Si els agrada mirar el cel i observar les aus, avui cal que estiguin al cas. Comencem parlant de Nius.cat, una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia, oberta a tothom, per fer un seguiment del procés de nidificació dels ocells a Catalunya. La web és tota una enciclopèdia, amb molta informació sobre el cicle reproductor de les aus i un exhaustiu recorregut per les espècies que es poden veure al país, ordenades alfabèticament i amb una fitxa de cadascuna, amb dades de distribució i nidificació i accés a molts més continguts.Però Nius.cat és, sobretot, un projecte col·laboratiu, en què només cal registrar-se, baixar una fitxa per cada niu que vulguem documentar i omplir les dades. La web permet fer un seguiment, sobre el mapa, de totes les observacions que hi ha fins ara, i que comprenen 184 nius de 40 espècies, documentats per cinquanta observadors en seixanta municipis. També podem accedir a una llista d'espècies i a una galeria d'imatges.

L'Institut Català d'Ornitologia fa temps que impulsa projectes interessants via internet, com ara la web Ornitho.cat, de la qual ja vam parlar en un anterior "Espai Internet". L'1 de maig del 2013, havent arribat a 1,7 milions d'observacions i a més de 25.000 usuaris únics anuals, van obrir el portal a altres grups taxonòmics (mamífers, rèptils, amfibis, papallones diürnes i libèl·lules).

De fet, l'ICO és el responsable d'Orenetes.cat, considerat el primer projecte de seguiment sobre el medi ambient cent per cent via internet del sud d'Europa, que es va posar en marxa l'any 2007. En aquest cas, es tracta de fer un cens dels nius de l'oreneta cuablanca. Segons ens ha explicat en Gabriel Gargallo, coordinador general de l'Oficina Tècnica de l'Institut Català d'Ornitologia, gràcies a l'èxit d'Orenetes.cat els ornitòlegs suïssos van demanar a l'ICO que s'encarregués de fer una versió a mida per a ells: delichon.ch. "És el primer cop que un projecte de seguiment d'aquesta mena viatja del sud al nord, i no a l'inrevés", ens ha dit Gargallo.

Una altra web de l'ICO és sioc.cat on, de fet, s'aplega el gruix de dades i informació sobre qualsevol espècie d'au observada a Catalunya.


ALTRES ENLLAÇOS

Birdwatching.com (en anglès)
Ornitologia a Wikipedia

Espai Internet 24/06/2012: Una família d'àligues pescadores, en directe
Espai Internet 14/04/2013: Un any del bosc, resumit en dos minuts
Espai Internet 17/06/2012: Midway: la tomba dels albatros
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 13/11/2011: Un bosc virtual i sostenible
Espai Internet 07/02/2010: Tota la natura ibèrica, a la web
Espai Internet 18/10/2009: Mirant amunt, buscant ocells
Espai Internet 03/08/2008: De safari, sense anar gaire lluny