Resultats de la cerca


Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I el tercer concurs l'ha convocat l'editorial australiana Lonely Planet per triar els millors blogs de viatges. Hi ha 15 categories i entre els cinc finalistes a millor blog en llengua no anglesa hi ha lavoltadels25.cat, la web del periodista català Marc Serena. En aquest diari explica, pas a pas i amb fotografies, la seva iniciativa de fer la volta al món durant un any, recorrent 25 països i entrevistant 25 joves que, com ell, tenen 25 anys. Ara ja va pel tretzè, les Filipines, on ha entrevistat un pescador; després de passar per llocs com Zimbawe, Hong Kong o Cambodja. Se'l pot votar fins al 20 de març.ALTRES ENLLAÇOS

Lonely Planet
La volta dels 25, al facebook
Espai Internet (13/07/2008): Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
El bloc dels viatges: Diaris, quaderns, blocs i webs de viatges en català
Viatgeaddictes.com: viatges alternatius
Enllaços útils per a viatjar
Lavueltaalmundo.net: Per si vols fer la volta al mon
Round the world ticket: Com comprar un bitllet per donar la volta al món
Round the world ticket, a la Wikipedia
Blog de Marc, que està fent la volta al Món
Viatjar de valent
Pasaporteblog
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Lloc ara per a un interessant blog de propostes viatgeres. Es diu raconets.com i l'autora és la Tònia Rius. El seu objectiu és donar a conèixer llocs que tinguin "un punt d'autenticitat", tant de Catalunya com de la resta del món, de Calafell a les Illes Maldives, de Blanes a Tunis. Ja n'hi ha més de 200, que estan classificats segons el lloc de localització o la seva especialitat si són bars, restaurants o comerços. Tots han estat visitats per l'equip del blog i de cadascun es dóna una foto, un comentari i, de vegades, consells pel viatge, valoracions o enllaços web.ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 07/03/2010: De vacances: viatges via web
Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges
Espai Internet 13/07/2008: Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
Espai Internet 10/07/2010: Turisme accessible per a tothom
Espai Internet 16/03/2008: Turisme arqueològic
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui parlem de viatges. Comencem amb dos blogs que recullen dues experiències similars però geogràficament oposades. El primer és el de la catalana Isabel Simó. El va escriure en anglès, per practicar aquest idioma, i recull el viatge que va començar a Xile el 8 de setembre de l’any passat.

Durant sis mesos va visitar també Perú, Bolívia, Argentina i Brasil. De cada etapa en va fer diversos capítols amb fotos, textos i vídeos, organitzats per les persones amb qui s’ha anat trobant o els llocs que ha visitat. L'aventura va acabar el 25 de febrer.
I just quan ella tornava, començava el viatge que recull el segon blog. L'autor és el fotògraf argentí Walter Astrada. Va sortir de Barcelona a finals de febrer, a bord de la seva motocicleta Royal Enfield i, fins avui, ha recorregut el sud d'Europa, Turquia i la regió del Càucas, on continua.

Al blog hi penja relats i fotografies, que ven per finançar-se el viatge. La seva filosofia és "viatjar amb el mínim per descobrir el màxim" i el seu objectiu, arribar a fer la volta al món. Astrada és fotògraf professional i ha treballat per diverses agències de noticies, cobrint conflictes i fent reportatges sobre temes socials.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
El segon regal és per a la vista: aquestes són algunes de les fotos que han estat premiades en el concurs Traveller Photo Contest 2012, organitzat per la revista de viatges de National Geographic. Hi van participar gairebé 7.000 fotògrafs de tot el món, amb més de 12.000 imatges dels seus viatges.

La guanyadora ha estat aquesta foto de l'interior d'una tenda de la tribu dels kirguisos de l'Afganistan. La segona classificada és aquesta foto, en blanc i negre, d'uns nens del Vietnam jugant. I la tercera recull un moment de descans d'una processó a Sicília.Aquí es poden veure totes les fotos que han participat al concurs de Traveller.


ALTRES ENLLAÇOS

Concurs fotos National Geographic 2012
Totes les fotos del Concurs National Geographic 2012
Galeries de les fotos seleccionades pels editors
Selecció de 50 fotos
Selecció de fotos del concurs 2011
Concurs de fotos de National Geographic per a nens

Espai Internet 16/09/2012: Wiki Loves Monuments 2012: Documentem el patrimoni mundial!
Espai Internet 12/02/2012: El World Press Photo 2012, per un català
Espai Internet 27/11/2011: Les millors fotografies dels monuments catalans
Espai Internet 28/08/2011: Fotografies insòlites: tres exemples ben diferents
Espai Internet 14/08/2011: Alan Sailer, fotògraf d'instants impossibles
Espai Internet 16/08/2009: 78 regles fotogràfiques per a idiotes totals
Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges
Espai Internet 25/01/2009: Grans fets, grans fotos

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
L'"Espai Internet" d'aquesta setmana fa les maletes i els convida a viatjar ara que s'acosta Setmana Santa. De webs de viatges, n'hi ha moltíssimes, i nosaltres n'hem triat una petita, petita mostra.

Comencem amb una pàgina que, tot i ser novella, ja acumula molta informació. Narinant.cat es defineix com el portal de viatges en català i ofereix tota mena de dades per ajudar a preparar unes vacances país per país: des del lloguer d'un cotxe fins a hotels, llibres, museus o curiositats. De moment, ja ofereixen una informació molt completa de 55 països de tot el món... inclosos els dos pols.

Una altra web imprescindible --i també en català-- és la dels Viatgeaddictes. Creada al 2001 per Yolanda Vila i Toni Pozo, s'ha convertit en una pàgina de referència amb centenars d'enllaços, molt ben classificats, exhaustius consells per abans de viatjar o fotos curioses. S'ha de destacar també l'apartat de guies i relats de viatges, que ja en té 287, sobre 117 països.I pel que fa a compartir experiències, Eduard Balsebre, a El Bloc dels Viatges, hi apunta les seves i les de molts altres blogaires. Suma ja més de 800 entrades sobre pràcticament tots els racons del món.

I, un cop sabem on volem anar, mirem que ens surti el més barat possible. Per això, tenim Trabber.cat, un veterà buscador d'ofertes de bitllets d'avió i de places hoteleres. Quan li fem una consulta, rastreja 37 webs simultàniament i ens dóna els millors preus. I, a més, ens avisa per correu electrònic de les ofertes que va trobant.

I avui acabem no pas amb una, sinó amb dues curiositats. La primera és un calculador de preus de taxis a 25 ciutats del món. Podem saber, per exemple, que anar de l'aeroport de Dublín al centre de la ciutat ens pot sortir per uns 23 euros... comptant, fins i tot, el temps d'espera als embussos previstos per l'hora que li hem dit!

La segona és un joc de geografía. La web ens proposa que situem a un mapa del món (per cert, força petit, el que fa difícil encertar el punt exacte), ciutats, capitals o llocs d'interès de tot el món, amb diferents nivells de dificultat, i automàticament calcula el marge del nostre error. En funció de l'encert i del temps que triguem, anem sumant punts.

Totes aquestes adreces i moltes més les tenen ja, com sempre, penjades al portal 3cat24.cat, al blog de l'"Espai Internet" i també a Facebook.


ALTRES ENLLAÇOS

Guialowcost

Espai Internet 13/07/2008: Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges

Enllaços de viatges de l'Espai Internet contra la crisi del 17/05/2009
Turisbot - Comunitats online per viatjar gratis
Couchsurfing - Ofereix el teu sofà per allotjar-te gratis
Enllaços per trobar viatges barats
Mirayvuela - buscador de vols barats
Atrapalo - Ofertes d'oci
Intervac - Intercanvia casa teva

Bitàcola, secció del de Vacances 2006 dedicada a webs de viatges i vacances
Els vídeos dels viatges Low Cost del "De Vacances" al 2007
Els vídeos dels viatges Low Cost del "De Vacances" al 2008

L'exhaustiu directori de webs que ofereix Viatgeaddictes (i que hem destacat en el text) fa difícil agefir molts enllaços més. Tot i això, aquí hi ha uns quants:
Viatjar.cat
Guias de viajes
Viatges i joves
La volta dels 25
Viatjo.cat
De viajero
Pels camins del món
La aventura de Pablo y Elena
La web dels esperits viatgers
Viatge 365
Vuelos baratos - Buscador d'ofertes de vols
Liligo - Multibuscador d'ofertes de vols, hotels i cotxes
Universal Packing List- T'ajuda a fer la maleta (en anglès)
El viajero de las ofertas
Playas y costa
Yporquenosolo - Per viatjar en grup, sense coneixer ningú
Viajesenpar - Per viatjar només en parella
Ellasviajan.com
Salir con peques
Viajar en familia
Literatura viatgera
Cases rurals
Totcamping.cat
Turisme de Catalunya
Descobreix Catalunya
Onsortir.cat
Wikiloc
Wikitravel
Els millors blogs de viatges de 2009, segons Lonely Planet (en anglès)
Especial viatjar en temps de crisi de la revista Tiempo
Enllaços a fòrums de viatges
Foroviajes
Trip advisor - Opinions d'usuaris sobre hotels i restaurants a tot el món
Viajeteca
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
La Mireia Salvador i el Marc Helena van fer la volta al món en 365 dies, d'octubre del 2008 a octubre del 2009, passant pel Nepal, el sud de la Xina, el Vietnam, Laos, Cambotja, Tailàndia, el Japó, Sydney, Nova Zelanda, les illes Fiji, les illes Cook, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, Colòmbia, el Perú, Bolívia, Xile i l'Argentina. D'aquella experiència, en va néixer un blog, viatge365, que s'ha anat enriquint amb nous periples, històries i fotografies. Com ara la del seu casament a les illes Maldives, l'any següent. El blog inclou un mapa de la seva volta al món, on en color blau hi ha marcats els avions que entren dins del bitllet de One World Alliance i en color negre els que han agafat extres. Les àrees en verd són zones per on han passejat per terra, i els sols en groc és on van descansar.

Doncs bé, ara els autors han fet un pas més i, a través d'una nova web, anomenada Club de Viatges, han organitzat el primer Congrés Volta al Món, que se celebrarà dissabte que ve al Saló Internacional del Turisme de Catalunya. Durant el congrés es podran sentir les experiències de trenta-dos viatgers catalans que han completat una volta al món i que també ho han explicat als seus disset blogs. La majoria han viatjat en parella i només dos ho han fet sols, per això sumen disset blogs. Les dues-cents cinquanta places gratuïtes per assistir en directe al congrés ja estan cobertes. S'ha fet una llista d'espera, per si hi ha alguna baixa. De tota manera, es podrà seguir via Twitter, a través del hashtag #voltaalmón.ALTRES ENLLAÇOS

Facebook de Club de Viatges
Ruta Baobab - La volta al Món de Francesc Balagué (encara viatjant)
viatjantpelmon (Oriol Sala, encara viatjant)
lamevavoltaalmon (Jordi Roca)
lavueltaalmundoantesdelos30 (Robert Hernández)
Ro-Da-Mon - La volta al Món de la Roser i el Dani
Volta al Món d'en Xevi i la Montse
Viatgeaddictes
Wikitravel - Una Wikipedia per viatgers

Espai Internet 07/03/2010: De vacances: viatges via web
Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges (La volta dels 25)
Espai Internet 13/07/2008: Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
Espai Internet 22/07/2007: Rutes per carretera
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Tots els que tenen fills petits saben el que costa organitzar el temps lliure de les llargues vacances escolars. Doncs bé, amb aquest web potser ho tindran una miqueta més fàcil. A "Cyberpadres.com" s'hi pot trobar tota mena de consells útils, adreces i recomanacions sobre coses a fer amb els nens. Des de llocs d'oci, cartellera o museus amb oferta infantil, fins a ofertes de viatges per famílies a preus reduïts.

16/03/2008: Turisme arqueològic

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Indiana Jones ho hauria tingut molt més fàcil si hagués conegut aquest web. "Arqueotur.org" serveix per localitzar jaciments arqueològics i museus i accedir a tota la informació necessaria per visitar-los. Des de poblats ibèrics, com el d'Ullastret, al Baix Empordà, fins a restes de la conquesta d'América.

Creada per la Fundació Bosch i Gimpera, de la Universitat de Barcelona, "Arqueotur.org" acaba de rebre el premi Yahoo al millor web revelació de viatges del 2007.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Ja som al juliol i comencen, per a molts, les vacances. Som-hi, doncs, amb tres webs viatgeres. La primera, Cataloniatour.com, ens porta tota mena de rutes per conèixer millor Catalunya, però sense haver de tocar el cotxe per res, és a dir, per fer en bicicleta, a peu o en transport públic. Cada ruta té una fitxa, se'ns fa una petita explicació, inclou una galeria fotogràfica i se'ns faciliten els enllaços als mapes i als horaris i preus d'autobusos i trens.

