Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció ara als fans del còmic! Coincidint amb la celebració del Saló del Manga de Barcelona, s'acaba de presentar el primer cercador de còmics en català. Hi trobem més de 700 entrades, corresponents a títols que actualment es poden trobar a les botigues. Per exemple, de Bola de Drac, hi ha més de 50 àlbums! Una bona eina per buscar i trobar totes les novetats, fins i tot les més recents, com ara "El papir del Cèsar", l'última aventura d'Astèrix. De cada llibre ens indiquen els autors, l'editorial i any; s'hi poden fer valoracions i també tenim l'enllaç a l'editorial.El nou cercador és una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona, amb motiu de la campanya "Uaaaaaaau... iuhu, pataplaf!" "Còmic en català" que es va engegar el passat mes de març. El cercador s’ha donat a conèixer en el marc del XXI Saló del Manga que s’ha celebrat a Barcelona del 29 d'octubre a l'1 de novembre de 2015, a través d’un fulletó que s'ha editat especialment i en el qual s'informa de les col·leccions de manga en català que es poden trobar al mercat en aquests moments.

A més a més, vinculada a la campanya, el CNL de Barcelona va crear l'exposició "Vinyetes: història del còmic en català", que fa un breu recorregut per la història del còmic en la nostra llengua i que alhora posa de manifest les principals activitats i tendències del moment. Durant els propers mesos l’exposició es podrà veure a diferents centres d’arreu de Catalunya.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui els deixem amb unes imatges sorprenents!. "Darklight" és un curtmetratge patrocinat per una empresa d'il·luminació, en què veiem alguns dels millors especialistes en mountain bike acrobàtica fent piruetes de nit, enmig de deserts i boscos dels Estats Units, artísticament il·luminats.

Per aconseguir aquest espectacular efecte es van haver de col·locar centenars de punts de llum de colors, amagats en el paisatge, i també a les rodes de les bicicletes. Els protagonistes són els pilots Graham Agassiz, Matt Hunter i Matty Miles. Les imatges van ser enregistrades a la costa nord-oest del Pacífic i a Utah.El propòsit del vídeo és mostrar les possibilitats del tipus de llum conegut com a Ambilight, de Philips. De fet, en aquest enllaç es fa una simulació de com es veuria aquest vídeo en una tele que tingués incorporat aquest sistema, que fa que el marc del televisor canviï de color i s'adapti a la llum de cada escena retransmesa. El curtmetratge és una producció de Sweetgrass Productions, dirigida per Mike Brown.

L'any passat, la mateixa productora ja va fer un curtmetratge similar, anomenat "Afterglow", però en aquest cas ambientat a la neu, i amb els esquiadors amb vestits de llums, que ha guanyat diversos premis internacionals, i del qual també en podem veure un complet "making of".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 22/02/2015: Fent el cim en bicicleta
Espai Internet 02/03/2014: Una gran bicicleta en un món diminut!
Espai Internet 10/03/2013: Mountain bikes al límit!
Espai Internet 22/07/2012: L'impossible, i més, sobre una bici

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest edifici és la Torre de l'Aigua, un dels monuments més emblemàtics de Sabadell... i un dels cent cinquanta elements imprescindibles del nostre Patrimoni Industrial que trobem en aquest nou Mapa-web que acaba de presentar el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).El web classifica aquests elements en tres grans capítols: activitats preindustrials, industrials i serveis i obra pública. La recerca es molt fàcil: podem posar-hi una paraula clau, o bé el nom d'un municipi o comarca, o baixar pel desplegable, on trobem una llista amb totes les categories. Ens aturem, per exemple, en les salines. I ens en destaca tres: les de l'Escala, Odèn i Gerri de la Sal. De cadascuna hi ha una fitxa, amb les dades principals, i un enllaç a una web amb molta més informació per preparar la visita.

El nou web és fruit d'un treball transversal i conjunt de més de quatre anys del mNACTEC, la Comissió de Directors del seu Sistema Territorial, l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), i diferents professionals i particulars.

Aquesta llista dels elements destacats del patrimoni industrial català és la continuació de la feina iniciada l'any 1994 amb la publicació de la llista dels 75 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya, que es va ampliar a 100 elements l'any 1997. Segons els responsables del mapa, "els 150 elements recollits en el web tenen un alt interès històric, estètic i testimonial i recullen com a mínim un exemple de totes les àrees temàtiques en què la industrialització ha tingut un paper destacat.

