Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui parlem de mapes.

"Thetruesize" -la mida real- és una web interactiva que ens permet seleccionar qualsevol estat del món, escrivint el seu nom (com per exemple, Espanya) i moure'l on vulguem per comparar-lo amb qualsevol altre territori.

La utilitat de la web, més enllà de la curiositat, és que permet comprovar com la disposició més habitual dels mapes, la de l'escala Mercator, distorsiona la mida dels països, ja que els fa aparèixer més grossos com més s'allunyen de l'equador.

Per exemple, si agafem Groenlàndia, que tradicionalment es veu enorme, i la situem sobre el Brasil, veurem que s'encongeix i s'adequa a la seva mida real... molt gran, però no tant com semblava. També serveix per trencar alguns tòpics. Per exemple: el Perú no és tan petit com pensem, i situat sobre Europa veiem que ocupa més espai que Espanya i França juntes. O Rússia, que té una aparença gegant, encaixaria al mig d'Àfrica. O que Islàndia hi cabria perfectament als territoris de Catalunya, Aragó i València sumats. O que Alemanya, que sembla tan gran, és bastant menor que Colòmbia.Cada cop que vulguem triar un nou país, hem de netejar el mapa, perquè si no se'ns van acumulant. Aquesta funció ens serveix si volem, per exemple, repetir el mateix mapa tantes vegades com calgui per omplir un altre territori, per comprovar, per exemple, que al Brasil hi caben 17 Espanyes, més o menys. O que a l'Argentina hi entrarien Espanya, Portugal, França, Hongria, Alemanya, Bulgària, Àustria, el Regne Unit, Irlanda i Txèquia... i encara sobraria lloc.

Una bona web per als aficionats a la geografia i als mapes!

A un altre Espai Internet: El món, tal com és: 366 visions diferents ja vam donar, fa temps, algunes webs que tractaven aquest tema dels mapes, i les seves proporcions, respecte a diferents temes.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els convidem ara a entrar en un lloc que poques persones coneixen.

Benvinguts al Laboratori de Flotabilitat Neutra, al Centre Espacial Lyndon B. Johnson de la NASA, a Houston, Texas. Es tracta d'una extraordinària piscina on els astronautes reben formació pràctica per a una estada a l'espai, en un entorn que reprodueix de la manera més aproximada possible l'absència de gravetat.

Aquest vídeo permet navegar de forma interactiva per les imatges en 360 graus, a dreta i a esquerra, amunt i avall. Podem veure totes les instal·lacions amb detall, i assistir a un entrenament real de futurs astronautes, ajudats per bussejadors. La piscina fa 61 metres de llarg, 31 d'ample i 12 de fons, i conté 23 milions i mig de litres d'aigua. Al seu interior hi ha una rèplica exacta d'una bona part de l'Estació Espacial Internacional, i els astronautes poden practicar activitats dins de l'estació o simular passejades espacials per reparar qualsevol avaria exterior (conegudes com a EVA, Extra Vehicular Activity).

La instal·lació es coneix oficialment com a NBL, per les sigles en anglès de Neutral Buoyancy Laboratory. Aquesta part de l'entrenament espacial no és gaire coneguda i a l'arxiu d'imatges de la NASA només hi ha un vídeo (de vint minuts de durada) amb imatges de l'entrenament d'alguns membres de les missions ISS 45 i ISS 46, realitzat per un reportatge de la revista TIME, al febrer de 2015. Un altre vídeo sobre les feines de preparació dels astronautes, enregistrat l'any 2014, inclou un petit fragment rodat al NBL amb membres de les missions ISS 42 i ISS 43. D'aquest fons documental ja en vam parlar en un anterior Espai Internet.A l'Espai Internet hem parlat sovint de temes espacials. Aquí teniu el recull:

