Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem volant amb els Blue Angels, la patrulla acrobàtica de l'Armada nord-americana. Són quatre reactors F-18 Hornet que protagonitzen un espectacular vídeo interactiu de 360 graus. Dura vuit minuts, al llarg dels quals l'espectador por triar quin punt de vista vol veure i gaudir de les seves impressionants acrobàcies des de totes les perspectives.Tot un exercici de precissió, ja que només mig metre de distància separa cada aparell. L'avió que porta la càmera és el de derrere de l'anomenada "formació de diamant", amb la qual volen durant la major part de l'exercici. Al llarg del vídeo fan tota mena d'acrobàcies, com ara túnels, "loopings" o vols invertits. Durant aquesta mena de xous, els pilots dels Blue Angels arriben a suportar 8 G --una força vuit cops superior a la de la gravetat-- a causa de les maniobres que han de fer els aparells.

El vídeo es va rodar el novembre del 2015 i es va publicar a YouTube. Però en el digital del diari "USA Today", que va promoure l'experiència, també hi ha una versió on l'angle de visió encara és molt més obert i espectacular. I, a més de poder canviar el punt de vista de la càmera, dóna l'opció extra de fer "zoom" sobre la imatge.


ALTRES ENLLAÇOS

Els Blue Angels, a la Wikipedia
U.S.N. Blue Angels (14-2-2015 show)
Blue Angels - Inside the Cockpit
Best Blue Angels Music Video: "Pump Up The Angels"
Blue Angels - Ultimate Action Video 2014
Blue Angels - no Van Halen Dreams
Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Demà, probablement, Messi guanyarà la seva cinquena Pilota d'Or. Al seu costat hi haurà Cristiano Ronaldo. L'eterna discussió sobre quin dels dos és el millor del món depèn dels colors de cadascú. Però si el que busquen són números i estadístiques, els trobaran tots aquí. La web michelacosta.com recull de forma metòdica, completa i actualitzada els seus historials, i els compara de totes les formes possibles.Hi trobem gols i assistències globals, per clubs, per seleccions, a la Lliga, a la Champions... No hi falta res: faltes, "hat-tricks", penals, mitjanes, rendiments en finals, premis individuals o palmarès total. Una allau de dades per opinar, números en mà, qui és millor. I per si tot això fos poc, la web també ens ofereix dues comparatives més: entre Neymar i Bale, i entre la BBC i l'MSN; la davantera del Madrid i la del Barça.

La web és iniciativa d'un jove informàtic de Tenerife, Michel Acosta, que, tip de l'eterna discussió, va decidir apuntar tots els números dels dos cracs, setmana a setmana, per ajudar a establir definitivament qui és millor. Per cert, ell es confessa culer, i, per tant, no té cap dubte que el millor és Messi.


Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'imaginen que, per exemple, necessiten una màquina de cosir, de manera puntual, i que la poden demanar, fer-la servir i tornar-la sense cap cost? Aquesta és la filosofia de l'aplicació Kune, feta a Barcelona, i que s'ha presentat aquesta setmana.

El seu principi és el consum col·laboratiu, és a dir, no comprar ni acumular allò que no necessitem, oferir el que tenim, i demanar el que ens fa falta ocasionalment, ja siguin productes, espais o serveis. S'acaba de posar en marxa i ara s'ha d'anar omplint de continguts creant una xarxa ciutadana, de particulars i també d'associacions.La idea és generar una base de dades de productes de tota mena, amb foto, localització i descripció. Està disponible, sense cap cost, per iOS i per Android. L'app té un cercador per buscar el que ens fa falta. Sabrem a quina distància ho trobarem i podrem contactar amb la persona que fa l'oferta.

Kune és una iniciativa de la cooperativa de treball associat El Risell i té el suport de l'Ajuntament de Barcelona. Els seus responsables són Pau Borrell, Laura Camprubí, Andreu Camprubí, Marc Morera i Gergely Kajtár. L'aplicació es va presentar dilluns, 4 de gener del 2016, durant la primera Fira de Consum Responsable de Barcelona.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquesta imatge d'un tornado a Colorado és la foto guanyadora de l'edició 2015 del concurs de la revista "National Geographic". L'autor és James Smart. Ha estat la guanyadora absoluta i també en la seva categoria, la de Natura.Hi havia dues categories més a concurs: Llocs, on la premiada ha estat una imatge de les mines de Riotinto, a Huelva, i Gent, en què ha guanyat la imatge d'aquest home en una bicicleta a Uganda, en un barri de barraques de la capital, Kampala.

