Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
L'oceà Perpetu (Perpetual Ocean) és una visualització de tres minuts de durada que resumeix els moviments dels diferents corrents marins entre el juny del 2005 i el desembre del 2007. L'efecte és d'una gran bellesa visual i recorda una pintura de Van Gogh.

L'animació és obra del Centre Espacial Goddard de la NASA, que l'ha fet amb dades reals obtingudes durant una investigació sobre el comportament dels oceans, utilitzant el model computacional anomenat ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase II).Si volen completar l'experiència de fer voltes al nostre planeta, la millor manera és fer-ho a bord de l'Estació Espacial Internacional, que fa una òrbita completa a la Terra cada hora i mitja. Els deixem amb dos fantàstics vídeos que els permeten acompanyar els astronautes en aquest viatge; un de dia, que recull diverses vistes en temps real, i un de nit, accelerat gràcies a la tècnica del "time-lapse".
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

Avui els convidem a fer un viatge al passat. Concretament, a l'any 1985, quan va sortir al mercat el primer sistema operatiu de Windows, el 1.01, el primer que permetia utilitzar el ratolí. Doncs bé, per als més nostàlgics o, simplement perquè els més joves sàpiguen com va començar tot, aquesta web ha desenvolupat un simulador que ens permet tornar a fer anar l'ordinador amb aquell vell sistema.

D'entre un limitat menú podem triar, per exemple, la senzilla calculadora. O el rellotge, que ara ens sembla rudimentari. També podem tornar a escriure amb aquell primitiu tractament de textos. I fins i tot recordar les estones que vam perdre intentant aprendre a fer anar el Paint. Tot un divertiment retro. Per utilitzar-lo no cal instal·lar-se res, només anar a la web i començar a practicar. L'autor és el programador Jeff Parsons.I aquest no és l'únic exercici de nostàlgia que trobem a la xarxa. Per exemple, aquí tenen el popular Windows 3.0. I els fans de Mac poden tornar a usar Macintosh System 7.0.1 clicant en aquest enllaç.


ALTRES ENLLAÇOS

Instal·lar-se un Windows 1.01
Windows 1, a la Wikipedia
Breve historia de Windows: Windows 1.01
Demo Windows 1.04
Com passar de Windows 1 a Windows 8, en 4 minuts !Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim viatjant enrere... concretament fins al 1722. Johann Sebastian Bach no s'hauria imaginat que una de les seves peces més famoses, "El clave ben temprat" (aquí es pot escoltar una versió complerta, interpretada al clavicèmbal, mentre es va resseguint cada nota), serviria d'inspiració a aquest vídeo del dissenyador digital i especialista en animació 3-D Alan Warburton, que va fer aquest vídeo al maig, per Sinfini Music, una companya discogràfica que ha publicat el que, per ells, són els 10 millors treballs del músic alemany.

El preludi, on cada nota es correspon a una llum que s'encén, transcorre en una sala d'ambientació molt minimalista, amb al•lusions a Bach. Després entrem en un garatge buit, i comença la fuga. Hi ha un joc de perspectives i de colors de llum, segons quina mà va tocant les notes al piano. Totes les imatges són virtuals. En aquest article es pot comprendre una mica millor com es va recrear totes aquestes imatges, fent-les coincidir amb la música.

Aquest és un canal de youtube en que, de manera electrònica, es recreen moltes composicions populars de la història de la música, il•luminant amb colors les notes, mentre segueix la música.
Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Si estan de vacances i volen continuar sentint les seves emissores favorites, siguin on siguin, la millor opció és Babanjo Radio. Aquesta aplicació permet tenir tot el dial de l'FM, de la zona que vulguem, al nostre mòbil o tauleta, i buscar, lliscant amb el dit, mentre a la finestra superior s'indica de quina emissora es tracta.La recerca és molt fàcil perquè les emissores estan ordenades alfabèticament. A més de sentir la ràdio en directe, i amb qualitat perfecta, podem tirar enrere fins a quatre minuts per si ens hem perdut alguna cosa o la volem tornar a sentir. També ens dóna l'opció d'enregistrar els fragments que ens interessin, creant Podshots, i compartir-los a les xarxes socials. Altres serveis que ofereix Babanjo són l'opció de crear alarmes per no perdre'ns els nostres programes favorits o fer una llista amb les emissores preferides.

