El dia de Tots Sants havíem de parlar, evidentment, de cementiris! La web patrimonifunerari.cat és un dels projectes més ambiciosos que hi ha a la xarxa. La seva intenció és inventariar tots els cementiris catalans, comarca per comarca. De moment ja s'ha completat la Segarra, l'Anoia i el Garraf.No tan sols ens condueix a informació i fotografies de tots els cementiris, sinó que a més a més s'hi inclouen altres llocs amb enterraments, com per exemple esglésies parroquials. Únicament se n'exclouen els jaciments arqueològics, perquè ja estan inventariats a patrimoni.gencat. També s'hi aniran incloent dades de necròpolis d'altres països europeus.

Una opció interessant és buscar tombes de personatges famosos, classificats segons la seva professió. Per exemple, actors, on hi trobem, entre d'altres, Cassen, amb el seu epitafi: "Quien bien te quiere, te harà reir." Una altra categoria agrupa l'obra dels artistes funeraris, com ara l'arquitecte Domènech i Muntané o l'escultor Josep Llimona.

La web està en construcció i cada setmana es va ampliant amb la publicació de més dades, fotos, documents i enllaços. Els autors de patrimonifunerari.cat són l'Esther Celma i el Toni Flores, de Collbató, que han visitat i fotografiat prop de 700 cementiris d'arreu d'Europa. Ells també són els responsables del veterà blog Imatges de Pedra i de Silenci, de temàtica similar, i del qual ja vam parlar en un anterior "Espai Internet". També han publicat una guia de butxaca per reconèixer les principals tombes del cementiri de Sant Sebastià, de Sitges, i també està disponible en castellà..


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 31/10/2010: Cultura funerària online
02/11/2008: Els cementiris de la xarxa