Aquesta setmana, a l'Espai Internet, els presentem el codi QR ... Què és? ... Doncs un quadrat format per punts blancs i negres que conté un missatge codificat. Per entendre'l no cal, com fan les noies de l'anunci, ni entretancar els ulls ni acostar-s'hi molt, només fer-ne una foto amb el mòbil i, automàticament, se'ns mostra la informació oculta, en aquest cas una oferta publicitària. El codi QR el van inventar al Japó l'any 94, i allà fa furor. Es troba per tot arreu, fins i tot a les làpides dels cementiris, on serveix per donar informació sobre els difunts.


És, de fet, com un codi de barres, però amb més capacitat d'informació i aplicacions infinites, ja que es pot estampar en tot tipus de productes, per exemple, samarretes, per les quals, si li fem una foto, podem tenir accés a dades personals del portador. O a la façana de locals, com aquest hotel de Barcelona, per anunciar ofertes especials per als clients.

Crear un codi QR és molt fàcil. És una patent oberta i gratuïta, i a internet hi ha molts llocs on fer-ho. Nosaltres, a l'Espai Internet n'hem fet un, incorporat a la signatura dels nostres correus i que porta, directament, al blog... Per desxifrar-lo només cal un mòbil equipat amb càmera i amb el software adequat, que molts telèfons ja incorporen i que també es pot baixar d'internet, de franc.

I això no és tot: a partir d'avui, per primer cop a Espanya, els codis QR arriben a la televisió. El programa del 33 "Hat-Trick Barça" els incorporarà a la pantalla per donar sorpreses i premis als espectadors. Per exemple: ahir, durant el Barça-Madrid es va poder veure a la grada aquest gran codi QR... saben què vol dir? La resposta, aquesta nit, al "Hat Trick".

ALTRES ENLLAÇOS

Qr Channel.com
Codi QR a la Wikipedia
Què són els codis QR?
QR code - Blog sobre codis QR
Kaywa - Lector gratuït de codi QR
Quickmark - Un altre lector gratuït de codis QR, per model de telèfon
iDecode: Lector de codis QR en la AppStore
Denso Wave - Pàgina oficial dels creadors del codi QR
Semapedia - Enllaços QR amb la Viquipedia
Semapedia i QR codis, vinculant el món físic amb el món virtual
Bidis, la evolución del código de barras
¿Qué son los códigos QR?
22 Setembre 2007 - Primer anunci amb codi QR en premsa
Vídeo complert de la notícia de les tombes japoneses amb QR (en anglès)
QR code graves give a “Memorial Window”
Tombes amb codi QR (en japonès)
Generador de codis QR per Microsoft Word

Codis d'amor - Joies amb codis QR personalitzats
Código QR - Información sobre Códigos QR, Lectores y Generadores QR Codes