Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I no deixem la poesia, perquè Miquel Martí i Pol també protagonitza la seva pròpia aplicació pensada per als nens. A "L'univers de Miquel Martí Pol", els joves lectors hauran de buscar quaranta poemes -entre els quals hi ha els que el poeta va escriure expressament per a nens, com "Bon profit" o "Per molts anys"- amagats en el paisatge i l'entorn de l'autor de Roda de Ter, recreats per la il·lustradora Dàlia Adillón, en espais com ara el pont, el riu, l'església, la fàbrica, l'escola i fins i tot casa seva.Els nens hi trobaran també jocs interactius per experimentar amb els versos del poeta, i tindran l'opció d'escriure i recitar els seus propis textos. Tots els poemes que hi apareixen es poden sentir recitats per Mariàngels Martí, Jordi Martí, Ramon Martí i Pol, Roger Canadell, Laia Canadell i Montse Verdaguer. L'app, pensada per a "smartphones" i tauletes, també és compatible amb les pissarres digitals perquè es pugui fer servir a les escoles. L'app està disponible tant per Android, com per IOs i pissarres digitals.

El projecte és una iniciativa de la Fundació Miquel Martí i Pol, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Roda de Ter, i amb la col·laboració de l'Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol, la Biblioteca Bac de Roda i Ràdio Roda. Els autors de la idea, producció i coordinació del projecte són Montse Caralt (de la UVic-UCC) i Roger Canadell (de la UOC).

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els agradaria anar per les pistes del Circuit de Montmeló, com ho fan els pilots, sense moure's del sofà? Doncs ja ho poden fer gràcies a Google Street View. I també poden entrar a l'Amfiteatre romà de Tarragona i veure'l de manera completa i panoràmica. O navegar, sense presses, entre Benifallet i Miravet.

Amb aquestes últimes incorporacions ja són 300 els llocs de Catalunya que es poden visitar de manera virtual, gràcies al projecte Google Trekker Catalunya, que va començar l'any 2009, fruit d'un acord entre la Generalitat i Google, el primer d'aquest tipus que es firma a Europa, i coordinat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.

Clicant en aquest enllaç poden accedir a la llista d'aquests 300 indrets emblemàtics del país, entre els quals hi ha el Palau de la Generalitat, incloent-hi la sala on es reuneix el govern, Montserrat, Santa Maria del Mar o Poblet.Entre juny de 2014 i juliol de 2015, Google va cedir una motxilla, que porta una persona, que pren les imatges mentre camina. Aquesta motxilla fa 1,2 metres d’alçada i pesa 18 quilos, i va equipada amb càmera amb 15 lents, que capta imatges de 360 graus cada 2 segons i mig. Posteriorment, un cop processades, aquestes imatges s'incorporen a Street View. Va ser personal de l’Agència catalana de Turisme qui va sel•leccionar el llocs, i qui va enregistrar les imatges. Aquestes es poden visualitzar des de l'ordinador, la tauleta o el mòbil. A més, també es pot utilitzar el telèfon per visualitzar-les des d'unes ulleres de realitat virtual, com, per exemple, unes Cardboards.

La culminació d'aquest projecte, que converteix Catalunya en la destinació europea amb més rutes "trekkejades" per quilòmetre quadrat, la van presentar el 7 d'abril el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi Puigneró, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, al Mobile World Centre de Barcelona.

En aquest enllaç poden accedir a algunes de les interioritats sobre la manera de treballar de Google Street View, que va començar a funcionar el 2007; com, per exemple, els cinc suports on s'instal•la la càmera de 360 graus, des d'un cotxe fins a una motxilla (tot i que aquesta càmera s’ha vist en altres mitjans de transport com, per exemple, un camell). I en aquest altre enllaç poden explorar tots els recorreguts que s'han fet al món amb la càmera de l'Street View, a través d'un mapa.

Un altre lloc interessant és el que ens permet veure de manera sincronitzada quatre pantalles de Google Maps, amb el mapa de carrers, l'Street View, el satèl•lit i el mapa de relleu. I per acabar, una web on es mostra l'Street View instantani, només posant l'adreça.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La Sara i la seva amiga parlen d'una situació real que els pot passar als usuaris de les xarxes socials. Es coneix com a sèxting, i és quan un desconegut intenta obtenir, per exemple, fotografies de tipus eròtic. En altres vídeos, les dues amigues parlen, i alerten, sobre temes com tecnoaddiccions, anorèxia i bulímia, ciberassetjament o els continguts lesius a internet.Aquestes petites històries formen part de la campanya que ha engegat el CAC, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, per oferir a les famílies i als educadors consells i eines útils per protegir els menors dels perills de la xarxa. Els trobaran tots a la seva web, i val la pena donar-hi un cop d'ull i comentar-los a casa o a l'escola.

