Sembla mentida, però aquest diumenge, 1 d'abril, l'"Espai Internet" ja compleix 5 anys de vida. Gràcies al suport de tots vosaltres al llarg d'aquests primers cinc anys, "Espai Internet", en el doble vessant de programa televisiu a TV3 i blog al portal 324.cat, s'ha anat consolidant com una de les referències per als tele-espectadors catalans a l'hora de buscar informació sobre el que es pot trobar a la xarxa. Des de les pàgines amb eines útils per navegar fins als millors vídeos penjats, els blogs més interessants o les pàgines web més divertides i curioses, "Espai Internet" ja ha recollit prop de 700 propostes, amb una especial atenció a les que tenen el punt d'origen a Catalunya.

Un dels principals criteris a l'hora de destacar una web o un blog és que pugui ser útil o interessant per a la majoria de l'audiència, ja que "Espai Internet" no s'adreça als especialistes, sinó a la gent que utilitza la xarxa com un mitjà d'informació més, sense necessitat de ser-ne experts. En aquest sentit, els responsables d' "Espai Internet" actuem com a "exploradors" de l'infinit món de la xarxa, garbellant, valorant, triant i oferint la informació de manera entenedora, per destacar i fer arribar als teleespectadors i als seguidors del blog el que realment els pugui aportar algun valor afegit, ja sigui en l'aspecte dels coneixements o utilitats o bé, simplement, com a curiositat lúdica, i sempre des de la perspectiva i la voluntat d'un servei públic. Creiem que cal destacar que "Espai Internet" és una de les poques seccions fixes o programes dedicats a la xarxa que es poden trobar actualment als mitjans audiovisuals a escala estatal. Pel que fa a la seva presentació, "Espai Internet" es caracteritza per un tractament gràfic agosarat i un muntatge dinàmic.

L'equip de l'Espai Internet, al plató del Telenotícies Cap de Setmana. D'esquerra a dreta: Àlex Fazzio, Joan Carles Peris, Noemí Paretas, Rubén G. Perdomo, Ignasi Farinyes, Jordi Canadés, Antonio Novella i Jordi Aguilera.

L'equip de l'Espai Internet, al plató del Telenotícies Cap de Setmana.
D'esquerra a dreta: Àlex Fazzio, Joan Carles Peris, Noemí Paretas, Rubén G.Perdomo, Ignasi Farinyes, Jordi Canadés, Antonio Novella i Jordi Aguilera.


Al llarg d'aquests cinc anys d'emissions, els responsables d' "Espai Internet" hem rebut, amb molta satisfacció, contínues mostres de l'acollida que té la nostra feina entre l'audiència. Cada setmana, molts particulars, empreses, institucions i organitzacions sense ànim de lucre s'adrecen a "Espai Internet", per qualsevol dels molts canals de contacte disponibles (com ara els comentaris al mateix blog, correus electrònics, Facebook o Twitter), per exposar projectes i idees amb la finalitat que siguin recollides en futures emissions. Sovint, una menció a "Espai Internet" els dóna una repercussió molt important i els suposa una multiplicació de visites. D'aquesta manera, iniciatives interessants i útils que tenen molt difícil destacar entre la infinitat d'ofertes de la xarxa es poden donar a conèixer i fer bons l'esforç i la dedicació dels emprenedors que hi ha al darrere.

Una altra repercussió de les emissions d' "Espai Internet" que ens agrada especialment, és l'ús que fan molts mestres d'alguns dels reportatges emesos com a material docent a les aules. Monogràfics com els que "Espai Internet" va dedicar a l'Any Internacional de la Química, el centenari de Charles Darwin o l'aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna, amb el gran volum d'informació afegida que es podia trobar al blog, han estat utilitzats pels escolars catalans com a material de suport i documentació. I en aquesta mateixa línia cal destacar que els dos redactors d' "Espai Internet" han estat sol·licitats per diverses escoles del país per fer xerrades davant de nois i noies de Secundària i Batxillerat sobre diversos temes relacionats amb el bon ús de la xarxa, com ara les habilitats per documentar un treball o les precaucions a l'hora de posar-se a navegar. Altres reportatges de tema més lúdic també tenen un gran aprofitament per part de l'audiència, i això es reflecteix en el nombre de consultes que reben periòdicament els espais dedicats a les receptes de cuina, les manualitats o els jocs per a infants, o bé la confecció de disfresses per Carnaval.

