Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
MonCat és un nou portal del Departament d'Empresa i Ocupació per facilitar les coses a aquells catalans que vulguin anar-se'n a viure o a treballar a fora. Hi trobaran informació sobre el servei d'acollida inicial que fan les comunitats catalanes a l'exterior, el registre de catalans a l'exterior, com es fa un currículum internacional, i també les ofertes de feina a Europa que fa la xarxa Eures.
La web també inclou totes les dades d'interès per al visitant de catorze països del món, amb consells útils, com ara com tramitar la targeta sanitària o obrir un compte corrent i les experiències prèvies d'altres catalans.

Els catorze països que ja hi podem trobar són: Alemanya, l'Argentina, Austràlia, el Brasil, el Canadà, els Estats Units, França, el Japó, Marroc, Mèxic, Panamà, el Regne Unit, Suïssa i Xile. Hi ha tretze països més amb informació en procés d'elaboració: Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Luxemburg, Noruega, Nova Zelanda, els Països Baixos, Qatar, Rússia, Suècia, l'Uruguai i la Xina.

MonCat és una inciativa d'anada i tornada que també inclou informació per a aquells que volen venir a viure, estudiar o treballar a Catalunya, amb dades com ara ofertes de feina o com convalidar els estudis.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'acosta una de les iniciatives solidàries més importants de l'any: el Gran Recapte del Banc dels Aliments. Amb el lema "Tu el pots fer més gran", es farà el divendres 28 i el dissabte 29 de novembre, i a través d'aquesta web hi poden col•laborar de tres maneres igualment importants: la primera, fent-se voluntaris, per ajudar en la recollida i classificació del menjar. Només cal omplir un petit qüestionari triant el lloc i el moment que els vagi millor. La segona, per si no poden acostar-se a cap punt de recollida, fent una donació "online". I la tercera fent difusió de la campanya per tal que aquells dos dies tornin a ser un èxit, com ho han estat les cinc anteriors edicions.La de 2013, que resumeix aquest vídeo, va recollir més de 3 milions i mig de quilos d'aliments bàsics, amb l'ajuda de 20.000 voluntaris, que es van destinar a més de 250.000 persones que viuen en situació de pobresa a Catalunya.

El Gran Recapte 2013 va recollir 3.634.000 kg en més de 1.900 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 20.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2014 és tornar a superar els 3.000.000 kg gràcies a la col·laboració de 20.000 voluntaris (tot i que encara no s'ha arribat a aquesta xifra, i es necessiten més inscripcions).


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I parlem ara d'una altra campanya, en aquest cas protagonitzada pel català. La popular xarxa de perfils professionals LinkedIn permet navegar-hi en 22 llengües i tenir-hi el currículum en 42 idiomes, però en cap cas en català. Per això la Fundació PuntCAT s'ha mobilitzat per demanar als responsables de LinkedIn que incorporin la nostra llengua. Ho han fet a través del grup de LinkedIn "In Catalan, please", i de la web linkedincatalan.cat. La campanya es va posar en marxa el 9 de setembre i ja suma prop de 3.000 adhesions. L'objectiu és reunir més de 10.000 firmes abans de març del 2015, quan es lliurarà la petició a LinkedIn.La campanya és una iniciativa de la Fundació PuntCAT que ha comptat amb la col•laboració de l'agència SecondNews i el suport de les entitats Wiccac, Plataforma per la Llengua, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació AMIC i Viquipèdia. La periodista Xantal Llavina ha esdevingut "ambaixadora" de la campanya i presenta el vídeo que explica la iniciativa.

Segons els impulsors de la campanya, "la incorporació del català a aquesta plataforma, que és líder al seu sector amb més de 300 milions d'usuaris arreu del món, facilitaria els processos de selecció de personal de les empreses de Catalunya, que tenen en compte el coneixement del català en el 75% dels casos."

