Aquesta setmana, tres exemples de com la societat es pot organitzar en xarxa. El primer ens parla de medi ambient. És la web, en català, de la Jornada de Neteja Europea, o Let's Clean Up Europe, una iniciativa que es farà dissabte que ve, 10 de maig, i que vol implicar el major nombre possible de voluntaris en la neteja de platges, boscos, rieres, o qualsevol altre espai natural detectat com a focus de residus.

En la jornada de l'any passat s'hi van implicar 700 voluntaris, petits i grans, que van recollir 13 tones de deixalles a Catalunya. Organitzar-se per fer-ho aquest dissabte és molt fàcil: només cal anar a l'enllaç de l'entitat que ho coordina, que és l'Agència Catalana de Residus, i buscar el tipus d'acció, o el lloc on volem anar, a l'agenda d'activitats previstes.La iniciativa s'emmarca en una campanya més àmplia, que culmina la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es fa al novembre. A la mateixa web de la jornada hi trobareu molta informació i recursos pedagògics i lúdics, com ara un còmic o dos jocs de temàtica mediambiental, un més gràfic i un de preguntes i respostes.

Pròximament, i en relació amb el mateix tema, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, s'organitza la Setmana del Voluntariat Ambiental, del 31 de maig al 8 de juny. L'organitzen entitats ambientals sense ànim de lucre, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.