La web té un espai específic dedicat als castells i també té previst obrir apartats per a rutes amb nens, adaptades i per pobles bonics. Cataloniatour també organitza excursions a preu de cost per aquest estiu. Segons diuen els seus responsables (que porten tres anys desenvolupant aquest projecte), van voler fer Catalonia Tour, sobretot per l'escassetat de guies turístiques de Catalunya de qualitat en català i la inexistència de guies turístiques que indiquin com arribar-hi en transport públic.ALTRES ENLLAÇOS

Opció lleure - Activitats de lleure organitzades pels responsables de Catalonia Tour

Espai Internet sobre turisme i viatges
Espai Internet 19/09/2010: "Mou-te" en transport públic per Catalunya
Espai Internet 11/07/2010: Turisme accessible per a tothom
Espai Internet: 11/07/2010: El portal de l'ecoturisme
Espai Internet: 16/03/2008: Turisme arqueològic
Espai Internet: 01/08/2010: Buscant raconets, arreu del món
Espai Internet 29/08/2010: Geocaching, deu anys a la xarxa
Espai Internet 01/08/2010: Cuspidis: una xarxa social per als muntanyencs
Espai Internet: 20/09/2009: Wikiloc, la millor del món
Espai Internet: 25/01/2009: La Catalunya industrial, GPS en mà
Espai Internet 01/08/2010: Buscant raconets, arreu del món
Espai Internet: 11/07/2010: La ruta de les cares de pedra
Espai Internet: 02/05/2010: Sapiens, Cuina i Descobrir: revistes a la xarxa
Espai Internet: 13/07/2008: Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
Espai Internet: 07/03/2010: De vacances: viatges via web
Espai Internet: 27/07/2008: Els parcs temàtics a Internet
Espai Internet 03/04/2011: La volta al Món en 32 blogaires
Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges (La volta dels 25)
Espai Internet 22/07/2007: Via Michelin: Rutes per carretera
Espai Internet 03/04/2011: Mapes per a tot
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Una immensa antiga església gòtica convertida en llibreria-cafè. On? A la ciutat holandesa de Maastricht. Des de quan? Des de 2005. Es una de les sorprenents propostes que trobem a Cartografies Ignotes, el blog que es defineix com “la millor guia de la Terra per a persones extremadament inquietes”.Els responsables són quatre geògrafs catalans que contínuament actualitzen continguts afegint fotografies i textos referents als llocs més curiosos. Es presenten com a "geògrafs de capçalera" disposats a explicar el lloc estrany que és el món. No és cap guia de viatges sinó més aviat, com ells diuen, “un blog fet per instruir i, a la vegada, proporcionar temes de conversa pel pròxim sopar familiar”.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella


En el gran oceà que suposa internet, el petit comerç corre el perill d'ofegar-se. Per no perdre visibilitat enfront de les grans marques, el millor pot ser fer pinya, i una manera de fer-ne és el que proposa el portal aunclic.cat.

Es tracta d'una web on ja hi ha més de 600 botigues "online" de tot Catalunya. L'usuari hi pot accedir, gratuïtament i trobar el que necessita. La web funciona com un catàleg de productes, ja que ens permet buscar qualsevol cosa que necessitem, saber on la venen, comparar preus i fer la comanda "online".

El portal és de pagament per a les botigues, i els ofereix, també, crear la seva pròpia pàgina de venda "online". La cerca es pot fer escrivint el nom del que volem o bé anant a alguna de les trenta categories que ens ofereixen: d'alimentació, bebès o cosmètica a moda, viatges o vins.

La web va començar a funcionar el maig del 2013 i en els primers sis mesos va rebre prop de 100.000 visites. El responsable és el periodista Jordi Mestre.

Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I de concurs a concurs. Què volem que ens porti el futur? Òrgans artificials per substituir els danyats? Robots que ens facilitin la vida? reduir el consum de matèries primeres? Al web reto.2030, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia ens proposa que triem el nostre favorit, d'entre catorze reptes proposats per destacats experts de diversos àmbits, entre els quals hi ha Jean Goodall o Norman Foster o els catalans Ferran Adrià, Juan Ignacio Cirac o Anna Cabré. Un marcador segueix en temps real les votacions, que es poden fer fins al 26 de maig. Entre tots els participants se sortejaran cinc viatges a instal·lacions científiques europees. A més es pot accedir a més informació sobre cada especialista i a una guia didàctica per a ús escolar.11/11/2012: Webs per fer amics

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Un clàssic a Internet són les webs per fer amics. Avui parlem de tres. Amicsdegirona.com funciona des de fa cinc anys i ja aplega gairebé 2.000 usuaris. El funcionament és senzill: es tracta de proposar activitats, com ara sortides, sopars o excursions, perquè la gent pugui establir relacions d'amistat.

Els mateixos responsables són darrere d'Amicsdebarcelona.com, que té la mateixa aparença i centra les seves activitats a les comarques barcelonines, on aplega uns 700 usuaris. De tota manera, totes dues webs comparteixen sovint activitats.


Amb un nom i un objectiu semblants hi ha també Amigosbarcelona.com, una comunitat amb 1.200 membres que promou tota mena d'activitats, des de viatges fins a accions solidàries, com ara recollides de menjar per al Banc d'Aliments, i que permet buscar i triar en funció de temàtica, localitat o edat dels participants.

Tres bons exemples que desmenteixen el tòpic de l'usuari aïllat davant de l'ordinador!

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb una visita a una de les ciutats més secretes del món: Pyongyang, la capital de Corea del Nord. Un equip de realització occidental ha pogut gravar alguns dels llocs més destacats de la ciutat i escenes de la vida quotidiana dels seus habitants. El resultat és un espectacular vídeo de poc més de tres minuts, titulat "Entreu a Pyongyang", fet amb una barreja de diferents tècniques, com ara el "timelapse", la càmera lenta, l'acceleració d'imatges i l'animació digital.L'autor és el creador J. T. Singh, amb la col·laboració del músic Tom Day, l'artista visual Rob Whitworth (vam parlar sobre un vídeo seu la setmana passada) i l'agència de viatges Koryo Tours, especialitzada en aquest país.

Cal dir que totes les imatges es van gravar sota la supervisió dels guies de l'administració nacional de turisme, i que els van prohibir expressament gravar instal·lacions i personal militar i edificis en construcció.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I seguim amb cuina. Voleu saber quin és el secret de la paella de la iaia Francisca? O com fa els bunyols de bacallà la tia Rosita? O com és la sopa de peix de la Pilar? Només són algunes de les últimes incorporacions del blog Kilòmetre0.cat, el projecte de dues amigues, la Montse i la Júlia, aficionades a la cuina i, sobretot, a recuperar les receptes tradicionals de les mares, àvies i altres cuiners i cuineres de la família i del seu entorn.

Ja són més de cent receptes, sempre amb productes de proximitat i amb una especial atenció als ingredients que vénen del mar. En la secció "De la barca a la taula", ja hi trobem una trentena de peixos i mariscos de la costa catalana de la "a" d'"aranya" a la "v" de "verat", amb fotografies i molta informació de cadascun i, evidentment, amb les receptes per poder-los degustar de la millor manera possible.El blog es va ampliant cada setmana amb noves aportacions de receptes i fotografies, i està obert a la col·laboració i als comentaris de tothom. La Montse i la Júlia són amigues des de la infància i comparteixen l'afició per la cuina, i també per la fotografia i els viatges.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Ja s'acosta l'estiu, i és temps de planificar les vacances. Si han pensat a viatjar en cotxe, una bona eina pot ser My Way, un portal de viatges que s'acaba d'estrenar. Tenen més de 60 rutes recomanades per 18 països europeus. Podem fer la nostra tria segons el país on vulguem anar, el pressupost, la durada o la popularitat segons valoracions d'altres usuaris.Anem, per exemple, a Portugal, i ens proposen quatre rutes, de diferent durada i localització, de l'Algarve a Porto, amb allotjaments recomanats. Podem fer el viatge pel nostre compte, ajudats pel seu suggeriment, o bé, un cop triem l'opció que més ens agradi, el portal ens permet fer la reserva en línia.

La recerca es fa seguint un criteri de qualitat-preu, des de 90 euros. Altres criteris de cerca són els nostres gustos, ja siguin art i cultura, entorn natural, ambient familiar, gastronomia i enoturisme, oci, sol i platja o turisme actiu.

"My Way" ha estat creat pels emprenedors catalans José Manuel Ballester i Yolanda Ignacio, amb experiència en el sector turístic.
Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I del cine al futbol. Dimarts s'estrena el Barça en els vuitens de la Champions i és un bon moment per fer un pronòstic. El web de Catalunya Ràdio ha posat en marxa Der Trainer, la porra de la Lliga de Campions 2015.Només s'hi han de registrar i posar els resultats per al Manchester City-Barça i per a la resta de partits previstos. Cada encert els permetrà anar sumant punts, i qui més en tingui al final de la competició podrà guanyar premis com ara viatges a Berlín i a Eivissa, un televisor o les samarretes dels finalistes. Es donen tres punts a qui encerti el resultat (gols de cadascun dels equips) i un punt a qui, tot i no encertar el resultat exacte, endevini el signe final del partit --equip guanyador o empat--.

De moment, ja té més de 4.500 participants, però encara són a temps d'entrar en el joc! Tot i que oficialment no poden optar a cap premi, hi ha diversos professionals de Catalunya Ràdio, com ara Mònica Terribas, Pere Escobar, Sílvia Cóppulo o Xavier Graset, que també fan les seves prediccions perquè puguin jugar a competir amb ells.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
L'Espai Internet continua amb la sèrie especial de monogràfics per vacances. Avui mirarem de fer més fàcil qualsevol viatge amb l'ajuda de la xarxa.

La nostra primera recomanació és per Wikitravel, una mena de Viquipèdia feta per viatgers i per a viatgers, que acaba de començar en català. Recull 25.000 guies i articles de llocs de tot el món, en diversos idiomes, fets a partir de la pròpia experiència de qui els escriu, amb consells pràctics i fotografies.

Per aquells que prefereixen fer país: on sortir.cat. La van posar en marxa fa només un parell de mesos, cinc joves emprenedors berguedans, i encara està en versió Beta. Entre les seccions més innovadores, hi ha un canal de vídeos, un atles virtual i un arxiu de sons. Recomana llocs, com ara hotels o restaurants, que els mateixos usuaris poden valorar i té una agenda d'activitats, a la qual tothom pot afegir les seves propostes.


Molt recomanable és Descobreix Catalunya a l'adreça "vegueries.com", un portal molt complet que inclou propostes de la Catalunya Nord, Andorra i la Franja. Ofereix la informació habitual de serveis i rutes, però també té al·licients com ara monogràfics sobre els ponts medievals o els castells, o un catàleg de panoràmiques de 360 graus.

Els aficionats a fer rutes també tenen el seu web: wikiloc.com, que ofereix més de 20.000 propostes per fer senderisme arreu del món. Fundat el 2006 per un jove català, és un web 2.0, és a dir, alimentat pels mateixos usuaris i inclou fotografies, distàncies i mapes, des del Montseny a l'Aconcagua. Hi ha un buscador per països i un altre per triar el tipus de ruta: a peu, però també en caiac, globus, bicicleta, moto, a cavall o, fins i tot, en trineu de gossos.

Tots els enllaços i més informació, al portal 3cat24.cat, com sempre, al blog de l'Espai Internet.

ALTRES ENLLAÇOS

Viatge addictes - Portal de viatges molt complert
Vivetuviaje - Portal de viatges (en castellà)
Travel Notes (en anglès)
Tot càmping
Turisme de Catalunya

Marques turístiques de Catalunya

Pirineus
Val d'Aran
Lleida
Catalunya central
Costa Brava
Costa de Barcelona/Maresme
Barcelona
El Garraf
Costa Daurada
Terres de l'Ebre
Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
S'hi atreveixen, a escriure un microrelat de pirates en només 150 paraules? Si accepten el repte, només han d'entrar al blog del tercer concurs literari que ha organitzat el Museu Marítim de Barcelona i deixar volar la seva imaginació.Poden fer-ho en català o en castellà, i en tres categories diferents: nascuts entre el 2000 i el 2002, nascuts entre el 2003 i el 2005 i majors de 16 anys. Un jurat decidirà els guanyadors, i hi haurà premis com ara viatges en pailebot, una tablet o un lot de llibres.

El termini s'acaba el 19 d'abril, i els premis es lliuraran el 8 de maig. L'any passat, en la segona edició del concurs, la temàtica van ser els víkings, i es van publicar tots els relats en una edició digital: Els Vikings i el mar.

El concurs compta amb el patrocini de Casa del Libro i la col·laboració de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, Seix Barral, Editorial Planeta, Ariel, Espasa, Ediciones Destino, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de Barcelona i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

07/06/2009: Recrear el Dia D

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui, que fa 65 anys i un dia del desembarcament de Normandia, ens afegim a les celebracions amb una curiositat: com recrear el Dia D amb només tres actors, una mica d'atretzo, una càmera domèstica i retocs digitals. Ho explica aquest vídeo de quatre minuts, que ja ha tingut prop de tres milions de visites a Youtube. És el "making of" d'una recreació encarregada per la BBC a una empresa de disseny gràfic britànica: Compost Creative per a "Bloody Omaha", un documental sobre el Dia D. Gravant els tres actors moltes vegades amb uniformes diferents i en posicions diferents, fent d'aliats i d'alemanys, superposant les imatges i afegint-t'hi molts efectes especials, s'aconsegueix un resultat final realment espectacular.


