La Laia té nou anys i, com ens ha dit, fa d'enxaneta. Aquestes ulleres que porta incorporen una petita càmera que ens permetrà veure tot el que ella veurà mentre puja dalt d'un castell, en aquest cas, un 3 de 7. La seva experiència interactiva és una de les 35 que es poden viure al Castelloscopi, el castell virtual "online" que es va presentar ahir mateix.Es tracta d'un castell, amb una estructura de 3 de 7, en què cada posició és ocupada per una pantalla. Podem girar-lo i moure'l com vulguem, acostar-nos-hi i allunyar-nos-en per observar-lo des de qualsevol perspectiva, fins a trobar la pantalla que més ens interessi. Si cliquem a sobre de cada pantalla, accedim a un vídeo que recull la visió subjectiva que té cada membre de la colla mentre es fa el castell. Triem, per exemple, la Laura, que fa de terça.

Cada vídeo va acompanyat de petites notes explicatives que ajuden a entendre la funció de cada peça del castell, i sovint hi apareix una petita pantalla que ens dóna la perspectiva exterior general del castell en aquell moment.

A més, hi ha un text amb tota la informació de cada posició, i un enllaç a l'article de la Viquipèdia corresponent al castell que estan carregant. El projecte és de desenvolupament obert, és a dir, que si algú hi vol col·laborar ho pot fer a través de la plataforma on es troba penjat, anomenada Github.

El Castelloscopi és una iniciativa dels Castellers del Poble Sec, que hi han treballat al llarg d'un any i mig enregistrant imatges de moltes de les seves actuacions. El projecte (que es va ajudar a finançar amb un Verkami) té el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). El Castelloscopi no oblida ningú. També hi trobem, per exemple, posicions tan sacrificades i poc vistoses, com la que ocupa la Pili, a les crosses.

L'objectiu és acostar els castells a tothom i fer partícip l'usuari de la web de l'experiència de viure un castell des de dins, amb la mateixa perspectiva que els seus membres. De fet, els Castellers del Poble-sec ja tenien una estructura física audiovisual, també anomenada Castelloscopi, amb la qual fan tallers presencials per facilitar aquesta immersió visual en la construcció dels castells i en les diferents funcions dels membres de la colla. Aquesta estructura fa uns 2,5 metres d’alçada per 3,5 d’amplada. Al programa de TV3, "Quarts de nou", es pot veure un d'aquests tallers fets amb l'ajuda del Castelloscopi.