El 18 de juliol va fer 76 anys que va començar la Guerra Civil Espanyola, i el mateix dia arrencava una interessant iniciativa a Twitter, que ens permet seguir, minut a minut, els fets que el conflicte anava desencadenant. Amb l'etiqueta #Guerracivil20, l'historiador Agus Giralt es proposa anar fent piulades fins a l'1 abril del 2015, cobrint els tres anys de la Guerra Civil des de tots els flancs: bèl·lic, polític, sindical o social. Aquest Twitter té la seva correlació a un blog: La guerra civil, dia a dia, on l'autor agrupa totes les piulades fetes cada dia.


Giralt és autor del blog memoriadesants i un dels creadors del portal de vídeos d'història en català histotube (del qual ja vam parlar a un Espai Internet anterior), i compta amb l'ajut d'un grup d'historiadors i blogaires que completen la informació amb apunts més locals: Jordi Soldevila, Lorién Casasús, Jordi Bonvehí, Dani Cortijo, Esteve Costa i Oriol Rigola.

Una experiència que també podem trobar a Internet és Diarideguerra.com, que es defineix com "un mitjà de comunicació digital dedicat exclusivament a informar diàriament sobre les notícies, novetats editorials i cinematogràfiques que es generen avui al voltant de la batalla de l’Ebre (1938), la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1945). El diari inclou, a més, notícies i reportatges en exclusiva, una agenda d’actes, i un llistat d’espais històrics, monuments i museus dels dos conflictes bèl·lics amb informació detallada". El seus responsables son Andreu i Jordi Caralt.


ALTRES ENLLAÇOS

La Guerra Civil Espanyola, a la Viquipedia
La Guerra Civil Española, a la Wikipedia
Espai Internet22/01/2012: La nostra història