Som en temps de vacances i a l'Espai Internet els volem proposar una manera divertida i barata d'omplir hores d'oci: els jocs amb paper.

Comencem amb retallables. Aquí es recullen 100 propostes diferents, totes gratuïtes. N'hi ha de tot tipus, des de les naus de la Guerra de les Galàxies, fins a edificis, cotxes, vaixells o joguines. Només s'ha imprimir el model, retallar-lo i enganxar-lo. N'hi ha de fàcils i també de molt laboriosos, com ara la Yamaha MT-01. Es tracta d'un model ultrarealista, a escala, que reprodueix fins al més mínim detall d'aquesta motocicleta. S'atreveixen?Per començar per coses més senzilles, el millor són els Cubeecraft, figures de paper a base de cubs que, últimament, causen furor a la xarxa. Aquesta és la pàgina oficial i hi trobem centenars de models, que es poden descarregar gratuïtament. R2D2, Garfield, Superman, Doraemon, Hello Kitty, Barack Obama o Indiana Jones són alguns dels Cubeecraft que, seguint les senzilles instruccions, podem fabricar. I per encaixar-los, no cal pega.

Una proposta més clàssica, i també més pròxima, és la de les Tres Bessones. Retallables dels de tota la vida: nines i vestits. Hi tenim alguns personatges de la sèrie: les nenes, la bruixa i la mestra, roba per vestir-les i algun escenari, com ara el castell.

I seguim amb jocs amb paper, però aquí no cal ni retallar, només habilitat manual. Aquesta pàgina d'origamis, la tradicional papiroflèxia japonesa, ens proposa 14 models diferents per armar. No són gaires, però l'hem triat perquè de tots i cadascun hi ha un vídeo on es pot seguir el procés per convertir un full de paper en una veritable obra d'art. N'hi ha de molt simples, com ara els pingüins, que es poden fer en dos minutets, i de complicats, com ara la papallona, que necessita gairebé 20 minuts de feina. A Internet hi ha moltíssimes pàgines dedicades a l'origami, i una de les més completes és aquesta de Joseph Wu, amb molts enllaços sobre origami.

I acabem amb un clàssic de la papiroflèxia: els avions. Aquesta web, pensada sobretot per als nens i disponible en castellà, ens ensenya a fer, de manera molt clara, pas a pas, i decidint nosaltres el ritme de l'explicació, fins a una trentena d'avions de paper diferents. També dóna l'opció de fer nou tipus de vaixells de paper i algunes altres coses, com gots, capses o tortugues.

Totes les adreces, i moltes més, les tenen, com sempre, al 3cat24.cat, al blog de l'Espai Internet.

ALTRES ENLLAÇOS

Foro maquetas en papel
Video Yamaha MT-01
Una altra moto retallable de Yamaha, la YZF-R1
Batalles amb soldats de paper de tot arreu
Més retallables de les Tres Bessones: La Volta al Món
El retallable de Sant Jordi
Retallables de nines clàssics, en francès
Retallables clàssics
Els Readymechs, un altre tipus de retallables
Altres retallables cúbics
Un poble de l'Oest sencer
Models geomètrics tridimensionals
Diverses propostes per jugar amb paper


Origami

Origami a Wikipedia
Origami Database (més de 40.000 models)
335 models d'Origamis


Avions de paper

Best paper airplanes
Fun paper airplanes
Paper airplanes (25 models)
Avioncitos de papel
How To Fold The BEST Paper Airplane In The WORLD (vídeo)


Blogs

Blog sobre retallables: Paperforest
Blog sobre retallables: Paperkraft
Papercraft world
Blog sobre retallables:Toy a day
Blog sobre retallables: Papel y pegamento
The Toymaker: retallables senzills