Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
null


Amb aquest vídeo, gaudirem d'un dels fenòmens més espectaculars de la natura: les aurores boreals.

Aquesta és, simplement, espectacular. No únicament per la seva bellesa evident, sinó per la possibilitat que ens dona el vídeo de contemplar-la de forma interactiva, i en panoràmica de 360 graus.

A més, com a atractiu extra, també hi podem veure un eclipsi de Lluna. La fantàstica experiència es va gravar, amb qualitat 8K, el gener del 2018 a prop de la ciutat de Fairbanks, a Alaska.

Un vídeo per gaudir d'una aurora boreal sense passar gens de fred!
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
null


Estan avorrits?

Premin el botó vermell i apareixerà, segur, una web per passar el temps.

Per exemple jugant a "pedra, paper, tisora". Es pot fer un cop, i un altre, i un altre... fins que es tornin a avorrir. Llavors, tornem a l'inici, premem el botó vermell un altre cop i apa!, aleatòriament apareix una altra web inútil, però entretinguda. En aquest cas una on podem posar la nostra data de naixement i ens diu quants dies de vida tenim, i en quin moment complim aniversaris rodons de dies. Volen un altre exemple?: Aquesta no fa altra cosa que anar dividint i dividint punts en punts més petits... fins a l'infinit....

I potser el súmmum d’aquests webs inútils és aquesta: “Funciona el meu ordinador?”. Si hi entrem, evidentment, ens dirà que sí. Res més. I ben petit.

En fi, ja ho saben: estan avorrits davant l'ordinador? Doncs botó vermell!.

En aquest enllaç podem trobar totes aquestes webs inútils a la vista, per poder triar-les d’una manera no tan aleatòria.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
null


La contundent victòria del Barça davant del Totthenham a la Champions, resumida en poc més de tres minuts, i amb ninots i peces de Lego.

Això és el que ens ofereix aquest vídeo. Podrem veure les dues passades de Messi als dos primers gols blaugranes, així com els dos que va fer l'argentí a la segona part.

El vídeo forma part d'una gran col·lecció de resums de partits, fets amb figures de Lego, que trobaran en aquest canal de YouTube britànic, anomenat My Funny Games Builder.

Trobem un ampli resum de la final del Mundial de Rússia, entre França i Croàcia, on no només podem veure els gols, sinó també l'entrega de la Copa i les celebracions dels francesos.

També es pot veure l'última final de la Champions, amb tot luxe de detalls: des del xoc entre Ramos i Salah, que acaba amb lesió del davanter del Liverpool. Fins a l'espectacular xilena de Bale. O els errors del porter Karius en els altres dos gols del Madrid.

Entre moltíssims partits, de la Champions League, de Lligues nacionals i de campionats de seleccions, hem trobat, per exemple, la final de Copa del Rey 2018 que va guanyar el Barça al Sevilla, 5 a 0. No es perdin el passi de taló d'Alba a Messi, que va suposar el segon gol: espectacular, fins i tot amb Legos.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
null


Avui els convidem a jugar... com quan eren més joves.

Recorden el PacMan?. Aquest joc japonès va aparèixer al maig del 1980 i es va convertir en tota una icona. Hem trobat el famós "menjacocos", envoltat de molts altres clàssics de les màquines recreatives, a la web Internet Arcade, que recull -atenció- prop de 2.000 videojocs d'entre el 1970 i el 1990. La gràcia és que tots estan preparats per jugar-hi seguint les instruccions que trobem en cada fitxa. Qui podria resistir a la temptació de, per exemple, acompanyar Indiana Jones a tornar a explorar el Temple Maleït?. Encara que sigui amb uns gràfics que ara ens semblen prehistòrics...

La mateixa web té un apartat amb més de 70 jocs específics per consoles portàtils, on podem trobar joies de la nostàlgia com ara els Tamagochis o el Simon, el joc de memòria en què cal recordar sons i colors.

En aquest enllaç hi trobem una sèrie de normes generals per jugar a aquests videojocs.

Internet Arcade forma part d'Internet Archive, una mena de biblioteca digital on podem trobar i utilitzar gratuïtament milions de recursos culturals com ara llibres, pel·lícules, programes informàtics o música. Internet Archive també inclou WayBackMachine, un buscador de pàgines antigues d'internet, amb més de 332 mil milions de webs, conservades tal com eren quan van ser creades, com si estiguèssim a una màquina del temps.

