És temps d'oci, i l'"Espai Internet" torna a penjar-se la càmera i continua fent fotos.

Comencem parlant de High Dynamic Range, més conegut com HDR. Es tracta d'una tècnica fotogràfica que imita el funcionament de la pupil·la humana i aconsegueix fotos on es veuen, amb l'exposició perfecta, zones de diferent il·luminació, de la part més fosca a la més clara. En aquest blog s'explica com es fa, amb un programa d'aprenentatge en anglès, i es donen molts exemples. Bàsicament es tracta de fer, amb trípode, tres fotos d'una mateixa escena, una subexposada, una normal i una altra sobrexposada i amb un programa informàtic unificar-les. S'aconsegueix aquest fantàstic efecte, amb un aspecte similar al d'una pintura. L'autor del blog és un jove fotògraf texà, Trey Ratcliff, que ha viatjat per tot el món i té penjades milers de fotografies, que ara aplega en un llibre. Amb un to divertit i irònic, Ratcliff explica que té la intenció d'afegir una foto HDR cada dia i que el seu blog és un dels més seguits de la xarxa, amb 350 mil visites mensuals.(afegit 13/09/2010)
Les tècniques HDR segueixen evolucionant, i trobant noves utilitats. Aquí teniu un exemple de com pot ser un vídeo en HDR. La gravació s'ha fet col·locant dues càmeres de fotos Canon 5D mark II a la mateixa posició, que capturaven exactament el mateix plano. Una gravava sobreexposada, i l'altra subexposada. Aquesta gravació es va editar després amb eines de tractament de imatges HDR, produint el resultat que veureu al vídeo (especialment sorprenent quan veieu com queden les persones gravades amb aquesta tècnica). Segons diuen els responsables del vídeo (gravat com un vídeo normal, a 24 imatges per segon), sovietmontage.com, aquesta tècnica de gravació en HDR es farà habitual en la gravació de pel·lícules, ja que ofereix moltes possibilitats, i dona unes imatges molt més properes al que veu el nostre ull.

Aquí teniu un altre vídeo, en aquest cas produït ja l'any passat per Jay Burlage, on s'afronta la gravació de vídeos en HDR des d'una altra manera. Tècnicament és molt més exigent (requereix molta més postproducció), però també produeix unes imatges espectaculars. L'autor, que explica com fa els vídeos a la seva web, HDRtimelapse, és el moderador d'un fòrum on es tracten tots aquests temes.

I per acabar, una altra demostració de vídeo en HDR, on es veu clarament la diferència entre les dues imatges (la sobre-exposada i la sub-exposada), i el resultat d'ajuntar-les.


ALTRES ENLLAÇOS

"A world in HDR" - Llibre de Tray Ratcliff amb fotos i tutorials HDR (es pot reservar a Amazon.com)
HDR a la Wikipedia (en anglès)
Tutorial HDR en català (1ª part)
Tutorial HDR en català (2ª part)
Guia i descàrrega de Photomatix
20 beautiful HDR pictures (amb enllaços a més pàgines amb fotos HDR)
Grup de fotos HDR a Flickr
8 Consejos Clave para hacer Fotos HDR Espectaculares (article de DZoom)
Tutorial mol complert sobre HDR (en anglès)
HDR Tutorial: How to create ‘High Dynamic Range’ images using Photomatix (en anglès)
How to create HDR Photos - HDR/Photomatix tutorial (breu tutorial, en anglès)
HDR: High Dynamic Range explained so anyone can understand (en anglès)
HDR Video Tutorial (en anglès)
Enllaços a diversos tutorials HDR
Los mejores tutoriales para conseguir el efecto HDR con Photoshop
Tutorial per fer una foto HDR de només una foto JPG (en anglès)
The Future of Digital Imaging - High Dynamic Range Photography (article de 2004 de Jon Meyer)
HDR Creme