Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui parlem d'un aniversari i de tres concursos. Dimarts complirà deu anys l'"És a dir", el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Es tracta d'una eina molt útil per a tots els que treballen amb l'idioma, des de periodistes fins a professors, estudiants o traductors, i també per resoldre els dubtes de qualsevol persona interessada a aplicar correctament la llengua.No para d'actualitzar-se, i incorpora totes les noves paraules i noms que genera l'actualitat, indicant com s'han d'escriure i, de vegades, també com s'han de pronunciar, com ara el virus Zika o el nou president de l'Espanyol, Chen Yangshen.

També hi trobem un cercador, una completa toponímia de Catalunya, prop de 12.000 títols de pel•lícules o seccions com ara gramàtica i lèxic. En la primera hi ha continguts de fonètica, ortografia, morfologia i sintaxi. En l'apartat de lèxic hi ha vocabularis sobre temes concrets, com ara manga, moda o música, i també indicacions sobre qüestions com pesos, mides i monedes, estrangerismes o gentilicis estrangers.

En total, en aquest llibre d'estil hi ha prop de 34.000 fitxes sobre l'ús de paraules o expressions i indicacions sobre la grafia i la pronúncia de noms de lloc i de persona, amb transcripcions fonètiques i arxius de so.

L'"ésAdir", segons els responsables, "no és ni un diccionari 'online' ni una enciclopèdia, és l'espai compartit pels lingüistes i els professionals de la redacció que generen continguts per ser emesos, radiats o publicats". El portal també té un compte de Twitter (@esAdir), que supera els 11.800 seguidors.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Un any més arriba el Gran Recapte d'Aliments!. Serà els pròxims divendres 27 i dissabte 28 de novembre, als súpers i als mercats de tot Catalunya. I aquí, a la seva web, hi trobaran informació sobre com fer-se'n voluntaris, tant per ajudar en la recollida solidària, com, després, als magatzems, on es classificarà tot el menjar abans de fer-lo arribar a les famílies que ho necessitin.A la web, també hi trobaran com ho han de fer si volen donar aliments “online”, triant el tipus de menjar i la quantitat que se’n vol donar. I, finalment, també poden col·laborar fent difusió de la campanya del Banc dels Aliments i contribuint a aconseguir que torni a ser un èxit!.

El Gran Recapte d'Aliments al 2014 va recollir 4.686.000 quilos en més de 2.000 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 22.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2015 és tornar a aconseguir una xifra semblant gràcies a la col·laboració de 25.000 voluntaris. El lema de la campanya d'aquest any és "Potser vols, però no saps com", i té aquest vídeo promocional.


ALTRES ENLLAÇOS

16/11/2014: Tot a punt per al Gran Recapte 2014
24/11/2013: Tots amb El Gran Recapte 2013
25/11/2012: Tot a punt pel Gran Recapte d'Aliments


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem el vídeo viral més avorrit del món. No ho diem nosaltres, ho diu el mateix presentador, en anglès, tot just començar. El narrador, que ens diu que fins fa poc vivia al carrer, explica com funcionen els vídeos virals i de quina manera recapten diners per als seus creadors a través del que YouTube guanya en publicitat.

El secret són les paraules clau que descriuen el vídeo i que enllacen amb la publicitat de les grans marques. En aquest cas són: llar, èxit, luxe, amics, cotxe, família, amor i alegria. Precisament, les coses que ha perdut una persona que es veu obligada a sobreviure al carrer. Finalment ens explica que cada cop que algú es mira aquest vídeo durant almenys trenta segons, moltes marques amb molts diners fan -sense saber-ho- un donatiu a la Fundació Arrels, per ajudar les persones sense sostre.Es tracta, doncs, d'una impactant campanya internacional d'aquesta ONG catalana, que es va engegar a finals de maig i que realment va pel camí de convertir-se en tot un fenomen viral, en aquest cas, per una bona causa.