El jurat les ha triat entre milers de candidates i ha destacat també deu imatges més. Al mateix enllaç on es poden veure els guanyador es pot passejar per una línia de temps que, durant 11 setmanes, ens ensenya moltes més fotos que han participat en aquest concurs.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Tot i que els Reis no passen fins dimarts, l' "Espai Internet" els vol fer un petit regal per endavant: una selecció dels 506 millors vídeos de YouTube. El regal el fa, més ben dit, l'autor d'aquest laboriós muntatge de vint minuts, el cineasta canadenc Luc Bergeron, que firma els seus treballs com a Zapatou. Ja fa anys que acostuma a fer aquestes particulars tries, que titula "Best of Web 2015", i que, en aquest cas, inclou vídeos publicats entre desembre de 2014 i novembre de 2015.Ja que YouTube només centra el seu resum oficial en els videoclips, això vindria a ser una mena de resum oficiós, que inclou exemples de tot el que es publica, agrupat d'una manera més o menys temàtica.
Hi trobem, per exemple, els que passen al món submarí...
O els protagonitzats per acrobàcies a dues rodes...
O els que, si tenen vertigen, més val no veure!...
No hi podien faltar els protagonitzats per nens...
I, un altre clàssic, els d'animals!...
N'hi ha de molt curiosos, com la noia que fa surf amb talons... i de perillosos, com el del noi que es tira des d'un globus sense paracaigudes!

Sens dubte, aquest 2015 ha estat l'any de la GoPro. L'ús d'aquesta petita càmera que dóna una qualitat d'imatge exepcional ens ha permès viure en primera persona les arriscades aventures dels seus protagonistes per terra, mar i aire. Però no tot han estat acrobàcies. El resum també recull escenes intimistes i històries sensibles.

No és l'únic resum de les millors imatges de YouTube de l'any, però sí que és, sens dubte, un dels més espectaculars i exhaustiu. Bergeron publica aquests resums anuals (i altres més temàtics) al seu canal de Youtube des de 2011.

Cada escena triada incorpora un petit número, a baix a la dreta, perquè després, a la fitxa del resum, puguin buscar la referència per si els interessa veure el vídeo corresponent sencer. El llistat complet apareix aquí. Com aquest, que va enregistrar un arriscat ciclista al monument de Subirachs a Ramon Llull, a la muntanya de Montserrat.

27/12/2015: El 2015, a la xarxa

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Com puc ajudar els refugiats? Amb aquesta pregunta, una de les més formulades pels seus usuaris, obre Google el seu vídeo de resum de 2015, en què repassa, en dos minuts, els temes que més cerques han generat, des dels atemptats de París fins a la troballa d'aigua a Mart.
A la mateixa web, a sota del vídeo, i en català, tenim l'opció d'ampliar informació sobre divuit temes destacats, que han generat milions de consultes. De Star Wars, per exemple, se'n van fer 155 milions, referents, sobretot, a Darth Vader i demanant, per exemple, en quin ordre s'han de veure les pel•lícules.Continuem el repàs de 2015 a la xarxa amb el vídeo de Facebook. També en dos minuts, però amb el seu grafisme característic, recorden el més destacat, a un ritme trepidant que gairebé no ens deixa veure la foto que dediquen al Barça tricampió. També aquí els atemptats de París i la solidaritat mundial que van despertar tenen un especial protagonisme. Després del vídeo accedim a un llistat de deu temes destacats, en els quals podem aprofundir una mica més, com per exemple el terratrèmol del Nepal.

I una altra xarxa social, Twitter. En aquesta pàgina hi trobem, entre altres opcions, les tendències de l'any agrupades en nou temàtiques. La de notícies, per exemple, ens recorda diversos "tendring topic", com ara el generat per ISIS. Clicant-hi a sobre ens porta al seu estat actual.

Torn, ara, per a YouTube. El seu resum es titula "Rewind", ja que, com és habitual, és la tecla per fer recular el fil conductor que lliga unes escenes amb les altres. És un llarg videoclip que recrea, en sis minuts, els temes més vistos i escoltats de l'any, amb l'aparició d'alguns dels seus protagonistes. Entre els convidats hem trobat el famós "youtuber" xilè Germán tocant la guitarra enfilat en un autobús.

I Spotify ens porta el rànquing dels temes més escoltats pels usuaris. Hi tenim, entre d'altres, el "top" d'artistes, àlbums o cançons. A escala mundial, la cançó més escoltada, en el moment d'escriure aquest text, era "Lean On", tot i que el rànquing pot continuar canviant fins a l'últim dia de l'any. Spotify ens recorda que ja permet escoltar més de 2,1 milions d'artistes diferents, 167 mil mes que any passat i 28,5 milions de cançons, 3 milions mes que any passat.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Des que neixen i fins als dotze mesos, els nadons aprenen a reconèixer la llengua en què se'ls parla, a interactuar amb els que els l'envolten o a fer les primeres vocalitzacions i balbotejos.

