Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'acosta una de les iniciatives solidàries més importants de l'any: el Gran Recapte del Banc dels Aliments. Amb el lema "Tu el pots fer més gran", es farà el divendres 28 i el dissabte 29 de novembre, i a través d'aquesta web hi poden col•laborar de tres maneres igualment importants: la primera, fent-se voluntaris, per ajudar en la recollida i classificació del menjar. Només cal omplir un petit qüestionari triant el lloc i el moment que els vagi millor. La segona, per si no poden acostar-se a cap punt de recollida, fent una donació "online". I la tercera fent difusió de la campanya per tal que aquells dos dies tornin a ser un èxit, com ho han estat les cinc anteriors edicions.La de 2013, que resumeix aquest vídeo, va recollir més de 3 milions i mig de quilos d'aliments bàsics, amb l'ajuda de 20.000 voluntaris, que es van destinar a més de 250.000 persones que viuen en situació de pobresa a Catalunya.

El Gran Recapte 2013 va recollir 3.634.000 kg en més de 1.900 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 20.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2014 és tornar a superar els 3.000.000 kg gràcies a la col·laboració de 20.000 voluntaris (tot i que encara no s'ha arribat a aquesta xifra, i es necessiten més inscripcions).


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I parlem ara d'una altra campanya, en aquest cas protagonitzada pel català. La popular xarxa de perfils professionals LinkedIn permet navegar-hi en 22 llengües i tenir-hi el currículum en 42 idiomes, però en cap cas en català. Per això la Fundació PuntCAT s'ha mobilitzat per demanar als responsables de LinkedIn que incorporin la nostra llengua. Ho han fet a través del grup de LinkedIn "In Catalan, please", i de la web linkedincatalan.cat. La campanya es va posar en marxa el 9 de setembre i ja suma prop de 3.000 adhesions. L'objectiu és reunir més de 10.000 firmes abans de març del 2015, quan es lliurarà la petició a LinkedIn.La campanya és una iniciativa de la Fundació PuntCAT que ha comptat amb la col•laboració de l'agència SecondNews i el suport de les entitats Wiccac, Plataforma per la Llengua, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació AMIC i Viquipèdia. La periodista Xantal Llavina ha esdevingut "ambaixadora" de la campanya i presenta el vídeo que explica la iniciativa.

Segons els impulsors de la campanya, "la incorporació del català a aquesta plataforma, que és líder al seu sector amb més de 300 milions d'usuaris arreu del món, facilitaria els processos de selecció de personal de les empreses de Catalunya, que tenen en compte el coneixement del català en el 75% dels casos."

La Fundació PuntCAT també recorda que actualment "LinkedIn permet introduir currículums en 9 llengües amb menys nombre de parlants que el català -l'armeni, l'albanès, el finès, l'eslovac, el danès, el noruec, el lituà, el letó i l'islandès- i amb 4 que en tenen aproximadament els mateixos: l'hongarès, el grec, el txec, i el suec". En aquest sentit, els responsables de la iniciativa consideren que "la comunitat de parla catalana (10 milions de persones) mereix ser reconeguda a aquesta xarxa social professional".
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb una veritable obra d'artesania visual: la versió que han fet els fans de la pel•lícula "L'Imperi contraataca", la segona part de "La guerra de les galàxies", reproduïda exactament, pla a pla, de mil i una maneres diferents: dibuixos animats, actors reals, amb animals, animacions de plastilina, ordinador, joguines... dues hores de pura diversió i disbauxa galàctica!
S'han editat 480 segments, seleccionats entre més de 1.500 propostes fetes i enviades pels fans. Lucasfilm va autoritzar la versió, anomenada "The Empire Strikes Back Uncut", i l'ha publicat, el 10 d'octubre, al seu canal de Youtube, on ja l'han vist més d'un milió de persones.

Com a curiositat, als títols de crèdit finals es reprodueixen els noms de tots els fans que hi han col•laborat i, si s'hi fixen, en trobaran alguns de catalans.

Fa un parell d'anys, ja es va fer la mateixa experiència amb el primer episodi "Star Wars", que va ser recreada amb 472 escenes de 15 segons, i de la qual vam parlar en un anterior "Espai Internet".

"Star Wars Uncut" va ser premiat als Emmy 2010 com el millor projecte interactiu en la categoria d'Internet Ficció. Cada fan podia reclamar quina escena volia fer, i enviar-la als responsables del projecte, el director i desenvolupador web Casey Pugh, el muntador Aaron Valdez i el dissenyador de so i mesclador Michael Pugh. Suposem que ara el pròxim repte serà mobilitzar els fans per reproduir la següent pel•lícula de la nissaga: "El retorn del Jedi". Estiguin atents a la pàgina web del projecte -starwarsuncut.com- o al seu blog, si s'hi volen apuntar.