Espai Internet 02/04/2017: El catàleg d'imatges de la NASA
Espai Internet 17/07/2016: Un viatge interactiu a Mart
Espai Internet 17/07/2016: Els millors pòsters de l'espai
Espai Internet 17/07/2016: Per entendre com es mou la Lluna
Espai Internet 22/11/2015: On és Rosetta ara?
Espai Internet 27/09/2015: El Sistema Solar, a una escala mai vista!
Espai Internet 30/08/2015: Tota la informació sobre l'espai
Espai Internet 01/03/2015: El Sol, com mai l'hem vist
Espai Internet 09/11/2014: "Ambició": objectiu, aterrar en un cometa
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col·laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem retrobant un vell amic. Danny MacAskill és un dels ciclistes acrobàtics més famosos del món i la seva última aventura l'ha dut a Escòcia, concretament pels voltants d'Edimburg: "Wee day out". En paratges bucòlics, ell i la seva bicicleta protagonitzen els equilibris més inversemblants i els salts més increïbles, repetits des de diferents angles perquè es vegi bé que no hi ha ni trampa ni cartró.

El vídeo dura poc més de quatre minuts, però a continuació hi trobem algunes de les preses falses del rodatge. Impressiona veure quantes vegades MacAskill ha caigut a la recerca de la pirueta perfecta, i sorprèn el fet que mai s'hagi fet mal!

Com tots els seus altres vídeos, aquest ha estat produït per la companyia Red Bull, que és el seu patrocinador oficial. El director ha estat Stu Thomson. Cal destacar, com a anècdota, l'aparició del pare del ciclista, que fa un petit "cameo" cap al final, en l'escena de l'estació de tren.D'altra banda, al canal de Youtube de RedBull (el seu sponsoritzador) acaba de publicar-se (7/1/2020) una recopilació de cinc de les seves aventures (moltes d'elles ja vistes a l'Espai Internet). A Best of Danny MacAskill/5 All Time Trials Bike Edits es recull el millor de les seves acrobàcies per aquests cinc espais diferents.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els agradaria tenir un paraigua de Batman, o un estri per recollir els pèls que s'acumulen al desaigüe de la dutxa, o la famosa màscara de Chewacca que fa el seu crit, o un xumet amb bigoti incorporat? Tots aquests objectes i moltíssims més els trobaran a "Esmiruina". Aquest portal web no és una botiga, sinó un aparador de productes curiosos que es venen a internet.

Cada oferta ens porta a la respectiva botiga online. "Esmiruina" és una iniciativa sorgida a Barcelona i que busca facilitar la feina als que volen fer un regal diferent. La web incorpora una sèrie de filtres per buscar objectes pensats per a homes, per a dones, per a friquis o per a qui no es vulgui gastar més de 20 euros. Val la pena entrar-hi per riure una estona, encara que no tinguin intenció de comprar res.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
La web d'avui no és gaire útil, però satisfà, si més no, una curiositat: Quina pel·lícula feien als cines el dia que vam néixer?. Només cal posar una data de naixement, per exemple, el divuit de desembre de 2003. Automàticament obtenim la resposta en forma de tràiler: la tercera entrega de la famosa trilogia d'El Senyor dels Anells.

I a la mateixa web podem saber també quina era la cançó que més sonava aquell dia En aquest cas: Hey Ya! d'OutKast.

Cal dir, però, que la base de dades es limita, fonamentalment, a l'àmbit nord-americà, ja que el creador del cercador és el dissenyador web texà James Callahan.

Aquesta no era l'única web que feia aquest tipus de cerca. Una altra de destacable en l'àmbit musical era Retrojam, però ja no funciona.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I, parlant d'originalitat: aquesta és la Lizzy, la gossa més alta del món. Viu a Florida i fa gairebé un metre. És una de les protagonistes de l'última edició dels famós "Llibre Guinness dels rècords", que s'acaba de publicar. Al canal de Youtube del Llibre hi ha un munt de vídeos amb les últimes incorporacions, com ara Jamie Keeton, capaç d'enganxar-se fins a vuit llaunes al cap! O la bicicleta més llarga del món, que fa 36 metres i corre per les carreteres d'Holanda. I, si prefereixen continuar amb animalons, hi trobaran la Bertie, la tortuga més ràpida del món, capaç d'anar a 30 centímetres per segon; o el gatet Didga, el que sap fer més trucs en un minut! S'atreveixen a comptar-los?