ALTRES ENLLAÇOS

Web del programa de la BBC "Timewatch: Bloody Omaha" (en anglès)
Imatges reals, en color, de la invasió de França
Dia D a la Viquipèdia
Joan Pujol, l'espia català del Dia D, a la Viquipèdia
Manual sobre la Segona Guerra Mundial
Resum del Desembarcament de Normandia
Dia D a l'Enciclopèdia Britànica
Pàgina de la reconciliació
Història del Dia D
Testimonis de veterans
Battlefields of WW2
War Chronicle (amb informació detallada de les diferents platges)
Normandie 44 a la memorie (amb informació de monuments, cementiris i museus)
Viatges turístics per la costa del desembarcament i escenaris de la IIGM
Memorial de Caen
Museu de la WWII a Nova Orleans dedicat al Dia D
Museu de Portsmouth dedicat al Dia D
Llistat de museus de guerra d'Europa
Memorial Dia D (EUA)
Memorial Dia D (Britànica)
Especial DDay de la TV pública dels EUA
Especial DDay de la TV Canadenca
Enciclopèdia online de la pel·lícula "Salveu al soldat Ryan"
"Los caminos de la Memoria" (Viatges per les guerres a Europa 1914-1945)
Llibres i vídeos sobre el Dia D a Amazon
Joc perquè planifiqueu l'invasió del Dia D
Enllaços sobre el Dia D del DDay Museum
Enllaços sobre el Dia D del CCNY
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I si volen saber totes les activitats que s'organitzen al llarg d'aquest Any Internacional de l'Astronomia a Catalunya, les trobaran en aquest web, que, a més d'una exhaustiva agenda, ofereix seccions de gran interés com les 12 mirades a l'univers, dedicada a complets monogràfics, o la imatge del dia.
Tots els enllaços i molts més de relacionats els trobaran, com sempre, al portal 3cat24.cat, al blog de l'Espai Internet .ALTRES ENLLAÇOS

Año Internacional de la Astronomía (en castellà)
International Year of Astronomy (en anglès)
Web de les 100 hores d'astronomia (2-5 abril 2009)
Arxiu de l'APOD (Astronomy Pictures of the Day), ordenades per temes
UNAWE - Perquè els nens de 4 a 10 anys explorin l'Univers (en castellà)
Atrévete con el Universo - Per a estudiants d'educació secundària (en castellà)
Els científics responen a més de 300 preguntes sobre l'espai (en anglès)
Activitats astronòmiques que es poden fer amb un bastó (en anglès)
Viatges virtuals a forats negres i estrelles de neutrons
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui, l'endemà de la Diada, parlem d'una web per saber-ho tot sobre aquest tema en l'aspecte històric. Es diu 11setembre1714.org i recull a la portada els enllaços a quaranta webs i vídeos i notícies relacionats. A més a més, inclou una veritable enciclopèdia de dades històriques sobre els aspectes militars: de les armes a les banderes, els uniformes, les tropes, les batalles o les biografies dels protagonistes. Sabien, per exemple, que Rafael Casanova no va morir l'Onze de Setembre, sinó trenta anys més tard, a casa seva, a Sant Boi de Llobregat, als 83 anys?ALTRES ENLLAÇOS

A més del directori d'enllaços a la pàgina comentada, podem afegir aquests altres:

El setge de Barcelona a Viquipèdia
Biografia de Rafael Casanova a Viquipèdia
Web de Jordi Torrades sobre l'11 de setembre
Reportatge de TV3 "El Born, un vincle amb el passat" (emés al 2003) on a partir de les restes arqueològiques del Born s'expliquen els fets de l'11 de setembre
Vídeo del programa "El favorit" (emés 2005 a TV3) sobre l'assalt a Barcelona l'11 de setembre de 1714
Vídeo del programa "El favorit" (emés 2005 a TV3) amb paisatges de la vida de Rafael Casanova
Vídeo educatiu d'Edu3.cat on un avi explica a la seva néta l'11 de setembre

31/07/2011: Turisme responsable

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I seguim amb turisme, però ara centrat en un tema molt concret: el respecte als animals. La web Turismo Responsable ens dóna tota mena d'informació sobre quina és la millor manera de viatjar sent respectuosos amb la fauna autòctona de cada país. Ens explica, per exemple, com ens hem de comportar quan anem a veure foques o cetacis, quin tipus de "records" no hem de comprar, com ara closques de tortuga, o quines atraccions que exploten animals, com ara els óssos ensinistrats, hem d'evitar.


Un apartat molt útil és el que fa referència a viatjar amb les nostres mascotes, ja que facilita adreces d'hotels on accepten animals i explica en quines condicions es pot viatjar segons cada mitjà de transport. Una altra secció recull un llistat de propostes de viatges organitzats que compleixen totes les condicions del turisme responsable.

La web és una iniciativa de la Fundació FAADA, per a l'Adopció, Apadrinament i Defensa dels Animals, amb seu a Sant Adrià de Besòs. De la mateixa fundació són també les webs infozoos i infocircos, sobre la situació dels animals en aquests llocs.


ALTRES ENLLAÇOS

Fur Free, aliança contra l'explotació de pells dels animals
Societat Mundial per a la Protecció dels Animals
Xarxa europea de protecció d'animals en captiveri
Xarxa europea per la protecció dels animals de granja
Adena-WWF, portal de defensa de la fauna
El turista responsable, a la web d'Adena
Seo/BirdLife, organització per la defensa de les aus
Directori d'enllaços web de protecció d'aus
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I per acabar un web ideal per planificar els viatges per tot el Món. El seu nom ja és tota una declaració de principis: es diu Rome2rio.


Hi escrivim el lloc de sortida, per exemple Tortosa, i el del destí final, per exemple, Gènova. A la banda esquerra se'ns desplegarà un llistat amb les diferents opcions per fer el viatge, ja sigui en avió, tren, cotxe, autocar o vaixell, i les seves combinacions.

En aquest cas tenim fins a nou opcions de viatge diferents. Veurem la durada i el cost aproximat del viatge. Clicant, per exemple, a l'opció avió, tenim els vols possibles, horaris i preus. Fins i tot ens informa dels hotels que podem triar al lloc de destí, segons el preu que vulguem pagar.

Com a curiositat, incorpora un marcador de l'emissió de CO2 a l'atmosfera que farem en el nostre viatge, segons en quin mitjà anem, de manera que podem triar el sistema més ecològic. En el cas de l'exemple, el viatge en cotxe emet 0,182 tones de CO2, en tren 0,067, en avió 0,106, en autocar 0,032 i en vaixell 0,01.

Finalment la web ens dóna l'opció de col•laborar amb diversos projectes mediambientals, per compensar la nostra aportació contaminant.

Els creadors del web són dos joves emprenedors australians que treballaven a Microsoft i que, fa un parell d'anys, van decidir muntar la seva pròpia empresa. És una de les millors webs d'aquest tipus, però n'hi ha d'altres com ara Routerank, Waymate o Travelfusion.


ALTRES ENLLAÇOS

http://www.tnooz.com/article/tlabs-showcase-rome2rio/#sthash.jA0rhXJy.dpuf
rome2rio: Introduction & Tour vÍdeo


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Si el que busquen són llocs tranquils i relaxats per fer activitats en contacte amb la natura els trobaran, segurament, a Ecoturcat.cat. És un nou portal sobre ecoturisme a Catalunya, impulsat des de l'administració. Tot i que està adreçat a professionals i experts, també és útil per a tothom que busqui informació, ja que recull moltes de les activitats que es fan arreu del país.
Té, per exemple, un mapa d'atractius classificats per fauna, flora, paisatges o elements d'interès geològic o paleontològic. O un altre mapa d'activitats ecoturístiques ,amb propostes que van des del cicloturisme fins a l'avistament de cetacis, l'exploració d'astres, el senderisme o baixar rius amb caiac.ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 16/03/2008: Turisme arqueològic
Espai Internet 25/01/2009: La Catalunya industrial, GPS en mà
Espai Internet 20/09/2009: Wikiloc, la millor del món
Espai Internet 13/07/2008: Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
Espai Internet 07/03/2010: De vacances: viatges via web

Turalcat, turisme rural a Catalunya
Informació sobre ecoturisme arreu d'Espanya, en català
Associacions catalanes de turisme rural
Associació espanyola de turisme rural
Turisme rural a Europa Cases Rurals de Catalunya
Catsud, Conèixer Territori: activitats d'ecoturisme
Agroturisme de la Unió de Pagesos de Catalunya
Agroturisme.com
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Si són aficionats al senderisme i alhora els agrada navegar per la xarxa, segur que coneixen Wikiloc ... i, si no, doncs ja comença a ser hora. A l'Espai Internet ja en vam parlar fa més d'un any i avui li donem els honors de portada, perquè acaba de guanyar el concurs mundial de la revista "National Geographic" a la millor web de turisme sostenible 2009. S'hi havien presentat 611 webs de 81 països i Wikiloc, amb altres dues webs, ha estat escollida per la qualitat dels seus continguts. Wikiloc és una web gratuïta, feta amb programari lliure i oberta a la col·laboració de tothom que vulgui recomanar rutes georeferenciades. Inclou mapes i fotografies i propostes de tot tipus: a peu, en bicicleta, a cavall, en tot terreny, en caiac o, fins i tot, en trineu de gossos. La va crear l'informàtic català Jordi López Ramot l'any 2006, està traduïda a 15 idiomes i ja compta amb més de 100.000 rutes de tot el món.ALTRES ENLLAÇOS

Entrada de Wikiloc a Geoturism Challenge 2009
Geoturisme a National Geographic

Altres webs premiades

Entrada de Nature Air a Geoturism Challenge 2009
Web de Nature Air (Costa Rica)
Entrada de Pepy a Geoturism Challenge 2009
Web de Pepy (Cambodja)

Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges
Run.com
Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

16/11/2008: El retorn de 007

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I precisament toca parlar de l'agent secret més famós del cinema. 007 torna a les pantalles catalanes divendres, amb un nou títol: "Quantum of Solace". Per anar fent boca es pot recórrer, naturalment, a internet. A la pàgina oficial de la pel.lícula hi ha des de notícies del rodatge a tràilers, videoclips o demos del videojoc.


Però si volen saber-ho tot, tot i tot sobre el personatge, una de les millors pàgines, en castellà, sobre James Bond és Archivo007.com. Ens ofereix tota mena de dades i notícies sobre l'univers del superagent: novel·les, còmics, cançons, pel·lícules, actors... Va ser creada l'any 2002 per dos fans barcelonins i ja s'ha convertit en una web de referència sobre el tema.

I si, a més, volen tenir-ho tot, des de l'esmòquing als rellotges, passant per càmeres, cotxes, sabates, perfums o viatges relacionats amb 007, la seva pàgina és: jamesbondlifestyle.com. Hi venen, fins i tot, artefactes per ser espia.

ALTRES ENLLAÇOS

Exposició sobre James Bond a Sant Boi de Llobregat, fins al 28 de novembre
Llibre de Francesc Sirvent: 007, seduce y dispara
Pàgina sobre Bond a cinemaieti
007spain.com
Foros 007.com
Commander Bond
James Bond 007's home Universal Exports
MI6 - The home of James Bond
Licensed to kill - James Bond Wiki
Enllaços a pàgines personals sobre 007
The James Bond International fan club
La Viquipèdia de James Bond
La Wikipedia de James Bond (en castellà)
La Wikipedia de James Bond (en anglès)
James Bond, a l'IMDB
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Demà torna el Congrés Mundial de Mòbils de Barcelona, i ho fa amb més presència d'aplicacions per a "smartphone" que mai. De moment, a "Espai internet" només parlem de webs, no pas d'APPs, però avui els portem dos portals que recullen moltes de les millors aplicacions, gratuïtes o de pagament, tant per a iOs, com per a Android, que es poden trobar al mercat.

Un és appsencatala.cat, que va néixer al desembre i que ja té més d'un miler d'aplicacions. Són en català i les podem buscar directament a través d'un buscador o bé per algun dels vint-i-un temes en què s'ordenen, des d'esports, el temps, jocs o entreteniment fins a finances, música o viatges. Hi trobaran, per exemple, l'APP de TV3 o la del canal de notícies 324. De cadascuna hi ha una descripció, captures de pantalla i dades del que costa, del que ocupa i de l'última actualizació.

La web es defineix no com una botiga, sinó com un mitjà per "facilitar a tothom que busqui aplicacions en català que ho pugui fer més ràpidament i fàcilment i fer visible que el català té presència al món de les aplicacions mòbils". El portal també inclou diverses seccions sobre el món de les aplicacions, com ara APProfundim, APPlec, APPregonem i APPamem.

Els creadors del portal són un grup de joves emprenedors catalans encapçalats per Pau Font.L'altre portal l'acaba de posar en marxa l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb l'empresa Dotopen (AppCircus), i es diu apps4bcn. La idea és destacar aquelles aplicacions que poden ser d'utilitat tant per als veïns de Barcelona com per als visitants de la ciutat. A més de trobar-se per categories, es poden trobar segons la funció: divertir-se, solucionar problemes, descobrir, visitar i aprendre. Cada APP ha estat valorada pels experts del portal, i qualsevol usuari hi pot participar bé descobrint noves APP, bé proposant les que hagi creat o, també, convertint-se en un nou expert.

La web recull també tant ofertes per a iOS com per a Android, i permet la consulta del catàleg d'aplicacions mòbils en servei ofertes per l'Ajuntament. L'objectiu d'apps4bcn és "convertir-se en un projecte de referència en el món mòbil" i posar el seu granet de sorra en la consolidació de Barcelona com a capital mundial del mòbil.


Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Volen triar quins són els millors blogs de l'any 2013? Doncs ja ho poden fer. Només cal que participin en les votacions dels Premis Blocs Catalunya, que arriben a la sisena edició.