Per cert, a aquesta web també es pot veure L’imperi contraataca triant l’escena que volem veurede la pel•lícula, i fins i tot hi son totes les escenes que no han estat triades per aparèixer al muntatge final (i es pot veure l'escena real que substitueix cadascuna).


ALTRES ENLLAÇOS

Web oficial d'Star Wars
Star Wars blog (en anglès)
Enllaços a webs de fans d'Star Wars
Star Wars, a la Wikipedia
Cançó (original) de "Star Wars uncut"
Entrevista als autor de Star Wars uncut
Remake de "L'imperi contraataca" d'uns russos
Lego Star Wars
Col•leccionisme d'Star Wars
Star Wars Catalunya
Espai Internet 01/11/2009: Tropes imperials a Flickr
>
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
"Ciutadans de Catalunya: Ja soc aquí!". Recorden aquesta històrica declaració? 23 d'octubre de 1977, el president Tarradellas acaba de tornar de l'exili i des del balcó de la Generalitat s'adreça a la multitud reunida a la plaça de Sant Jaume. Certament, un document sonor històric. Com també ho és la veu de Pompeu Fabra, al anys vint, agraint l'oportunitat de fer un programa d'esports en català.Són algunes de les joies de l'arxiu documental de Ràdio Barcelona, recollides ara en una web amb motiu dels noranta anys de l'emissoranoranta anys de l'emissora, la degana de les ones catalanes i espanyoles, que es compleixen divendres vinent. Hi trobarem sons que ja formen part de la memòria de tots: dels contes de "Tambor", d'Armando Matías Guiu, a l'"Urruti, t'estimo!" d'en Puyal, o les radionoveles de "Taxi Key", del guionista Luis G. de Blain, amb les veus de Ricardo Palmerola i Amelia Nogués, primer, i Isidro Sola i Encarna Sánchez, després.

A la web també es recullen moltes imatges històriques de l'emissora i les veus de molts dels professionals que hi han treballat al llarg d'aquestes nou dècades.


Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ens traslladem, ara, a un futur molt, molt llunyà. Un mestre ensenya a una alumna el domini de la matèria i, per fer-ho, desplega davant d'ella planetes sencers. Aquest és l'espectacular vídeo, titulat "Ambition", amb que l'Agència Espacial Europea vol donar a conèixer la missió Rosetta, que culmina aquest dimecres amb l'intent de situar un petit mòdul, anomenat "Philae", a la superfície d'un cometa, una fita que no s'ha aconseguit mai.Es tracta d'una de les missions més ambicioses de l'ESA i persegueix obtenir informació que ens pugui ajudar a entendre la formació del sistema solar i, fins i tot, la manera com va sorgir la vida al nostre planeta. El vídeo representa un salt endavant de la política de comunicació de l'agència, que fins ara només havia produït simulacions gràfiques de les seves missions, però mai un curtmetratge de ficció fet amb veritables tècniques cinematogràfiques.

El curtmetratge, parlat en anglès i de nou minuts de durada, ha estat enregistrat a Islàndia i ha comptat amb l'última tecnologia en efectes especials. El director és el polonès Tomasz Baginski i els protagonistes són Aidan Gilen i Aisling Franciosi. Els creadors d'"Ambition" també han fet una web on, entre d'altres coses, han afegit enllaços a un vídeo del "making of", amb entrevistes a tots els responsables i imatges inèdites.


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb una novetat, el blog recercammb que ha posat en marxa el Museu Marítim de Barcelona, per aplegar tota la informació sobre les iniciatives i projectes al voltant de l'estudi de la cultura i la història marítimes. El blog ofereix prop de 50 articles amb diverses presentacions a l'usuari, que pot triar la que li sembli més atractiva o entenedora, i després seleccionar per tipus d'activitat, autor o data.El blog vol donar difusió als projectes de l'Observatori Permanent d'Història i Cultura Marítima de la Mediterrània, l'eina de promoció i difusió de la recerca del MMB, en col•laboració de la Universitat de Barcelona.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb un vídeo. L'últim videoclip dels Ok Go, el grup de rock indie de Chicago, que ja ens ha acostumat a grans espectacles visuals. En aquest cas "I won't Let You Down", del seu últim àlbum: Hungry ghosts es tracta d'un enregistrament fet amb un drone, amb els quatre músics a bord d'una mena de segways, envoltats per centenars de jovenetes japoneses, en una impecable coreografia, pròpia d'un musical de Broadway, i amb els paraigües com a protagonistes d'espectaculars mosaics.

L'aparell que fan servir com a mitjà de transport es diu Uni-cub. És un aparell desenvolupat per Honda, que es dirigeix d'una manera semblant al Segway, tot i que en aquest s'hi va assegut, i no dret.Moltes parts del vídeo estan reproduïdes al doble de la velocitat normal, això va obligar tots els participants a escoltar la cançó a meitat de velocitat per poder-se sincronitzar correctament. El van penjar dilluns i el primer dia van tenir 3 milions de visites. El videoclip s'ha rodat al Japó i el director és Morihiro Harano. La realització del vídeo va aplegar mil cinc-cents voluntaris. Abans de rodar-lo van necessitar fer més de cinquanta proves.

