Anem camí del final del llibre de paper? Potser no serà tan apocalíptic com el que plantejava Ray Bradbury a "Fahrenheit 451", però sembla que, a poc a poc, el llibre digital guanya terreny.

Aquesta setmana ha començat a funcionar una nova web de venda de llibres digitals. Es diu Leqtor.com i, de moment, ofereix uns 500 títols, en català i en castellà, d'una trentena d'editorials. La web té al darrera un grup empresarial format, entre altres, per l'editorial Vicens Vives i la cooperativa Abacus. Els llibres, evidentment, són més barats, però no gaire més. Per exemple, el primer de la saga Millennium de Stieg Larsson val en digital 16,95 euros en lloc dels 22,50 que costa en paper. Leqtor.com ofereix descarregar els seus llibres a l'ordinador, ja sigui Mac o PC, o en qualsevol dels e-books o llibres electrònics que ja es troben al mercat. A més a més, son els primers que ofereixen el seu propi dispositiu lector, per 199 euros. El grup ha fet una inversió de 2,7 milions d'euros i té unes previsions, molt optimistes, de 100.000 títols venuts al 2010.

Una gran ofensiva, doncs, de cara al mercat nadalenc, que se suma a les ja existents, com ara Edi.cat, amb una dotzena d'editorials associades, 250 títols en català i una filial en castellà, Edibooks.com o la més veterana, Leer-e.es, nascuda al 2005 i amb una oferta de 1.250 títols en castellà. I aquest dijous apareixerà Amabook.com, amb 1.000 títols de catàleg inicial. Està impulsada per l'editorial Urano i compta amb una inversió d'un milió i mig d'euros.

La gran pregunta és: tindrà èxit el llibre digital o, millor dit, en tindran les vendes? El factor clau són les moltíssimes pàgines web on, ara mateix, ja es poden trobar milers i milers de títols per descarregar-se gratuïtament. En teoria només es poden baixar legalment aquelles obres lliures de drets, és a dir, les que van ser escrites per autors morts fa més de setanta anys. A la pràctica, però, no és gens difícil trobar les últimes novetats posades, il.legalment, a l'abast de qualsevol internauta. La solució passa, potser, per oferir el llibre digital a preus molt més baixos, tenint en compte que l'editor s'estalvia les despeses d'impressió, la tinta, el paper, l'emmagatzematge i la distribució. Igualment tampoc sembla lògic cobrar per obres clàssiques, com ara el Lazarillo de Tormes, el mateix que val la seva edició en paper. Veurem, doncs, fins a on puja la temperatura.

ALTRES ENLLAÇOS

Biblioteca Virtual en català Lluís Vives
Biblioteca Virtual en castellà Miguel de Cervantes
Cercador de llibres gratis amb descàrrega legal
Directori d'enllaços a biblioteques virtuals
Projecte Gutenberg, recopilatori de clàssics digitals en català
Biblioteca Digital Mundial
Enllaços d'edi.cat
Llibres electrònics a Llibres.cat
Article "El libro de papel ha muerto, ¡Viva el libro de papel!
Blog Los futuros del libro
Zonae-book.com
Libros Soybits
Comparativa de llibres digitals
Leer escuchando - Audiollibres