"Em dic Bond, James Bond"...Doncs no ets l'únic, 007, perquè a Catalunya hi ha quatre persones que es diuen Bond de primer cognom. I no cal buscar en arxius secrets per saber-ho, sinó a la web de l'IDESCAT, l'Institut d'Estadística de Catalunya, que ens permet saber, de manera molt senzilla, quantes persones hi ha amb un determinat cognom i, a més, saber a quines comarques viuen. Escrivim, per exemple, Novella, i en trobem més de 2.000 i molt repartits. El mateix podem fer amb aquest cercador de noms.

També podem accedir al rànquing general de cognoms, encapçalat, és clar, per Garcia, amb gairebé 170 mil, l'únic de la llista (del 2009) dels deu primers que no acaba en "z", com ara Martínez, López o Sánchez.

I saben quin és el nom d'home més comú a Catalunya? Doncs (sempre el 2009, perquè podran comprovar que les coses canvien) José o Josep, i el de dona? Maria. Aquí es poden veure. A aquesta altra pàgina, podem veure el rànking dels cognoms, també separats per sexe.

També podem saber els noms que més es posen als nadons; el 2007 van ser Marc i Júlia. El 2015, Marc segui ocupant el primer lloc dels nens, però Martina havia fet que Júlia passés al segon lloc.

I si són molt curiosos i volen saber la situació del seu cognom en el conjunt d'Espanya, doncs també ho tenen fàcil, perquè l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE, té una eina semblant. Posem, per exemple, Aguilera, i ens diu que n'hi ha 31 mil i ens mostra quines són les províncies on es reparteixen, segons on van néixer o on viuen actualment.

A Espanya, el cognom més abundant és també Garcia, amb gairebé un milió i mig de persones que se'n diuen de primer. El nom dóme més posat és Antoni, i el de dona, Maria Carmen. En aquestes infografies es poden veure, molt gràficament, els noms i cognoms més posats de 2016.

Altres enllaços

Web d'onomàstica de l' Institut d'Estudis Catalans, per la normalització de noms i cognoms
Normativa del Departament de Justícia, amb informació sobre els noms admesos per resolució judicial
Los apellidos más extendidos en España, apuntes onomásticos y genealógicos
"Cognom" a la Viquipedia
"Apellido" a la Wikipedia
Wikipedia de cognoms hispànics més comuns
"Family name" a la Wikipedia
Llistat de cognoms comuns al mòn a Wikipedia
Llistat de noms comuns al mòn a Wikipedia
Buscador de noms mundial
Basque surnames

Actualitzat l'agost de 2017