Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem amb un vídeo enregistrat per una universitat xinesa que ens demostra -en alta resolució- la gran bellesa de moltes reaccions químiques, com ara precipitacions, cristal·litzacions, bombolles, desplaçament de metalls, jardins químics, canvis de color, gotes fluorescents que ballen o fum.Els experiments, que comencen amb la fórmula corresponent. Alguns s'han accelerat per potenciar el seu valor estètic. El vídeo fa sis minuts i mig i va ser penjat a Vimeo a finals del 2014.

L'autor és el químic xinès Yan Liang i els seus companys Xiangang Tao i Wei Huang, tots ells del Chemistry Experiment Teaching Center de l'Institute of Advanced Technology de la University of Science and Technology of China (USTC).

El vídeo forma part d'una web anomenada beautifulchemistry, on es pot trobar molta més informació i dades al voltant de la bellesa gràfica de les estructures químiques, amb moltes il·lustracions. També hi trobem un petit vídeo, de minut i mig, on diversos artistes de creació 3D han desenvolupat animacions que expressen la seva impressió sobre les nanoestructures químiques, amb reaccions impossibles de percebre a simple vista.

Hi trobem tots els vídeos separats que fan referència a les vuit categories incloses en el curtmetratge original. També tenen un blog, on van actualitzant les novetats dels seus experiments. Aquí tenen dos posts on expliquen quin equip i quina il·luminació van fer servir.

Si els interessa el tema, aquí poden veure aquest post que vam fer a l'Espai Internet sobre la taula periòdica dels elements, explicada en vídeos, on amés trobaran molts més enllaços a altres Espai Internet en que hem parlat de química.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem volant amb els Blue Angels, la patrulla acrobàtica de l'Armada nord-americana. Són quatre reactors F-18 Hornet que protagonitzen un espectacular vídeo interactiu de 360 graus. Dura vuit minuts, al llarg dels quals l'espectador por triar quin punt de vista vol veure i gaudir de les seves impressionants acrobàcies des de totes les perspectives.Tot un exercici de precissió, ja que només mig metre de distància separa cada aparell. L'avió que porta la càmera és el de derrere de l'anomenada "formació de diamant", amb la qual volen durant la major part de l'exercici. Al llarg del vídeo fan tota mena d'acrobàcies, com ara túnels, "loopings" o vols invertits. Durant aquesta mena de xous, els pilots dels Blue Angels arriben a suportar 8 G --una força vuit cops superior a la de la gravetat-- a causa de les maniobres que han de fer els aparells.

El vídeo es va rodar el novembre del 2015 i es va publicar a YouTube. Però en el digital del diari "USA Today", que va promoure l'experiència, també hi ha una versió on l'angle de visió encara és molt més obert i espectacular. I, a més de poder canviar el punt de vista de la càmera, dóna l'opció extra de fer "zoom" sobre la imatge.


ALTRES ENLLAÇOS

Els Blue Angels, a la Wikipedia
U.S.N. Blue Angels (14-2-2015 show)
Blue Angels - Inside the Cockpit
Best Blue Angels Music Video: "Pump Up The Angels"
Blue Angels - Ultimate Action Video 2014
Blue Angels - no Van Halen Dreams
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui, que ha canviat l'hora, aprofitem per parlar d'una web on ho trobaran tot sobre hores, calendaris i temps en general. Es diu Timeanddate.com i, com poden veure, a la portada hi ha un munt de serveis útils i curiosos.Com a exemple, els en mostrem tres: El calendari lunar complet de les ciutats més importants del món, com ara Barcelona. Un rellotge mundial, personalitzat, on podem veure a la vegada quina hora és les ciutats del món que vulguem. I l'opció de crear un compte enrere amb els dies, hores, minuts i segons que ens falten fins a un esdeveniment concret, com ara les pròximes vacances!.

