A la xarxa ja fa setmanes que les eleccions al Parlament han mobilitzat partits i candidats, i el web Electoralia.cat ha nascut per seguir-los el rastre. Creat per un equip d'analistes polítics, es tracta d'un agregador de continguts que, en temps real, va recollint tot el que es publica al voltant del 28-N en més de cinc-cents blogs especialitzats, webs de mitjans de comunicació, la xarxa social Twitter o el YouTube. Inclou fitxes molt completes de cada candidat i partit, i fa una enquesta setmanal per saber les preferències de vot, a més d'oferir l'anàlisi dels seus experts. Electoralia.cat també posa a l'abast dels internautes un test de vint-i-set preguntes per saber quin és el partit que representa millor els seus interessos.

Eleccions online 2010 és una eina amb intencions semblants, però centrada en la informació "online" que van generant els mateixos partits polítics, tant amb presència al Parlament com de nova creació. Presenta el que van publicant a la xarxa de manera classificada, segons sigui a la blogosfera, Twitter, Facebook o els webs. També té una secció d'anàlisi en què els experts comenten l'actualitat de la campanya.

Eleccions dosmildeu.cat també segueix tot el procés electoral, però d'una manera més gràfica. Amb una presentació de barres permet observar al moment quines són les paraules més repetides al Twitter i el Facebook pels mateixos partits; per exemple, "eleccions", "vots" o "president", o quina és l'evolució de la presència de cada partit a les xarxes socials. Les seccions Partits 2.0 i Candidats 2.0 recullen en temps real les contribucions de cada formació a la campanya electoral a través de les xarxes socials.

Elecciones.es ens ofereix un test per saber quin és el partit que millor ens representa. Ens fan vint preguntes agrupades en quatre categories: Política, Independència i Llengua, Societat i Medi Ambient (i després d'analitzar els programes electorals dels partits i els seus continguts, segons la utilitat social per als usuaris), i a mesura que les anem contestant s'acosta al nostre perfil el logotip del partit que més s'identifica amb les nostres respostes. Ho podem fer amb els logos descoberts o bé amagats, i descobrir-los al final. Contesteu-los, i potser més d'un tindreu una sorpresa. Hi són presents vuit partits, els sis que ara mateix tenen representació al Parlament i dos de nova creació. Si al resultat final hi a més d'un partit amb la mateixa puntuació, al web aconsellen veure la taula comparativa dels partits, per veure les posicions en els temes que nosaltres considerem més importants.Tot i que la majoria dels webs recullen l'activitat d'alguns partits nous que encara no són al Parlament, una opció que, en general, no s'esmenta és la de la Plataforma Escons en blanc, que per primera vegada es presenta com a alternativa de vot amb la intenció d'arribar al Parlament i deixar els seus possibles escons buits, com a símbol de protesta contra l'actual sistema electoral.

Una de les xarxes socials amb més moviment arran de les eleccions és el Twitter. Al seu voltant han aparegut diversos portals per seguir exclusivament el que s'hi diu sobre aquestes eleccions: Tuiter.net, Electweet.cat, Eleccions 28N o una aplicació de Skoltilab, que també ho fan amb Flickr. Al portal 3cat24.cat es segueixen els twetts dels sis partits amb representació parlamentària.

Totes aquestes iniciatives són excel·lents per seguir fil per randa tot el que es genera a la xarxa sobre els comicis i observar les tendències dels internautes, però cal no oblidar que, precisament, només s'hi reflecteix el que fa o diu una part de la nostra societat: la d'aquells que tenen accés a internet i a les xarxes socials, i que, a més, les fan servir de manera assídua, i, fins i tot, militant. Només així s'explica que, per exemple, alguns partits de nova creació tinguin més pes i presència a internet que d'altres amb una àmplia representació parlamentària. El que es cou a la xarxa, allò de què més es parla o més interessa, pot ser un símptoma del que passa a la societat i del que pensa la gent, però, de moment, encara no en pot ser un fidel reflex i, per tant, no se'n poden extreure conclusions generals. Pot ser una obvietat, però, vistos els recursos que partits i experts hi dediquen, cal recordar-la i no perdre de vista un món que, majoritàriament, encara no viu a les xarxes socials ni per a les xarxes socials.

I, per acabar, un joc. El joc de la cadira és la versió renovada d'un clàssic de les eleccions anteriors. Aquest cop es tracta d'eliminar del Parlament tots els personatges estranys que hi van apareixent, amb compte de no clicar a sobre dels diputats de debò.


ALTRES ENLLAÇOS

Web de la Generalitat per a les Eleccions al Parlament 2010

Especial eleccions Parlament 3cat24.cat

Exhaustiva recopilació de llocs web interessants sobre les Eleccions 2010, d'Antoni Gutiérrez-Rubí
eleccionscat.com
Blog de Toni Aira sobre les eleccions
Els candidats entrevistats via Twitter: Twittervista de Stic.cat (18/10/2010)
Una iniciativa transgressora: Hàmster per president
Entrevista al responsable d'Electoralia: Valentí Sanjuan
Informació al 3cat24.cat sobre la creació d'Electoralia
Voota - Porra de les eleccions al Parlament del 28-N
Porra electoral de Beers & Polítics 2.0
La Gran Castanya: Un altre joc electoral
Political compass (test ideològic internacional)

Entrevistes del 3cat24.cat als caps de campanya digitals (amb enllaços als recursos digitals dels partits)
Entrevista al cap de campanya digital de CiU, Jordi Cuminal
Entrevista a la cap de campanya digital del PSC, Jordina Freixanet
Entrevista al cap de campanya digital d'ERC, Ignasi Llorente
Entrevista al cap de campanya digital del PP, Juan Milián
Entrevista al cap de campanya digital d'ICV-EUiA, Marc Rius
Entrevista al cap de campanya digital de Ciutadans, Jordi Cañas

Seguiment de la "campanya digital" al 3cat24.cat
Els partits esmolen les eines digitals per començar la campanya oficial (11/11/2010)
La "batalla audiovisual" de les eleccions catalanes ja ha començat a internet (05/11/2010)
La campanya digital guanya pes en els partits catalans (05/11/2010)
"Política 2.0": Experiències de vot electrònic a Catalunya (23/10/2010)
La convocatòria d'eleccions impulsa la campanya digital dels partits catalans (06/10/2010)
Els partits catalans reactiven la seva acció a internet de cara al 28-N (10/09/10 >> 05/11/2010)
Informació al 3cat24.cat sobre el test d'Elecciones.es

El primer gran desplegament digital a unes eleccions: USA 2008
Espai Internet 02/11/2008: Internet i les eleccions nord-americanes
Informe Pew sobre internet i les eleccions americanes
Recursos sobre les eleccions americanes a internet