Aquí podem veure una entrevista amb dos dels membres d'Ok Go, Damiand i Tim, on expliquen molts detalls sobre la gravació del videoclip, i on es veuen moltes imatges del rodatge i els assajos.

Els Ok Go són ja uns habituals de l'Espai Internet i aquesta és, de fet, la tercera ocasió en què parlem d'ells. La primera va ser amb el videoclip "This too shall pass", l'any 2011, i la segona, més recentment, aquest mateix juny, amb el videoclip "The Writing's on The Wall".

26/10/2014: Càpsules de Pau

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem parlant de la pau. Cinquanta-dues persones de tot el món, activistes, víctimes de conflictes o investigadors, s'adrecen a la càmera per respondre a la pregunta: "Què és per a tu la pau?", aportant-hi la seva experiència i compromís.

Ells són els protagonistes de la web Càpsules de Pau, que l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha presentat aquesta setmana, amb l'objectiu de facilitar material de reflexió, sobretot als més joves.Als testimonis de conflictes com els de Guatemala, el Líban, l'Afganistan, Bòsnia, o l'Iraq, o l'experiència de repressions com la de la dictadura xilena o els camps nazis, la web hi suma també quatre propostes educatives, dues adreçades a escolars més grans de deu anys i dues per als més grans de catorze, amb material didàctic per treballar a classe, en l'anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau, així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes, buscant el compromís amb la promoció d'una pau positiva.

L'objectiu és facilitar la inclusió de la cultura de pau en el projecte educatiu. Les quatre propostes s'anomenen "Pau al quadrat", "La pau en 3D", "La imatge de l'enemic" i "Pau, art i acció!".

Entre les persones que han participat en el projecte hi ha investigadors per la pau, com ara John Paul Lederach (docent a l'Institut Joan B. Kroc per a Estudis Internacionals sobre la Pau de la Universitat de Notre Dame), Jenny Pearce (directora del Centre Internacional d'Estudis de Participació del Departament d'Estudis de Pau de la Universitat de Bradford) o Christopher Kayumba (director del diari ruandès "The Chronicles"); activistes per la pau com Pepe Beunza (primer objector de consciència de l'estat espanyol per motius ideològics), Marina Gallego (membre de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colombia), o Yolanda Aguilar (fundadora de l'organització Actoras de Cambio de Guatemala). Persones que han viscut de prop un conflicte, com ara Nadia Ghulam (víctima de la guerra de l'Afganistan), Mohlamin M. Brahim (refugiat als campaments saharauis d'Algèria), Ali Abou (exreclús libanès) o Neus Català (supervivent del camp de concentració de Ravensbrück).

El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis.

26/10/2014: El que menja el món

Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
"El que menja el món" és una pàgina interactiva que ha elaborat la versió anglesa de la revista National Geographic, on podem veure gràficament com han evolucionat els costums alimentaris dels últims cinquanta anys, amb el consum mitjà mundial ordenat per calories o grams per persona.El gràfic indica el consum segons sigui de cereals, fruita i verdura, carn i peix o sucre i greixos, entre d'altres. A la dreta hi ha una columna amb el mateix gràfic aplicat a 22 països, entre els quals hi ha Espanya. Aquí veiem que ha pujat molt el consum de carn i de làctics, mentre que s'ha reduït el de cereals, fruita i verdura.

Una altra pestanya ens dóna el gràfic concret del consum de carn, on podem veure grans diferències segons el nivell cultural o econòmic de cada país, i els moments de crisi, com ara la guerra de Kuwait.

La web s'emmarca en un projecte més ambiciós de "National Geographic". Sota el títol "The future of food", durant tot l'any està publicant una sèrie de reportatges al voltant del tema de l'alimentació mundial.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb una visita a una de les ciutats més secretes del món: Pyongyang, la capital de Corea del Nord. Un equip de realització occidental ha pogut gravar alguns dels llocs més destacats de la ciutat i escenes de la vida quotidiana dels seus habitants. El resultat és un espectacular vídeo de poc més de tres minuts, titulat "Entreu a Pyongyang", fet amb una barreja de diferents tècniques, com ara el "timelapse", la càmera lenta, l'acceleració d'imatges i l'animació digital.L'autor és el creador J. T. Singh, amb la col·laboració del músic Tom Day, l'artista visual Rob Whitworth (vam parlar sobre un vídeo seu la setmana passada) i l'agència de viatges Koryo Tours, especialitzada en aquest país.

Cal dir que totes les imatges es van gravar sota la supervisió dels guies de l'administració nacional de turisme, i que els van prohibir expressament gravar instal·lacions i personal militar i edificis en construcció.
Anterior       Següent