Avui parlem de webs que ajuden a conèixer, i estimar, el nostre patrimoni. Webs amb intenció similar: divulgar l'art i la cultura que ens envolta i que, moltes vegades, ens passen desapercebuts. Artmedieval.net n'és un bon exemple. Aquesta web recull més de 15.000 fotografies d'edificis preromànics, romànics i gòtics de tot Catalunya i també de la resta d'Espanya, Portugal i la Cerdanya francesa. El funcionament és senzill: comarca a comarca veiem uns puntets destacats, i si passem per sobre amb el ratolí ens diu a quin edifici corresponen. Si cliquem a cada punt, accedim a una petita explicació de l'indret amb moltes fotografies. La web va ser creada pel gironí Dani Latorre i un equip de col·laboradors, format per Àngel López, Josep Forns, Sergi Luque, Jaume Monés, José Luís Navarro, Cova Cañas i Núria Latorre. Funciona des del 2005 i ja ha rebut gairebé sis-centes mil visites.

Una web similar, però centrada en l'art romànic, és Romànic a l'objectiu, del domini rostoll.cat, elaborada per l'equip Gargot del Col·lectiu Obaga, un grup d'aficionats a la fotografia d'aquest tipus d'edificacions. Els llocs fotografiats s'organitzen a través del mapa comarcal o bé per ordre alfabètic, segons el nom del sant a qui es dedica l'ermita o l'església. Ja tenen gairebé 850 fitxes, amb un petit text, fotografies i un mapa per ajudar a localitzar-les (fins i tot, amb les coordenades GPS), a més d'enllaços web afegits.Un àlbum fotogràfic, sense més explicacions, és el que ens proposa, en canvi, Miquel Pahissa a l'Arxiu Fotogràfic d'Esglésies Romàniques, que ja recull més de 25.000 imatges, sobretot de Catalunya, però també de molts altres indrets d'Europa. Concretament de la resta d'Espanya, Andorra, Suïssa, Alemanya, França (amb un apartat especial dedicat a Alsàcia), Portugal, Holanda, Suècia, i Itàlia (amb un apartat especial dedicat a l'illa de Sicília). La web es pot consultar en català, però també en castellà, francès, anglès, italià i alemany. Les esglésies s'organitzen per ordre alfabètic dins de cada comarca, i podem veure tot un àlbum fotogràfic de cadascuna.

Una curiosa especialitat és la de la web Romanicat.net, on trobem un apartat dedicat a les piles baptismals. Estan organitzades per localització o per ordre alfabètic, i conté prop de 150 piles de tot Europa; la majoria catalanes, però també angleses, franceses, italianes, portugueses i de la resta d'Espanya. De cada una hi ha, com a mínim, una fotografia. La web, creada per Montse Estela i Gelabert l'any 2005, conté també un inventari d'esglésies romàniques de Catalunya, organitzades per comarques, amb un petit text i fotografies. Malauradament, la web no s'actualitza de de finals del 2008.


ALTRES ENLLAÇOS

El Romànic català, a la Viquipèdia
Blog "El Romànic de Catalunya"
Romànic lleidatà a la web turística "Ara Lleida"
"Románico aragonés", una bona web sobre el romànic a Aragó
Arte Románico en Navarra
Amigos del Románico
Directori de webs relacionades amb el romànic a Romanicat.net
Románico en ruta
Claustro.com
Blog Publicaciones sobre arte medieval
Blog Inconos medievales
Les obres mestres del Romànic al MNAC
Romanicocatalán.com - Guia Online de l'Art Romànic a Catalunya i els seus voltants
Directori d'enllaços web sobre el Romànic a Romanicocatalan.com