Al mapa s'hi recullen: 23 elements preindustrials: molins; fargues; pous de glaç; forns de calç; salines; manufactures d'indianes i paraires, i adoberies; 84 elements industrials: indústria de la fusta i derivats; indústria de la construcció, indústria tèxtil, indústria agroalimentària, indústria del tabac, indústria química, indústria del suro, indústria metal·lúrgica, indústria de l'automòbil, mineria, xemeneies industrials i canals industrials; i 43 elements de serveis i obra pública: serveis públics d'aigua, serveis públics de gas, serveis públics d'electricitat, mercats, patrimoni ferroviari, patrimoni marítim, obres públiques, telecomunicacions i observatoris científics.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui, que ha canviat l'hora, aprofitem per parlar d'una web on ho trobaran tot sobre hores, calendaris i temps en general. Es diu Timeanddate.com i, com poden veure, a la portada hi ha un munt de serveis útils i curiosos.Com a exemple, els en mostrem tres: El calendari lunar complet de les ciutats més importants del món, com ara Barcelona. Un rellotge mundial, personalitzat, on podem veure a la vegada quina hora és les ciutats del món que vulguem. I l'opció de crear un compte enrere amb els dies, hores, minuts i segons que ens falten fins a un esdeveniment concret, com ara les pròximes vacances!.

Aquesta web, desenvolupada a Noruega, funciona des de l'any 1998.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet sobre l'hora i rellotges
Espai Internet 31/03/2013: Canvi d'hora?: Parlem de rellotges !
Espai Internet 30/03/2014: Dos despertadors fugitius
Espai Internet 25/03/2012: Un altre rellotge animat
Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora (molts enllaços sobre rellotges i canvi horari)
Espai Internet 27/03/2011: Un rellotge molt animat
Espai Internet 30/10/2011: Viatge a l'interior d'un rellotge
Espai Internet 28/03/2010: Rellotges curiosos
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 29/03/2009: El rellotge humà
Espai Internet 29/03/2009: Rellotges virtuals
Espai Internet 29/03/2009: Rellotge "manual"
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els sona aquesta cançó? És "Wake Me Up", del grup suec Avicii. Doncs bé, aquest és el tema que més usuaris de l'aplicació Shazam han demanat, al llarg de la seva història, concretament, més de vint milions! Shazam acaba de fer públic el Hall Of Fame, on mostren un llistat dels seus cent quinze èxits principals, que superen els 5 milions de demandes.Per als qui encara no coneguin Shazam, els expliquem que serveix per identificar qualsevol cançó que sentim. Només cal pitjar un botonet, i, després d'uns segons de captar-la a través del micro del nostre mòbil, Shazam ens n'indica el títol i l'intèrpret i moltes més dades per sentir o comprar el tema.

L'App compara el que ha sentit amb una gran base de dades acústiques que li permet trobar coincidències. Shazam informa de quin tema es tracta i també dóna enllaços a serveis com ara iTunes, Youtube, Spotify o Xbox Music. A la seva web Shazam també ens permet conèixer quins són els temes més demanats ara mateix, al món i país per país i també per gènere.

Shazam està disponible tant per iPhone com per a Android i Windows, i és gratuïta.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Visitar una ciutat quedant-nos en un apartament és una opció cada cop més estesa. I el comparador català Apartum la fa molt més fàcil. Provem, per exemple, amb Florència. Ens hi quedarem una setmana. I serem dues persones. Un cop introduïdes totes les dades, el buscador fa la seva feina. Tot i que ens avisa que no és tan ràpid com Usain Bolt, només triga uns segons a mostrar-nos un munt d'ofertes.A l'esquerra de la pantalla tenim la seva situació, i a la dreta els enllaços a cada apartament, amb la foto. A sobre podem delimitar més la recerca segons el preu, el nombre d'habitacions o els serveis que desitgem. Un cop hem triat, ja podem accedir a l'oferta que més ens interessi.

Com que els apartaments poden estar presents en diverses webs i agències amb preus diferents, Apartum es compromet a mostrar sempre primer l'oferta més barata gràcies al seu sistema de recerca.

La web està disponible en set idiomes i també dóna l'opció de buscar els preus en quatre divises diferents: euros, dòlars, lliures i reals brasilers. Apartum el va fundar el 2013 l'emprenedor barceloní Sergi Villaubí. Segons les seves dades, Apartum rastreja entre una oferta d'un milió d'apartaments, en 38.000 ciutats de 120 països.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els convidem a mirar un Mirall. És el títol d'aquesta revista digital d'àmbit català que acaba de celebrar els dos primers anys de vida. Es tracta d'un projecte centrat en la informació cultural i en l'art jove que es fa al país, amb crítiques i cròniques; però que també toca aspectes de l'actualitat social i política, amb reportatges i entrevistes. També inclou un apartat blogaire amb nombrosos col·laboradors.Els impulsors són un grup de joves periodistes que han creat el seu propi mitjà de comunicació, davant la situació d'un mercat laboral que no els donava oportunitats. Ara, coincidint amb el segon aniversari, han obert un espai físic al barri de Gràcia de Barcelona, on organitzaran trobades amb nous artistes culturals i periodistes, i exposaran les obres de noves veus joves i artístiques del país.