El certamen, convocat per l'associació Stic.cat, premia fins a quinze categories diferents: Associacions, entitats i organitzacions sense afany de lucre, Comunicació i nous mitjans, Cuina, gastronomia i enologia, Cultura i tendències, Literatura, Educació, Esports, Història, tradicions i patrimoni, Política, economia i societat, Miscel·lània i personals, Sostenibilitat i medi ambient, TIC, Turisme i viatges, Universitats, recerca i ciència i Corporatiu.

Les mateixes que l'edició anterior. I en cada categoria s'estableixen tres tipus de blog: corporatiu, professional i personal. Per a aquesta edició 2013, els Premis Blocs repeteixen dos guardons especials que queden fora de la votació popular: Premi del Jurat al millor blog de tots els inscrits i Premi Stic a les millors accions a les xarxes socials 2012.

Aquest any s'hi han presentat prop 700 blogs, i ja poden visitar, veure i valorar els candidats i votar el seu favorit. Per fer-ho només cal registrar-se, i ja disposaran de quinze vots, a repartir, un per cada categoria, fins al 2 de setembre.El registre és molt senzill i es pot fer amb un correu electrònic i contrasenya, o també amb l'usuari personal de Facebook o Twitter. Totes aquelles persones que es van registrar per inscriure el seu blog ara poden fer servir el mateix usuari, de manera que no cal que es tornin a registrar. La web informa l'usuari registrat dels vots que encara no ha fet servir, de les categories en què ja ha votat i dels blogs pels quals ho ha fet. El procés de votació no cal completar-lo en una mateixa sessió, sinó que es pot interrompre en qualsevol moment i reprendre'l posteriorment.

El premis es faran públics i es lliuraran a Granollers, en el marc de la 6a jornada de la Catosfera. Els Premis Blocs Catalunya segueixen així una tradició de recórrer tot el país que ja els ha dut, en anterior edicions, a Girona, Vic, Mataró, la Seu d'Urgell i Reus.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Atenció a la segona web d'avui, sobretot per a aquells que hagin de viatjar en avió. Seatguru.com és una pàgina que analitza, en anglès, la comoditat dels seients de la majoria d'aparells i un centenar de línies aèries de tot el món, tot i que encara en falten algunes com Vueling o Air Europa. La recerca es pot fer per companyia i número de vol, o bé per ruta. Per exemple, si anem de Barcelona a Singapur amb Singapore Airlines, volarem en un Boeing 777-300. Un cop trobat el vol veiem ben clarament la distribució dels seients i se'ns indica amb un codi de colors quins són els millors o els pitjors. Si posem el ratolí a sobre de cada seient, ens explica les característiques: l'amplada, la distància entre seients, la proximitat als serveis i a les sortides d'emergència, la ubicació de les pantalles de televisió o si són seients reclinables o no.Si no trobem una companyia en concret és fàcil saber com deuen ser els seients si sabem quin és el tipus exacte d'avió que es fa servir per aquell vol, ja que el podem trobar en una altra línia aèria. La web inclou 800 plànols d'avions de les diferents companyies, i té un seguit de llistats comparatius dels avions de totes les línies, classificats per categories. Seatguru és una aplicació desenvolupada pel veterà portal de viatges Tripadvisor.

ALTRES ENLLAÇOS

FAQ de Seat Guru sobre com trobar el millor seient
Consells per triar el millor seient als avions (en anglès)
Llistat de l'espai entre seients de moltes línies aèries
Llistat de l'espai entre seients de 118 línies aèries
Comparativa de les línies aèries amb pitjor distància entre seients
Distancia entre asientos en los vuelos baratos o low cost
Distancias entre asientos, un inconveniente de los aviones low cost
Airline seat, a la Wikipedia (en anglès)
El misteri del seient minvant (en anglès)
Forum de viatgers en avió (en anglès)
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Comencem l'Espai Internet parlant de premis. Aquesta setmana s'han fet públics els prestigiosos Webby Awards, que atorga l'Acadèmia Internacional d'Arts i Ciències Digitals. L'any 1997 van començar amb 15 categories. En aquesta catorzena edició hi ha hagut una setantena de webs guardonades, segons les corresponents categories, i una és, en gran part, catalana. Es tracta de money.strands.com una web, en anglès, de gestió econòmica amb seus als Estats Units i a Barcelona, fundada pel català Marc Torrens i el valencià Francisco Martín. La web és gratuïta, i quan l'usuari es registra li facilita el seguiment dels comptes bancaris, ingressos i despeses, ofereix recomanacions per estalviar i comparatives amb altres usuaris.

Una altra web premiada, aquesta en l'apartat de viatges, és la madrilenya Iwannagother.com, també en anglès. Una pàgina en què els usuaris comparteixen recomanacions i informacions amb altres viatgers. El resultat és una col·lecció de guies de viatge col·laboratives fetes a base d'experiències.

Les webs de The New York Times han acumulat cinc premis, igual que la web humorística College Humor. Altres premiats han estat el "pare" d'Internet, Vinton Cerf, o les webs de National Geographic, Engadget, Twitter, o TED.com. En cada categoria hi ha hagut un premi del jurat i un altre per votació popular. Els premis Webby s'entreguen el 14 de juny a Nova York i la regla d'or de la cerimònia és que cap discurs d'agraïment por tenir més de cinc paraules.
ALTRES ENLLAÇOS

Webby Awards a Viquipèdia
Espai Internet: 19/10/2008 Un anunci molt viu, premiat als webby 2008
Espai Internet 19/07/2009: "Especial 40 anys d'arribada a la lluna, inclou recomanació a la web www.wechoosethemoon.org, premiada als Webby 2010"
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui comencem amb la paraula més temuda pels estudiants de batxillerat: Selectivitat. Sí, ja s'acosta, queden dues setmanes (serà els dies 11,12 i 13 de juny) i segur que els afectats ja l'han preparat prou bé... però, si encara la volen preparar millor, que no es perdin Selectes.cat, una completíssima web, estrenada l'any passat, en què hi trobaran de tot, previ registre gratuït.

Per començar, és clar, els exàmens dels anys passats, ordenats per matèries i per convocatòria. També podem accedir al rànquing de notes de tall que demana cada carrera, i veure si té tendència a pujar o a baixar. Hi ha l'opció de donar o rebre classes particulars per preparar les assignatures.També podem accedir al rànquing de notes de tall que demana cada carrera, i veure si té tendència a pujar o a baixar. Hi ha l'opció de donar o rebre classes particulars per preparar les assignatures.

També donen informació --patrocinada-- per preparar els viatges de final de curs de batxillerat. Altres apartats ens donen resposta als dubtes que puguem tenir sobre les proves, ens permeten calcular la nota final i les mitjanes de batxillerat, i també cal destacar un simulador de les notes de tall del 2014.

Acaben de posar en marxa un blog per ajudar als interessats, i els seus facebook i twitter són molt actius.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 02/06/2013: Filoselectivitat: per preparar la filosofia de les PAU
Espai Internet 25/03/2012: Per ajudar els estudiants a triar el seu futur
Espai Internet 05/06/2011: Una web que ajuda a triar carrera
Espai Internet 23/05/2010: Unportal, guia per triar carrera universitària
Web de la generalitat sobre accés a la Universitat
Portal Accesnet
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Fer turisme pot semblar fàcil, si es disposa del temps i dels diners necessaris, però de vegades es poden presentar obstacles imprevistos i insalvables, com, per exemple, unes escales. És pensant en les persones amb discapacitat que va néixer, fa vuit anys, la web Turismefàcil.org, transformada aquest mes de maig en un blog.
La seva creadora, la barcelonina Sílvia Jané, té osteogénesis imperfecta, una malaltia als ossos poc comuna, i ha de fer servir cadira de rodes. Li agrada fer turisme i reflecteix totes les seves experiències a les entrades del blog perquè puguin servir de guia i consell a altres persones en circumstàncies semblants.
Turismefàcil.org (que fa amb l'ajuda del seu marit, Josep Avilés) classifica les sortides en una quinzena de categories, de l'art o la botànica a la gastronomia o les platges. A cada entrada, il·lustrada amb fotografies, s'indica el grau d'accessibilitat, s'expliquen els problemes o facilitats que hi pot haver i es dona informació útil sobre el lloc visitat, com ara horaris, preus o telèfons. Una bona iniciativa perquè viatjar i conèixer el nostre país sigui accessible a tothom.ALTRES ENLLAÇOS

Turisme per a tothom, web de la Generalitat sobre turisme accessible, amb 21 destinacions
España Accesible, directori de webs sobre turisme i accessibilitat per comunitats autònomes el 2007
BCN Turisme Accessible i Fundació Integració
Directori molt complet de pàgines web amb recursos per turisme accessible
Web de turisme de Lleida, amb atenció a l'accessibilitat
Grup de Facebook Turismo accesible en España
Web d'una agència de viatges especialitzada en turisme accessible
Consells útils per viatjar en cadira de rodes
100 allotjaments turístics accessibles per a tothom
Directori de webs sobre turisme accessible
Web de turisme accessible a Jaén
Web de turisme accessible de l'Illa de Tenerife
Web de turisme rural accessible a Granada

Asociación "Huesos de Cristal de España" (AHUCE), afectats d'osteogénesis imperfecta (O.I.), la malaltia de l'autora del blog
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Una cita ja tradicional per als bloguers catalans són els Premis Blocs Catalunya. La quarta edició ja està en marxa i aquesta setmana s'ha obert el període de votació. Aquest any hi ha dotze categories temàtiques, Cultura i tendències, Literatura (Premi LLetra UOC), Periodistes i mitjans, Educació, Esports, Cuina, Gastronomia i enologia, Universitats, Recerca i ciència (premi Universitat de Girona), TIC, Política, Economia i societat, Història, Tradicions i patrimoni (premi Òmnium Cultural), Turisme i viatges i Miscel·lània i Personals, i en cada una s'estableixen tres categories: corporatius, professionals i personals. Per a aquesta edició 2011, els premis Blocs tindran també dos guardons especials que queden fora de la votació popular: Premi del Jurat al millor blog de tots els inscrits i Premi Stic a les millors accions a les xarxes socials 2011.


S'hi han presentat prop de 460 blogs i tothom qui vulgui ja pot votar el seu favorit. Per fer-ho, aquest any cal donar-se d'alta i només es podrà votar un cop en cada categoria, fins al 10 de setembre. El sistema informa l'usuari registrat dels vots que encara no ha utilitzat, de les categories on ja ha votat i dels blogs pels quals ho ha fet. El premis es faran públics, i es lliuraran, l'1 d'octubre a la Seu d'Urgell. La capital de l'Alt Urgell recull el testimoni de les ciutats que han acollit les edicions anteriors: Girona, Vic i Mataró.


ALTRES ENLLAÇOS

Stic.cat
Comença el període de votació dels Premis Blocs Catalunya 2011
Procés de votació Premis Blocs Catalunya 2011

Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 20/06/2010: Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!
Espai Internet 02/10/2010: Els millors blogs catalans del 2010
Espai Internet 04/10/2010: Una il·lusió i un repte
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Atenció als aficionats a la música clàssica. Worldconcerthall permet sentir, en directe i gratuïtament, qualsevol concert que es retransmeti per alguna de les 150 emissores de música clàssica de tot el món. La portada destaca primer el pròxim concert previst, però també podem accedir a una completa agenda dels set dies següents amb totes les actuacions programades, amb l'hora en GMT, per evitar confusions a qui es connecti des d'altres fusos horaris.


La web permet buscar, també, emissora per emissora, país per país, i dóna l'enllaç a les seves programacions. Una altra opció és buscar per auditoris i sales de concerts dels cinc continents, i enllaçar amb les seves webs. Es tracta d'una web catalana amb vocació internacional, creada, en anglès, pel periodista Àlex Casanovas. Worldconcerthall ja té uns 2.200 usuaris mensuals, i un dels concerts més exitosos va ser el que va oferir el 4 de juliol, amb l'enllaç a l'actuació de la Simfònica de Boston, amb motiu del Dia de la Independència dels Estats Units. Els usuaris tenen l'opció de fer comentaris a cada concert, i expressar les seves opinions sobre la interpretació o la retransmissió.

La web, que va néixer al maig del 2011, inclou també l'opció de seguir les seves propostes a través de les xarxes socials, via Facebook o Twitter. Casanovas ens ha explicat que va crear aquesta web perquè va comprovar que era un camp poc explotat a la xarxa, i que es va dedicar a recopilar uns recursos que ja existien però que mai abans havien estat relacionats, ordenats i servits d'aquesta manera. La web és gratuïta i espera poder finançar-se a mitjà termini gràcies a la publicitat que li pugui venir d'empreses relacionades amb el sector, com ara agències de viatges que organitzin tours musicals.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 28/02/2010: Catclàssics, tota la música clàssica a Catalunya
Directori d'emissores de música clàssica online
Un altre directori d'emissores de música clàssica online
Ass. de Festivals de Música Clàssica
Ass. Europea de Festivals (en anglès o francès)
ForoClásico
Espai Internet 07/12/2008: L'orquestra global
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
A l'Espai Internet d'aquesta setmana ens fem ressò de l'aparició de tres nous webs que prenen, com a referent, tres revistes d'èxit.