La Fundació Arrels va néixer a Barcelona l'any 1986 amb l'objectiu d'ajudar les persones que, per diverses circumstàncies, han acabat vivint al carrer. A la seva web hi trobaran molta més informació sobre les seves activitats, i també sobre com s'hi pot col·laborar.Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
És realment espectacular el canvi que ha experimentat el litoral barceloní des dels anys 1946 i 1956, als quals corresponen les fotos esquerra i central, fins a l'actualitat, a la foto de la dreta. Amb l'ajut del ratolí ens podem moure, a les tres imatges alhora, en qualsevol direcció del territori; per exemple cap al nord-est, seguint la costa, i continuem veient com l'obra humana ha creat ports i platges on abans no hi havia res.Estem fent servir la nova eina web de l'Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC), anomenada "Com era Catalunya? (Des del 1945)". Ens mostra les fotos aèries que va fer la Força Aèria nord-dels EUA aquest dos anys, i que han estat cedides pel Ministeri de Defensa, i les compara amb les modernes imatges via satèl•lit. L'efecte és sorprenent.

Vegem-ne alguns exemples: l'estany d'Ivars, al Pla d'Urgell, perfectament visible l'any 46, desaparegut a la imatge del 56, perquè es va dessecar el 51, i reaparegut actualment, i des de fa deu anys. Cerdanyola del Vallès: uns terrenys buits fa setanta anys, on ara hi veiem Badia del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró Alba. Al Vendrell: la i grega on es troben l'AP-7. l'AP-2 i el circuit d'investigació i proves automobilístiques de l'IDIADA. Vallirana: muntanya i camps als anys 40 i 50, i actualment un eixam d'urbanitzacions.

Podem fer recerques per municipi o, fins i tot, posant-hi una adreça exacta. L'eina permet fer zooms per acostar-nos i allunyar-nos i també variar la configuració per veure una única foto o grups de dues, quatre, sis o vuit, incloent-hi un mapa. També podem canviar d'any, ja que ofereix imatges anualment des del 1983.

Fa prop de tres anys ja vam parlar d’aquest visualitzador a l’Espai Internet, que ara s’ha fet molt més accessible i atractiu. En aquella ocasió també vam mencionar les excel·lents eines, amb gran valor didàctic i científic que desenvolupa i posa a disposició dels usuaris l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, per facilitar i divulgar el coneixement del país. Aquesta setmana també hem parlat d'aquesta eina al "Telenotícies Comarques", en un vídeo on hi poden trobar altres exemples de paisatges del país molt transformats pels anys.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim amb cuina. Voleu saber quin és el secret de la paella de la iaia Francisca? O com fa els bunyols de bacallà la tia Rosita? O com és la sopa de peix de la Pilar? Només són algunes de les últimes incorporacions del blog Kilòmetre0.cat, el projecte de dues amigues, la Montse i la Júlia, aficionades a la cuina i, sobretot, a recuperar les receptes tradicionals de les mares, àvies i altres cuiners i cuineres de la família i del seu entorn.

Ja són més de cent receptes, sempre amb productes de proximitat i amb una especial atenció als ingredients que vénen del mar. En la secció "De la barca a la taula", ja hi trobem una trentena de peixos i mariscos de la costa catalana de la "a" d'"aranya" a la "v" de "verat", amb fotografies i molta informació de cadascun i, evidentment, amb les receptes per poder-los degustar de la millor manera possible.El blog es va ampliant cada setmana amb noves aportacions de receptes i fotografies, i està obert a la col·laboració i als comentaris de tothom. La Montse i la Júlia són amigues des de la infància i comparteixen l'afició per la cuina, i també per la fotografia i els viatges.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Què seria dels estudiants d'avui dia sense la Viquipèdia? L'enciclopèdia lliure, virtual i col·laborativa s'ha convertit, sens dubte, en un instrument de consulta de primer ordre i continua creixent dia a dia.

El pròxim objectiu de la Viquipèdia en català és arribar als 500.000 articles i unir-se al selecte grup de les 16 llengües que ja superen aquesta xifra. Per fer-ho, demanen l'ajuda de tots! Si són especialistes en algun camp determinat, no dubtin a sumar-se al projecte, bé per escriure articles nous o per modificar o ampliar els ja existents.I precisament aquests dies també hi ha en marxa una campanya per recaptar fons. Viquipèdia és gratuïta i cap autor cobra per fer-la, però hi ha una sèrie de despeses tècniques i de manteniment que s'han d'afrontar i a les quals qualsevol usuari pot contribuir, amb donatius a partir de dos euros, de forma ocasional o regularment.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Suposin que volen engegar una empresa a Sabadell. Amb aquest mapa interactiu, és molt fàcil demanar i obtenir informació sobre persones i entitats que ens poden orientar, suport pel que fa als tràmits, vivers d'empreses on ubicar-nos o eines de finançament per obtenir un préstec o un aval, entre altres serveis d'interès.El mapa forma part del nou portal #Serveisperemprendre, que acaba de posar en marxa el Catalunya Emprèn de la Generalitat; aglutinant, per primer cop, tota la informació útil per als emprenedors de més de 300 entitats públiques i privades i de 1.800 serveis. La web és oberta a incorporar més serveis i a modificar i ampliar els existents.

