Avui volem parlar, bàsicament, de llibres. Comencem visitant Núvol, una nova revista digital de cultura que va començar al març. Es presenta com un iniciativa wiki, és a dir, oberta a la col·laboració de tothom, i pretén comentar i informar de tots els temes culturals que queden fora dels grans mitjans. "Núvol", que inclou la revista d'humor El Web Negre, s'organitza en seccions que parlen de música, exposicions, teatre o cinema, però en destaquem especialment l'apartat Punt de Llibre, on es recullen totes les referències de literatura. Coincidint amb Sant Jordi hi han penjat, a més, una narració digital inèdita: "El Cotxe", de Toni Sala, que es pot descarregar de franc. Entre els responsables de "Núvol" hi ha Bernat Puigtobella, editor; Laura Basagaña, redactora, i Nèstor Macià, director d'"El Web Negre".


Els grans lectors comencen de ben petits, i això ho saben bé els creadors de Boolino, una web que neix amb la voluntat d'ajudar a fomentar la lectura entre els nens i nenes. Només cal donar-se'n d'alta i apuntar-hi els joves lectors de casa. Podran incloure els seus llibres favorits a la biblioteca virtual i expressar quins llibres els agradaria llegir per compartir inquietuds i recomanacions amb altres joves lectors. De moment ja tenen més de 31.000 títols a la seva base de dades, i de cada un hi ha la fitxa completa i l'opció d'afegir-lo a la biblioteca personal. La web també inclou un blog amb informacions literàries i una agenda molt completa amb tota mena d'actes relacionats amb la literatura i els nens, de tallers a lectures de contes.
Els cofundadors de Boolino són Toni Montserrat i Sven Huber, lectors i pares de joves lectors, i tenen la col·laboració d'Ade Cabo, Gerard Corriols i Cristina Puig.

Una proposta semblant, que es fa per tercer any consecutiu, és la biblioteca de recomanacions infantils del Club Super3, que se suma a l'especial Sant Jordi del 324.cat, amb diverses activitats, com ara les dedicatòries de llibres d'alguns presentadors de programes o les fotos amb referències a la festa que poden enviar els espectadors, per sortir als molinets dels canals de Televisió de Catalunya.

Una altra iniciativa d'aquest 23 d'abril és la de l'aplicació per a "smartphones" dels catalans al món, JoSócAquí, que regalarà una rosa virtual a tots els usuaris per celebrar la diada. Els prop de 26.000 usuaris de l'app tindran aquests dies una rosa en el seu perfil.

Perquè cap nen es quedi sense llibre per Sant Jordi, la web llegiressomiar, de la Fundación Soñar Despierto, ens proposa que fem una aportació, a través de la web migranodearena, per comprar llibres per als nens que són en centres d'acollida. Els fons recollits es destinaran, a més, a combatre el fracàs escolar en aquests centres.

Un altra iniciativa literària la trobem a la web de Transports Metropolitans de Barcelona, on el club d'usuaris JoTMBé proposa una ruta literària per la ciutat amb transport públic. Se suggereixen històries literàries per Barcelona desenvolupades en set itineraris i que es poden recórrer amb transport públic al llarg de dos dies. Les rutes inclouen anotacions culturals i consells de mobilitat.

La xarxa també pot ser un bon trampolí per als autors novells. Per exemple, s'acaba de presentar l'Editorial Albamarc, que vol fer de pont publicant "online" novel·les de nous autors perquè les pugui llegir tothom, i que, a més, tinguin una plataforma per presentar-se a les grans editorials.

Enmig del mar de novetats de Sant Jordi, de vegades es fa difícil trobar determinats temes. Pel que fa a llibres científics, però, ho tenim fàcil, gràcies a la web recercaenacció, que ens ha preparat una selecció de títols de divulgació científica en català publicats últimament. Hi podem trobar una selecció de deu obres feta pels responsables d'aquesta activa web científica.

A més de novetats, però, Sant Jordi també pot ser un bon moment per rellegir els clàssics. Precisament, Viquitexts, la biblioteca lliure associada al projecte de la Viquipèdia, acaba d'arribar a les 10.000 pàgines revisades en català. A la web, s'hi volen anar recollint obres de tota mena que estiguin en domini públic o sota una llicència lliure.

