Comencem l'Espai Internet amb un veritable regal per la vista. Aquesta és la renovada web Patrimoni.gencat.cat, que s'ha presentat aquesta setmana i que ens acosta totes les riqueses que ens ofereix Catalunya. Hi podem trobar, per exemple, 13 gigafotos en alta ressolució, (un tema del que ja vem parlar a l'Espai Internet del 18 de gener de 2009) que ens permeten veure fins al més mínim detall tresors com ara les pintures murals de Sant Climent de Taüll o la tomba de Pere el Gran de Santes Creus. A través d'un mapa del territori podem accedir també a una setantena de fotografies per veure el nostre patrimoni amb panoràmiques de 360 graus. Qui vulgui pot incorporar noves imatges, i participar de moltes més activitats, concursos, trobades o fòrums, fent-se soci del Pat.club, la comunitat virtual dels aficionats al patrimoni.

Una altra apartat a destacar és el de les escapades, que aplega un centenar de propostes agrupades per temes: des de la Ruta dels Cementiris Catalans, a la del Modernisme, el Cister o la dels Ibers. Cada ruta compta amb un itinerari i molta informació per no perdre's res.Hi trobem, també, les set meravelles de Catalunya, els set conjunts històrics i artístics declarats Patrimoni Mundial per la Unesco: la Vall de Boí, l'Art Rupestre, Tàrraco, Poblet, l'obra de Gaudí, la de Domènech i Montaner o la Patum de Berga.

També hi ha un complet arxiu audiovisual, Patrimoni.tv, amb molts reportatges i entrevistes. L'arxiu fotogràfic, un recull de blogs o una completa agenda ens deixen sense cap excusa per no conèixer millor l'art i la història que ens envolten.

La web de Patrimoni.gencat.cat ha renovat el seu disseny i ha incorporat noves seccions, a més d'apostar per una forta presència a totes les xarxes socials com ara Facebook, Twitter o Flickr.

Aquesta setmana també s'ha presentat Calaix.gencat.cat, un arxiu digital que posa a disposició dels internautes tots els documents derivats de l'activitat del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. El nou web ofereix prop de 20.000 fitxers digitals sobre patrimoni cultural, com 2.300 memòries d'excavacions arqueològiques i paleontològiques, 1.500 plànols de monuments catalans o 2.800 fotografies de restauracions de patrimoni arqueològic i permet fer cerques per ciutat, monument o període històric.

ALTRES ENLLAÇOS

Las nuevas Siete Maravillas del Mundo, a la Wikipedia
Les set meravelles del món antic, a la Viquipèdia
Patrimoni de la Humanitat, a la Viquipèdia
Patrimoni Mundial de la UNESCO (en anglès o francès)
Llistat del Patrimoni Mundial, per països
Visita virtual als llocs declarats Patrimoni Mundial
Web de Patrimonio Nacional
Observatorio del Patrimonio Histórico Español
Observatori del Paisatge, els jardins de Catalunya
Els Museus de Catalunya
Més detalls sobre Calaix, el dipòsit digital, al 3cat24.cat
Patrimoni Cultural d'Andorra
Balears Cultural Tour, Patrimoni de les Illes Balears
Patrimoni Històrico-Educatiu Valencià
El Museu més gran de Catalunya: Xarxa de museus locals
Museus i patrimoni de Barcelona
Itineraris literaris virtuals per Barcelona