Aquesta web, desenvolupada a Noruega, funciona des de l'any 1998.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet sobre l'hora i rellotges
Espai Internet 31/03/2013: Canvi d'hora?: Parlem de rellotges !
Espai Internet 30/03/2014: Dos despertadors fugitius
Espai Internet 25/03/2012: Un altre rellotge animat
Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora (molts enllaços sobre rellotges i canvi horari)
Espai Internet 27/03/2011: Un rellotge molt animat
Espai Internet 30/10/2011: Viatge a l'interior d'un rellotge
Espai Internet 28/03/2010: Rellotges curiosos
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 29/03/2009: El rellotge humà
Espai Internet 29/03/2009: Rellotges virtuals
Espai Internet 29/03/2009: Rellotge "manual"
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella

Avui els convidem a fer un viatge al passat. Concretament, a l'any 1985, quan va sortir al mercat el primer sistema operatiu de Windows, el 1.01, el primer que permetia utilitzar el ratolí. Doncs bé, per als més nostàlgics o, simplement perquè els més joves sàpiguen com va començar tot, aquesta web ha desenvolupat un simulador que ens permet tornar a fer anar l'ordinador amb aquell vell sistema.

D'entre un limitat menú podem triar, per exemple, la senzilla calculadora. O el rellotge, que ara ens sembla rudimentari. També podem tornar a escriure amb aquell primitiu tractament de textos. I fins i tot recordar les estones que vam perdre intentant aprendre a fer anar el Paint. Tot un divertiment retro. Per utilitzar-lo no cal instal·lar-se res, només anar a la web i començar a practicar. L'autor és el programador Jeff Parsons.I aquest no és l'únic exercici de nostàlgia que trobem a la xarxa. Per exemple, aquí tenen el popular Windows 3.0. I els fans de Mac poden tornar a usar Macintosh System 7.0.1 clicant en aquest enllaç.


ALTRES ENLLAÇOS

Instal·lar-se un Windows 1.01
Windows 1, a la Wikipedia
Breve historia de Windows: Windows 1.01
Demo Windows 1.04
Com passar de Windows 1 a Windows 8, en 4 minuts !Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb un vídeo ben refrescant. Es titula "Surfejant a mil frames per segon" i l'autor és l'australià Chris Bryan, especialista a gravar imatges en alta velocitat. Amb música de Hans Zimmer de fons, veiem amb una nitidesa espectacular, algunes de les actuacions dels millors surfistes australians, que cavalquen les onades abans de ser engolits per l'aigua.Bryan és un els autors més reputats de la indústria del surf dels últims anys. Tot i que també roda altres esports d'acció i fa anuncis per a cinema i televisió. Fa servir la càmera anomenada Phantom (concretament els models Phantom Flex, Phantom Miro M-320S i la nova Phantom 4K Flex amb lent Arri Ultra) per la qual ha dissenyat una caixa estanca especial, per poder gravar sota l'aigua. La seva obra ha guanyat diversos premis, i es pot veure al seu canal de Vimeo.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb l'espectacular vídeo de les acrobàcies en paral·lel de dues avionetes que, a molt poca distància l'una de l'altra, com unides per una corda invisible, fan tota mena de giragonses sobre el cel d'Anglaterra.

El moment culminant és quan travessen, juntes, l'interior d'un hangar. Una acció inèdita que podem gaudir des de tots els punts de vista possibles, i a càmera ultralenta!. El video es va penjar a finals de juny de 2015.Els dos pilots són els britànics Paul Bonhomme i Steve Jones. Aquí es pot veure una versió allargada del vídeo, amb molts més detalls sobre la preparació i execució de l'exercici, i també entrevistes als pilots.

Per accedir a molta més informació sobre aquest vol, patrocinant per Red Bull, vagin a la web: Watch: Red Bull Barnstorming, on, entre d'altres coses, es pot experimentar l'experiència de passar per dins de l'hangar amb una càmera de 360º fixada a un ala d'un dels avions, i que podem moure a la nostra voluntat.

En aquest altre vídeo es pot veure una sel·lecció d’acrobàcies d’aquest dos pilots, uns veritables especialistes.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem proposant-los un test visual. Estiguin atents a la pantalla a veure si distingeixen quina és la casella de color diferent... sembla fàcil, però a mida que anem contestant augmenta el nombre de caselles i es fa més difícil trobar la diferència.Disposen de 15 segons per respondre i un error resta temps. Al final obtindran una puntuació i la web els assignarà un animal en funció de la seva agudesa visual: de ratpenat a falcó... o fins i tot a robot si no comenten cap error.

No és un test per comprovar si són o no daltònics, sinó per valorar la seva habilitat per diferenciar els tons dels colors.