La Fundació PuntCAT també recorda que actualment "LinkedIn permet introduir currículums en 9 llengües amb menys nombre de parlants que el català -l'armeni, l'albanès, el finès, l'eslovac, el danès, el noruec, el lituà, el letó i l'islandès- i amb 4 que en tenen aproximadament els mateixos: l'hongarès, el grec, el txec, i el suec". En aquest sentit, els responsables de la iniciativa consideren que "la comunitat de parla catalana (10 milions de persones) mereix ser reconeguda a aquesta xarxa social professional".
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Parlem ara d'una nova web adreçada a tots aquells que cuiden una persona amb dependència. Cuidadorascronicos.com neix amb l'objectiu de donar suport als que han assumit aquesta responsabilitat i acompanyar-los en una tasca que sovint es viu de forma solitària. La web explica, per exemple, com cuidar pacients de malalties com l'Alzheimer, la depressió o l'esquizofrènia i gent gran o amb malalties terminals.

També inclou una secció dedicada al mateix cuidador, amb consells per enfortir-se físicament i emocionalment. Un altre apartat resumeix molt bé tots els recursos i ajuts a què poden accedir un dependent i el seu cuidador.La web està oberta a la participació de tothom: donant-se d'alta gratuïtament es té accés a un espai de trobada on es pot demanar consell o compartir la pròpia experiència.

Es tracta d'una iniciativa pionera, coordinada per un equip de professors d'Infermeria i Pedagogia del campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.

Per a la investigadora principal del projecte, Mar Lleixà, l'objectiu principal és que "moltes persones que es troben en la mateixa situació puguin compartir informació fiable i de qualitat". El projecte té, en principi, tres anys de durada, al final dels quals es vol haver generat una comunitat de "cuidadores expertes", que es puguin convertir en persones de referència per a les cuidadores novelles i que dinamitzin també la plataforma.

El projecte s'ha presentat aquest mes de setembre després d'haver estat funcionant durant mesos com a prova pilot, amb la col·laboració d'una cinquantena de persones que cuiden malalts crònics a través de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

L'equip d'investigació que hi ha darrere el formen 14 persones, entre les quals hi ha professorat dels departaments d'Infermeria i Pedagogia dels campus de les Terres de l'Ebre i de Tarragona de la URV i professorat d'Infermeria de les universitats de Barcelona, Alacant i Màlaga i de l'Escola Sant Joan de Déu de Barcelona, així com infermeres dels centres assistencials de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta i del grup SAGESSA. El projecte té un cost de 24.000 euros i està finançat per l'Institut de Salut Carlos III, el Ministeri d'Economia i Competitivitat i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder).

La web és ara només accessible en castellà. L’equip està treballant per fer-ne la versió en català, que esperen tenir enllestida ben aviat.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim parlant de fotografia, perquè no fa gaires dies que la revista en línia Cooph ha publicat aquest vídeo amb 7 trucs per fer fotografies amb un mòbil. Ens expliquen, per exemple, com fer servir uns prismàtics de teleobjectiu o com fer fotos macro utilitzant una gota d'aigua, com fabricar un trípode i com usar els auriculars per fer "selfies" a distància, o fins i tot com fer servir un got per fer fotografies sota l'aigua. Consells senzills que ja han vist milions de persones.Al seu canal de youtube hi trobem un parell de vídeos més amb consells, centrats en les càmeres convencionals: un amb trucs per fer fotografies i un altre per millorar les fotografies o protegir els nostres equips, fent servir objectes quotidians que podem trobar per casa. En poques setmanes tots dos vídeos van sumar, també, centenars de milers de visites.

"Cooph-The Cooperative of Photography" es defineix com "una revista en línia centrada en la comunitat sobre la fotografia que celebra l'individualisme, l'expressió i la sinceritat". El seu objectiu és "donar suport als fotògrafs que volen trencar els límits creatius". Actualment té dues seus, una a Àustria i una altra a Califòrnia, als EUA.


