Pot semblar que Internet sigui un domini particular de l'anglès i que el que no es fa en aquesta llengua no existeix. Però en canvi la xarxa és, precisament, la millor eina per divulgar iniciatives en llengües considerades minoritàries. Un bon exemple és el català que amb relativament pocs parlants té una presència molt gran a Internet. El seu cas es debat aquests dies en un congrés a Barcelona.

Viquipèdia. L'enciclopèdia virtual, gratuïta i participativa. L'edició en català acaba d'arribar als 200.000 articles. És un bon exemple, però no l'únic, de la força del català a Internet.

En nombres absoluts, i tirant llarg, els catalanoparlants seríem poc més de nou milions. Una xifra que ens situa, en el rànquing mundial de llengües, més enllà de la vuitantena posició.

En canvi, en totes les classificacions d'Internet, el català està molt més endavant: quinzè en nombre d'articles a Viquipèdia, dissetè en nombre de pàgines web, vuitè pel que fa a blogs.

Antoni Mir, director de Linguamón-Casa de les Llengües pensa que "la salut del català a Internet és molt bona perquè la societat catalana és una societat molt activa, la llengua catalana té una gran presència dins d'Internet i jo crec que aprofita prou bé les oportunitats que li dona Internet".


L'exemple català s'ha debatut aquests dies al Simposi internacional Multilingüisme i Ciberespai, organitzat per la Casa de les Llengües de Barcelona. Rere els prop de 200 passaports que hi ha al món s'hi amaga una realitat lingüística de 6.500 llengües diferents. La meitat estan en perill d'extinció i Internet és una bona oportunitat per sobreviure i obrir-se al món.

Per Antoni Mir "Internet és la gran porta de les llengües i mai en la història hi havia hagut aquesta capacitat de comunicar-se, difondre continguts o d'estar en contacte unes llengües i altres...Internet és un miracle per a les llengües."

Malgrat tot, i segons dades de la UNESCO, el 90 per cent de les llengües mundials no tenen, encara, ni accés ni presència a Internet.


ALTRES ENLLAÇOS

Viquiportal de les Llengües del món
Llistat de llengües del món, a la Viquipèdia
Les llengües del món
Linguamundi - Diccionari de les llengües del món
Famílies lingüístiques al món
Ethnologue: Languages of the World
Mapa de les llengües del món
Enllaços de llengua catalana de Softcatalà