Sapiens.cat, evidentment, parla d'història, i aporta continguts diferents i complementaris dels de la seva germana de paper. La web inclou concursos, com ara un per triar la millor "nova cançó", agenda d'actes, noticiari i fòrums. El seu punt fort, però, són els blogs històrics, alguns creats expressament, com el del director de la revista, Jordi Creus, o d'altres de llarga trajectòria a internet.

Una estructura similar té Cuina.cat. Germana, també, d'una revista de paper, però que ofereix informació i continguts diferenciats. Aquí, entre els blogs veterans que recull, hi trobem, per exemple, La Cuina de Casa, de la sabadellenca Gemma Clofent.

I la que completa el trio de novetats és Descobrir.cat, que es vol convertir en un referent del turisme català a la xarxa. Totes tres són gratuïtes i si es vol participar-hi, només cal registrar-se.
ALTRES ENLLAÇOS
Espai Internet sobre història:


Espai Internet: 07/06/2009: Recrear el Dia D
Espai Internet: 03/02/2008: Cartes d'un soldat
Espai Internet: 16/11/2008: El soldat Lamin tornarà a casa
Espai Internet: 28/06/2009: Rere els passos de Monturiol
Espai Internet: 20/04/2008: Sant Jordi: Història, llegenda i tradicions
Espai Internet: 08/02/2009: Any 200 de l'era Darwin
Espai Internet: 26/10/2008: L'hemeroteca més gran, des de casa
Espai Internet: 15/02/2009: L'hemeroteca esportiva més gran on line

Espai Internet sobre cuina:

Espai Internet: 11/01/2009: Cuina a la xarxa
Espai Internet: 01/03/2009: El major receptari en català
Espai Internet: 24/08/2008: Especial cuina refrescant
Espai Internet: 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet: 01/02/2009: Allioli on USA
Clubdecuines.cat

Espai Internet sobre turisme:

Espai Internet: 13/07/2008: Viatjar, amb l'ajut de la xarxa
Espai Internet: 07/03/2010: De vacances: viatges via web
Espai Internet: 27/07/2008: Els parcs temàtics a internet
Espai Internet: 20/09/2009: Wikiloc, la millor del món
Espai Internet: 06/07/2008: Temps de festa major!
Espai Internet: 25/01/2009: La Catalunya industrial, GPS en mà
Espai Internet:16/03/2008: Turisme arqueològic
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Saben com es diu "tallada de rotllo" en anglès? O "estar més content que un gínjol"? Milloringlix té la solució. Aquest blog vol donar "nanolliçons" de llengua anglesa, corregint errors típics i traduint expressions o frases fetes que van més enllà de la llengua bàsica. El va crear Carles Roca-Font fa un parell d'anys i no fa gaire s'ha publicat un llibre, del qual és coautor en Salvador Macip, que en recull els principals apunts. Doncs bé, Milloringlix és un dels flamants guanyadors, en la categoria de blogs personals d'Educació, de la quarta edició dels Premis Blocs Catalunya 2011, que es va celebrar la setmana passada a la Seu d'Urgell. El lliurament dels premis va ser dissabte, 1 d'octubre, a la Sala de Cultura Sant Domènec de la capital de l'Alt Urgell, i va ser presentat per Màbel Martí. L'acte, al qual van assistir unes dues-centes persones, el van presidir Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell, i Trina Milan, presidenta de Stic.cat, l'associació convocant dels premis. En parlem avui, tot i que ja fa una setmana, perquè l'acte va acabar massa tard per poder entrar en la nostra anterior edició d'"Espai internet".


Entre els guanyadors, dels quals només tenim temps de citar-ne sis, hi havia un vell conegut d'"Espai internet": el nen de 12 anys autor del blog de Polseres vermelles de Joan Pons, de qui ja els havíem parlat. Una excel·lent web que manté viva la flama de la sèrie, a l'espera que s'estreni, l'any que ve, la segona temporada. Va ser elegit com a millor blog personal en la categoria de Cultura i Tendències.

I en la mateixa categoria, però com a blog corporatiu, el jurat va triar-ne un d'aquesta casa, el del programa Cinema 3, de Jaume Figueras. Al blog, s'hi comenten totes les estrenes i es poden veure els tràilers de les pel·lícules, a més de les entrevistes del programa o les "preses falses".

Sabien que, tot i ser minoritària, la comunitat negra dels Estats Units és la que té l'índex més alt d'executats per pena de mort a l'any? Tenir accés a les dades d'institucions i governs, com aquestes, i fer-les entenedores és la feina d'Open Data, el blog de Carles Carrasco, guardonat en la categoria de blog professional de Política, Economia i Societat. L'autor, llicenciat en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i màster en Polítiques Públiques i Socials a l'IDEC - The John Hopkins University (EUA), rastreja, publica i relaciona interessants dades públiques que ens poden ajudar a entendre millor l'actualitat i el món en què vivim. Open Data es publica a la web del diari "Ara".

Ruta Baobab és el guanyador en la categoria de blog personal de Turisme i Viatges. L'autor, Francesc Balagué, hi ha explicat la seva experiència de setze mesos fent la volta al món, amb profusió de fotografies i amb articles fets des de cadascun dels llocs que visitava.

Per estar al dia de tot el que es va publicant i tenir una opinió crítica que ens ajudi a triar una lectura, res millor que Bibarnabloc, el guanyador en la categoria de Corporatius. En són els autors 64 treballadors de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Barcelona. A més de llegir-ne totes les entrades, també es poden escoltar.

Bé, en total van ser 26 els premiats, a tots els quals felicitem, i no podem parlar de tots, però la llista completa, amb tots els enllaços, ja la tenen al blog d'"Espai internet" al portal 324.cat.

A l'edició 2011 dels Premis Blocs, s'hi van presentar més d'un miler de blogs i hi van participar més de 6.000 votants en la fase oberta de votació popular. El jurat de la fase final, presidit per Trina Milan, estava format per Ernest Benach, expresident del Parlament de Catalunya; Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell; Lluís Font, secretari general de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament; Miquel Duran, professor de la UdG i responsable de 2.0; Albert Villaró, escriptor; Teresa Férriz, responsable del Programa Lletra de la UOC; Anna Nogué, subdirectora de l'ACN; Jordi Iparraguirre, president de la Fundació Punt.cat; Antoni Reig, guanyador de l'edició anterior dels PBC, i nosaltres, Jordi Aguilera i Antonio Novella, com a responsables d'"Espai internet", guanyador dels PBC 2010. Hem de dir que per a nosaltres, com a guanyadors de l'any passat en la categoria de Noves Tecnologies, ha estat un honor i un plaer poder formar part del jurat d'aquest any. La feina de triar ha estat dura, ja que hi havia molta qualitat entre tots els finalistes. Evidentment, ens vam abstenir en aquelles categories on hi havia algun finalista de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de la qual formem part com a treballadors de TV3. Cal dir que, en aquesta edició, el jurat ha coincidit bastant en les seves decisions en la majoria dels casos.

En l'edició del 2011 dels Premis Blocs Catalunya hi ha hagut una multiplicació de guardons, ja que per primer cop s'ha distingit entre blogs personals, professionals i corporatius dins de cada categoria. Això ha fet que de deu premiats es passés a vint-i-quatre, més els dos premis especials. A més, es van crear tres categories noves: Història, Tradicions i Patrimoni; Turisme i Viatges, i Universitats, Recerca i Ciència. També ha desaparegut una categoria, la de formats audiovisuals.


La llista completa dels premiats és aquesta:

CORPORATIU:
Bibarnabloc

CUINA, GASTRONOMIA I ENOLOGIA:
bloc personal:
Receptes.cat
- bloc professional:
El blog de Menja sa

CULTURA I TENDÈNCIES:
- bloc personal:
El Blog de Polseres Vermelles de Joan Pons
.- bloc professional:
365 dies 365e entrevistes
- bloc corporatiu:
Cinema 3

EDUCACIÓ:
- bloc personal:
miLLoringlix
- bloc professional:
La convivència, un trencaclosques
- blocs corporatiu:
Cinema en curs 2010-2011

ESPORTS:
- bloc personal:
Tuit United

HISTÒRIA TRADICIONS I PATRIMONI:
- bloc personal:
Bloc Ciutat de Girona
- bloc corporatiu:
Històries Manresanes

LITERATURA - PREMI LLETRA UOC
- bloc personal:
mots muts nats
- bloc professional:
La serp blanca
- bloc corporatiu:
LlegimiPiulem

MISCEL·LÀNIA / PERSONALS:
- bloc personal:
diga'm lletraferit

POLÍTICA, ECONOMIA I SOCIETAT:
- bloc personal:
El Pergamí
- bloc professional:
Open Data

TIC:
- bloc personal
Betes i Clicks
- bloc professional:
Bitscatalans

TURISME I VIATGES:
- bloc personal:
Ruta Baobab
- bloc professional:
DeViatge.cat

UNIVERSITATS, RECERCA I CIÈNCIA - PREMI UNIVERSITAT DE GIRONA
- bloc personal:
L'ase quàntic
- bloc professional:
Centpeus

STIC.CAT també ha atorgat dos premis especials STIC, en reconeixement dels seus valors i el seu impacte social. El premi a la millor acció de xarxa ha estat per a Fòrum Clínic. Es tracta de la primera comunitat virtual entre metges i pacients, impulsada per un hospital públic i finançada amb capital privat. Des d'abril del 2007 acull informacions, experiències i opinions de metges i pacients de l'Hospital Clínic de Barcelona. Els metges atenen en primera persona els dubtes i aportacions dels malalts i intercanvien punts de vista amb altres malalts i professionals.

El premi STIC a la millor acció a Twitter ha estat per a la iniciativa de RCDEandtuits. S'ha valorat que es tracta d'una proposta aglutinadora del col·lectiu de seguidors del Reial Club Esportiu Espanyol, que ha sabut vertebrar-se a través de Twitter per viure el club en comunitat.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Recorden l'espectacular lluita dels esquelets de la pel·lícula "Jasó i els argonautes"? És una de les obres més representatives del mestre dels efectes especials Ray Harryhausen. Aquesta setmana, aquest gran creador de somnis ha fet 90 anys i el Museu del Cinema de Londres li dedica una exposició antològica. L'Espai Internet s'afegeix a la festa recomanant aquesta web, obra d'un grup de fans, que recull, molt ben classificats, els millors treballs de Harryhausen. S'hi poden trobar fragments de l'actuació de 50 de les seves criatures fantàstiques: del Cíclop a la Medusa. I també hi ha fitxes i tràilers de les principals pel·lícules on va col·laborar.

Coincidint amb aquesta exposició, Harryhausen ha anunciat la cessió permanent de la seva col·lecció particular a un altre museu britànic, el Nacional de Mitjans de Comunicació i Cinematografia, situat a Bradford. L'obra de Harryhausen, a més, protagonitza aquests dies una altra gran exposició a la seva ciutat natal, Los Angeles, a la seu de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques.

Ray Harryhausen està considerat el gran mestre de la tècnica del "stop motion" o "dynamotion", l'enregistrament d'escenes fotograma a fotograma per animar monstres prehistòrics o criatures mitològiques. Entre les pel·lícules en què va col·laborar destaquen "Simbad i la princesa" (1958), "Els viatges de Gulliver" (1960), "L'illa misteriosa" (1961), "Jasó i els argonautes" (1963) o "Fúria de titans" (1981).(afegit el 13 de setembre 2010)
I coincidint amb les commemoracions de l'aniversari s'ha publicat també el llibre "Ray Harryhausen, el mago del Stop-motion", del crític Carlos Díaz Maroto. L'obra, publicada per Calamar Ediciones repassa en 288 pàgines la trajectòria d'aquest gran creador cinematogràfic, i inclou moltes il.lustracions de les seves principals criatures. L'editorial ha penjat a You Tube una mena de "trailer" sobre el llibre, amb algunes d'aquestes imatges.

ALTRES ENLLAÇOS

Web oficial de Ray Harryhausen (en anglès)
The Fantastic Films of Ray Harryhausen, una altra web de fans (en anglès)
Directori de webs sobre "stop motion" recomanades per Ray Harryhausen (en anglès)
Stop Motion Works (en anglès)
The Art of Stop Motion Animation (en anglès)
Web de fans de Harryhausen, en castellà
Ray Harryhausen a, a la Wikipedia (en anglès)
Ray Harryhausen a Internet Movie Database (en anglès)
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Volen cuinar una sorprenent pasta amb figues i roquefort? O uns timbals de pasta i carbassó? O potser una truita de pasta? Aquestes receptes i moltes més les trobaran al blog La pasta per als catalans. L'autora és l'Antonella, una napolitana que viu a Catalunya i que comença amb alguns consells bàsics, com que la salsa carbonara es fa amb ou i no amb crema de llet o que el parmesà no es pot posar a tots els plats.
Aquest blog, en la categoria personal de Cuina, Gastronomia i Enologia, ha estat un dels 31 premiats en la cinquena edició dels Premis Blocs Catalunya que s'acaba de celebrar a Reus. No tenim temps per parlar de tots, però els en presentem alguns.


Amor a l'art, guanyador en la categoria professional de Cultura i Tendències, el fan els joves Víctor Fernández i Martí Andinach i és un espai d'entrevistes i fotografies a artistes de tots els àmbits. Hi trobem, per exemple, fotoreportatges dedicats a Lídia Pujol, Jaume Cabré o La Cubana.