13/07/2014: Navega en català

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui agafem el megàfon i ens afegim a la crida de la Fundació puntCAT: Navega en català!. Va començar ja fa algunes setmanes i el seu objectiu és aconseguir que tots els internautes catalans configurin els seus navegadors en català. Amb aquesta mesura s'aconseguiria que la llengua tingués més presència a les estadístiques d'internet i, per tant, més incentius hi hauria per desenvolupar continguts, productes i serveis en català.
La web inclou una completa guia -amb l'ajut d'una vintena de vídeos- per fer la configuració manual o automàtica de qualsevol navegador, ja sigui amb Mac, Linux, Windows o els dels mòbils. Entre molta d'altra informació d'interès, la web també proposa instal·lar el Giny, un widget que s'integra al nostre web i recomana als usuaris sumar-se a la campanya. Entre els que se l'instal·lin se sortejarà un premi d'un domini .cat de franc durant un any.

A més també hi ha l'opció de promoure la iniciativa a les xarxes socials, com Facebook i Twitter, i entre els que ho facin es sortejaran tres altes o renovacions mensuals de dominis .cat.

Els promotors de la campanya, juntament amb la Fundació puntCAT, són l'entitat Softcatalà i la Direcció General de Política Lingüística. En la presentació de la campanya, al maig, Santi Ribera, director de la Fundació puntCAT, va recordar que, segons dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), "només el 36,8% dels catalans duen a terme cerques en català a la xarxa i, per tant, el català encara té marge de creixement en l'àmbit digital per ser una llengua amb una presència a internet equivalent al seu nombre de parlants".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 20/04/2014: "Visat", totes les traduccions al català i del català
Espai Internet 12/05/2013: Catalanitzador 2.0: el català ara també arriba als Macs
Espai Internet 21/04/2013: La Viquipèdia arriba als 400.000 articles!
Espai Internet 24/02/2013: Un món d'aplicacions per al mòbil
Espai Internet 23/12/2012: Jocs i joguines en català
Espai Internet 25/11/2012: Pel bon ús de la ela geminada
Espai Internet 04/07/2010: Viquipèdia: 250.000 articles en català!
Espai Internet 06/12/2009: Tuenti, en català
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 02/10/2009: El català, un exemple d'èxit a Internet
Espai Internet 27/09/2009: Viquipèdia: 200.000 i creixent!
Espai Internet 09/03/2009: Els sons del català: una web per aprendre a pronunciar
Espai Internet 05/10/2008: Softcatalà: 10 anys
Espai Internet 21/09/2008: Nou Open Office en català
Espai Internet 05/01/2008: Joc sobre els problemes de la llengua catalana

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb la paraula més temuda pels estudiants de batxillerat: Selectivitat. Sí, ja s'acosta, queden dues setmanes (serà els dies 11,12 i 13 de juny) i segur que els afectats ja l'han preparat prou bé... però, si encara la volen preparar millor, que no es perdin Selectes.cat, una completíssima web, estrenada l'any passat, en què hi trobaran de tot, previ registre gratuït.

Per començar, és clar, els exàmens dels anys passats, ordenats per matèries i per convocatòria. També podem accedir al rànquing de notes de tall que demana cada carrera, i veure si té tendència a pujar o a baixar. Hi ha l'opció de donar o rebre classes particulars per preparar les assignatures.També podem accedir al rànquing de notes de tall que demana cada carrera, i veure si té tendència a pujar o a baixar. Hi ha l'opció de donar o rebre classes particulars per preparar les assignatures.

També donen informació --patrocinada-- per preparar els viatges de final de curs de batxillerat. Altres apartats ens donen resposta als dubtes que puguem tenir sobre les proves, ens permeten calcular la nota final i les mitjanes de batxillerat, i també cal destacar un simulador de les notes de tall del 2014.

Acaben de posar en marxa un blog per ajudar als interessats, i els seus facebook i twitter són molt actius.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 02/06/2013: Filoselectivitat: per preparar la filosofia de les PAU
Espai Internet 25/03/2012: Per ajudar els estudiants a triar el seu futur
Espai Internet 05/06/2011: Una web que ajuda a triar carrera
Espai Internet 23/05/2010: Unportal, guia per triar carrera universitària
Web de la generalitat sobre accés a la Universitat
Portal Accesnet
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Arribo d'aquí a deu minuts! Quants cops no ho devem haver sentit o dit. Però, fins on podem arribar, realment, en cotxe, en deu minuts? La resposta la trobaran a Isoscope, una web que ens ensenya gràficament fins on podem arribar des d'un punt determinat de qualsevol ciutat del món, per exemple la plaça de Catalunya de Barcelona, si disposem de dos, quatre, sis, vuit o deu minuts.