Entre les recomanacions hi ha consells per als menors sobre no compartir informació personal en cap web o xat, o, quan se sentin incòmodes o assetjats per determinats comentaris, fotografies o vídeos, posar-ho en coneixement d'algú de la família. També es convida els pares i mares a navegar amb els fills i a fomentar un esperit crític.

En l'actualitat, el CAC està treballant en informes sobre continguts perjudicials a internet, especialment per als menors, amb temes com ara els jocs d'atzar, les drogues i la violència masclista.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un curiós experiment. Martin Molin és un músic -del grup suec Wintergatan- que ha construït aquesta mena de superinstrument musical de fusta, anomenat Wintergatan Marble Machine, que funciona a base de petites bitlles de metall. A mesura que les boletes van recorrent el circuit, van activant diversos engranatges que produeixen una autèntica melodia. Activant unes palanques, Molin pot canviar els sons que la màquina emet. L'instrument està fabricat amb contraxapat de fusta de bedoll, filferros i peces Lego Technic, i incorpora una sèrie d'elements musicals, com ara tambors.Al canal de youtube de Wintergatan es poden veure diversos vídeos de "making of" de la màquina, que va trigar més d'un any en construir. A la web de Wintergatan es poden veure, entre d'altres, vídeos on el grup suec toca la seva música

A Molin, el projecte l'hi va inspirar una visita que va fer al Museu Speelklok, a Utrecht, Holanda, que exhibeix una col•lecció d'instruments musicals automàtics. Altres exemples d'instruments semblants al que ha fet Molin són el model d'Akko Goldenbeld, d'Eindhoven, que toca el piano, i el giny de Zsanett Szirmay que converteix els patrons de brodat popular en sons. I una altra màquina que fa música amb bitlles, feta només amb peces de Lego , tot i que molt més modesta.

A aquest vídeo s'ha fet un muntatge de de 10 hores on es pot veure funcionant, de manera continuada, aquesta màquina.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
El Museu Virtual del Poble Gitano Educatius - Art i cultura

S'acaba de celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano i és un bon moment per repassar aquest museu virtual, que ens ofereix un panorama exhaustiu de la seva història i cultura. Hi trobem, per exemple, l'explicació dels seus orígens, que cal buscar a la zona del Panjab, a l'Índia, d'on van sortir fa un miler d'anys. La seva ruta els va dur al nord d'Àfrica i a Europa, i, a Catalunya, hi van arribar ara fa justament sis segles. A la mateixa web, també hi trobem exemples de paraules de la llengua gitana que s'han incorporat al català, com ara "calé", "cangueli", "halar" o "xaval".Més que un museu, la web és una bona font d'informació sobre el passat i el present dels gitanos a Catalunya. La web també compta amb un blog on es van publicant articles amb opinions sobre temes d'actualitat. I incorpora un accés al Pla Integral del Poble Gitano 2014-2016 de la Generalitat.

El Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya és una iniciativa de Rromane Siklovne, Associació de Joves Estudiants Gitanos del Bon Pastor, i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.


ALTRES ENLLAÇOS

Gitanos, a la Viquipèdia
Historiografía del Pueblo Gitano en la web Unión Romaní
Fundación Secretariado Gitano
Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'acosta Sant Jordi, i potser ja tenen decidit quins llibres regalaran o es compraran aquest any. Doncs, si els volen votar, ja ho poden fer en el concurs que convoca, per sisè any consecutiu, Òmnium Cultural, sota el títol "La Llança de Sant Jordi". Es tracta de triar el llibre favorit en tres categories --ficció, no ficció, i infantil i juvenil-- entre prop de tres-centes propostes; i, a més, votar també per la portada més bonica de l'any.Entre tots els participants se sortejaran lots de llibres i entrades per assistir a la festa en què s'anunciaran els resultats. La Llança de Sant Jordi, a més d'una enquesta, es defineix com un aparador web on es poden conèixer les principals novetats editorials de l'any. L'organitza Òmnium Cultural, juntament amb l'Associació d'Editors en Llengua Catalana.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

El combat dels savis Art i cultura - Jocs i concursos - Educatius

A l'esquerra, Albert Einstein; a la dreta, Marie Curie. Dos pesos pesants de la ciència en un combat total! Tenim poc més d'un minut i mig per derrotar el nostre oponent i passar pantalla. Després d'acabar amb Marie Curie ens enfrontem amb Pitàgores, Darwin, Newton o Stephen Hawking.No és cap broma, aquest joc existeix, és diu Science Kombat, i l'acaben de crear uns dissenyadors de videojocs per a la web de la revista brasilera "Superinteressante". És una revista de ciència per a joves, i per això han triat vuit grans savis de totes les èpoques com a protagonistes. A més dels citats, també hi ha Nikola Tesla i Alan Turing.

