justament la setmana en què celebrem els 15 anys del naixement de la Viquipèdia en català, que va ser la segona del món, just després de l'anglesa. En aquest temps s'ha convertit en tota una eina de consulta de referència per als internautes. La qualitat dels seus col•laboradors, que hi participen de manera altruista, es fa evident pel fet que encapçala l'índex que mesura la qualitat dels 1.000 articles més importants d'un total de 290 llengües. Conté 839 articles destacats, com ara "Antoni Gaudí", "Història de la medicina" o "Ernest Shackleton".

L'entitat responsable de gestionar la Viquipèdia catalana és Amical Wikimedia. Els seus responsables asseguren que "la Viquipèdia té bona salut pel que fa a participació de la societat. Però encara té molt potencial per millorar si les persones i les entitats que de fa molts anys treballen activament per crear i difondre coneixement en català s'adonen que han d'implicar-s'hi."


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 29/03/2015: Cap als 500.000 articles a la Viquipèdia!
Espai Internet 04/05/2014: Ajudem la Viquipèdia a donar a conèixer Miró
Espai Internet 21/04/2013: La Viquipèdia arriba als 400.000 articles!
Espai Internet 16/09/2012: Wiki Loves Monuments 2012: Documentem el patrimoni mundial!
Espai Internet 27/11/2011: Les millors fotografies dels monuments catalans
Espai Internet 13/03/2011: Feliç aniversari, Viquipèdia!
Espai Internet 04/07/2010: Viquipèdia: 250.000 articles en català!
Espai Internet 24/02/2010: Viquipèdia: la força del català a la xarxa
Espai Internet 02/10/2009: La Viquipèdia en català, un exemple d'èxit a Internet
Espai Internet 27/09/2009: Viquipèdia: 200.000 i creixent!
Espai Internet 17/01/2016: Quinze anys de Wikipedia
Espai Internet 15/09/2007: 2 milions d'articles a Wikipedia
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen saber l'estat de la mar a, per exemple, Salou? Escrivim el nom del municipi i Maritimum ens en dóna tots els detalls en temps real. Aquesta nova eina "online", creada pel desenvolupador i dissenyador web Llogari Casas, utilitza les dades obertes que proporciona l'administració. Les ordena i les presenta de manera molt pràctica, indica la previsió de l'estat de la mar i del vent, i el temps actual, a més d'una breu fitxa de cada lloc i la seva situació al mapa.La web està disponible en català i castellà, i també hi ha una versió app, de moment només per "smartphones" amb iOS, en català, castellà, francès, anglès i italià.


Anterior       Següent