Els creadors de l'aplicació són Adrià Cots, Marc Tovias i Adrià Navarro, uns joves emprenedors de Barcelona que es defineixen com a "apassionats de la ràdio i de la tecnologia". Babanjo és gratuïta i està disponible tant per a iPhone com per a Android. Evidentment també es pot fer servir directament al nostre ordinador, a través de la seva pàgina web.

Aquesta no és l'única app creada per poder sentir la ràdio, però sí una de les més valorades. Si voleu comparar, en aquest enllaç trobareu moltes altres opcions de convertir el vostre mòbil en una ràdio.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim parlant de ràdio, però ara de la nostra. La secció "Paisatges sonors", del "caçador de sons" Albert Murillo, a Catalunya Ràdio, té un espai web on poden trobar, ben classificats, tots els sons que ha enregistrat al seu entorn. Podem tornar a gaudir, per exemple, del cant d'uns pardals o del so d’una hamaca. N'hi ha més de seixanta, i els trobem clicant a la fletxa de la dreta ordenats en cinc categories: converses, calma, tecnologia, natura i societat.Més que una web, és un veritable arxiu de sons del ric paisatge sonor de Catalunya. Més que una web, és un veritable arxiu de sons del ric paisatge sonor de Catalunya. Tots els àudios s'han emès en algun dels programes que ha fet l'Albert Murillo a Catalunya Ràdio, i estan disponibles per ser reproduïts lliurement per qualsevol usuari.

La classificació vol reflectir tots els sons del paisatge sonor possibles: els sons creats per l'home, en l'apartat "Societat"; els sons de la natura sense intervenció de l'home, o almenys la mínima, a l'espai "Natura", i un altre univers de l'ambient sonor de màquines i tecnologia creades per l'home, que es podran sentir a "Tecnologia". Finalment el quart espai, "Calma", recull els sons enregistrats amb tècniques binaurals perfectes per sentir amb auriculars mentre es treballa o es busca un moment de relax.

El caçador de sons és Albert Murillo, radiofonista i sonografista que enregistra ambients sonors des del 1996. Els seus sons s'han pogut sentir al programa "Cabaret elèctric" d'iCat.cat i a l'edició estiu d' "El matí de Catalunya Ràdio". Ha dissenyat el so de diversos videojocs i actualment treballa al Departament de Disseny de Promocions de l'àrea de Programes de Catalunya Ràdio. Es pot trobar el seu treball i tots els àudios d'aquest espai, sense compressió, al blog "Espacio sonante".

El passat dissabte 18 de juliol, “Paisatges sonors” es va sumar al World Listening Day 2015, un dia per ser conscients del so del nostre entorn, que aquest any estava dedicat a l’aigua. Durant tot aquell dia, el programa d' Albert Murillo va publicar, a la seva web, un so relacionat amb l’aigua cada hora.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un vídeo ben refrescant. Es titula "Surfejant a mil frames per segon" i l'autor és l'australià Chris Bryan, especialista a gravar imatges en alta velocitat. Amb música de Hans Zimmer de fons, veiem amb una nitidesa espectacular, algunes de les actuacions dels millors surfistes australians, que cavalquen les onades abans de ser engolits per l'aigua.Bryan és un els autors més reputats de la indústria del surf dels últims anys. Tot i que també roda altres esports d'acció i fa anuncis per a cinema i televisió. Fa servir la càmera anomenada Phantom (concretament els models Phantom Flex, Phantom Miro M-320S i la nova Phantom 4K Flex amb lent Arri Ultra) per la qual ha dissenyat una caixa estanca especial, per poder gravar sota l'aigua. La seva obra ha guanyat diversos premis, i es pot veure al seu canal de Vimeo.


09/08/2015: Viure al carrer

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sovint passem al seu costat, però gairebé mai els veiem. Indigents, captaires o vagabunds que viuen al carrer són, en canvi, el principal objecte d'atenció del blog "Cielo oscuro", realitzat pel periodista Alec Forssmann.

Va començar a principis del 2014 a entrevistar persones sense sostre o bé que es veuen obligades a guanyar-se la vida al carrer a Catalunya, com ara esmolets o malabaristes. Ja són una quarantena d'històries colpidores, amb noms i donant la cara.Històries que parlen de drogues i alcohol, de fracassos i de desamors, però també de llibertat i de nedar contra corrent. Un document imprescindible per conèixer una realitat amb què convivim a les nostres ciutats i reflexionar-hi. L'objectiu de l'autor era "aprofundir en les seves històries personals i arribar a saber com havien arribat a viure al marge de la societat".

