I ara parlem d'una forma d'expressió de la llengua ben popular: els refranys. Han sentit mai allò de "Qui no vulgui pols que no vagi a l'era"? O que "A cada bugada es perd un llençol"? O que "Tota pedra fa paret"?

Aquests només són alguns dels més de cinc-cents refranys que ens proposen quatre estudiosos de les universitats de Vic i de Barcelona perquè participem en una enquesta sobre el coneixement i l'ús de les frases fetes: Els refranys més usuals de la llengua catalana.

Participar-hi és molt fàcil, només han de baixar un qüestionari en forma de fitxer d'Excel en què hauran de posar les seves dades i apuntar el seu grau de coneixement de cada refrany, si en saben alguna variant i, al final, suggerir-ne de nous, si n'hi han trobat a faltar cap. Tenen temps per contestar fins a Sant Joan.

Tots els que hi participin rebran un correu electrònic amb el document final que recollirà la llista final dels refranys més votats. Els refranys es classifiquen en 14 temes, com, per exemple, meteorologia, calendari, consells o moral, i s'hi inclou un calaix de sastre per recollir els més inclassificables.Els responsables de l'estudi són Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i la cultura romaneses), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica i investigador principal del projecte ParemioRom, "Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori"), Víctor Pàmies (lingüista, especialitzat en paremiologia digital) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica).

Víctor Pàmies, responsable de la web refranys.com, és conegut en l'àmbit de la paremiologia per haver impulsat la recerca del "Top ten de refranys catalans", l'any 2010, que va guanyar aquell que recomana a "qui no vol pols, que no vagi a l'era". Va ser una iniciativa de la qual vam parlar en un anterior "Espai Internet". Actualment, Pàmies té actiu un altre projecte web anomenat "300 dites que faran història", on recull cada dia un refrany, fins a la data del 9 de novembre, que és la data fixada per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Els responsables del projecte asseguren que "les dites i els proverbis determinen el pòsit cultural d'un poble o d'una comunitat" i fixen el seu objectiu a "aconseguir pel cap baix un miler d'enquestes emplenades, representatives de tot el domini lingüístic, durant un termini d'uns sis mesos per, posteriorment, poder analitzar-les i fer-ne un escrutini i estudi més profund."