La Wikipedia, l'enciclopèdia global d'Internet, acaba de fer 9 anys i ja té més de 14 milions d'articles escrits per 150.000 voluntaris en 271 llengües de tot el món. La Wikipedia va néixer amb la intenció de convertir-se en una eina de difusió del coneixement, gratuïta i sense jerarquies, on qualsevol hi pot dir la seva, de manera anònima, i col·laborar iniciant un article nou, modificant-lo o completant-lo. Un complex programa informàtic s'encarrega d'evitar vandalismes, detectant agressions com ara que s’esborri un article o la inclusió de paraules insultants. La vigilància constant dels voluntaris fa la resta, i manté l'enciclopèdia virtual dins dels límits de la credibilitat, tot i que reconeixen que no és absolutament fiable. La Wikipedia vol mantenir una absoluta independència política i econòmica i no depèn de cap organisme públic ni empresarial. Es finança a través d'una fundació que rep donacions privades, com ara els dos milions de dòlars que ha rebut fa pocs dies per part de Google.Aquesta setmana, convidat per la Universitat Oberta de Catalunya, ha estat a Barcelona un dels seus màxims responsables, Kul Wadhwa, que ha anunciat la intenció de millorar la seva presència a la telefonia mòbil i d'oferir, cada vegada més, continguts audiovisuals.

Kul Wadhwa, cap de desenvolupament de la Wikipedia anuncia que "el futur és també el tipus de suport. Volem mirar una gran quantitat de contingut multimèdia. El vídeo és molt important, per nosaltres, perquè la interactivitat serà molt, molt important, i també la manera com la gent processa aquests coneixements."

En Joan Gomà és professor a l'Escola d'Enginyeria de la UPC, i a les seves estones lliures, viquipedista. Va començar l'any 2007, però aviat es va convertir en un entusiasta i ara presideix l'Associació Amical Viquipèdia que, entre altres activitats, organitza xerrades a les escoles per ensenyar els nens a utilitzar correctament aquesta eina de coneixement. La seva especialitat són les matemàtiques, a les quals ha dedicat uns 300 articles. Reconeix que, tot i el gran control que hi ha, la Viquipèdia pot tenir fins a un 30% més d'errors que una enciclopèdia tradicional, però que entre les seves virtuts hi ha la immediatesa i l’exhaustivitat de temes (del més complex al més comú), la fan molt útil, sempre que s'aprengui a contrastar-la.

Joan Gomà també deixa clar que "nosaltres promovem moltíssim que a les escoles s'ensenyi als nens a fer servir la Viquipèdia amb prudència i amb seny".

La Viquipèdia, en català, va ser la segona a posar-se en marxa, després de l'anglesa (el primer article en llengua no anglesa va ser, al març de 2001, el referent a la paraula àbac) i és la primera del món en nombre d'articles de qualitat. Al rànquing absolut ocupa el lloc 15, amb 227.000 articles, però al ritme de creixement actual, alimentada per uns 1.600 voluntaris, pot superar aviat el finès, el noruec i, fins i tot, el xinès.

Altres enllaços

Com contribuir a la Viquipèdia?
Estadístiques de la Viquipèdia
Espai Internet 02/10/2009: El català a Viquipèdia, un exemple d'èxit a internet
Espai Internet 27/09/2009: Viquipèdia: 200.000 i creixent!
Espai Internet 15/09/2007: 2 milions d'articles en anglès a Wikipedia
Espai Internet 13/12/2009: Esperanto, una llengua viva a la xarxa i a la Wikipedia