ALTRES ENLLAÇOS

Test daltonisme
Test d'Ishiaria
Un altre test d'Ishiaria
Test d'Ishiaria en vídeo
Daltonisme, a la Viquipedia
Test visió color
Test visió color 2

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem amb l'experiència que probablement s'assembla més a volar com un ocell. Són imatges del curtmetratge "Jetman Dubai": Young Feathers 4K" protagonitzat pel conegut pilot i inventor suiss Yves Rossy i el seu company Vince Reffet. Impulsats per unes ales de fibra de carboni, de dos metres d'amplada, dotades de quatre petits motors a reacció, poden volar lliurement a més de 200 quilòmetres per hora fins a tretze minuts.

Els motors funcionen amb querosè. Els pilots porten uns vestits especials fets de teixit resistent a la calor, semblant al dels pilots de Fórmula 1. Un cop s'acaba el combustible, el descens es fa amb paracaigudes. Rossy i el seu invent són uns asidus visitants de Catalunya, ja que habitualment el pilot fa pràctiques de vol a l'aeròdrom privat de Skydive, a Empuriabrava, a Castelló d'Empúries.

Rossy va a començar a experimentar amb el seu giny volador de Rossy el 2004, i el va presentar l'abril de 2008 al saló dels invents de Ginebra. El 26 de setembre del 2008 va creuar el Canal de la Mànega entre Calais i Dover. El vídeo recull un vol sobre les dunes del desert i un altre entre els gratacels de la ciutat de Dubai, tots dos molt espectaculars.El vídeo es pot veure a la web de Jetman, però també està penjat a YouTube des de l'11 de maig, i ja ha tingut més de 8 milions de visionats. La música que acompanya les imatges és de Piers Baron, i també inclou el tema "Mille Voix" de Robert Aiki, Aubrey Lowe i Ariel Kalma.

Rossy, a qui en aquest vídeo podem veure en una entrevista, parlant del seu invent, ha protagonitzat altres proeses voladores equipat amb aquestes ales a reacció; com ara un vol amb la patrulla Breitling , pel Gran Canó del Colorado, un altre vol al costat d’un caça britànic Spitfirede la Segona Guerra Mundial, i aquest vol acompanyant un bombarder B-17 també de la Segona Guerra Mundial.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Ara els demanem, sis plau, que s'aixequin del sofà, que s'acostin a la tele i que posin el dit índex sobre aquest punt. Sí, aquí, ben bé al mig de la pantalla. No el moguin, sis plau, perquè durant els pròxims segons els aniran passant coses, relacionades, precisament, amb el seu dit. No el treguin, perquè el vídeo perd molt, sense aquest efecte.

Es tracta del videoclip del nou tema de la cantant japonesa Namie Amuro, titulat, precisament, Golden Touch, el toc daurat. La idea és divertida, ja que tot el que passa a la pantalla sembla provocat pel dit, des de trencar un ou, tapar una fuita d'aigua en un sortidor, fer esclatar bombolles de sabó, o fer de discjòquei. Una manera original de convertir la pantalla de la tele, o de l'ordinador, en una pantalla tàctil!.El vídeo, dirigit per Masashi Kawamura, es va estrenar a YouTube a finals de maig i ja supera els set milions de reproduccions. L'efecte, evidentment, no l'han inventat ara. De fet hi ha altres exemples de vídeos fets a partir de la idea que un dit toqui la pantalla com ara aquest o aquests altres de dibuixos animats: versió 1 o versió 2.Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Aquesta fotografia és en realitat un mosaic format per milers d'imatges de dones de tot el món, acompanyades d'un text que les presenta i descriu els seus mèrits. Es tracta d'una iniciativa de l'empresa sueca SCA, que patrocina l'únic equip femení que participa en la cursa de la volta al món a vela Volvo Ocean Race.

La proposta és senzilla, qualsevol pot pujar la fotografia d'una dona, anònima o coneguda, amiga o familiar, a la qual vulgui destacar pels seus mèrits com a exemple per als altres. Per cada nova foto que es pugi al mosaic, la companyia donarà un euro a l'ONG Fons Mundial per la Natura (WWF), dedicada a la protecció de la fauna salvatge.La cursa Volvo Ocean Race viu en aquests moments una de les seves últimes etapes, la que sortirà de Lisboa rumb a Lorient, a la costa atlàntica francesa. La competició va arrencar l'11 d'octubre de 2014 a Alacant i està previst que s'acabi el 27 de juny de 2015 a Goteborg, Suècia. L'únic -i primer equip de la història de la cursa- compost íntegrament per dones és el Team SCA, del qual formen part quinze dones de diverses nacionalitats.
Anterior       Següent