"Descobrir Internet i les seves possibilitats és clau en el món actual; mostrar-ho en un bloc, el que fem tots aquí, i fer-ho per un mitjà de comunicació tradicional: un repte que ha aconseguit que la xarxa sigui alguna cosa més que googlejar".

Acta del jurat dels Premis Blocs Catalunya 2010, amb motiu de distingir el blog d'"Espai Internet" en la categoria de noves tecnologies.

Els que fem "Espai Internet" volem compartir, amb tots els que ens seguiu habitualment (tant veient l'"Espai" al telenotícies com llegint aquest blog), el Premi Blocs Catalunya 2010 en la categoria de "Noves Tecnologies" que ens va ser atorgat l'associació STIC.CAT divendres 1 d'octubre, durant la gala anual d'entrega d'aquests premis. Volem donar les gràcies a tots els que ens heu donat suport i, especialment, als 1.492 internautes que ens vau votar i que vau ajudar perquè el nostre blog arribés a ser finalista d'aquests premis i encapçalés la classificació per punts de la primera fase del concurs. Finalment, donar les gràcies també als membres del jurat, que van tenir en compte els factors que van reflectir en les seves actes i que encapçalen aquest post.

També volem felicitar els altres guanyadors, tots ells ben merescuts: Taradell Bloc, de Toni Reig (corporatiu); Som la Llet, d'Alba Padró (personal); Lo Cantich, de Toni Arencón (cultura); El Vaixell d'Odisseu, de Jordi Rincón (educatiu); El Racó dels Meus Somnis, de Pere Solé (audiovisual); I'illa dels Llibres, de Jordi Milian (literari); La Primera Esmena, d'Antoni Bassas (política); La Cuina Vermella, de Txell Pi i Kike Palau (gastronomia); Blaugranes en cadira de rodes, de Manel Mora (esports), i els tres guanyadors dels premis especials: Valentí Sanjuan, Miquel Pellicer i Roger Melcior.

Mencionar també als finalistes (lamentant que els nervis ens fessin oblidar de fer-ho en el moment de l'entrega del premi) i reconèixer els seus mèrits, més que suficients en tots els casos, per haver resultat guanyadors de l'edició d’enguany. Creiem sincerament que el jurat ho va tenir difícil per triar entre tants bons candidats: Les Tic i la Discapacitat, TecnolONGia, www.imatica.org Països Catalans, Renovat, Bloc d'Apple en Català, Portal Informàtic JCgroup, Bits Catalans | TIC en Català, Betes i Clicks i Geeks.cat.

Pel que fa a la categoria en què se'ns ha donat el premi ("Noves Tecnologies"), no sabem si és la més adequada per nosaltres. Potser podria haver estat la d'audiovisual (perquè al nostre blog la interrelació entre la informació i la imatge dels vídeos és molt important). Quan ens vam presentar, vam tenir aquest dubte. Però, finalment, vam optar per la de "Noves Tecnologies" perquè, de fet, sempre parlem de webs, blogs, aplicacions o programes directament vehiculats a través de les TIC. Pensem que l'organització també va considerar que aquesta categoria era la més encertada ja que, si no, ens hauria suggerit un canvi.


nullTrofeu dels Premis Blocs 2010, obra de l'escultor banyolí Jordi Portella

"Espai Internet" va néixer com una secció del "Telenotícies cap de setmana" amb la humil intenció d'aproximar el món web a un públic profà i no especialitzat, però que té interès pel que succeeix a Internet i es pot beneficiar del que la xarxa ofereix. Un petit espai televisiu que aquells que el fem compartim amb la realització d'altres reportatges (de temes diversos) que s'emeten al llarg de la setmana als telenotícies. Fa gairebé tres anys, coincidint amb el primer aniversari de la primera emissió de la secció, se'ns va proposar alimentar un blog del portal 3cat24.cat aprofitant els continguts generats per la televisió. Hauríem pogut satisfer aquesta demanda limitant-nos a copiar el text del vídeo d'"Espai Internet", afegint-hi els enllaços a les webs que anomenem; però els responsables de la secció hi vam respondre amb entusiasme. Perquè pensem que el blog és una excel·lent oportunitat d'aprofitar les recerques que fem, d'ampliar-les (ja que el temps que ens dóna el telenotícies, molt sovint, ens queda curt per explicar tot el que volem dir, i, a més, podem afegir molts enllaços a webs relacionades amb el tema, de les quals no hem pogut parlar al vídeo) i d'arxivar-les, posant-les a disposició de tothom qui vulgui (les informacions del blog es poden consultar molt temps després que s'han fet; no com el que surt al telenotícies, del que pots perdre l'emissió o -simplement- oblidar que han dit). A més, així estem oberts als comentaris dels espectadors (fets tant al mateix blog com a la nostra pàgina de Facebook on, per cert, avui mateix hem arribat als 3.000 amics) i és una bona manera de mantenir contacte amb les seves inquietuds i de respondre a les preguntes, els suggeriments o les crítiques. Una resposta que procurem donar sempre de la manera més ràpida possible.

Volem aprofitar per aclarir que, estrictament, la feina extra que genera el blog no forma part del nostre dia a dia com a periodistes dels Serveis Informatius de TV3, que la fem fora de la jornada laboral, prenent hores -com tots els altres blogaires- del nostre temps personal i familiar. Igualment i evidentment, per alimentar i administrar el blog no rebem cap mena de remuneració. Les eines que fem servir són les que ens han donat (en això no hem pogut triar), però no hi ha ningú que ens ho faci. Al bloc, l'única cosa que aprofitem de la feina feta per elaborar "Espai Internet" són els magnífics vídeos on mostrem les webs cada diumenge (que fan els nostres companys Rubén García Perdomo, Jordi Canadés y Alex Fazzio), però la informació en sí seria totalment vàlida sense aquest afegit.

Per a nosaltres, rebre el Premi Blocs Catalunya 2010 ha estat un veritable honor i un orgull, alhora que un reconeixement a l'esforç que intentem fer setmana rere setmana de la manera més honesta possible. Mirem de fer-ho el millor que sabem i podem, i creiem en la feina que fem. Creiem que Internet no ha de ser un territori vetat a un públic generalista i reservat a una casta d'experts i, per això, setmana a setmana, mirem d'acostar al major nombre d'espectadors possible qualsevol pàgina web o blog que pugui ser d'interès general, amb les úniques limitacions d'aquells continguts que suposen una despesa per l'usuari (i segurament aquest esperit de divulgació ha estat un dels principals motius per aconseguir aquest guardó). Ho fem així des de fa gairebé tres anys, sense cap imposició ni requeriment previ de ningú, amb total independència i sense més directives que el nostre criteri professional i la nostra experiència. De vegades, com tothom, ens podem equivocar, i acceptem, agraïts, els suggeriments que ens poden arribar. Si fallem, rectifiquem. Si no hi arribem, mirem de millorar. Per tot això, aquest premi és, alhora, una il·lusió pel que significa de reconeixement de la feina feta fins ara, i un repte que ens posa el llistó ben alt i ens encoratja per seguir en aquesta línia.

No pretenem res més... però tampoc gens menys.

Moltes gràcies a tots!

Jordi Aguilera, Antonio Novella, Rubén Garcia Perdomo