Aquesta fotografia de la torre de Sant Joan, d'Amposta, feta per Manel Pons, ha estat la guanyadora del Premi Patrimoni.gencat del concurs Wiki Loves Monuments català, que s'ha atorgat aquesta setmana. La segona millor fotografia ha estat la del castell de Castellbell, al Bages, obra d'Amador Álvarez. El concurs s'ha fet amb la intenció de proporcionar imatges a la Viquipèdia catalana, ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura i s'hi han presentat més de 8.300 fotos, d'uns 2.000 monuments diferents, aportades per més de 200 participants. També s'ha donat el premi a la millor foto del patrimoni andorrà, que ha estat per la de l'església de Sant Joan de Caselles, de Maria Rosa Ferré.


La Sagrada Família ha estat un dels monuments més populars del concurs, amb 175 fotografies, fetes per 30 participants; la segueixen la catedral de Tarragona, el monestir de Poblet i el parc Güell. Des del Departament de Cultura es va proposar una llista de 1.973 monuments reconeguts com a Béns Culturals d'Interès Nacional per fotografiar i també es van incloure per part de Viquipèdia 851 Béns Culturals d'Interès Local de Barcelona. Abans de començar el concurs, només un 24% d'aquest monuments tenien fotografia a la Viquipèdia. Amb les aportacions dels concursants s'ha cobert el 70% d'aquests monuments i pràcticament s'han completat les llistes de Barcelona, el Barcelonès i el Tarragonès. A més a més, una selecció de 4.000 de les fotografies de monuments de Catalunya presentades al concurs seran entregades pels organitzadors Amical Viquipèdia a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic.

El concurs té una fase europea, a la qual passen els finalistes catalans, i que es decidirà a Rotterdam, el 9 de desembre. El premi europeu, al qual es presenten 172.000 fotografies, inclou tres categories: millor foto, millor vídeo i millor foto d'Art Nouveau-Modernisme, un apartat que té una important participació catalana, amb 455 de les 2.819 fotos presentades. El concurs internacional Wiki Loves Monuments es va iniciar l'any 2010 als Països Baixos, i després de l'èxit de la primera edició, la iniciativa s'ha estès a disset països europeus. La fase espanyola es va atorgar l'1 de novembre i s'hi van presentar més de 18.000 imatges.


ALTRES ENLLAÇOS

Grup de flickr amb les fotos
Grup de panoramio amb les fotos
Guanyadors Wikilovesmonuments Espanya 2011
Premi a la millor foto de l'euroregió mediterrània
Patrimoni cultural d'Andorra