Un Any a Món Sant Benet, guardonat en la categoria professional de literatura, és un blog dedicat a recollir l'experiència de l'escriptor i periodista Martí Gironell durant la gestació de la seva nova novel·la: "L'últim abat". Gironell va convertir una cel·la del monestir en el seu centre d'operacions mentre escrivia el llibre, que surt a la venda el pròxim 15 de novembre.

Pep Químic, un blog del qual ja hem parlat a l'Espai Internet, ha guanyat en la categoria personal d'Universitats, Recerca i Ciència. Pep Anton Vieta, investigador al departament de química de la Universitat de Girona, es dedica, des del 2008, a la divulgació de temes científics i del món de la química en particular. Al seu blog, també hi trobem l'enllaç al seu propi canal a YouTube, amb vídeos sobre experiments químics.

Històries de Bombers, guanyador corporatiu en Història, Tradicions i Patrimoni, és un complet recull d'informació i fotografies dels diferents cossos de bombers de Catalunya des del segle XIX. Una allau de dades, ben classificats per temàtica i per municipi. Inclou un enllaç a "L'Apagafocs", una revista virtual del món dels bombers catalans.

Viatge per Catalunya és el blog de Jordi Túnica, on recull un curiós projecte: recórrer tot el país dalt d'un Volskwagen Passat del 1985, heretat del seu pare. La condició és fer una foto del cotxe davant del cartell indicatiu amb el nom de cada municipi català. Després en fa una fitxa, on dóna més informació de cada lloc. De moment, des del 2010, ha comentat 101 municipis, n'ha visitat 300 i ha recorregut 1.321 quilòmetres. Ha estat el guanyador en la categoria professional/corporatiu de Turisme i Viatges.

I acabem amb la guanyadora més jove: la Nerea da Silva, de només 11 anys, que recull al seu blog les seves experiències com a jugadora d'hoquei sobre patins al Benjamí i al MiniFem del Martinenc. Ha guanyat en la categoria de blog personal d'Esports.

Els Premis Blocs Catalunya els organitza l'associació Stic.cat, i aquesta edició han comptat amb el suport de l'Ajuntament de Reus, FiraReus, el Centre de Fires i Convencions de Reus, la Universitat Rovira i Virgili, TICNOVA, Alsys, UdGFormació, Fundació Universitat de Girona Innovació i Formació, Carrefour Reus, Centre Comercial Moritz, Patronat de Turisme de Salou i la joguina El Nan Casteller.

La cinquena edició dels Premis Blocs Catalunya 2012 s'ha fet el divendres 5 d'octubre del 2012 a l'Auditori del Tecnoparc de Reus.

La llista sencera de premiats, és aquesta:

Associacions, entitats i organitzacions sense afany de lucre
CORPORATIU
Bloc de La Fageda

Comunicació i nous mitjans
PROFESSIONAL
Tot Montmeló
CORPORATIU
Eureka!

Corporatiu
CORPORATIU
Versos.cat

Cuina, gastronomia i enologia
PERSONAL
La pasta per als catalans
PROFESSIONAL
Rosa Baró Vilà. Dietista-Nutricionista a Reus

Cultura i tendències
PERSONAL
Les Havaneres
PROFESSIONAL
Amor a l'Art
CORPORATIU
El Pati Digital

Educació
PROFESSIONAL
Aracne fila i fila
CORPORATIU
L'ombra d'un somni

Esports
PERSONAL
Nerea Da Silva
PROFESSIONAL
Ruc-bi català

Història, tradicions i patrimoni
PERSONAL
Memòria de Sants
CORPORATIU
Històries de Bombers

Literatura
PERSONAL
Tot és una mentida
PROFESSIONAL
Un any a Mon Sant Benet
CORPORATIU
Llibreria La Gralla

Miscel·lània / Personals
PERSONAL
Etfelicitofill.cat

Política, economia i societat
PERSONAL
El Món de Reus
PROFESSIONAL
Open Data
CORPORATIU
Xarxa d'Innovació Pública

Sostenibilitat i medi ambient
PERSONAL
Picarona i el seu hortet
PROFESSIONAL / CORPORATIU
El bloc de Medi Ambient de Plataforma Educativa

TIC
PERSONAL
Carlesrgm
PROFESSIONAL
Paella de Bits
CORPORATIU
Octa.beta

Turisme i viatges
PERSONAL
Quaderns de bitàcola
PROFESSIONAL / CORPORATIU
Viatge per Catalunya

Universitats, recerca i ciència
PERSONAL
Astronomia des de l'Empordà
PROFESSIONAL
PepQuímic


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/10/2011: Premis Blocs Catalunya 2011
Espai Internet 04/10/2010: Una il·lusió i un repte
Espai Internet 02/10/2010: Els millors blogs catalans del 2010
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!
Espai Internet 20/06/2010: Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalansCategoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Puntuals com cada any arriben els Premis Blocs Catalunya, i aquesta ja és la tercera edició. Els convoca l'associació STIC.cat per a la promoció de l'ús de les noves tecnologies i són una bona fotografia del panorama bloguístic català. Aquest any hi ha deu categories: corporatius, culturals, educatius, esportius, audiovisuals, gastronòmics, literaris, de noves tecnologies, personals i polítics. S'ha batut el rècord d'inscrits: 634. Ja es pot votar per triar els finalistes, d'entre els quals un jurat escollirà els millors de cada categoria. Aquest any, entre d'altres blogs d'aquesta casa, s'hi presenta el nostre blog de l'Espai Internet, publicat al portal de notícies 3cat24.cat. Com ja saben, el nostre blog recull tots els textos i vídeos sobre el món web emesos per aquesta secció des de fa tres anys i, a més, recopila milers d'enllaços relacionats amb cada tema. Qui vulgui pot votar el seu favorit fins al 9 de setembre. Els premis es lliuraran a Mataró l'1 d'octubre.Aquest any hi ha algunes novetats pel que fa al sistema de puntuació. Segons la mateixa organització: "aquest any, a banda de votar els blocs que es presenten a concurs, els usuaris també podran valorar les entrades que es vagin publicant en les diferents bitàcoles (aquesta valoració la identifiquem amb l'expressió “M'agrada”). Els extractes dels articles es podran valorar individualment des del llistat de darrers posts o bé des de la fitxa del bloc, dins la categoria corresponent. Aquest reconeixement als continguts publicats pels blocaires incidiran també en la classificació: cada 5 “M'agrada” que rebin els posts suposaran 1 vot per al bloc. El sistema només permetrà un vot a un mateix bloc i/o a un mateix post."

Si voleu votar-nos, cliqueu aquí:
VOTA BLOG ESPAI INTERNET
A més de votar pel blog, també puntua si marqueu com que us agraden els posts que surten a la pàgina de votació (hi ha més d'una pàgina).


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blogs Catalunya 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans
Espai Internet 29/05/2008: Blogs literaris, un espai perfecte per escriure
Espai Internet 08/03/2009: Els millors blogs de viatges
Penedesfera, una de les agrupacions més actives de blogaires catalans
Ebresfera, blogs de les Terres de l'Ebre
Girosfera, agregador de blogs gironins
Bagesfera, agregador de blogs del Bages
Agregador de blogs del Camp de Tarragona
Catosfera.net/
Blogs d'estudiants premiats al concurs Netreporter 2010 de Lamalla.cat
Cercador de blogs en català, amb més de 2.000 blogs

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Com ja és habitual per aquestes dates ha arribat l'hora de votar els Premis Blocs Catalunya. El certamen per triar els millors blogaires del país, convocat per l'associació Stic.cat, arriba a la cinquena edició; i ho fa ampliant fins a 15 el nombre de categories premiables: Associacions, entitats i organitzacions sense afany de lucre, Corporatiu, Sostenibilitat i medi ambient (que són les tres categories de nova creació), Cultura i tendències, Literatura (Premi Lletra UOC), Comunicació i nous mitjans, Educació, Esports, Cuina, gastronomia i enologia, Universitats, recerca i ciència (premi Universitat de Girona), TIC, Política, economia i societat, Història, tradicions i patrimoni (premi Òmnium Cultural), Turisme i viatges i Miscel·lània i personals, i en cadascuna s'estableixen tres tipus de blog: corporatiu, professional i personal. Per a aquesta edició 2012, els Premis Blocs repeteixen dos guardons especials que queden fora de la votació popular: Premi del Jurat al millor blog de tots els inscrits i Premi Stic a les millors accions a les xarxes socials 2011.


Aquest any s'hi han presentat prop de 600 blogs i ja poden entrar, veure els candidats i votar el seu favorit. Per fer-ho només cal registrar-se, i ja disposaran de quinze vots, a repartir, un per cada categoria, fins al 10 de setembre. Hi ha temps, doncs, per pensar-s'ho i per conèixer bé les millors propostes dels nostres blogaires. La web informa l'usuari registrat dels vots que encara no ha utilitzat, de les categories on ja ha votat i dels blogs pels quals ho ha fet. El procés de votació no cal completar-lo en una mateixa sessió, sinó que es pot interrompre en qualsevol moment i reprendre'l després.

El premis es faran públics, i es lliuraran, el 5 d'octubre a Reus. L'acte se celebrarà a la Fira de Reus, i compta amb la col·laboració de la regidoria d'Innovació, Empresa i Ocupació de la capital del Baix Camp. Reus recull el testimoni de les ciutats que han acollit les edicions anteriors: Girona, Vic, Mataró i la Seu d'Urgell.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/10/2011: Premis Blocs Catalunya 2011
Espai Internet 17/07/2011: Premis Blocs Catalunya 2011, comencen les votacions
Espai Internet 04/10/2010: Una il·lusió i un repte
Espai Internet 02/10/2010: Els millors blogs catalans del 2010
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!
Espai Internet 20/06/2010: Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui, per acabar, recordarem el desastre del dirigible alemany "Hindenburg", que va passar avui fa justament 75 anys. A la xarxa es poden trobar diversos documentals de l'època que registren el moment exacte de l'accident, en què van morir 36 persones, quan la nau va esclatar en el moment de fer la maniobra d'aterratge a Nova York, després d'un vol transoceànic, al calar-se foc l'hidrògen que el feia elevar-se (i retransmès, en directe, per un locutor de l'època). Va ser una tragèdia que va commocionar l'opinió pública i que va suposar, de fet, la fi dels viatges de passatgers en dirigible.


Es va comparar amb l'enfonsament del "Titanic", ja que també era un transport de luxe, i feia el mateix trajecte d'Europa a Nova York. El "Hindenburg", de fet, tenia un mida similar al "Titanic", tan sols 36 metres menys d'eslora. Tot i que el dirigible duia molts menys ocupants: 97, per 2.223 en el cas del vaixell. Mentre que, malgrat l'aparatositat de l'accident -que feia pensar que no se salvaria ningú- al dirigible va sobreviure el 64 per cent dels ocupants, en el cas del transatlàntic només va sobreviure el 32 per cent dels que anaven a bord. Entre un i altre accident van passar 25 anys, i per això, precisament, aquest any celebrem dos aniversaris "rodons": el centenari de l'enfonsament del "Titanic" i els 75 anys de l'accident del "Hindenburg".

Si en volen saber tots els detalls hi ha una web excel·lent, en anglès, anomenada airships.net, on trobaran fotos, plànols, itineraris i tot tipus d'informació interessant sobre aquest gegant del cel i sobre altres de similars, sobretot alemanys i nord-americans, que hi va haver en aquells anys. El seu creador és el nord-americà Dan Grossman, d'Atlanta, Geòrgia, que es defineix com a emprenedor d'Internet, advocat de drets civils i aficionat a la fotografia.

Després de l'accident del "Hindenburg", els dirigibles mai més van tornar a ser el que eren, i van ser relegats a un paper testimonial com a aparadors de publicitat, que continua sent el seu ús més habitual avui dia. A l'hora d'acabar amb la seva vida com a mitjà de transport van pesar més els inconvenients: fragilitat, poca maniobrabilitat... que els avantatges: gran capacitat de càrrega, baix cost o poc soroll.


ALTRES ENLLAÇOS

Dirigible, a la Viquipedia
Dirigible, a la Wikipedia
Dirigible, a la Wikipedia (en anglès)
Zeppelin, a la Wikipedia (en anglès)
LZ 129 Hindenburg, a la Wikipedia (en anglès)
Gràfic sobre l'evolució i funcionament dels zèppelins
Documental del National Geographic - Seconds From Disaster: The Hindenburg disaster (en anglès)
Airship Heritage Trust
Fòrum de discussió sobre dirigibles (en anglès)
MyAirship (per construir-se un dirigible)
Enllaços sobre dirigibles
The Zeppelin Library Archive (en anglès)
Exposició 100 anys Titanic i 75 anys Hindenburg, al Smithsonian Museum de Washington (en anglès)
Especial Centenari enfonsament Titanic del diari El MundoCategoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Saben què vol dir MOOC? És la sigla, en anglès, de Massive Open Online Courses i és el terme de moda en les noves tecnologies de l'ensenyament. Són cursos que les universitats ofereixen a distància, de franc i en obert, a través d'internet. Tenen avantatges i també inconvenients, i, si volen saber-ho tot sobre aquesta modalitat d'educació, ho trobaran en aquest article del blog CCCBLab, "Investigació i innovació en cultura", del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El blog aplega vídeos, notícies, agenda, articles i recursos relacionats amb totes les propostes i línies de recerca del centre. L'equip del CCCB LAB són Juan Insúa (direcció), Maria Farràs i Eva Alonso, amb la col·laboració de tots els departaments del CCCB.

