Aquesta matinada s'ha fet el canvi d'hora, i a l' "Espai Internet", un cop més, els parlarem de rellotges.

Comencem amb un per saber l'hora més exacta: time.is. També el podem fer servir, per exemple, per posar els rellotges a l'hora, ja que està sincronitzat amb un rellotge atòmic. El podem situar a la ciutat que vulguem i, a més, també ens dirà a quina hora surt el sol, a quina hora es pon i quant durarà la llum del dia. Fins i tot ens dirà si el rellotge de l'ordinador es retarda o s'avança.

Els aficionats a les peces de Lego saben que amb elles es pot fer gairebé de tot... fins i tot un rellotge. Aquesta web ens mostra el funcionament d'un rellotge de Lego, obra del suec Hans Andersson, fan declarat d'aquesta joguina i, pel que es veu, gran manetes i rellotger fi. La web inclou vídeos on se'n veu el funcionament amb més detall, i fins i tot un tutorial per si algú es vol fer un rellotge com aquest a casa. També el podem veure a tota pantalla, per si el volem posar al nostre ordinador.

Fins i tot, l'any passat ha fet una segona versió d'aquest rellotge, el Time Twister 2; també fet amb peces de Lego, però amb més prestacions, i una presentació de l'hora diferent.

El tercer rellotge d'avui és aquest: amb poc més de cent caràcters disposats en un requadre com si fos una sopa de lletres, va donant l'hora d'una manera més relaxada, en intervals de cinc minuts i en forma escrita, il·luminant de color groc les lletres necessàries. Entre d'altres llengües ho fa en anglès, alemany, francès, italià i castellà.

A la mateixa web timeanddate.com trobem moltes més utilitats relacionades amb el temps: un buscador d'horaris de ciutats de tot el món, un mapa dels fusos horaris, calendaris, calculadors de sortida i posta de sol i de fases lunars, la predicció del temps mundial, o un mapa del dia i la nit al món en temps real... una web realment exhaustiva, per passar-hi força hores!



ALTRES ENLLAÇOS:

Horari d'estiu, a la Viquipèdia
Directori de webs sobre rellotges i horaris a Internet
Història del canvi horari a Espanya
Historia y curiosidades del cambio de hora
Com funciona el rellotge atòmic
Husos horaris del Món, a la Viquipèdia
Instalació amb molts rellotges que composen l'hora

Espai Internet sobre l'hora i rellotges
Espai Internet 25/03/2012: Un altre rellotge animat
Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora (molts enllaços sobre rellotges i canvi horari)
Espai Internet 27/03/2011: Un rellotge molt animat
Espai Internet 30/10/2011: Viatge a l'interior d'un rellotge
Espai Internet 28/03/2010: Rellotges curiosos
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 29/03/2009: El rellotge humà
Espai Internet 29/03/2009: Rellotges virtuals
Espai Internet 29/03/2009: Rellotge "manual"
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?