Un any més, i ja en són tres, s'han donat els Premis Blocs Catalunya, als millors diaris personals i participatius de la xarxa. Uns guardons atorgats per l'associació Stic.cat i que han comptat amb més de 600 inscrits, dels quals un doble procés de votació popular (per sel·leccionar deu finalistes de cada categoria) i jurat d'experts ha triat deu guanyadors.

Taradell Bloc ha guanyat en la categoria de Corporatius. Va néixer fa tres anys i, a través de les seves pàgines, Toni Reig vol acostar l'activitat d'aquest poble osonenc a tots els veïns. S'autodefineix com un espai de trobada virtual d'un poble real.

En l'apartat de Cultura ha guanyat Lo Càntich - Retalls de Poesia d'arreu del món, de Toni Arencón. Un recull literari obert a aportacions d'autors en català acompanyades d'il·lustracions d'artistes clàssics i moderns. Ha estat, per cert, el blog amb més vots de tots: 3.802.

El vaixell d'Odisseu, de Jordi Rincón, és el millor en la categoria d'Educació. És el blog del Departament de Clàssiques de l'Escola Vedruna-Gràcia de Barcelona. Va néixer fa un any amb la voluntat de compartir amb els alumnes tota la riquesa cultural del món grecoromà.

En categoria Audiovisual ha guanyat El racó dels meus somnis, de Pere Soler. Un blog de fotografia en què l'autor vol transmetre les emocions sentides i viscudes al voltant de cada imatge.

L'illa dels llibres, de Jordi Milian, és el millor dels blogs de Literatura i Premi Lletra de la UOC. Ens serveix, cada dia, les últimes novetats i inclou notícies, un apartat d'adaptacions cinematogràfiques i televisives, una secció d'infantil i juvenil i moltes entrevistes amb autors.

En Política ha guanyat el blog de l'Antoni Bassas, La primera esmena. El corresponsal de TV3 a Washington recull les seves impressions al voltant de la política i l'actualitat dels Estats Units.

Som la llet. Un títol sorprenent per al blog guanyador en la categoria de Personals. L'Alba Padró és assessora sobre lactància materna i, a través del seu blog, comparteix vivències, experiències, consells i informació amb moltes altres mares.

La cuina vermella, de Txell Pi i Kike Palau, és el millor dels blogs de Gastronomia. Amb una atractiva presentació gràfica inclou un receptari, organitzat per categories, amb més de 200 plats, una selecció musical i moltes fotos i vídeos.

Com a blog esportiu ha guanyat Blaugranes en cadira de rodes, de Manel Mora. Reclamen una ubicació digna al Camp Nou i un tractament digne i igualitari per a tots els barcelonistes amb problemes d'accessibilitat.

I pel final hem deixat al blog guanyador en Noves Tecnologies que és el de l' Espai Internet. Un lloc on recollim tots els textos i vídeos sobre el món web emesos per aquesta secció des de fa tres anys i, a més, recopilem milers d'enllaços relacionats amb cada tema. Volem aprofitar per agrair, un cop més, a tots els que ens heu votat i ens heu situat primers en la nostra categoria, i als membres del jurat que han valorat la nostra feina adreçada a acostar el món internet a un públic general, a través de la secció setmanal del "Telenotícies" i del blog.

Aquest és el moment en què els que fem l'"Espai Internet" recollim el premi, que volem compartir amb tots els seguidors d'aquesta secció.

S'ha atorgat, també uns Premis Especials Stic.Cat a tres blogaires pel bon ús de les eines de la xarxa: a Valentí Sanjuan, de Vist i no vist, perquè ha sabut transportar la vida de la xarxa a un mitjà tradicional com la ràdio, a Roger Melcior, de Rodalies.info, perquè ha sabut captar les necessitats dels usuaris de la xarxa i al periodista digital Miquel Pellicer.

Els Premis Blocs Catalunya 2010 es van donar divendres en un acte que va inaugurar el nou Tecnocampus de Mataró.Al matí es va fer un acte de reconeixement als millors blogs escolars del Maresme i als centres més actius en l’ús de les TIC. L’acte ha valorat els blogs de diferents professors i alumnes dins l’àmbit docent que han destacat com a blogaires, però també com a promotors de les TIC en el seu àmbit. El millor blog de Primària ha estat per ceiptorrellauder, de l’Escola Torre Llauder de Mataró. El més destacat dels de Secundaria ha estat X-Aules, de IES Maremar - El Masnou. A Euclides Televisió, de l'Institut Euclides de Pineda de Mar, l'han triat com a millor blog de Batxillerat. De cicles formatius, el blog escollit com a més destacat ha estat Llapis de colors, de l'Escola d'Adults Els Tarongers, de Mataró. Com a bloc de professorat s'ha triat el blog ARTS: educació visual i plàstica... in english! , de Christian Negre Walczak, de l'Escola Pia de Calella.
A primera hora de la tarda i sota el títol “Eurosferes”, es va celebrar una trobada amb diferents blogaires de tot Catalunya per debatre temes actualitat de la xarxa, amb blogaires convidats d’altres indrets d’Espanya i Europa.

A partir de les 18 hores es va fer una xerrada, sota el títol “Literatura i Bits”, on es va parlar de la importància del llibre digital i com afecta als escriptors, editors i lectors. Van intervenir Sílvia Clemares del Grup 62, la Llibreria Robafaves de Mataró, i una visió des del punt de vista de l’escriptor.

L'acte de lliurament dels Premis va començar a les 20 h, amb una intervenció del periodista i escriptor Martí Gironell. Tots els premiats van recollir el seu premi, una obra realitzada per l’escultor banyolí Jordi Portella. L’acte va acabar amb un discurs del President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.


ALTRES ENLLAÇOS

Premien els millors blogs catalans de l'any a Mataró - Notícia al 3cat24.cat
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies! Sóm finalistes dels Premis Blocs 2010
Espai Internet 20/06/2010: Convocats els Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 11/10/2009: Els millors blogs catalans del 2009
Espai Internet 21/06/2009: Convocats els Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans del 2008