Els agrada, aquesta fotografia? I aquesta altra? A simple vista no es diferencien d'altres fotos que puguem trobar a la xarxa... però totes aquestes tenen una característica comuna: són fotografies estenopeiques. És a dir, que han estat fetes sense fer servir cap lent, amb un receptacle tancat, excepte per un forat diminut, que és per on entra la llum.

Es pot fer expressament, o es pot adaptar una càmera, a la que una tapa foradada substitueix l'objectiu. Són fotografies artesanals, que requereixen més temps d'exposició i una quietud total de la càmera i de l'objecte fotografiat.Doncs bé, s'acaba de celebrar el Dia Mundial de la Fotografia Estenopeica, i en aquesta web s'han penjat més d'un miler d'imatges fetes arreu del món amb aquest sistema. Si s'animen a provar-ho, dins de las FAQ de la mateixa web els expliquen com es poden fer una d'aquestes càmeres. Hi trobaran les respostes a tots els seus dubtes i molts enllaços a tot tipus de recursos i informació sobre el tema.

En aquest altre enllaç poden accedir a un vídeo on s'explica pas a pas com construir-se una càmera estenopeica. Aquest altre enllaç porta a la manera de com convertir una càmera digital en estenopeica.

Com a curiositat, una fotografia estenopeica, anomenada "The Great Picture", té el record de la fotografia impresa que s'ha fet mai. Es va fer el 2006, i un hangar abandonat de la base aèria de El Toro, a California, va servir de caixa fosca per imprimir una foto de la torre de control de la base, i el seu perfil. Es va segellar completament a la llum exterior, i a través d'un forat de 6 mil·límetres, es va imprimir una peça de roba de 34x9,8 metros, situada a 17 metres, i que es va haver de revelar a una piscina. Aquí es pot veure el resultat.


ALTRES ENLLAÇOS

Fotografia estenopeica, a la Viquipèdia
Web de Fotografia Estenopeica
Estenopolis
How to Take Pinhole Photos with a Digital Camera
Como hacerse una cámara estenopeica digital
Convierte tu réflex en una cámara estenopeica
Tips Cámara Estenopeica | Contenido especial
DSLR Pinhole Photography
Guide on how to Make a Digital Pinhole Camera On a Budget