Aquest dimarts es compleixen els 50 anys de l'històric vol de Iuri Gagarin, el cosmonauta rus que es va convertir en el primer home a sortir a l'espai. La xarxa en va plena d'homenatges, però cap de tan complet com la Yuriesfera, una iniciativa de l'astrofísic canari Daniel Martín, amb el seu blog Eureka, i del dissenyador gràfic madrileny Paco Arnau, autor del blog Ciudad Futura. La Yuriesfera, posada en marxa a principis d'any, aplega centenars de blogs i webs i aporta moltíssima informació d'interès. Hi trobem notícies sobre la fita, articles sobre la Rússia del 1961, sobre la missió que portaria Gagarin a l'espai - amb fotos i la transcripció completa de les converses- i sobre la seva nau, la Vostok 1, amb plànols i tot. Hi ha una agenda amb totes les activitats commemoratives i un gran aplec d'enllaços web relacionats. Destaca també un apartat multimèdia on hi ha un àlbum de fotos de Gagarin, amb imatges tan curioses com les que recullen les seves trobades amb el Che Guevara o amb l'actriu Gina Lollobrigida i una col·lecció de cartells de l'època per recordar la gesta. Hi ha, fins i tot, una botiga on comprar tot tipus de productes, des de tasses a samarretes.

Rere els passos de Gagarin, visitem també el lloc de l'Agència Europea de l'Espai, que li dedica una secció, amb diversos articles i un opuscle monogràfic de 16 pàgines, amb el resum de la missió i l'opinió de diversos astronautes europeus. De la web de l'ESA penja un vídeo de cinc minuts on, sense paraules i amb una gran banda sonora de fons, es repassen les millors imatges de la missió i de les celebracions del retorn a la Terra de Gagarin.La tercera web que recomanem és Firstorbit.org, que recull el projecte de fer una pel·lícula, amb mitjans moderns, que ens ensenyi tot el que Gagarin va veure -però no va poder enregistrar- durant l'òrbita que la Vostok 1 va fer al voltant de la Terra. La pel·lícula es penjarà a Internet dimarts 12 d'abril, coincidint amb l'aniversari del vol, però ja en podem veure diversos tràilers. S'ha fet amb imatges enregistrades des de l'Estació Espacial Internacional, que cada sis setmanes passa per la mateixa òrbita que va recórrer Gagarin fa 50 anys, per l'astronauta italià Paolo Nespoli. Durant el seu vol orbital, Gagarin va realitzar emotives descripcions del que estava veient, paraules que es conserven gravades. Malauradament existeixen poques fotos i cap vídeo que ens recordi la gesta. Hi podrem escoltar la famosa paraula de Gagarin en enlairar-se: Poiekhali!, "Anem-nos-en!" o el que va dir des de l'espai: "Rodejant la Terra amb la meva nau orbital, em meravello de la bellesa del nostre planeta. Pobles del món, salvaguardeu i augmenteu aquesta bellesa. No la destruïu". La pel·lícula, de Christopher Riley, dura 100 minuts i està ambientada amb una banda sonora del música Philip Sheppard. Pel dia 12 s'han programat molts visionats públics de "First Orbit" al Youtube. A Catalunya -de moment- hi ha planificats dos visionats: un, a Llinars del Vallès; l'altre, a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (Aula Magna, de 16 a 19h).

En aquesta entrada del blog també ens volem fer ressò de la Nit de Iuri que se celebra cada any arreu del món el 12 d'abril, l'aniversari del vol; i que aquest any, evidentment, serà més multitudinària que mai. Inclou tot tipus d'activitats com conferències, xerrades o observacions astronòmiques per recordar la gesta de Gagarin i fomentar l'interès per les qüestions relacionades amb l'espai.

Per aquells que domineu l'anglès us recomanem també yurigagarin50.org, una iniciativa similar a la Yuriesfera, que recull tota mena d'informacions i recursos relacionats amb la missió de la Vostok 1.

En l'àmbit català cal destacar el concurs organitzat per la web Gravedad Cero i anomenat Tu, com Gagarin, per trobar la frase més enginyosa proposada pels lectors per dir en el moment de sortir a l'espai per primer cop tal i com, ho va fer en Iuri Gagarin. Han tingut més de 70 participants de totes les edats, i el dia 12 es farà públic el resultat i el guanyador de la subscripció a "Investigación y Ciencia" i un premi sorpresa.


ALTRES ENLLAÇOS

Gagarin, a la Viquipèdia
"First Orbit" - Watch the de film
Making of "First Orbit" (en anglès)
Una altra explicació de com s'ha fet Making of de "First Orbit" (en anglès)
!!Veo la Tierra!! !!!Es tan hermosa!!! (article a la web de l'ESA)
¿Cuál es el legado de Gagarin? (article a la web de l'ESA)
Cincuenta años después (article a la web de l'ESA)
Tras las huellas de Gagarin< (article a la web de l'ESA)/a>
"Conocí a Yuri Gagarin en el espacio" (article a la web de l'ESA)
"50 Years of Humans in Space" (vídeo de l'ESA)
2011, el año de Gagarin - Informació al foro sondasespaciales.com
Molta informació al “Gagarin Research&Test Cosmonaut Training Center” (en anglès)
Museu Yuri Gagarin (en anglès)
Anàlisi detallada del vol del Vostok 1 (en anglès)
Vídeo del vol de Yuri Gagarin
L'últim vol de Yuri Gagarin (Last flight of Yury Gagarin: What killed the space icon) (en anglès)
Museu virtual de la cosmonàutica (en rus)
Manual per fer coets de yurigagarin50 (en anglès)
Manual per fer coets de yurigagarin50 (en anglès)
Moonandback - Daily spaceflight news (en anglès)
Volta sencera a la Terra de l'EEI filmada des d'un transbordador espacial


Espais Internet sobre astronomia
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai