Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Què seria dels estudiants d'avui dia sense la Viquipèdia? L'enciclopèdia lliure, virtual i col·laborativa s'ha convertit, sens dubte, en un instrument de consulta de primer ordre i continua creixent dia a dia.

El pròxim objectiu de la Viquipèdia en català és arribar als 500.000 articles i unir-se al selecte grup de les 16 llengües que ja superen aquesta xifra. Per fer-ho, demanen l'ajuda de tots! Si són especialistes en algun camp determinat, no dubtin a sumar-se al projecte, bé per escriure articles nous o per modificar o ampliar els ja existents.




I precisament aquests dies també hi ha en marxa una campanya per recaptar fons. Viquipèdia és gratuïta i cap autor cobra per fer-la, però hi ha una sèrie de despeses tècniques i de manteniment que s'han d'afrontar i a les quals qualsevol usuari pot contribuir, amb donatius a partir de dos euros, de forma ocasional o regularment.
Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els vénen de gust uns saquets de botifarró amb melmelada de ceba o unes bombes de maduixa? Són algunes de les 170 receptes en què intervé algun tipus de melmelada, i que poden trobar a Maridatges.cat.

Poden buscar la seva favorita i votar-la o bé inventar-se'n una de pròpia i participar al concurs que ha posat en marxa la cooperativa La Fageda d'Olot per donar a conèixer la seva nova línia de melmelades, especialment pensades per fer maridatges amb formatges, carns i peixos. El guanyador s'endurà un viatge en globus i també es poden guanyar 11 àpats i 11 lots.




Al web es poden fer recerques per tipus de plat o de melmelada. S'hi pot participar, i votar, fins al 15 de juliol. Entre els 30 més votats, un jurat en triarà el guanyador i els altres 22 que tindran premi.

La Fageda és una entitat d'iniciativa social sense ànim de lucre creada a Olot el 1982 amb la finalitat de la integració laboral de les persones de la comarca gironina de la Garrotxa que tenen discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. Hi treballa un total de 270 persones.

Fins ara, la seva principal activitat estava relacionada amb els productes lactis i es limitava als iogurts i als gelats, i fa poc s'hi ha incorporat una nova línia de producció amb melmelades per a maridatges elaborades amb fruites i verdures de qualitat i proximitat, amb una cocció curta que dóna com a resultat una melmelada consistent i amb trossos. De moment, se'n comercialitzen 16 sabors que es presenten per combinar amb diversos tipus de formatges, carns i peixos i esmorzars.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui els convidem a un viatge virtual al centre de la Terra. El fem amb l'ajuda d'aquesta fantàstica animació interactiva -en anglès- creada fa poc pel web de la cadena pública britànica BBC. Disposem de dues sondes, que es mouen amb l'ajuda del ratolí i amb les quals baixem, en paral•lel, per terra i per mar.

I veiem el que podem trobar-hi: per exemple, a 70 centímetres, una conillera; a 42 metres, la piscina més fonda, que és a Montegrotto, a Itàlia; a 106 metres, l'estació de metro més profunda, Arsenalna, a la xarxa de Kíev, a Ucraïna; a 332, el rècord de busseig; a 2.190, la cova més fonda del món, Krubera, a Geòrgia; a 3.800 metres, el lloc on reposen les restes del "Titanic". Una mica més avall, a 3.900, la mina més fonda, d'or, a Sudàfrica; a 8.150 el lloc més fondo on hi ha peixos abissals; a 10.100, el pou petroler més fondo, al golf de Mèxic; a 11.000, el màxim fons marí, la fossa de les Marianes...



Llavors la sonda marina para i continua únicament la terrestre fins a arribar, finalment, a 6 milions 370.000 metres, el centre de la Terra, on hi ha una temperatura de més de 6.000 graus!

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Suposin que volen engegar una empresa a Sabadell. Amb aquest mapa interactiu, és molt fàcil demanar i obtenir informació sobre persones i entitats que ens poden orientar, suport pel que fa als tràmits, vivers d'empreses on ubicar-nos o eines de finançament per obtenir un préstec o un aval, entre altres serveis d'interès.



El mapa forma part del nou portal #Serveisperemprendre, que acaba de posar en marxa el Catalunya Emprèn de la Generalitat; aglutinant, per primer cop, tota la informació útil per als emprenedors de més de 300 entitats públiques i privades i de 1.800 serveis. La web és oberta a incorporar més serveis i a modificar i ampliar els existents.

Es poden fer cerques geogràfiques, per municipi, comarca o província, o temàtiques, per serveis o entitats, i després per cada categoria.


Un mapa similar existeix també especialitzat en la ciutat de Barcelona. Es diu Barcelona Startup Map i és una plataforma web impulsada per Barcelona Activa, l’organització executora de les polítiques de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona.

Al mapa s’identifiquen i geolocalitzen els principals serveis d’emprenedoria de la ciutat: empreses start-up (178); inversors (15); acceleradores/incubadores (22); espais (42); i finalment, talent generat per universitats, escoles de negoci i centres tecnològics i de recerca (17). La plataforma disposa d’un cercador que permet realitzar les cerques per tipus de recurs i categories.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció ara, fans dels videojocs. A Tradejuegos.com, hi podreu intercanviar els vostres jocs vells per altres de segona mà, d'altres usuaris. La forma de fer-ho és senzilla: només cal registrar-se, de forma gratuïta, i oferir els títols dels quals us voleu desprendre. Per cada oferta, es guanyen uns punts, anomenats "crèdits", que després podrem intercanviar pels jocs que ens interessin.


Només s'han de pagar les despeses d'enviament. Els jocs estan ordenats segons la plataforma amb què es poden utilitzar, ja sigui Nintendo, Playstation o Xbox.

