Entrar a un lloc abandonat, recorre'l, fer fotos i penjar-les a Internet. És una afició que es coneix internacionalment com a Urban Exploration, o sigui, Exploració Urbana. Té diverses regles d'or: no forçar mai cap entrada, sinó colar-se per un forat, no trencar ni endur-se mai res, no fer pintades ni deixar cap rastre, i, sobretot, no revelar mai la localització del lloc on han estat, per evitar futurs vandalismes. Aquest documental que ho explica amb tot detall es pot veure a Cela.tv, el canal "on line" dels vídeos del Club de Exploradores de Lugares Abandonados, CELA, una de les principals associacions que reuneix els aficionats a aquesta mena d'arqueologia moderna. El CELA té un fòrum amb prop de 1.400 membres registrats i, a més, organitza sortides en grup i després penja les fotografies en complets reportatges, com ara aquest, dedicat a una vella fàbrica tèxtil de Terrassa.


Internet va ple de blogs d'aficionats a les exploracions de llocs abandonats. Llocs amb noms tan poètics com ara Última Visita, Abandonat, Obsoletum, Instants Passats, Naturaleza Muerta, Esperando el Tren o Territorio Abandonado. Aquest últim és un dels més prolífics, amb més d'un centenar d'exploracions en els seus tres anys de vida. De cadascuna en penja una petita explicació, un reportatge fotogràfic i, de vegades, un vídeo. Vegin, per exemple, aquesta casa, plena -encara- de mobles, objectes personals o fotografies.

Un altre blog que destaquem és Máquinas y Escombros, per les seves fotografies tècnicament molt cuidades i amb resultats realment artístics, que destaquen la màgia i el misteri de cada lloc, com ara aquest a href="http://maquinasyescombros.blogspot.com/2011/04/abandonalia-y-escombros.html" target="_blank">cinema abandonat.

Un tercer exemple és Flechcorp, realitzat per un explorador de Blanes, que alterna les visites a llocs anònims amb els reportatges d'altres de més coneguts com el que fa poc ha dedicat al Castell d'Arenys d'Empordà.

En l'àmbit internacional, l'afició es multiplica, i trobem fòrums, blocs, associacions i revistes "on line" dedicades a les exploracions urbanes. Una bona web és Urban-travel.org, on hi ha un munt de reportatges de llocs abandonats d'arreu del món. La comunitat internacional d'urbexers (que és com es coneix als exploradors urbans) és molt curosa, i fa poc han llançat una iniciativa: Urbexer againstvandalism, per lluitar contra el vandalisme als llocs abandonats. El seu objectiu és preservar tots els escenaris que, encara que ja no comptin amb presència humana, són un monument a la memòria d'aquells que hi van viure o treballar.


ALTRES ENLLAÇOS

The 33 Most Beautiful Abandoned Places In The World (actualitzat 28/10/2013)

Vídeo de "10 Lugares abandonados más sorprendentes del mundo"
Vídeo de "Los 25 lugares abandonados mas hermosos del mundo"


Abandonalia
Abandonat.com
El tiempo abandonado
Obsoletum
Abandonat.org
Urbexpain (fòrum)
Esperando al tren
Abandonos, a "Fogonazos"
Lugares con Historia
Monsacro
Una pausa en el tiempo
Espacios grises
Naturaleza muerta
La brújula de los abandonos
Recurriendo al pasado
Última visita
Lugares desconocidos y olvidados
Lugares abandonados
Grupo de investigación AJENP
En memoria del olvido
Danger Radioactive
Camino al pasado
El álbum perdido
De otro tiempo
Expedición al pasado
Lugares detrás del olvido
Lugares sin vida
Club Argentino de Exploradores de Lugares Abandonados

Instants passats
Antesquenosotros
Muñekita olvidada
Fotogramas Del Pasado
Los lugares olvidados
Abandonado a su suerte
Nodala
Donde ya no queda nadie
Abandozona
Tempuspraeteritum
Antes que nosotros

Abandoned places
Decay Art and Urbex
Explonation (revista d'Urbex)
Urbexforum
Derelict Places (fòrum)
Sleepy City
Opacity - Abandoned Photography and Urban Exploration
Rotten places (en alemany)
Urbexer againstvandalism, vídeo a Youtube
Enllaços internacionals de llocs abandonats d'Opacity
Lugares abandonados en el mundo (Taringa)