Si els agraden els videojocs, també els recomanem la web Arcadespot: té milers de propostes, en aquest cas no només antigues, sinó també amb molts jocs nous.

I no podem oblidar Pong Game el joc del ping pong, creat per Atari, i aparegut al 1972, i que està considerat com el primer videojoc que va tenir èxit popular.

Un altre clàssic d’aquests jocs primigenis és el de les olimpíades: Track and field.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb un vídeo enregistrat per una universitat xinesa que ens demostra -en alta resolució- la gran bellesa de moltes reaccions químiques, com ara precipitacions, cristal·litzacions, bombolles, desplaçament de metalls, jardins químics, canvis de color, gotes fluorescents que ballen o fum.



Els experiments, que comencen amb la fórmula corresponent. Alguns s'han accelerat per potenciar el seu valor estètic. El vídeo fa sis minuts i mig i va ser penjat a Vimeo a finals del 2014.

L'autor és el químic xinès Yan Liang i els seus companys Xiangang Tao i Wei Huang, tots ells del Chemistry Experiment Teaching Center de l'Institute of Advanced Technology de la University of Science and Technology of China (USTC).

El vídeo forma part d'una web anomenada beautifulchemistry, on es pot trobar molta més informació i dades al voltant de la bellesa gràfica de les estructures químiques, amb moltes il·lustracions. També hi trobem un petit vídeo, de minut i mig, on diversos artistes de creació 3D han desenvolupat animacions que expressen la seva impressió sobre les nanoestructures químiques, amb reaccions impossibles de percebre a simple vista.

Hi trobem tots els vídeos separats que fan referència a les vuit categories incloses en el curtmetratge original. També tenen un blog, on van actualitzant les novetats dels seus experiments. Aquí tenen dos posts on expliquen quin equip i quina il·luminació van fer servir.

Si els interessa el tema, aquí poden veure aquest post que vam fer a l'Espai Internet sobre la taula periòdica dels elements, explicada en vídeos, on amés trobaran molts més enllaços a altres Espai Internet en que hem parlat de química.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem volant amb els Blue Angels, la patrulla acrobàtica de l'Armada nord-americana. Són quatre reactors F-18 Hornet que protagonitzen un espectacular vídeo interactiu de 360 graus. Dura vuit minuts, al llarg dels quals l'espectador por triar quin punt de vista vol veure i gaudir de les seves impressionants acrobàcies des de totes les perspectives.



Tot un exercici de precissió, ja que només mig metre de distància separa cada aparell. L'avió que porta la càmera és el de derrere de l'anomenada "formació de diamant", amb la qual volen durant la major part de l'exercici. Al llarg del vídeo fan tota mena d'acrobàcies, com ara túnels, "loopings" o vols invertits. Durant aquesta mena de xous, els pilots dels Blue Angels arriben a suportar 8 G --una força vuit cops superior a la de la gravetat-- a causa de les maniobres que han de fer els aparells.

El vídeo es va rodar el novembre del 2015 i es va publicar a YouTube. Però en el digital del diari "USA Today", que va promoure l'experiència, també hi ha una versió on l'angle de visió encara és molt més obert i espectacular. I, a més de poder canviar el punt de vista de la càmera, dóna l'opció extra de fer "zoom" sobre la imatge.


ALTRES ENLLAÇOS

Els Blue Angels, a la Wikipedia
U.S.N. Blue Angels (14-2-2015 show)
Blue Angels - Inside the Cockpit
Best Blue Angels Music Video: "Pump Up The Angels"
Blue Angels - Ultimate Action Video 2014
Blue Angels - no Van Halen Dreams
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui, que ha canviat l'hora, aprofitem per parlar d'una web on ho trobaran tot sobre hores, calendaris i temps en general. Es diu Timeanddate.com i, com poden veure, a la portada hi ha un munt de serveis útils i curiosos.



Com a exemple, els en mostrem tres: El calendari lunar complet de les ciutats més importants del món, com ara Barcelona. Un rellotge mundial, personalitzat, on podem veure a la vegada quina hora és les ciutats del món que vulguem. I l'opció de crear un compte enrere amb els dies, hores, minuts i segons que ens falten fins a un esdeveniment concret, com ara les pròximes vacances!.

