I, parlant d'aficions, si els agrada fer fotos i s'estimen el patrimoni català, aquest és el seu concurs. És el Wiki Loves Monuments 2012 i consisteix a documentar el nombre més gran possible de monuments i llocs històrics de tot el món. L'objectiu és que les imatges s'afegeixin a la Viquipèdia, l'enciclopèdia virtual col·laborativa. Fins ara, hi ha apuntats voluntaris de 35 països, i Catalunya és un dels més actius: de moment, hi ha un centenar de concursants, amb 15.000 fotografies de 3.000 llocs diferents. El termini per penjar-hi fotos dura tot el mes de setembre, i participar-hi és molt fàcil: només cal donar-se d'alta i triar un lloc d'una llarga llista de propostes. La millor foto de Catalunya guanyarà un i-Pad. I si arriba a la final internacional es podrà endur fins i tot un viatge a Hong Kong.

El Wiki Loves Monuments 2012 es vol convertir en el concurs fotogràfic més gran de la història i entrar al Llibre Guinness dels Rècords Mundials (de moment hi ha 6.000 participants de 35 països que -de moment- ja hi han enviat 110.000 fotografies).El concurs va començar a Holanda fa dos anys, i l'any passat es va fer a escala europea. En l'edició de l'any passat, de la qual vam parlar en un altre Espai Internet, 5.000 fotògrafs de 18 països europeus van carregar més de 168.000 fotografies. Pel que fa a l'àmbit catalanoparlant, l'edició del 2011 va recollir més de 8.000 fotografies de 2.000 monuments diferents. Les fotos guanyadores dels concursos nacionals seran valorades per un jurat internacional a finals d'octubre, el qual anunciarà les fotos guanyadores a principis de desembre.

Per fomentar la participació, l'associació Amical Viquipèdia ha organitzat diverses gimcanes fotogràfiques de monuments, arreu del país. Les fotos es carregaran a Wikimedia Commons sota una llicència lliure, per tant aquestes podran ser utilitzades per qualsevol persona, per a qualsevol propòsit, sempre que se'n reconegui l'autoria. Moltes de les fotos apareixeran a la Viquipèdia, i totes estaran disponibles per descarregar de franc.