Tradejuegos és un portal creat per tres emprenedors manresans. El gran avantatge del portal és, segons els seus creadors, que permet intercanviar jocs per altres d'un valor equivalent, sense perdre ni guanyar en el canvi.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Preparin-se ara per un veritable "viatge al centre de la Terra". O gairebé. Es tracta de l'espectacular vídeo gravat des d'un "drone", a la coneguda cova vietnamita de Son Doong, al Parc Nacional de Phong Nha-Ke Bang, a la província de Quang Bình (al Vietnam central).



Considerada la més gran del món, el seu accés es fa des d'un immens forat a terra, al fons del qual l'arribada dels rajos solars han permès que hi creixi una exuberant vegetació, i que és la part mostrada al vídeo.

El vídeo és obra del fotògraf nord-americà establert a la Xina Ryan Deboodt, fa poc més de sis minuts i va ser penjat a Vimeo a principis de març. Deboodt ha descrit la cova com "un planeta extraterrestre".

Fa uns anys, el fotògraf del National Geographic Carsten Peter va fer un espectacular reportatge a aquestes coves vietnamites.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest matí, un grup de quaranta persones que no es coneixien entre elles han fet una excursió a una església romànica, Santa Victòria i Sant Iscle de les Feixes, al parc de Collserola, guiades, gratuïtament, per un organitzador voluntari. Per a les pròximes setmanes, altres usuaris proposen iniciatives tan interessants com ara una caminada pel marge del Besòs, un festival pirata a Badalona o una excursió als volcans de la Garrotxa.



Fins a 1.800 activitats mensuals per fer en grup són les que aplega la plataforma d'oci compartit Uolala.com. La web, de registre gratuït, té propostes de 140 poblacions catalanes i de la resta d'Espanya, agrupades en una vintena de categories, com ara mascotes, nens, solters, esports o músicals. La mecànica és senzilla: qui vol s'hi apunta, fins que es cobreixen les places previstes.

No totes les activitats són de franc, però, de les que no ho són, s'informa prèviament de quin cost tenen. Ser usuari de la web és gratuït, i també s'hi poden publicar activitats de tot arreu de franc, excepte les centrades a Madrid i Barcelona, en què els organitzadors paguen una quota de 6.99 euros mensuals.

Uolala la van crear els emprenedors catalans Miquel Clariana i Marta Gimeno l'any 2012, i ja té més de 70.400 usuaris. A més de poder-se consultar en català i en castellà, la web també té versions en anglès, alemany i francès.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Pensin ara, per un moment, en la seva època escolar, i mirin de recordar aquell professor o professora que els va marcar especialment. Si es van quedar amb les ganes de donar-li les gràcies, ara tenen l'ocasió de fer-ho en aquesta web. Moltesgraciesmestres.org és una iniciativa de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, amb motiu del seu cinquantè aniversari.



Participar-hi és tan fàcil com crear una petita fitxa amb el nom del nostre "profe" favorit i escriure-hi un petit comentari. També tenim l'opció de buscar els missatges ja deixats, pel nom del docent, l'escola o el municipi.

La web, que es pot consultar en català, castellà i anglès, inclou els agraïments en vídeo d'alguns personatges coneguts, com ara Salvador Alsius, Xavier Graset, Màrius Serra, Lloll Bertran, Ramon Pellicer o Jordi Évole.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui acabem amb un test d'atenció. Si miren fixament aquest cotxe, segurament es perdran molts dels petits canvis que pasen al seu voltant. És un clàssic joc d'atenció i percepció, en aquest cas utilitzat per anunciar l'últim model de la marca Skoda. Cal veure'l més d'un cop adonar-se de tot el que passa!



A "Espai Internet" ja hem parlat en altres ocasions d'aquest tipus d'il·lusions òptiques; com, per exemple, les vint-i-vuit que hi havia en un videoclip dels "OK Go", les que hi ha al blog moillusions.com, les guanyadores del concurs Illusionoftheyear.com, les de la web del dissenyador interactiu britànic Paul Neave o les d'un altre anunci de cotxes, en aquest cas, de la marca Honda.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Saltem alguns segles enrere, per plantar-nos al segle XII i escoltar les composicions de l'abadessa benedictina Hildegard von Bingen. Aquest vídeo és el primer capítol de la sèrie que una revista musical australiana ("Limelight", editada per l'Australian Broadcasting Company) va seleccionar per explicar la música clàssica a traves dels vídeos penjats a YouTube.



Ho fa al llarg de set etapes: Edat Mitjana, Renaixement, Barroc, Classicisme, Romanticisme, Modernisme i Innovadors posteriors a la Segona Guerra Mundial. En total, recullen una trentena de vídeos que expliquen la història de la música, entre els quals hi ha concerts, gravacions i documentals.

Hi trobem, per exemple, un fragment de l'Orfeo de Monteverdi, per Jordi Savall, entre molts altres selectes moments musicals.


Un altre vídeo, molt espectacular, és aquest del canari Pablo Morales de los Ríos, que explica -en un dibuix- la història de la música, des dels seus inicis fins a la música electrònica.

Sobre un paper en blanc, els dibuixos van explicant, sense interrupció, com ha anat evol·lucionant aquest art, mentre la música que li correspon a cada moment va acompanyant els dibuixos. És sorprenent veure, quan s'arriba al final, que tota la història ha creat en sí mateixa un instrument.

Aquest vídeo va ser publicat a YouTube, que després de rebre més d'un milió de visualitzacions, va ser bloquejat, per -aparentment- vulnerar els drets d'autor. L'Espai Internet ha pogut trobar alguns enllaços. Val molt la pena.
Anterior       Següent