Avui comencem amb una adreça imprescindible per als que els agraden els mapes. Dins de la web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya , hi trobem un visualitzador que ens permet comparar com és el territori avui amb com era l'any 1956. Aquell any, l'exèrcit dels Estats Units va fer el famós "vol americà", una sèrie exhaustiva i minuciosa de fotografies aèries de tot el territori espanyol. Doncs bé, a la web, hi tenim el mapa de Catalunya complet fet a base d'aquelles fotos i el seu equivalent, amb les imatges del 2009-2010. Primer ens situem a l'opció "veure i comparar", que ens porta a un mapa topogràfic, on podem localitzar més fàcilment els llocs.

Anirem, per exemple, a trobar el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona i el seu entorn: Cerdanyola, Badia del Vallès, l'aeroport de Sabadell... Després anem a la pestanya "ortofoto" i obtenim la vista aèria actual. Llavors no tenim més que moure'ns amb el cursor de l'esquerra fins a l'any 1956 i veurem de quina manera tan radical ha canviat el paisatge. El mateix podem fer, per exemple, amb l'Estartit, a la Costa Brava. On hi havia camps, ara hi ha cases, i on només hi havia un petit moll, ara hi veiem un port esportiu.


El visualitador ens permet moure'ns a esquerra i dreta, amunt i avall i fer zoom per acostar-nos i allunyar-nos de cada zona. Una eina, en resum, per passar-s'hi hores, visitant els llocs que coneixem, i veient com els ha modificat la mà de l'home en poc més de mig segle. Empuriabrava seria un dels exemples més espectaculars.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 04/03/2012: Mapes per viatjar al passat
Espai Internet 27/05/2012: Mapes per moure's amunt i avall de l'Imperi Romà
Espai Internet 03/04/2011: Mapes per a tot
Espai Internet 02/10/2011: Tot el món, a un clic: Mapamundi de dades interactiu
Espai Internet 05/10/2008: L'Atles del Món Real: El món, tal com és en 366 visions diferents
Espai Internet 14/10/2007: Tetris de geografia europea
999 Mapes antics georeferenciats a l'ICC