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Una història com n'hi ha moltes, de persones anònimes, sense recursos, a les quals diverses circumstàncies han dut a viure al carrer. Quatre d'aquests sense sostre són els protagonistes de la nova campanya d'Arrels Fundació, anomenada The Fucking Gif.

La idea és senzilla: cada una d'aquestes històries es presenta com un gif, és a dir, un petit vídeo en bucle interminable. Un gif sense intenció còmica, com és habitual, i que es pot trencar. Només cal compartir-lo a les xarxes socials. Un cop compartit, podem veure el vídeo sencer, i comprovar com aquestes persones també poden sortir del seu cercle viciós i ser ajudades.

L'original campanya busca conscienciar sobre aquest problema i donar a conèixer la feina que fan entitats com Arrels Fundació.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Viatgem ara a Malta. Aquí hi ha una de les fàbriques més importants de playmobils, els populars ninots de plàstic. I, per això, una estudiant de l'escola de cine d'aquest país va triar aquest tema per al seu treball de graduació. És un petit documental, que en poc més de 16 minuts repassa la història del que també es coneix com a "clicks", creats l'any 1974 per un joguinaire alemany.Assistim al seu procés de disseny i de fabricació i a moltes curiositats relacionades amb la marca, com ara els parcs temàtics ambientats en l'univers Playmobil, o el viatge estratosfèric d'un "click" astronauta. L'estudiant es diu Samantha C. Ellis, i el vídeo, penjat a Youtube el febrer de 2016, és el seu treball de graduació de HandsOn Malta, School of Filmmakers.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb una bona iniciativa escolar. Els alumnes de segon d'ESO de l'Institut Lauro, de les Franqueses del Vallès, han fet un vídeo en solidaritat amb els refugiats sirians. Ells en són els protagonistes. Hi interpreten una cançó i formen, al final, diversos missatges de suport amb els seus cossos.

Davant del gran èxit que ha tingut el vídeo, i els milers de visualitzacions que ha obtingut en pocs dies, l'ajuntament de la vila ja s'ha compromès a fer una donació a les ONG que col·laboren amb els refugiats. Els impulsors del vídeo han estat, concretament, els alumnes de la classe de Segon E, que han comptat amb l'ajut de tots els companys del mateix curs. Les organitzacions destinatàries dels diners recaptats són, en principi, "Proactiva Open Arms" i "El poble ajuda al poble".
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem amb un vídeo enregistrat per una universitat xinesa que ens demostra -en alta resolució- la gran bellesa de moltes reaccions químiques, com ara precipitacions, cristal·litzacions, bombolles, desplaçament de metalls, jardins químics, canvis de color, gotes fluorescents que ballen o fum.Els experiments, que comencen amb la fórmula corresponent. Alguns s'han accelerat per potenciar el seu valor estètic. El vídeo fa sis minuts i mig i va ser penjat a Vimeo a finals del 2014.

L'autor és el químic xinès Yan Liang i els seus companys Xiangang Tao i Wei Huang, tots ells del Chemistry Experiment Teaching Center de l'Institute of Advanced Technology de la University of Science and Technology of China (USTC).

El vídeo forma part d'una web anomenada beautifulchemistry, on es pot trobar molta més informació i dades al voltant de la bellesa gràfica de les estructures químiques, amb moltes il·lustracions. També hi trobem un petit vídeo, de minut i mig, on diversos artistes de creació 3D han desenvolupat animacions que expressen la seva impressió sobre les nanoestructures químiques, amb reaccions impossibles de percebre a simple vista.

Hi trobem tots els vídeos separats que fan referència a les vuit categories incloses en el curtmetratge original. També tenen un blog, on van actualitzant les novetats dels seus experiments. Aquí tenen dos posts on expliquen quin equip i quina il·luminació van fer servir.

Si els interessa el tema, aquí poden veure aquest post que vam fer a l'Espai Internet sobre la taula periòdica dels elements, explicada en vídeos, on amés trobaran molts més enllaços a altres Espai Internet en que hem parlat de química.
Anterior       Següent