Aquesta setmana s'ha començat a commemorar l'alliberament per part dels aliats dels camps de concentració nazis on van ser assassinades milions de persones durant la Segona Guerra Mundial. Coincidint amb l'efemèride el periodista murcià Carlos Hernández ha obert un compte de Twitter on explica el dia a dia de l'experiència del seu oncle, Antonio Hernández, al camp de Mauthausen.El compte es diu @deportado4443, el número de presoner que duia cosit a la roba, un triangle blau que l'identificava com a republicà espanyol. Els tuits comencen el 20 de gener i resumeixen les circumstàncies que han dut el protagonista de soldat vençut i exiliat a la Guerra Civil fins al camp de concentració. Si decideixen seguir el compte, val la pena llegir-los des del principi.

Antonio Hernández va aconseguir sobreviure fins a l'alliberament del camp, però va viure a l'exili fins a la seva mort, l'any 1992. L'autor ha dedicat un any i mig a investigar la vida del seu oncle, recollir informació en arxius d'Espanya, França, Àustria, Alemanya i Polònia, i entrevistar 18 deportats supervivents. Fruit d'aquesta feina és un llibre, "Los últimos españoles de Mauthausen" (Ediciones B), i el compte de Twitter que ara comença.

El compte, que ens fa viure intensament la dura experiència al camp, inclou nombroses fotografies reals, i durarà tres mesos, fins al 5 de maig, dia en què es tancarà coincidint amb l'aniversari de l'alliberament de Mauthausen pels americans.