Tal dia com avui de fa quaranta anys la humanitat seguia, expectant, l'aventura de tres homes embarcats en un coet amb rumb cap a la Lluna. L'Espai Internet també es posa l'escafandre i els convida a reviure el viatge de l'Apollo XI. A la web "We Choose the Moon" hi ha una recreació de la missió en temps real i se'n poden veure moltes fotografies i sentir les gravacions originals. Ara estem en ple viatge, i demà a la nit es podrà seguir el moment exacte de l'arribada a la Lluna, com si estigués passant en directe.

Però si no es volen esperar per reviure aquell moment, en una web de la NASA ja poden veure el descens de Neil Armstrong i sentir la seva famosa frase: "Un petit pas per a l'home, un gran salt per a la humanitat."
La web ofereix el diari complet de totes les missions Apollo: les sis que van anar a la Lluna i la que va fracassar, la XIII. Hi ha la transcripció de tots els diàlegs entre els astronautes i la base de Houston i gravacions d'àudio i de vídeo.Bé, ara que ja ho han vist, no tenen ganes d'anar-hi? Doncs ho poden fer gràcies a l'aplicació Google Moon. Hi trobem, marcats, tots els llocs on han baixat les sis missions Apollo, i, si ens acostem més podem obtenir fotos i més informació. Espectacular, i ho serà més quan sigui en 3-D, una millora que Google podria anunciar demà mateix coincidint amb l'aniversari.

La persona que, probablement, sap més coses d'aquella missió es diu Kipp Teague, un aficionat de Virgínia que té, des de fa més de 10 anys, una web personal plena de dades i enllaços sobre l'Apollo. A Contact Light hi ha de tot, des de fotos i portades de l'època fins a joguines i retallables dels mòduls lunars. Al final de la pàgina hi té un enllaç que ens porta a la següent web recomanada.

L' "Apollo Image Gallery" és un arxiu complet de totes les fotos de totes les missions del projecte, del 1962 fins al 1975. Cada fotografia està numerada i descrita i, si cliquem, l'obtenim en alta resolució. Valgui com a exemple la famosa imatge de "Buzz" Aldrin, feta per Armstrong. Encara és més exhaustiu l' "Apollo Image Atlas", on hi ha totes les imatges preses al projecte Apollo. Més de 20.000 fotografies, preses amb tot tipus de càmeres, no només la famosa Hasselblad, sinó també amb les Nikon de 35 mm o les estereoscòpiques.

I, per acabar, una web que ens ofereix vuit panoràmiques de 360 graus de paisatges lunars, realitzades informàticament a partir de fotos reals. N'hi ha una de cadascuna de les quatre primeres missions i dues de cadascuna de les dues últimes. Aquesta correspon a l'Apollo 17, desembre del 1972, l'últim cop que es va visitar la Lluna. S'hi pot sentir, a més, els astronautes cantant una cançó. La web permet anar a l'esquerra o a la dreta o acostar-se i veure detalls.


Actualització (26/9/2014): una espectacular pel·lícula grabada a la lluna pels astronautes de l'Apollo 16, on es veu el rover (el vehicle que van fer servir per desplaçar-se pels voltants del mòdul lunar); i on una part està gravada des del mateix rover, mentre viatja per la superfície lunar. Podreu experimentar com si estigussiu viatjant en cotxe a la lluna!.


Actualització (9/12/2015): L'Apollo Image Gallery de la que parlàvem abans s'ha actualitzat. Ara es poden veure més de 10.000 fotos de totes les missions Apollo, en versió original, sense cap retoc, dins d'aquesta galeria de Flickr, creada a finals de 2015.

I precisament aprofitant aquest arxiu de fotos, el fotògraf Chris Coupland ha fet un vídeo-homenatge a les missions lunars, titulat senzillament "Apollo". Ha fet servir l'efecte "paralatge", una tècnica per simular profunditat 3D a partir d'imatges planes 2D convencionals. Ha utilitzat les imatges oficials del Programa Apol·lo de la NASA, retallant-les meticulosament amb Photoshop, per animar-les després amb el programa After Effects. Afegint algunes textures, efectes visuals i sons es crea una sensació tridimensional i de transició «diferent» entre unes escenes i unes altres. La sensació d'animació és espectacular.


I un pas més en el record de les missions a la Lluna: “Apollo 17 in Real Time project”: és la darrera missió a la Lluna, reconstruïda. Ben Feist és un apassionat de les missions lunars, i es va plantejar reconstruir, en temps real, la darrera missió que va viatjar al satèl·lit: la Apollo 17. Ajudat de tot el material que hi ha: transcripcions del diàlegs, àudio, fotos i vídeos; y ha refet la missió, en temps real.

Amb ocasió del 43é aniversari del llançament del Apollo 17 (6 de desembre de 1972), la va publicar. Un cop s'entra a la pàgina, hi ha una línia de temps, per la que es pot anar endavant i endarrere. A cada moment es poden llegir i sentir les converses dels astronautes amb el control de Houston. I al mateix temps, veure les fotos (i vídeos, en els moments que hi va haver) de totes les activitats dels astronautes durant la que va ser l'última missió que va portar homes a la Lluna.

El resultat és espectacular.

Hem actualitzat el tema


ALTRES ENLLAÇOS

Simulació de la cobertura periodística de l'arribada a la Lluna el 2009 (en anglès)
Vídeos amb imatges de l'Apollo 11, de més qualitat, restaurades per la NASA
Apollo 40th Anniversary web site
Apollo Archive
Tots els audios i vídeos del projecte Apollo
Més fotos panoràmiques de 360º de la lluna
El programa Apollo, a la NASA
Enllaços sobre el programa Apollo
Programa Apollo, a la Wikipedia
Les missions Apollo a la lluna cancel·lades, a la Wikipedia (en anglès)
L'Apollo 11, a la Wikipedia
Directori de webs i bibliografia sobre les missions Apollo
Project Apollo
Where No Man Has Gone Before: A History of Apollo Lunar Exploration Missions (en anglès)
NASA (en anglès)
Web d'història de la NASA, amb molta informació de totes les missions (en anglès)
Totes les fotos de la NASA, des del Mercury, fins al Shuttle
Les 21 millors fotos de la conquesta de l'Espai, segons "Life"
Especial de la revista "Life" online sobre l'arribada a la lluna
La cursa per l'espai entre els EEUU i l'URSS, al Smithsonian National Air and Space Museum (en anglès)
Els 12 homes que han anat a la Lluna
Llistat de passejos espacials (1962-1999), a la Wikipedia (en anglès)
Llistat de passejos espacials (des del 2000), a la Wikipedia (en anglès)
Com funciona un vestit d'astronauta? (en anglès)
Infografia sobre l'Apollo 11 - Com és un vestit d'astronauta?

La Lluna (en anglès)
Guia dels craters de la lluna
Mapes de la lluna
Atlas geològic de la lluna
The Astronomer's Lunar Atlas and Explorer

Spacelog - Transcripcions reals de moltes missions a l'espai, des de les Vostok a les Apollo
Lunar Reconaissance Orbiter (LROC)
Canal de Youtube del LROC
LROC Quick map (Mapa interactiu)
Apollo 17 LROC web
Vídeo del LROC del lloc d'aterratge de l'Apollo 17
Foto del LROC del lloc d'aterratge de l'Apollo 17
Moonconnection
Imatges de totes les missions soviètiques (no tripulades) a la Lluna
Totes les fotos que ha fet la missió xinesa a la Lluna Chang'e3 (2013)
Des d'el Mòdul
Des del Rover (Yutu)