En parlem avui perquè aquest blog, en la categoria corporativa de Cultura i Tendències, ha estat un dels trenta-dos premiats en la sisena edició dels Premis Blogs Catalunya, que organitza l'Associació STIC.cat i que s'acaba de celebrar a Granollers. No tenim temps per parlar de tots, però els en presentem alguns.Catalunya 360 graus, guardonat en la categoria personal d'Esports, és el blog on Aleix Ballarín, reusenc nascut l'any 1988 i resident a Lleida, on estudia a l'INEFC, ha recollit la seva experiència de recórrer tot el perímetre de Catalunya, uns 1.300 quilòmetres, en 21 dies, entre agost i setembre de 2013. Fotos i anècdotes d'una ruta que ha fet amb bicicleta --la Franja--, corrent --el Pirineu--, i amb caiac --el Mediterrani--. El blog, a més, ha recollit donacions destinades a l'ONG Acció contra la Fam.

Encenent la imaginació, guanyador en la categoria personal d'Educació, és el blog on l'Àngela, mare i tècnica especialista en educació infantil, ens proposa tota mena de jocs i experiències per fer amb les criatures. Per exemple, com fer plastilina de lavanda, aromàtica i relaxant, o com observar el món a través d'una lupa.

BCNcultura és el millor blog en categoria personal de Cultura i Tendències. El fan Mireia Martínez i Daniel Bossio, amb la col·laboració d'Elisenda Guiu, Anna Casasayas i José Antonio Pérez Guevara, i vol ser una completa ressenya de tota mena d'activitats culturals de la ciutat, amb referències a llibres, música, cinema, teatre, restaurants o fotografia. El blog, a més, inclou reportatges i proposa itineraris turístics i concursos.

Un dels guanyadors és un blog d'aquesta casa, Sèries en blog, en la categoria professional de Cultura i Tendències. Aquí, hi podran trobar tota la informació sobre les millors sèries de televisió, tant les que emet TV3, com les que no.

I, per acabar, celebrem que alguns dels premiats, com ara Raconets, guanyador en la categoria personal de Turisme i Viatges; Ets el que menges, millor blog professional en Cuina, Gastronomia i Enologia; L'hora del taper, millor blog personal en Cuina, Gastronomia i Enologia,Apps en català, millor blog corporatiu TIC; o Cançons i músiques dels avis, millor blog personal en Història, Tradicions i Patrimoni, siguin blogs que els hem recomanat anteriorment des d'aquesta secció.

La sisena edició dels Premis Blogs Catalunya, organitzada per l'Associació STIC.cat, es va celebrar el dissabte 28 de setembre al Teatre Auditori de Granollers, amb l'assistència de gairebé cinc-centes persones. A l'acte, hi van assistir Josep Mayoral, alcalde de la ciutat; Ignasi Genovès, director general d'Atenció Ciutadana i Difusió de la Generalitat; Carme Garrido, regidora de Societat del Coneixement; Gerard Martí Figueras, director del Consell Català de l'Esport, i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Els Premis Blogs Catalunya han guardonat 32 blogs, distribuïts en 15 categories temàtiques (dins les quals es distingia entre blogs personals, corporatius i professionals), i un premi especial STIC atorgat a Amical Wiquipèdia.

La llista sencera de premiats és aquesta:

Associacions, entitats i organitzacions sense afany de lucre
CORPORATIU
Espai Fotogràfic

Corporatiu
CORPORATIU
El bloc del museu

Miscel·lània i Personals
CORPORATIU
Canya al càncer

Comunicació i nous mitjans
PERSONAL
De persones i xarxes
PROFESSIONAL
Global voices Catalunya

Cuina, gastronomia i enologia
PERSONAL
L’hora del taper
PROFESSIONAL
Ets el que menges

Cultura i tendències
PERSONAL
BCN Cultura
PROFESSIONAL
Sèries en blog
CORPORATIU
CCCB Lab

Educació
PERSONAL
Encenent la imaginació
PROFESSIONAL
Cataclàs
CORPORATIU
Un bosc de llibres

Esports
PERSONAL
Catalunya 360º
PROFESSIONAL
Competicio.cat

Història, tradicions i patrimoni
PERSONAL
Cançons i músiques dels avis
CORPORATIU
Cafès de patrimoni

Literatura
PERSONAL
El lloc del crim
CORPORATIU
Nosaltres llegim

Política, economia i societat
PERSONAL
Graellsbloc
PROFESSIONAL
Estats
CORPORATIU
Periodisme juvenil

Sostenibilitat i medi ambient
PERSONAL
Temperatura de l'aigua del mar a la platja de la Barceloneta
PROFESSIONAL
Món Natura Pirineus

TIC
PERSONAL
Living tic, cat, tic, cat
PROFESSIONAL
Albert Cuesta al diari Ara
CORPORATIU
Appsencatala

Turisme i viatges
PERSONAL
R@conets

Universitats, recerca i ciència
PERSONAL
Buscaciència. L'agenda de la cultura científica
PROFESSIONAL
Temps per al temps
CORPORATIU
Vocabulària

Acció - Premi especial STIC
Amical Wikipedia


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 28/07/2013: Premis Blocs Catalunya 2013, comencen les votacions
Espai Internet 07/10/2012: Premis Blocs Catalunya 2012, ja tenim els guanyadors!
Espai Internet 15/07/2012: Premis Blocs Catalunya 2012, comencen les votacions
Espai Internet 09/10/2011: Premis Blocs Catalunya 2011
Espai Internet 17/07/2011: Premis Blocs Catalunya 2011, comencen les votacions
Espai Internet 04/10/2010: Una il·lusió i un repte
Espai Internet 02/10/2010: Els millors blogs catalans del 2010
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!
Espai Internet 20/06/2010: Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Coincidint amb el final d'"Encarem el futur", La Setmana de TV3, dedicada a la crisi, l'Espai Internet aporta un tercer especial centrat en aquest tema.

Comencem amb un gestor de despeses "on-line" anomenat Moneytrackin', posat en marxa per dos germans catalans, i que ahir va fer justament tres anys. Hi podem apuntar els nostres ingressos i despeses, fer-ne un seguiment i millorar el control de la nostra economia. Una diferència respecte a altres gestors és que està disponible en una vintena de llengües, inclòs, és clar, el català.


A l'hora de buscar feina, a més de les webs privades, es pot recórrer al buscador del Servei d'Ocupació de Catalunya. Ofereix centenars d'ofertes de treball i també milers d'oportunitats de formació. Només cal escriure quin tipus de feina busquem, per exemple, paleta, i apareixen les opcions. També es pot buscar per anys d'experiència o lloc on volem treballar.

Hi ha moltes webs per comprar i vendre coses de segona mà, però cap amb tant volum d'ofertes com eBay. S'ofereixen productes a preu fix i també pel sistema de subhasta i s'hi pot trobar pràcticament de tot. Per exemple, un autèntic ruc català que s'ofereix per 1.200 euros. eBay acaba d'estrenar un nou servei anomenat "el busca chollos", que tria ofertes per les xarxes socials de Facebook i Twitter.

La mateixa xarxa també pot servir per generar ingressos. Al blog "Gana dinero sin gastar" es recullen algunes adreces que paguen per llegir correus electrònics, clicar en anuncis i bàners publicitaris, registrar-se a webs, escriure opinions o fer enquestes "on-line". N'hi ha moltes, i aquí donen consells per evitar els fraus.

I, per acabar, un blog sobre l'estalvi de fama mundial: Zenhabits.net, escrit des de l'illa de Guam, i on, entre molts altres consells, hi trobem una curiosa Guia del Garrepa, amb 50 regles per viure frugalment com ara deixar de fumar, beure aigua, anar a tot arreu caminant, llençar el mòbil o no utilitzar targetes de crèdit.

Totes aquestes adreces anticrisi i moltes més les trobaran, com sempre, al portal 3cat24.cat, al blog de l'Espai Internet.


ALTRES ENLLAÇOS

Controlar despeses
Pren el control de la teva economia (programa a descarregar)
Consum.cat - Web de l'Agència Catalana del Consum, amb consells per estalviar
Buxfer
Mint
Money2manage
Consumir a ritme de família (joc a descarregar)

Simulador de conducció eficient de l’ICE - Ensenya a conduir estalviant i contaminant menys

Buscar feina i ajudes a empreses
INEM - Catalogo de ocupaciones de dificil cobertura
INICIA - per la creació d'empreses (departament de Treball)
Premi Innovadors del govern andorrà a projectes d'emprenedors
Cercador de finançament per a les empreses i els emprenedors. Busca subvencions i ajuts

Segona ma
Ebayers - Blog de la comunitat d'Ebay
El 85% dels espanyols veu la compra/venda de segona ma com la millor alternativa a la crisi
Segundamano
Milanuncios
Casi nuevo
Donbarato
Anuncio Total
Unibuk - Una nova vida pels teus llibres universitaris
Averiado - Ven les teves coses averiades
Nolotiro
Doctortrade - Portal per comprar i vendre de segona ma

Blogs amb informació per guanyar diners navegant
50 consells per guanyar diners amb el teu web o blog
Eurosamontones
Los mejores PTC, PTP, PTR
Las mejores PTC
Sólo PTCs que pagan
Dinero en la red
Dinero 2.0
Busco dinero
Mundo-PTR.com
One Dollar PTC

Webs que paguen per navegar
Paytochat - Experts online
Sponsoredreviews - Guanya diners opinant sobre productes
Enquestes Ciao
Nomincashout - Paguen sense que s'hagi d'arribar a un mínim de visites
Leepubli.com
Enllaços a Leepubli
Neobux
Oxado - Guanya diners amb publicitat relacionada amb la teva web
Bidvertiser - Guanya diners amb publicitat a la teva web
Beruby
ConSuPermiso - Guanya 1euro per cada nou afiliat
Affiliatefuture - Programes per guanyar diners amb la teva web

Blogs estrangers sobre estalvi
The consumerist
Slowmovement
Tipjar
Frugalliving
The simple dollar.com
Lifehacker - Tips and tricks for streamlining your life with computers (and sometimes without)

Ofertes viatges i oci
Trabber - Cerca ofertes a 59 webs de vols i hotels (en català)
Turibot - Comunitats online per viatjar gratis
Couchsurfing - Ofereix el teu sofà per allotjar-te gratis
Enllaços per trobar viatges barats
Mirayvuela - buscador de vols barats
Intervac - Intercanvia casa teva
Atrapalo - Ofertes d'oci

Suggeriments dels amics de l'Espai Internet
Foro anti-crisis
Samarretes low cost
Miraquepiso
Vestits de núvia online
Botiga online a Andorra
Reflexions sobre temes financers d'en Kernan Heinz

Suggerències dels espectadors a la web de la "Setmana de la crisi"
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Som al davant d'un nou repte excepcional: la Marató per la Pobresa. Se celebrarà diumenge que ve, amb un programa especial, però, de fet, ja està en marxa des de fa mesos i a la web tv3.cat/maratopobresa en podem veure tots els detalls. Hi ha, per exemple, gairebé 50 vídeos, on personatges populars donen el seu suport a la iniciativa. La web també permet fer d'entrevistadors i fer preguntes als dos presentadors, l'Agnès Marquès i l'Antoni Bassas. També estem a temps de proposar noves activitats per recaptar diners i podem accedir a una completa agenda de tots els actes que ja estan previstos, comarca per comarca. Una altra pestanya ens permet comprar, des de casa, entrades pel partit benèfic que enfrontarà dos equips del Barça, al Palau Sant Jordi. I, és clar, la web també explica com es pot col·laborar fent aportacions econòmiques directes per tal de fer realitat el lema de la marató: "Que ningú es quedi fora de joc".


TV3, Catalunya Ràdio i La Fundació La Marató de TV3 organitzen la Marató per la Pobresa davant l'evolució de la crisi i com està afectant la nostra societat. Un total de 288 organitzacions del tercer sector implantades a Catalunya han participat en la convocatòria extraordinària d'ajuts socials amb 235 propostes presentades. Els treballs seleccionats es finançaran amb la recaptació que obtingui La Marató. El programa combinarà la divulgació i la sensibilització amb l'entreteniment: reportatges, entrevistes amb testimonis, voluntaris, professionals de les entitats i experts, accions al plató i connexions amb les activitats.

En definitiva, es vol mostrar les moltes cares de la pobresa al nostre país, a partir de persones en situació de risc o d'exclusió social i també a partir de la feina de les entitats que des de fa temps treballen transversalment en aquest terreny. Segons les últimes dades conegudes, la taxa de risc de la pobresa afecta gairebé un 20% de la població adulta de Catalunya i un 23,4% dels infants i joves.

Internet és un bon camp per practicar la solidaritat. Canalsolidari.org, de la fundació Hazloposible, vol utilitzar les noves tecnologies per impulsar la participació de la societat en les causes solidàries. Donen opció a publicar notícies i propostes, a entitats i particulars, tenen una agenda, directori d'ONG i informació de cursos. Destaquem la secció tenguifalti, on tothom pot demanar o oferir, de franc, allò que necessiti o que li sobri. De cara a aquest estiu tenen una secció de viatges solidaris, on ofereixen propostes de voluntariat arreu del món. És una web veterana, que va néixer l'any 1999.