El joc, que imita l'estil dels antics jocs de lluita, és gratuït i està disponible en anglès i en portuguès. El joc, de moment, només funciona a la pròpia web, però anuncien que aviat n'hi haurà una versió App per a l' "smartphone". Per jugar només hem de fer servir les fletxetes del nostre teclat, que mouen el personatge, i la "w" i la "e" per llançar els atacs.

Els dissenyadors han pensat en tot, i cada geni té uns atacs especials relacionats amb els seus descobriments. Per exemple: Marie Curie llança elements radioactius, Stephen Hawking ataca amb forats negres, Pitàgores fa un salt mortal seguint els costats d'un triangle, Tesla té una mena de pistola de rajos elèctrics, Darwin evoluciona a diversos tipus de mico i Newton llança pomes i també rajos a través d'un prisma, ja que va descobrir la descomposició de la llum blanca en llums de diversos colors. Si el proven, repetiran!

A la mateixa web de la revista hi ha altres jocs, com ara Filosofighters, on els que lluiten són els filòsofs i pensadors més importants de la història, com ara Plató, Sant Agustí, Maquiavel, Marx o Nietzsche.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Com es poden eliminar les velles juntes de silicona? Com s'arregla la tanca del jardí? Com es repara una fuita d'aigua? Aquestes i moltes altres preguntes similars ja tenen una fàcil solució en aquesta web de bricolatge! La resposta es presenta en vídeo o en fotografies, ben explicada i pas a pas, a l'abast de qualsevol aspirant a "manetes" de la llar.

La web, a més de "Reparar", inclou també els apartats de "Crear", "Decorar" i "Instal•lar", amb un munt d'idees i suggeriments que faran més entretingudes les tardes de pluja sense poder sortir de casa.I per als més hàbils, les "Idees de reciclatge": per exemple, com es poden fer mobles a base de palets. Un jardí vertical, un ampoller, una taula i un sofà, o fins i tot un llit: res té secrets si segueixen les instruccions, i tenen prou traça i paciència.

La web és una iniciativa de la línia de coles de l'empresa Henkel Ibérica, amb seu a Barcelona.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Tenir el privilegi de veure, amb la màxima qualitat, el que habitualment només es pot veure amb lupa o amb microscopi: aquest és el repte de Tiny World, un nou canal de YouTube que té com a protagonistes les criatures més diminutes de la natura. El seu responsable és Rubén Duro, biòleg, fotògraf i realitzador de documentals científics.Duro, especialitzat en imatge microscòpica, penja cada setmana un nou vídeo, amb unes imatges d'animals que sorprenen per la llum i la varietat de colors. L'autor també té una web, on dóna més informació de les seves activitats, anomenada també Tiny World.


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb una web alemanya que segur que interessarà als aficionats als llamps, o a aquells que els tenen por. I és que a lightningmaps.org podran veure en temps real quants llamps estan caient ara mateix en una gran part del món.Podem fer zoom fins a la tempesta que ens interessi seguir i veure amb tots els detalls com es van succeint els llamps, que apareixen en forma de punts vermells amb una ona expansiva. Cada llamp va passant de groc a marró fins a desaparèixer una hora després haver caigut. La visualització d'aquests canvis de color permet fer-se una bona idea de com avança la tempesta.

Es tracta d'una web col·laborativa que té més d'un miler d'observadors voluntaris equipats amb un senzill detector que va proporcionant les dades. Qualsevol aficionat s'hi pot apuntar, tot i que haurà de comprar l'equip, que val uns 200 euros. A la mateixa web hi ha un complet dossier en què s'explica amb tot detall el projecte, els seus principis físics i com aconseguir l'equip.

Els observadors són bàsicament a Europa, l'Amèrica del Nord i Austràlia, que són les zones més ben cobertes, però també n'hi ha en altres llocs del món. La web ofereix un complet llistat d'on és cada estació, amb les eves característiques tècnique, i si està o no en funcionament en aquell moment.

També hi ha una secció d'arxius, on es pot veure les evolució de les tempestes, seguint els llamps. Es poden veure imatges fixes i animacions d'Europa, d'Amèrica i d'Oceania, així com estadístiques de cada zona.

La web és una visualització més gràfica d'una altra web "mare", anomenada blitzortung.org, on els llamps es poden veure fins i tot dues hores després d'haver caigut. Això permet veure encara millor com evolucionen les tempestes. A més a més, aquí hi ha un fòrum de debat en què els diferents voluntaris internacionals poden intercanviar experiències i fer-se consultes mútues.
Anterior       Següent