En el mapa, el radi d'acció es visualitza de color blau clar, i varia segons el dia de la setmana i l'hora del dia que marquem. Pot ser una bona eina per fer-nos idea de les distàncies que hi ha en ciutats que no coneguem i pensem visitar, com per exemple, Nova York. Isoscope també ens dona l'opció de veure fins on podem arribar anant a peu en els mateixos temps. En aquest cas, evidentment, el radi d'acció no varia segons l'hora o el dia, i es visualitza de color blau fosc.La web s'ha fet a partir de les estadístiques històriques del trànsit a les ciutats, tenint en compte les hores punta i les aglomeracions i embussos més habituals a cada lloc. Isoscope és un projecte de Flavio Gortana, que estudia Disseny d'Interfície a la Universitat de Ciències Aplicades de Postdam i que viu a Berlín, amb la col·laboració de Sebastian Kaim i Martin von Lupin i la supervisió del professor Till Nagel, de l'assignatura "Urbane Ebenen: Mobilität". Gortana ha fet servir la tecnologia de Nokia HERE.

Hi ha alguna aplicació que dona dades similars, però força més limitades. Mapnificent, de Stefan Wehrmeyer, mostra zones a les que es pot arribar en transport públic en un cert temps, però no es basa en dades de trànsit reals, com Isoscope. Ni tampoc es aplicable a escala mundial, sinó només a algunes grans ciutats.

També hi ha Public Transit Travel Time, d'Andrew Hardin, que fa servir un mapa graduat com escales de calor per mostrar els temps de viatge a 8 grans ciutats americanes. Els temps es calculen en base als temps teòriques donats per les companyies de transport, i també es limita a ciutats nord-americanes. les àrees que es mostren son a les que es pot arribar entre 20 i 120 minuts.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Es necessita netejador especialista industrial a Martorell. Administratiu per a gestió de compres a Barcelona. Operari per a empresa farmacèutica a Terrassa.

Són tres de les ofertes de treball que hem trobat aquesta setmana al portal Por Talento, el cercador de feines per a persones amb discapacitat que gestiona la Fundació ONCE, a través de la seva entitat d'integració laboral FSC Inserta.Es va crear fa cinc anys i en aquest temps ha col•laborat en la recerca de 50.000 ofertes. Ara, el portal ha renovat la imatge i ha incorporat millores per agilitzar la relació entre les empreses que vulguin presentar ofertes i els treballadors que necessitin sol·licitar una feina. Aquest vídeo de la campanya "Mil Razones", dona a conèixer aquest portal renovat.

"Por talento" també incorpora un buscador de cursos i tallers per millorar la formació dels discapacitats.

A més, hi trobem molta informació útil tant per als treballadors --com, per exemple, quines facilitats hi ha per als emprenedors-- com per a les empreses, com ara totes les bonificacions i subvencions que es poden obtenir contractant persones amb discapacitats.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquesta setmana, que ha començat la campanya electoral per a les eleccions europees del 25 de maig, els proposem visitar una web on es pot comprovar el nivell de la feina feta pels 766 eurodiputats durant la passada legislatura. Mepranking.eu ens presenta de forma molt clara el nombre de preguntes i intervencions de cada parlamentari, que es classifiquen segons el grup al qual s'adscriuen, el comitè concret on treballen o el país que representen. L'autor, Miquel Català, analitza separadament la feina dels sis representants catalans.La web (que només està en anglès) també permet buscar pel nom del diputat i fins i tot escriure dos noms i comparar les feines que han fet. La web està activa des de 2009, que és quan va començar a introduïr les dades sobre els parlamentaris.


ALTRES ENLLAÇOS

Parlament Europeu, a la Viquipèdia
Web del Parlament Europeu
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a la Web 2.0 (Facebook, Canal Youtube, etc)
La UE a Catalunya i les Illes Balears
Espai Internet 27/04/2014: Tots sobre les eleccions europees
Anterior