Avui parlem d'història. Demà farà 75 anys del començament de la Segona Guerra Mundial i, de tot el que es pot trobar a la xarxa, els n'hem fet un petit tast amb un menú de tres plats.

De primer, un clàssic: Inside WWII, la pàgina interactiva del nord-americà History Channel. Un mapamundi ens situa sobre tres escenaris bàsics: els Estats Units, Europa i Àfrica i Àsia. Fent "zoom" sobre qualsevol dels tres, es despleguen una trentena de carpetes, centrades en temes específics. A Àsia, per exemple, n'hi trobem una dedicada al portaavions "Enterprise", un dels protagonistes de la Guerra del Pacífic, i una altra a un dels seus grans antagonistes: l'avió de caça japonés "Zero".La pàgina interactiva és només una petita mostra de tot el material que hi ha a la web del canal sobre la Segona Guerra Mundial. Hi trobem, també en anglès, 63 vídeos i un centenar de documents, articles i fotografies que toquen tota mena de temes, des de l'internament dels ciutadans d'origen japonès als Estats Units fins a la batalla de Stalingrad.


De segon, un blog: Nonsei SGM recull, en castellà, i des de fa cinc anys, gairebé 500 articles, a un ritme de publicació de dos setmanals, sobre aspectes anecdòtics o poc coneguts del conflicte mundial. Són articles molt ben documentats i il•lustrats, que ens revelen, per exemple, quins són els vint avions més singulars de la Segona Guerra Mundial, amb alguns d'aspecte realment estrany.

Una altra entrada ens aclareix que la fugida més gran d'un camp de presoners no la van protagonitzar els aliats, sinó els 359 japonesos que es van escapar de Cowra, a Austràlia. Tots van ser capturats, o es van suïcidar abans de ser-ho. Un altre aspecte destacat és el recull de pintures de Takeshi Yuki dedicades a la flota imperial japonesa. Veritables obres d'art. El responsable de Nonsei SGM és David Ribas, d'Ourense.

I, per postres, una curiosa afició. Serguei Larenkov és un mariner mercant rus que ha ajuntat les seves dues passions: la fotografia i la Segona Guerra Mundial. Al blog "Link to the past", s'ha dedicat a recopilar antigues fotografies del conflicte i, aprofitant els seus viatges, ha anat al lloc on van ser preses, per tornar a fotografiar-lo avui, amb el mateix enquadrament, i fer meticulosos muntatges de les dues imatges amb Photoshop.

El resultat és espectacular i té un toc fantasmagòric, amb la qual cosa el passat sembla recuperar la vida. Els edificis antics, sovint destrossats, en fotos en blanc i negre, es fonen amb la imatge actual en color, amb els carrers moderns.

Són imatges de ciutats com ara Sant Petersburg (l'antiga ), Leningrad, Volgograd (l'antiga Stalingrad), Moscou, Berlín, Praga, París i Sebastopol, o escenaris de batalles com la de Normandia.

S'hi veuen soldats desconeguts i civils, i també els grans protagonistes de la guerra, com ara Hitler, quan va ser a París, o Stalin, Roosevelt i Churchill a la Conferència de Jalta.

El blog on penja els seus experiments és en rus, tot i que té una versió en anglès. també té una mena de catàleg, on es pot fer un visionat més sistemàtic de les fotografies, ordenades per la seva localització.

Larenkov no és l'únic que es dedica a aquesta afició de fondre el passat amb el present; de fet, hi ha un grup de Flickr que s'anomena "Looking into the Past" on es recopilen imatges d'aquest tipus.


Un altre blog interessant, en aquest cas dedicat al món del cinema, és "La Segunda Guerra Mundial en el cine", que recull 349 ressenyes dedicades a títols de tots els temps, tant de películes com de sèries televisives, centrades en el conflicte, des del 1942 fins avui. Al blog, hi ha un llistat alfabètic de les pel·lícules sobre aquest tema, que ens permet d'un cop d'ull repassar tot el seu contingut.

També destaquem el blog "Guerra Abierta", de l’escriptor especialitzat en temes bèl•lics Javier Ormeño. Conté un miler d'entrades dedicades als fets i els personatges més diversos relacionats amb el conflicte.

Cal fer esment també de l'article de Viquipèdia dedicat a la Segona Guerra Mundial, amb molta informació i imatges. L'article compta amb el distintiu de qualitat per la seva excel·lència.

I, finalment, un dels més complets arxius que hem trobat a Internet és World War II Database. No és visualment gaire atractiu, però sí que ens ofereix informació exhaustiva i molt ben ordenada per temàtiques.


ALTRES ENLLAÇOS

Molts enllaços sobre la 2ª GM
worldwar-2.net
Portal ww2live
Fòrum lasegundaguerra.com
Moltes pintures de Takeshi Yuki