Aquesta web, desenvolupada a Noruega, funciona des de l'any 1998.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet sobre l'hora i rellotges
Espai Internet 31/03/2013: Canvi d'hora?: Parlem de rellotges !
Espai Internet 30/03/2014: Dos despertadors fugitius
Espai Internet 25/03/2012: Un altre rellotge animat
Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora (molts enllaços sobre rellotges i canvi horari)
Espai Internet 27/03/2011: Un rellotge molt animat
Espai Internet 30/10/2011: Viatge a l'interior d'un rellotge
Espai Internet 28/03/2010: Rellotges curiosos
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 29/03/2009: El rellotge humà
Espai Internet 29/03/2009: Rellotges virtuals
Espai Internet 29/03/2009: Rellotge "manual"
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?



Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

Avui els convidem a fer un viatge al passat. Concretament, a l'any 1985, quan va sortir al mercat el primer sistema operatiu de Windows, el 1.01, el primer que permetia utilitzar el ratolí. Doncs bé, per als més nostàlgics o, simplement perquè els més joves sàpiguen com va començar tot, aquesta web ha desenvolupat un simulador que ens permet tornar a fer anar l'ordinador amb aquell vell sistema.

D'entre un limitat menú podem triar, per exemple, la senzilla calculadora. O el rellotge, que ara ens sembla rudimentari. També podem tornar a escriure amb aquell primitiu tractament de textos. I fins i tot recordar les estones que vam perdre intentant aprendre a fer anar el Paint. Tot un divertiment retro. Per utilitzar-lo no cal instal·lar-se res, només anar a la web i començar a practicar. L'autor és el programador Jeff Parsons.



I aquest no és l'únic exercici de nostàlgia que trobem a la xarxa. Per exemple, aquí tenen el popular Windows 3.0. I els fans de Mac poden tornar a usar Macintosh System 7.0.1 clicant en aquest enllaç.


ALTRES ENLLAÇOS

Instal·lar-se un Windows 1.01
Windows 1, a la Wikipedia
Breve historia de Windows: Windows 1.01
Demo Windows 1.04
Com passar de Windows 1 a Windows 8, en 4 minuts !



Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un vídeo ben refrescant. Es titula "Surfejant a mil frames per segon" i l'autor és l'australià Chris Bryan, especialista a gravar imatges en alta velocitat. Amb música de Hans Zimmer de fons, veiem amb una nitidesa espectacular, algunes de les actuacions dels millors surfistes australians, que cavalquen les onades abans de ser engolits per l'aigua.



Bryan és un els autors més reputats de la indústria del surf dels últims anys. Tot i que també roda altres esports d'acció i fa anuncis per a cinema i televisió. Fa servir la càmera anomenada Phantom (concretament els models Phantom Flex, Phantom Miro M-320S i la nova Phantom 4K Flex amb lent Arri Ultra) per la qual ha dissenyat una caixa estanca especial, per poder gravar sota l'aigua. La seva obra ha guanyat diversos premis, i es pot veure al seu canal de Vimeo.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb l'espectacular vídeo de les acrobàcies en paral·lel de dues avionetes que, a molt poca distància l'una de l'altra, com unides per una corda invisible, fan tota mena de giragonses sobre el cel d'Anglaterra.

El moment culminant és quan travessen, juntes, l'interior d'un hangar. Una acció inèdita que podem gaudir des de tots els punts de vista possibles, i a càmera ultralenta!. El video es va penjar a finals de juny de 2015.



Els dos pilots són els britànics Paul Bonhomme i Steve Jones. Aquí es pot veure una versió allargada del vídeo, amb molts més detalls sobre la preparació i execució de l'exercici, i també entrevistes als pilots.

Per accedir a molta més informació sobre aquest vol, patrocinant per Red Bull, vagin a la web: Watch: Red Bull Barnstorming, on, entre d'altres coses, es pot experimentar l'experiència de passar per dins de l'hangar amb una càmera de 360º fixada a un ala d'un dels avions, i que podem moure a la nostra voluntat.

En aquest altre vídeo es pot veure una sel·lecció d’acrobàcies d’aquest dos pilots, uns veritables especialistes.
Anterior