El fundador de la revista "Mirall" és Joan Solé, i els membres de l'equip editor són Anna Badia, Anna Solé Sans, Aroa Ortega i Joan Vila.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Viatgem a l'estiu del 1978. Al jardí de la casa d'una típica urbanització nord-americana, un nen juga amb els ninots de la pel·lícula de moda: "La guerra de les galàxies". Amb molta imaginació i pocs recursos, el nen s'atreveix a fer una filmació casolana, i inventa noves històries pels seus herois. Avui falten exactament dos mesos per l'estrena de l'esperat "Episodi VII de "Star Wars": The Force awakens", i per això els recomanem el vídeo que acaba de presentar James Arnold Taylor, un fan de la nissaga. Val la pena veure'l fins al final, perquè té una sorpresa en l'últim pla!.Internet és ple de curtmetratges en homenatge a aquesta sèrie de pel·lícules. Un altre que ens ha agradat molt -i que també inclou no una, sinó dues sorpreses finals- és "George Lucas in Love", que ens explica la història de com un jove Lucas es va inspirar per escriure el primer guió de "Star Wars" mentre era a la universitat.


ALTRES ENLLAÇOS

"The Force awakens", a la Wikipedia
Star Wars, a la Viquipedia
Enllaços a webs de fans d'Star Wars
Star Wars Catalunya

Espai Internet 16/11/2014: "L'Imperi Contraataca": La versió dels fans
Espai Internet 29/01/2012: "La Guerra de les Galàxies", feta per fans
Espai Internet 01/11/2009: Tropes imperials a Flickr
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ja no hi ha excuses per no conèixer les riqueses del nostre país! La renovada web de Patrimoni Cultural ens ho posa més fàcil que mai. Per començar, ens proposa un Top 20, amb els llocs i cites imprescindibles, de la Patum de Berga al Museu Picasso o a Tàrraco. De cada proposta en trobem molta informació, totes les dades per planificar una visita i fins i tot vídeos que ens fan un tast del que trobarem.Una altra pestanya ens porta a un buscador del patrimoni, amb un mapa interactiu, on veurem què hi ha on més ens interessi. Per buscar segons una època, tenim "Navega en el Temps", on, només movent el cursor avancem de la prehistòria a l'actualitat; i podem fer parada, per exemple, en el patrimoni renaixentista. Hi ha moltes altres opcions. Per exemple, les rutes, amb disset itineraris, per fer excursions més completes.

La nova web, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat, inclou també una completa oferta educativa i recursos per als professionals. Altres punts interessants són l'opció de poder accedir a la compra d'entrades en línia de tots els llocs que es visiten, la crida a la participació de "corresponsals" voluntaris del patrimoni local o la recopilació d'aplicacions interessants per tenir al mòbil. Entrin i ja veuran com no se l'acabaran!


Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'atreveixen a donar resposta a preguntes com aquestes? Són alguns dels curiosos reptes que proposen sis personatges populars a la nova edició d'Illuminating Curiosity, el concurs de l'ICFO (l'Institut de Ciències Fotòniques) per fomentar la curiositat per la ciència.En aquesta ocasió, qui proposen aquestes incògnites són el metge i investigador Dr. Bonaventura Clotet, el meteoròleg Tomàs Molina, els músics Els Catarres, la il·lustradora Pilarín Bayés, els actors Miki Esparbé i Paula Vélez i el xef Ferran Adrià. Ells presenten les seves preguntes sobre la llum a través d'anècdotes o reflexions personals, convidant a respondre-les –segons diuen els mateixos organitzadors- de la manera més curiosa, original, creativa, innovadora i divertida possible.

Ja poden enviar les seves respostes, en forma de vídeos, i optar a molts premis, com ara xecs de 200 euros! Hi ha tres categories: fins a 12 anys, entre 13 i 17, i majors de 18 anys. El termini per participar en aquesta segona edició s'acaba el set d'abril del 2016. Els vídeos es poden fer en català, castellà o anglès. A aquest enllaç s'explica com participar.

Per l’Institut de Ciències Fotòniques, l'objectiu del concurs és premiar la creativitat i la capacitat de comunicar idees a partir de la constatació de què la ciència pot donar resposta a preguntes de la vida quotidiana. Aquí es poden veure els premiats a la primera edició -que es va fer l’any passat- amb enllaços als vídeos. I a aquest enllaç, totes les respostes de l'edició 2014.
Anterior       Següent