Es poden fer cerques geogràfiques, per municipi, comarca o província, o temàtiques, per serveis o entitats, i després per cada categoria.


Un mapa similar existeix també especialitzat en la ciutat de Barcelona. Es diu Barcelona Startup Map i és una plataforma web impulsada per Barcelona Activa, l’organització executora de les polítiques de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona.

Al mapa s’identifiquen i geolocalitzen els principals serveis d’emprenedoria de la ciutat: empreses start-up (178); inversors (15); acceleradores/incubadores (22); espais (42); i finalment, talent generat per universitats, escoles de negoci i centres tecnològics i de recerca (17). La plataforma disposa d’un cercador que permet realitzar les cerques per tipus de recurs i categories.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció ara, fans dels videojocs. A Tradejuegos.com, hi podreu intercanviar els vostres jocs vells per altres de segona mà, d'altres usuaris. La forma de fer-ho és senzilla: només cal registrar-se, de forma gratuïta, i oferir els títols dels quals us voleu desprendre. Per cada oferta, es guanyen uns punts, anomenats "crèdits", que després podrem intercanviar pels jocs que ens interessin.Només s'han de pagar les despeses d'enviament. Els jocs estan ordenats segons la plataforma amb què es poden utilitzar, ja sigui Nintendo, Playstation o Xbox.

Tradejuegos és un portal creat per tres emprenedors manresans. El gran avantatge del portal és, segons els seus creadors, que permet intercanviar jocs per altres d'un valor equivalent, sense perdre ni guanyar en el canvi.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Pensin ara, per un moment, en la seva època escolar, i mirin de recordar aquell professor o professora que els va marcar especialment. Si es van quedar amb les ganes de donar-li les gràcies, ara tenen l'ocasió de fer-ho en aquesta web. Moltesgraciesmestres.org és una iniciativa de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, amb motiu del seu cinquantè aniversari.Participar-hi és tan fàcil com crear una petita fitxa amb el nom del nostre "profe" favorit i escriure-hi un petit comentari. També tenim l'opció de buscar els missatges ja deixats, pel nom del docent, l'escola o el municipi.

La web, que es pot consultar en català, castellà i anglès, inclou els agraïments en vídeo d'alguns personatges coneguts, com ara Salvador Alsius, Xavier Graset, Màrius Serra, Lloll Bertran, Ramon Pellicer o Jordi Évole.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
No és nou que els investigadors recorrin al micromecenatge per finançar els seus projectes, sobretot en època de retallades, però sí que ho és que sigui la mateixa administració la que ho promogui.

Precipita.es és una web de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri d'Economia i Competitivitat , que demana la col·laboració de tothom per tirar endavant propostes de recerca científica. Van començar a l'octubre i ja han recaptat més de 125.000 euros per finançar una dotzena de projectes.Ara mateix hi ha sis sol·licituds en marxa, tres de les quals procedents de centres catalans: la investigació de la síndrome de Rett, proposada per l'Hospital de Sant Joan de Déu; una recerca sobre la leucèmia infantil, de la Fundació Josep Carreras, i un projecte de cribratge neonatal per pronosticar la síndrome X fràgil, impulsat per un equip de l'Hospital Clínic de Barcelona. L'usuari té accés a un vídeo informatiu de cada proposta, en què parlen els investigadors i també els afectats i futurs beneficiaris de la recerca.

S'hi pot col·laborar amb la quantitat que es vulgui. Cada projecte té una data límit per recaptar els diners que es demanen, i, si no s'arriba al mínim, el projecte es descarta i els diners es tornen. Si es recapta el que s'havia previst, els investigadors reben els diners i poden tirar endavant la proposta de recerca.
Anterior