Una proposta semblant la protagonitzen l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat de Lleida, que van firmar al novembre el conveni de col·laboració per elaborar el Corpus Literari Digital per preservar i difondre el patrimoni literari català. El projecte fa accessibles per mitjà d'internet les edicions originals, manuscrits i enregistraments dels escriptors catalans, començant pels dels segles XIX i XX. El Corpus està estructurat en cinc seccions: hemeroteca, biblioteca, manuscrits, fonoteca i videoteca. La web disposa d'un cercador general per fer tota mena de consultes dins la base de dades de textos, com, per exemple, localitzar, visualitzar o escoltar totes les versions d'un mateix text o buscar les ocurrències d'una paraula en una mateixa obra, en totes les d'un autor o en un període determinat. Els resultats es mostren sempre en forma de bibliografia i es poden ordenar per qualsevol camp.

Sens dubte, la difusió viral a la xarxa pot ser una bona aliada a l'hora de vendre llibres. L'últim exemple dels cada vegada més freqüents tràilers literaris penjats a YouTube és Simiocràcia, un curt d'animació d'Aleix Saló que en sis minuts ens resumeix de manera humorística el camí que ens ha portat a la crisi. El curt és la promoció de l'últim còmic de l'autor, publicat amb el mateix títol. En dues setmanes ja ha passat del milió de visites.

D'altra banda, la Plataforma per la Llengua i 23 associacions de persones immigrades organitzaran demà, dia de Sant Jordi, el primer http://www.muralmobllengua.cat/ Muralmob per la llengua. Aquesta iniciativa, que crearà un lema al terra amb l’ajuda d’un miler de globus, té l’objectiu de destacar el paper del català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes i com a eina que contribueix a la cohesió social. Demà dilluns, a les 18.30 h aproximadament, la plaça dels Àngels de Barcelona reunirà centenars de persones que, amb l’ajut d’un miler de globus biodegradables inflats amb heli, dibuixaran al terra el lema “El català, llengua comuna”. En cada globus, els participants hi hauran escrit un desig personal per la llengua. Després, els globus s’enlairaran tots alhora.

I no ens podem oblidar de Sant Jordi. Aquí el tenim, protagonitzant un nou joc online, gratuït, creat pels alumnes de La Farinera, el Centre d'Arts Visuals de Vic, amb la col·laboració de l'Escola de Música i Conservatori de Vic. Els autors són nois i noies d'11 a 15 anys que ens proposen fer de sant Jordi i salvar la princesa..., o bé a l'inrevés, que sigui la donzella la que salvi el cavaller travessant la cova del drac i superant tota mena d'obstacles i perills, com ara eriçons, ratpenats, aranyes, plantes verinoses o fantasmes.

I, per acabar, la rosa..., virtual, és clar. Els proposem la del nostre portal, el 324.cat. Ben maca i fàcil d'enviar, personalitzada amb el text que vulguem!


ALTRES ENLLAÇOS

Sant Jordi, a la Viquipedia
Sant Jordi, a festes.org
Enllaços sobre Sant Jordi a edu365.cat
Envia una rosa personalitzada
Regalar una rosa solidària amb la Fundació Real Dreams
Roses contra l’oblit 2012-Regalar roses a gent gran que està sola
Web del programa cultural de Radio Cornellà: 'Propera parada:cultura'
Aplicació per IPhone i IPad de la Llegenda de Sant Jordi
Aplicació per l'Iphone per trobar llibres per Sant Jordi
Unlimited Sobrassada’: llibre interactiu de poesia il·lustrada per a iPad
Bookcrossing - Abandona un llibre llegit, perquè un altre el llegeixi

Espais Internet sobre Sant Jordi i llibres
Espai Internet 15/04/2012: Fem, entre tots, la gran biblioteca pels joves lectors
Espai Internet 17/04/2011: Especial Sant Jordi 2011 (1)
Espai Internet 06/03/2011: Inspiraciència, concurs de relats
Espai Internet 09/01/2011: L'illa dels llibres, de blog a web
Espai Internet 08/08/2010: El mapa literari català
Espai Internet 18/04/2010: Portal de llibres en català
Espai Internet 06/12/2009: Cap al llibre digital?
Espai Internet 24/05/2009: Tothom pot publicar el seu llibre
Espai Internet 19/04/2009: Per ensenyar la nostra biblioteca a Internet
Espai Internet 01/06/2008: Per saber què llegir
Espai Internet 01/06/2008: Com trobar els llibres
Espai Internet 29/05/2008: Blogs literaris, un espai perfecte per escriure
Espai Internet 28/05/2008: Lectures al voltant de la xarxa
Espai Internet 20/04/2008: Tots els escriptors catalans
Espai Internet 20/04/2008: Sant Jordi: Història, llegenda i tradicions
Espai Internet 20/04/2008: Envia una rosa virtual