Al blog, també hi podem trobar altres reportatges i articles, sobre temes històrics i locals de Castelldefels i el Baix Llobregat.

09/08/2015: Escac i mat !

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Recorden la partida de l'ordinador contra l'astronauta de "2001, una odissea de l'espai"? Protagonitza una de les entrades del blog "Viatge als escacs", de Pau Pascual. Se'n fa una completa anàlisi i es revela que l'ordinador HAL 9000, en realitat, comet dos errors. També tenim l'opció de veure pas a pas el seu desenvolupament sobre un tauler d'escacs interactiu. També es mencionen les múltiples referències del cinema de Kubrik al món dels escacs.En altres entrades ens parla, per exemple, de la partida que es juga a "Casablanca" o de la història del fals autòmat turc. Al blog, hi trobem molts altres articles, com aquests, d'interès històric i cultural, reportatges d'actualitat sobre la competició a Catalunya, i la secció "Perles d'aquí", amb una trentena de partides selectes jugades a Catalunya, explicades pels mateixos autors.

L'autor del blog, Pau Pascual Duran, és administrador de l'equip oficial de Catalunya d'escacs, que participa en competicions internacionals de chess.com, i és dissenyador d'interfícies i aplicacions.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui acabem amb un viatge poc habitual. El que van fer, aquesta primavera, un grup d'amics aficionats al "packraft", és a dir, a fer travesses combinant excursionisme de muntanya i ràfting amb un caiac inflable. En aquest cas van travessar de sud a nord, de punta a punta, l'illa d'Islàndia durant 13 dies i van recórrer 372 quilòmetres.Una gran aventura que van enregistrar en aquest vídeo que ara han compartit a les xarxes socials. El viatge va començar a Vík, a la costa sud, i va acabar a Akureyri, a la costa nord. Van ser onze dies a peu i dos en canoa baixant pels rius. Els protagonistes del viatge van ser Hermenegildo Moreno, Juan Carlos Jiménez, José C. Peñate i Eduardo Muñoz Betolaza, càmera i editor del vídeo.

En el moment del viatge, Islàndia sortia d'un dels hiverns més durs des de feia anys, i el desglaç va provocar inundacions imprevistes que els van obligar a canviar de ruta diversos cops.

Aquests viatgers també tenen vídeos d'altres aventures que han fet, com aquesta travessia per Lapònia, l'any 2014, o quan van travessar, amb el mateix sistema, Escòcia d'Est a Oest.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
El cromlec de Mas Baleta, a la Jonquera, va ser descobert l'any 1986, i és una peça gairebé única a Catalunya. Aquesta n'és la fitxa completa --amb informació, fotos i la situació exacta-- que trobem al portal megalítica.cat, que recull els 326 monuments megalítics que hi ha a l'Empordà i al Rosselló, classificats per menhirs, dólmens, inscultures i poblats.La web descriu en què consisteix cadascun d'aquests elements, i totes les seves variants. I disposem d'un mapa interactiu on els tenim tots localitzats, i sobre el qual podem triar quin tipus de monument volem veure. Hi trobem totes les dades necessàries de cadascun per poder-lo visitar i gaudir d'aquesta part tant important del nostre patrimoni.

Els megalits són estructures de pedra prehistòriques, sobretot de l'època neolítica i l'edat del coure. A la zona del cap de Creus i l'Albera hi ha una de les concentracions megalítiques més importants d'Europa, conjuntament amb les que hi ha a les Gavarres, l'Alt Urgell, el Conflent i la Fenollera. L'impulsor de la iniciativa és Vicenç Armangué, i el seu objectiu és donar a conèixer "unes troballes que són molt poc conegudes pels ciutadans". A més del portal també tenen una pàgina de Facebook on informen de les seves activitats, i han publicat el llibre "Guia del megalitisme de l'Alt Empordà"".


ALTRES ENLLAÇOS

Blog sobre megalits: Dolmensmenhirs
Blog sobre megalits. Rutes prehistòriques
Blog sobre megalits: Lacabanadelmoro
Blog sobre megalits:Menhires de Girona
Blog sobre megalits: Arcis
Blog sobre megalits: Geseart
Megalitos de España
Anterior       Següent