Una altra col·laboració que s'ha de destacar és la que manté, des de fa tres anys, "Espai Internet" amb els responsables de la Viquipèdia en català. Periòdicament, quan el blog d'"Espai Internet" incorpora una referència a algun article de Wikipedia, si no se'n troba l'equivalent en català, es demana als col·laboradors de la Fundació Amical Viquipèdia que en facin la traducció i la incorporin, o bé que s'encarreguin de fer un article propi en català. L'objectiu és ajudar a omplir els forats que encara es puguin trobar a la Viquipèdia en català en relació amb les seves equivalents anglesa o castellana. Són alguns dels molts exemples de com la feina que es fa a "Espai Internet" troba una correspondència immediata en els interessos de l'audiència de Televisió de Catalunya i justifica, setmana rere setmana, la seva presència a la graella.

I ara, si us sembla bé, fem una mica d'història: L'"Espai Internet" va néixer l'abril del 2007 a iniciativa del director del "Telenotícies Cap de Setmana", Joan Carles Peris, que volia incorporar a l'informatiu una secció fixa que informés de manera regular de les diverses novetats que hi havia a l'entorn de la xarxa. Durant el primer any, "Espai Internet" s'emetia quinzenalment, però a partir d'abril del 2008 va passar a ser setmanal i l'emissió va quedar fixada en l'edició del migdia del diumenge. A més, a partir del 2008, "Espai Internet" es va convertir, també, en un blog al portal de notícies 324.cat, amb la intenció de recollir els textos i vídeos dels reportatges i, a més, aportar molta més informació de cada tema i molts enllaços web de referència.

D'aquesta manera, el curt temps de què es disposa en l'emissió televisiva es veu reforçat per un espai molt més ampli a la web, que permet aprofundir molt més en els temes tractats i ser més exhaustius a l'hora de facilitar informació al públic i donar-los accés a moltes més webs relacionades amb el mateix tema. A més, la presència al blog assegura que aquest material informatiu estigui sempre a disposició dels usuaris, que poden, amb l'ajut d'un cercador, obtenir l'accés a qualsevol reportatge emès al llarg d'aquests cinc anys i a tota la informació afegida. Un nou pas es va fer l'any 2009, amb la incorporació d'una pàgina de Facebook que facilita encara més la relació amb els teleespectadors/lectors i que ja aplega prop de vuit mil seguidors. Fa uns mesos, "Espai Internet" també es va incorporar a Twitter, des d'on els usuaris poden accedir a tots els continguts del blog.

Durant aquests cinc anys, el nostre premi més important ha estat la bona resposta de l'audiència televisiva i dels seguidors del blog i de les xarxes socials, però també hem tingut altres reconeixements: "Espai Internet" ha obtingut el Premi Blocs Catalunya, en la categoria de Noves Tecnologies, l'any 2010; i el Premi en Innovació en Mitjans de Comunicació-Internet, atorgat per la Corporació Industrial Tecnàlia, del País Basc, l'any 2011.

"Espai Internet", que sempre tanca el Telenotícies Migdia del Cap de Setmana, l'elaboren els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb muntatge de Rubén García Perdomo, Àlex Fazzio i Jordi Canadés. El realitzador del "Telenotícies Cap de Setmana" és Ignasi Farinyes, implicat des del primer dia en el disseny d'"Espai Internet" i en el seu tractament visual. Actualment, l'ajudant de realització és Noemí Paretas, que s'encarrega de capturar les webs que es recomanen, una feina que al llarg d'aquest cinc anys també han fet també altres companys dels equips de realització de TV3. L'enllaç del blog d'"Espai Internet" amb el portal 324.cat és a càrrec de Iolanda García.