Van servir per posar en contacte familiars i amics després del terratrèmol d'Haití. Les ha utilitzat el Museu d'Auschwitz per difondre l'Holocaust entre els joves. Un orangutan del zoo de Viena és en una, on pengen les seves fotos. Les xarxes socials, com ara Facebook o Tuenti, no són ni bones ni dolentes per elles mateixes, tot depèn de l'ús que s'hi vulgui donar. S'hi ha d'entrar amb compte i, en el cas dels més joves, s'han de prendre algunes precaucions bàsiques.

Esther Mitjans, directora de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, defineix aquestes regles d'or: "Per mi, una d'ells seria: Si tens que pensar-te dues vegades si penges o no una informació, per exemple una foto, no la pengis; la segona seria que tinguis un e-mail específic per la utilització de les xarxes socials; i l'altre també, i no menys important, no donar dades d'identificació o de localització."

Com podem fer més segura la navegació dels menors d'edat ha estat, precisament, el tema de la jornada que l'Agència Catalana de Protecció de Dades ha organitzat avui (conjuntament amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya) a Cosmocaixa. Tanya Byron, autora d'un informe sobre la seguretat dels joves a Internet, encarregat pel govern britànic (anomenat "The Byron review"), ha demanat més regulació i millor informació perquè pares i mestres puguin orientar els joves.

Byron creu que s'ha de posar un límit d'edat per poder entrar a les xarxes socials i pensa que "les xarxes socials d'internet no haurien de ser obertes pels menors de tretze anys. Les normés d'ús d'aquests llocs ja són molt clares en aquest aspecte. Però malgrat això hi ha molts nens menors de tretze que hi són, i hi ha pares que no saben que hi són o que no saben que no hi haurien de ser."

Els joves han de ser conscients de les dades que donen i de la informació que comparteixen; ja que a Internet, la privacitat total no existeix.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 11/01/2010: L'ús de les xarxes socials
Espai Internet 25/05/2008: Seguretat per als joves internautes
Espai Internet 17/01/2010: El terratrèmol d'Haití, a la xarxa
Espai Internet 06/12/2009: Tuenti, en català

(vídeo emés al TN Migdia del 27 de gener)