Aquesta nova web, anomenada "Abans de les primeres paraules", se centra en aquest fenomen i a explicar a pares i educadors infantils la manera com el nadó percep i s'expressa abans de saber parlar. Dóna consells, com ara imitar els seus gestos o parlar-li de manera molt expressiva.La web també recull vídeos i textos molt entenedors, basats en les últimes investigacions en aquest camp; així com entrevistes amb experts per ajudar a potenciar tots aquests precursors del llenguatge. També té un apartat de preguntes freqüents, en què aclareixen, per exemple, els dubtes sobre els beneficis de parlar dues llengües a casa.

La web és un projecte de RecerCaixa, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i la participació de la Universitat de Sheffield, al Regne Unit. Pels impulsors del projecte: "l'objectiu era doble: d'una banda, aprofitar les TIC per posar a l'abast de pares i educadors els coneixements més recents sobre quins són els precursors del llenguatge i sensibilitzar-los de la importància de potenciar-los i, de l'altra, estudiar aquests precursors des d'una perspectiva multidisciplinària integradora, i avaluar l'efecte de les respostes dels adults en el seu desenvolupament."

"Abans de les primeres paraules" està disponible en català, castellà i anglès.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest vídeo és un dels fenòmens virals de la setmana. El protagonitza un nen a qui no li agrada "Star Wars", però que té un pare que n'és un fan absolut i que el vol portar a veure la nova entrega. Segur que molts de vostès se senten identificats amb l'un o amb l'altre.

Els prometem no tornar a parlar de la nissaga galàctica durant un temps, però sí que els fem aquesta última recomanació, ja que aquest petit vídeo musical val la pena.El seu autor és el youtuber Rodrigo Septién, que es defineix com a autor de vídeos musicals d'humor. De fet, d'entre totes les seves obres n'hem triat una altra que ens ha semblat molt adient per acomiadar-nos avui.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 13/12/2015: El tràiler de "Star Wars", fet per fans
Espai Internet 22/11/2015: Com Lucas es va inspirar per fer Star Wars
Espai Internet 18/10/2015: Un homenatge a Star Wars
Espai Internet 16/11/2014: "L'Imperi Contraataca": La versió dels fans
Espai Internet 29/01/2012: "La Guerra de les Galàxies", feta per fans
Espai Internet 01/11/2009: Tropes imperials a Flickr


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Es tracta d'aquesta nadala, protagonitzada només per telèfons mòbils en què s'utilitzen els recursos de la xarxa, com ara WhatsApp. Segons l'autor, el vídeo es va fer en una sola presa i sense efectes especials.

La vídeo-nadala es titula “Video Puzzle” i és una interpretació a capella del tema “Text Me Merry Christmas” d’Straight No Chaser. La van fer a finals de 2014, per felicitar les festes d’aquell any.Per fer-la van necessitar tres smartphones del model iPhone i una tablet Ipad, reproduint quatre vídeos a la vegada. L’enregistrament el va fer Natalia Rodríguez i la correcció de color va anar a càrrec d’Álvaro Pascual.


Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
"Espai Internet" se suma a La Marató amb una aplicació que ajuda a millorar la qualitat de vida dels diabètics. Es diu "Diabetis a la carta" i els permet tenir a mà una eina per saber com és de saludable el que mengen.Té diverses utilitats, com ara una calculadora d'hidrats de carboni, informació nutricional o un receptari amb més de 180 receptes especialment adaptades per a diabètics i explicades amb tot detall. Una altra utilitat és la taula d'equivalències, amb llistes visuals dels aliments equivalents a 20 grams d'hidrats de carboni. Molt pràctic per fer àpats fora de casa i calcular racions d'aliments poc habituals.

També hi trobem el "métode del plat", que divideix un àpat en quatre parts i planifica un menú tenint en compte la quantitat d'hidrats de carboni dels diferents grups d'aliments. L'aplicació està vinculada a la web "Diabetis a la carta", creada l'any 2012 i renovada recentment, amb més utilitats per als usuaris.

Aquesta app per a mòbil i tauleta és gratuïta i està disponible --nomès en castellà-- tant per a iPhone com per a Android.

"Diabetis a la carta" ha estat elaborada per l' IDIBAPS(Centre d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) i la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència), amb la col·laboració dels Laboratoris Esteve. Els seus destinataris principals són pacients amb diabetis tipus 1, diabetis tipus 2 i diabetis gestacional. La calculadora d'hidrats de carboni, que incorpora l'app, va adreçada, sobretot, a professionals sanitaris.


Anterior       Següent