L'Espai Internet d'aquesta setmana trenca amb el format habitual i es vesteix de gala per rebre a l'home que, fa 20 anys, va crear la World Wide Web, el protocol que va unificar i fer accesible a tothom Internet. El físic britànic Sir Tim Berners-Lee, ha passat per Barcelona per ser investit doctor "honoris causa" per la Universitat Oberta de Catalunya. I ha aprofitat per donar-nos la seva visió del futur de la web.

"La web s'està desplaçant cap als mòbils i el que és interessant d'això és que podrà arribar a zones rurals on la gent no té ordinadors i podrà accedir-hi a través del seu telèfon. Pels pròxims anys, espero, doncs, un gran creixement i desenvolupament."

Berners-Lee no concedeix entrevistes, però, en aquesta ocasió, va fer una excepció i va tenir una breu trobada amb alguns periodistes. L'Espai Internet hi era i vam aprofitar per demanar-li sobre la gran qüestió de la xarxa: com evitar situacions de monopoli?

"Sempre hi ha un perill, que la competència acabi destruïda pel domini d'una majoria; la competència és una lluita en què tothom intenta que la seva tecnologia sigui la millor, però també saben que el seu lloc el pot ocupar un altre i que tothom ha de col·laborar amb els altres. Ningú pot ser l'únic subministrador, la web sempre és més gran que un sol jugador.

Berners-Lee presideix la Fundació World Wide Web, que vol vetllar per l'accés universal a la xarxa i per evitar que Internet caigui sota cap control polític o econòmic.

"Per la nostra societat, la neutralitat de la web és realment important. Si alguna vegada ens trobem que la neutralitat de la web és violada, hauríem de sortir al carrer i seure davant dels autobusos i manifestar-nos"

Hi havia una pregunta ineludible: un home considerat un dels grans gurus d'Internet, amb quin navegador treballa?
"Faig servir una barreja de navegadors, en tinc dos o tres oberts al meu escriptori. Perquè no hi ha un sol navegador que sigui millor sempre en tot que els altres.

El físic britànic continua investigant les possibilitats de la xarxa i actualment treballa en el desenvolupament de l'anomenada Web Semàntica, un nou codi tecnològic que permeti que els nostres ordinadors reconeguin i organitzin dades de manera automàtica.ALTRES ENLLAÇOS

Tim Berners-Lee
Pàgina sobre Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee, a la Viquipedia (en català)
Tim Berners-Lee, a la Wikipedia (en castellà)
Tim Berners-Lee, a la Wikipedia (en anglès)
Bloc de Tim Berners-Lee
El seu llibre, "Weaving the Web"
Ordinador NeXTcube usat per Berners-Lee com a primer servidor web

World Wide Web Consortium (W3C) i la web semàntica
World Wide Web Consortium (W3C)
Web semàntica. El seu projecte actual
Introducció a La Web Semantica
W3C Semantic Web Activity
Semantic Web home
Buscadors semàntics

Història de la World Wide Web
World Wide Web history
Historia de la World Wide Web a la Wikipedia (en castellà)
Història de la World Wide Web a la Viquipèdia
Història d'internet a la Viquipèdia