I ara parlem d'una gran iniciativa solidària que se celebra el pròxim divendres 30 de novembre i dissabte 1 de desembre. Es tracta del Gran Recapte d'Aliments de Catalunya 2012 organitzat pel Banc d'Aliments i l'Obra Social La Caixa. A la web hi trobem tots els punts de recollida -mercats i supermercats- (Alcampo, Bonpreu-Esclat, Caprabo, Carrefour, Condis, Consum, Dia, El Corte Inglés, Fragadis, Gros Mercat, Independent, Lidl, Mercadona, Mercats de Barcelona, Miquel Alimentació, Nova Venda, Plus Fresc, Simply-Sabeco, Sorli Discau, Suma, Valvi) on, al llarg d'aquest dos dies, hi poden anar a deixar, sobretot, llegums secs, oli, llet i llaunes de conserves de peix. L'objectiu és donar resposta als casos més urgents de necessitat alimentària de les llars catalanes. Actualment, es calcula que més d'un milió i mig de persones (22,4%) viuen en situació de pobresa a Catalunya.


També podem optar per oferir-nos com a coordinadors, voluntaris o seleccionadors, d'algun d'aquests punts de recapte. Clicant aquí podran accedir al vídeo de la campanya de voluntariat. També tenen un canal a Youtube, on es poden veure tots els vídeos promocionals de la campanya.
De moment ja sumen més de 1.000 punts de recollida en més de 200 poblacions amb més de 10.000 voluntaris apuntats.

Al Gran Recapte d'Aliments 2011 es van recollir 1.127 tones en 602 punts de recollida i vam comptar amb l'ajuda de 7.600 voluntaris. En aquella ocasió es va triplicar l'obtingut l'any anterior. L'objectiu d’enguany és recollir 1.400 tones d'aliments.

A partir del dia 1 de desembre, un equip de voluntaris participarà en les tasques de Classificació dels Aliments que aniran arribant a la seu de cada banc, on els aliments quedaran perfectament emmagatzemats, llestos per ser distribuïts immediatament a les entitats beneficiàries i per tant a les persones necessitades.

Recordem que la web del Banc d'Aliments sempre permet fer donacions online, bé d'aliments o bé en metàl·lic

Hi ha altres formes de col·laborar online: per exemple, enviant un SMS amb la paraula quilo al 28029, el Banc dels Aliments rebrà 1,20€ per missatge o dient "m'agrada" al Facebook del Gran Recapte. Un grup de grans empreses alimentàries (com ara Danone, Nutrexpa, Laboratorios Ordesa, La Fageda, Borges, Llet Nostra, Unilever, Nestlé i Mondelēz Internacional) donarà un quilo del producte que triem. El coixinet #GranRecapte ho podem trobar al twitter del @GranRecapte2012.

A més, la blogosfera s'ha sumat a la iniciativa i, per exemple, trobem Blogs contra la Fam, on més de 100 blogs gastronòmics ja s'han compromès a demanar, divendres, la col·laboració dels seus lectors, i a publicar una recepta especial.

També la web col·laborativa migranodearena.org ha obert un canal dedicat a rebre diners destinats al Banc d'Aliments.

Finalment, hi ha l'opció de fer donacions a través de La Caixa a tots els seus caixers automàtics i canals electrònics: portal de La Caixa, Línia Oberta, CaixaMòbil (del 26 de novembre al 1 de desembre) i amb el bescanvi de Punts Estrella.