El domini d'internet que tenen els estudiants és bo per a algunes coses i dolent per altres. A l'hora de fer treballs, per exemple, cada cop és més habitual que els professors es trobin continguts refregits d'alguna pàgina web. Ara, però, els alumnes ho tindran més difícil per fer trampes perquè s'ha desenvolupat una aplicació dins la mateixa xarxa que permet detectar les còpies.Posem per cas que cal fer un treball sobre "Tirant lo Blanc" per d'aquí a un mes. Seria bàsic primer llegir-se el llibre, després buscar informació extra i, per acabar, escriure les conclusions a què s'ha arribat. Massa feina, pensen alguns, quan gairebé tot és a Internet. A les taules dels professors arriben molts treballs on l'aportació de l'alumne és mínima, aquest s'ha limitat a copiar i enganxar informacions de pàgines web. És una tècnica de treball fàcilment detectable, que compta, a partir d'ara, amb una eina informàtica per saber, del cert, que s'ha copiat i d'on.

Es diu Approbo, i un cop registrats, buscarem al nostre ordinador l'arxiu que volem examinar. El programa entrarà al web, i buscarà les semblances que pugui trobar a Internet. Aquestes es mostraran en dues finestres, en vermell es veuran marcades les frases del text que són iguals que textos ja existents, que apareixen a la finestra de baix. Fins i tot es poden veure aquest textos en la seva presentació original, com pot ser a la Viquipèdia o altres webs.

Josep Lluís Macho, director general de Symmetric, diu que:
"L'eina serveix per detectar les fons d'Internet d'on han sortit les feines. És fàcil d'utilitzar, està en una plana web, no cal descarregar-la, i amés, es gratuïta".

L'empresa Symmetric i el Citilab de Cornellà han desenvolupat aquesta aplicació. També serveix per detectar còpies en informes o ponències i per comprovar la difusió que un text ha tingut a la xarxa. Ja hi ha altres programes que detecten textos copiats, però la majoria són de pagament i s'han d'instal•lar a l'ordinador.


ALTRES ENLLAÇOS

Antiplagio de Educared, software gratuït
Turnitin (en castellà)
Compilatio (en castellà)
Copycatch
EVE Plagiarism Detection System
Safe assign
Docoloc
Plagium

"Ciperplagi acadèmic", web del grup de recerca de l'UIB
"La còpia sense limits", article de Luis Deltell
"Ciber-Plagio Académico", article de Rubén Comas i Jaume Sureda
Entrevista a Jaume Sureda, expert en ciber-plagi