Una altra web on es pot trobar molta informació sobre activitats i propostes solidàries és xarxanet.org, vinculada al Servei Català del Voluntariat, del Departament de Benestar Social i Família. Té un apartat de recursos útils per a entitats on hi ha des d'eines de gestió fins a orientació legal. Destaquem una completa guia de les subvencions, premis i beques que es poden sol·licitar per activitats vinculades al món del voluntariat.

I acabem amb teaming.net, una web que permet que ens afegim a grups, o en creem de nous, per tal de fer microdonacions solidaries, d'un euro mensual, per recollir diners per finançar projectes socials concrets. Teaming funciona des del 1998, i va néixer perquè els treballadors d'una empresa poguessin participar junts en projectes solidaris. Actualment hi ha un miler d'empreses de 40 països que fan Teaming, entre elles, Televisió de Catalunya. Aquest any, a més, Teaming ja es pot consultar online, s'ha obert a tothom i permet fer propostes a nivell individual, a les quals la gent es pot afegir.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
S'acosta Nadal, època de celebracions i alegria, però també de despeses extra i, per això, i amb més motiu en el context de crisi en què vivim, avui els recomanarem algunes webs noves amb que podran estalviar.

Comencem per Descomptelandia.cat. La mecànica és senzilla: botigues i negocis pengen les seves ofertes i descomptes i els ofereixen als usuaris de la web. Per exemple, ara mateix hi poden trobar un val per anar, pagant menys, a veure qualsevol pel·lícula a una determinada cadena de cinemes. De moment només hi ha ofertes de Barcelona, Madrid i València.

Un funcionament similar té Cuponeo.com. Recull ofertes, en forma de cupons retallables, que permeten a l'usuari obtenir des d'un dos per un, un cafè o un refresc de franc, en una coneguda cadena d'entrepans, fins a una sessió de franc en un psicòleg. Aquesta web, a més, incorpora l'opció de rebre la informació a través de SMS.

Cluboferting.com és el tercer exemple català d'aquest tipus de pàgines que últimament proliferen a la xarxa. Aquí trobem ofertes en molts àmbits com ara viatges, moda, oci, telefonia, informàtica, assegurances o motor. Permet subscriure's a un butlletí digital que t'envien per correu electrònic.Canviem ara de concepte. Dotalia.com és una web que permet fer compres "on line" amb descomptes que no s'apliquen immediatament, sinó que es retornen al comprador en forma de diners. L'incentiu és que els diners poden anar a un compte d'estalvi a nom dels fills de l'usuari o bé a una obra benèfica. De moment ofereixen descomptes, que van del 2 al 20 per cent, en dues-centes botigues "on line".

També innovadora és la proposta de Letsbonus.com. Per fer compres en grup d'una única oferta o servei al dia. La idea és trobar un gran nombre de consumidors interessats i llavors abaratir costos al màxim. Diuen que el sistema permet arribar a descomptes de fins al 70 per cent en alguns articles. Els usuaris ja són més de 10.000 i estan al dia de les ofertes a través de les xarxes socials i per correu electrònic.

Internet també pot servir per trobar feina. Un buscador que s'acaba de crear és hosteleo.com, centrat en el món de l'hostaleria. Ja inclou més de 280 ofertes, de cambrer a director d'hotel, i moltes d'elles a Catalunya. També inclou entrevistes amb importants restauradors com ara Ferran Adrià o Juan Mari Arzak.


ALTRES ENLLAÇOS

Magic Outlet - Botiga online de liquidacions de Venca
Todoloquemegusta - Portal d'ofertes per a clients de Venca
Muchoahorro - Cupons d'estalvi
Tugueder - Compra en grup
Me quedo uno - Una oportunitat cada dia
Oportunista.com - Ofertes i promocions
BuyVIP - El Club de Vendes Privades de roba de marca i esports rebaixada
Vente-Priveé - Oulet online de moltes marques
Mundofertas - Mostres gratis, premis, regals directes
Expediciona.com - Portal d'ofertes laborals als treballadors autònoms
Buzon verde - Per rebre publicitat només online
FAQ de Dotalia
Restalo - reserves a restaurants
Lockerz - una xarxa social que paga per navegar
Que és Lockerz?
Loenviogratis - Enviaments postals de franc a la xarxa
Yunait - Consells compartits per estalviar
Llista dels millors comparadors comercials (segons Yunait)
Winred - Ideas y negocios en la red
Estudi sobre l'ús d'Internet per fer compres

Espai Internet 23/11/2008: Internet contra la crisi (1)
Espai Internet 10/05/2009: Internet contra la crisi (2)
Espai Internet 17/05/2009: Internet contra la crisi (3)


Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui comencem amb una fantàstica aplicació que ens permetrà viatjar del més petit al més gran de l'Univers en només uns minuts. Es tracta de L'escala de l'Univers 2 i funciona de manera ben senzilla. Comença amb les dimensions d'un humà, i, al seu costat, una raflèsia, la flor més gran del món, i un dodo, un ocell extingit. Tots al voltant d'un cercle que fa un metre de diàmetre i que ens dóna l'escala inicial. Clicant a sobre de cada dibuix podem obtenir més informació de cada un en anglès. Si movem la barra inferior cap a l'esquerra, anem endavant i reduïm l'escala. Trobarem primer un colibrí, un cuc o un misto. A continuació, el gra de cafè i la formiga, i, després, les cèl·lules, els cromosomes i els virus. I seguirem cap al món microscòpic: l'ADN, les molècules, els àtoms..., i així fins a arribar a l'escala de 10 elevat a -35, on trobem l'escuma quàntica. Res, en teoria, és més petit.


Si tornem al punt de sortida: l'home, i ens anem movent amb la barra inferior cap a la dreta, ens anirem allunyant, i veurem coses cada cop més grans: elefants, balenes, un Boeing, el "Titanic", la Torre Eiffel... Aviat superarem el quilòmetre de diàmetre, i veurem l'Everest o el cometa Halley. I seguim enrere: primer, països com Itàlia, i després, planetes com Mart i la mateixa Terra. Després, el Sol i les altres estrelles, galàxies i constel·lacions, i així fins a arribar, fora ja del límit de l'Univers visible, a una escala de 10 elevat a la vint-i-setena potència, una indicació que sempre tenim present a la part inferior dreta de la pantalla,

Sorprenent, oi? Doncs encara ho és més saber que l'autor és un noi de 14 anys, el californià Cary Huang, ajudat pel seu germà bessó, Michael. Diu que ho va fer per entretenir-se, i demana la col·laboració de qui vulgui traduir l'aplicació a qualsevol idioma... De moment, només està disponible en anglès, holandès i hebreu. Hi ha cap català a la sala que s'hi animi?

Els dos bessons viuen al poble de Moraga, a Califòrnia, i tenen un web on pengen animacions i vídeos lúdics i educatius. De fet, fa dos anys ja van fer una versió primitiva d'aquesta escala de l'Univers que ara acaben de refer. En Cary explica que la seva professora de setè grau els va ensenyar un vídeo de comparació de la mida de les cèl·lules i que li va semblar fascinant. "Vaig decidir fer-ne la meva pròpia versió interactiva, amb una gama més àmplia de mides", diu. Cary Huang explica que ha treballat un any i mig en aquest projecte, i que ho ha fet per diversió, no pas com a treball escolar.

Cap dels dos germans Huang ha decidit encara a què es dedicarà quan sigui gran, però, de moment, tenen clar que els agrada el camp de la programació informàtica i l'animació per ordinador. Caldrà seguir-los la pista de molt a prop...

Aquesta aplicació és, de fet, una manera més sofisticada de presentar els viatges infinits, del més petit al més gran, que es van fer al llibre Cosmic View: The Universe in 40 jump, l'any 1957; el documental Cosmic Zoom, el 1968, i un altre documental, del 1977, anomenat Potències de 10, que s'ha fet molt popular. El 1995, una web va reproduir aquestes seqüències de 10, modernitzades. L'any següent, el 1996, es va fer Cosmic Voyage, un documental amb la mateixa intenció, en versió IMAX. I, finalment, ara es pot trobar fins i tot una aplicació per I-Phone, anomenada Magic World.

Hem actualitzat el tema

Actualització: Una altra versió, més nova (setembre 2015) de l'escala de les coses l'han fet a la revista Bussiness Insider: The scale of the universe. En un vídeo de tres minuts s'expliquen gràficament les mides diverses que trobem a l’Univers, des de la més petita fins a la més gran; d’un protó a l’univers, passant per l’Empire State Building, Saturn o l’estrella Rigel.


ALTRES ENLLAÇOS

Cell Size and Scale - Animació del Genetic Science Learning Center de l'Universitat d'Utah
Size of Worlds
The true size of our world
Órdenes de magnitud (longitud), a la Wikipedia
Wis Physics - Bloc de física, tecnologia y escepticismo
Star size comparison
Measuring the Universe - Vídeo per saber com es mesuren les distàncies a l'Univers (en anglès)
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui parlem d'història. Demà farà 75 anys del començament de la Segona Guerra Mundial i, de tot el que es pot trobar a la xarxa, els n'hem fet un petit tast amb un menú de tres plats.

De primer, un clàssic: Inside WWII, la pàgina interactiva del nord-americà History Channel. Un mapamundi ens situa sobre tres escenaris bàsics: els Estats Units, Europa i Àfrica i Àsia. Fent "zoom" sobre qualsevol dels tres, es despleguen una trentena de carpetes, centrades en temes específics. A Àsia, per exemple, n'hi trobem una dedicada al portaavions "Enterprise", un dels protagonistes de la Guerra del Pacífic, i una altra a un dels seus grans antagonistes: l'avió de caça japonés "Zero".La pàgina interactiva és només una petita mostra de tot el material que hi ha a la web del canal sobre la Segona Guerra Mundial. Hi trobem, també en anglès, 63 vídeos i un centenar de documents, articles i fotografies que toquen tota mena de temes, des de l'internament dels ciutadans d'origen japonès als Estats Units fins a la batalla de Stalingrad.


De segon, un blog: Nonsei SGM recull, en castellà, i des de fa cinc anys, gairebé 500 articles, a un ritme de publicació de dos setmanals, sobre aspectes anecdòtics o poc coneguts del conflicte mundial. Són articles molt ben documentats i il•lustrats, que ens revelen, per exemple, quins són els vint avions més singulars de la Segona Guerra Mundial, amb alguns d'aspecte realment estrany.

Una altra entrada ens aclareix que la fugida més gran d'un camp de presoners no la van protagonitzar els aliats, sinó els 359 japonesos que es van escapar de Cowra, a Austràlia. Tots van ser capturats, o es van suïcidar abans de ser-ho. Un altre aspecte destacat és el recull de pintures de Takeshi Yuki dedicades a la flota imperial japonesa. Veritables obres d'art. El responsable de Nonsei SGM és David Ribas, d'Ourense.

I, per postres, una curiosa afició. Serguei Larenkov és un mariner mercant rus que ha ajuntat les seves dues passions: la fotografia i la Segona Guerra Mundial. Al blog "Link to the past", s'ha dedicat a recopilar antigues fotografies del conflicte i, aprofitant els seus viatges, ha anat al lloc on van ser preses, per tornar a fotografiar-lo avui, amb el mateix enquadrament, i fer meticulosos muntatges de les dues imatges amb Photoshop.

El resultat és espectacular i té un toc fantasmagòric, amb la qual cosa el passat sembla recuperar la vida. Els edificis antics, sovint destrossats, en fotos en blanc i negre, es fonen amb la imatge actual en color, amb els carrers moderns.

Són imatges de ciutats com ara Sant Petersburg (l'antiga ), Leningrad, Volgograd (l'antiga Stalingrad), Moscou, Berlín, Praga, París i Sebastopol, o escenaris de batalles com la de Normandia.

S'hi veuen soldats desconeguts i civils, i també els grans protagonistes de la guerra, com ara Hitler, quan va ser a París, o Stalin, Roosevelt i Churchill a la Conferència de Jalta.

El blog on penja els seus experiments és en rus, tot i que té una versió en anglès. també té una mena de catàleg, on es pot fer un visionat més sistemàtic de les fotografies, ordenades per la seva localització.

Larenkov no és l'únic que es dedica a aquesta afició de fondre el passat amb el present; de fet, hi ha un grup de Flickr que s'anomena "Looking into the Past" on es recopilen imatges d'aquest tipus.


Un altre blog interessant, en aquest cas dedicat al món del cinema, és "La Segunda Guerra Mundial en el cine", que recull 349 ressenyes dedicades a títols de tots els temps, tant de películes com de sèries televisives, centrades en el conflicte, des del 1942 fins avui. Al blog, hi ha un llistat alfabètic de les pel·lícules sobre aquest tema, que ens permet d'un cop d'ull repassar tot el seu contingut.

També destaquem el blog "Guerra Abierta", de l’escriptor especialitzat en temes bèl•lics Javier Ormeño. Conté un miler d'entrades dedicades als fets i els personatges més diversos relacionats amb el conflicte.

Cal fer esment també de l'article de Viquipèdia dedicat a la Segona Guerra Mundial, amb molta informació i imatges. L'article compta amb el distintiu de qualitat per la seva excel·lència.

I, finalment, un dels més complets arxius que hem trobat a Internet és World War II Database. No és visualment gaire atractiu, però sí que ens ofereix informació exhaustiva i molt ben ordenada per temàtiques.


ALTRES ENLLAÇOS

Molts enllaços sobre la 2ª GM
worldwar-2.net
Portal ww2live
Fòrum lasegundaguerra.com
Moltes pintures de Takeshi Yuki