Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Visitar una ciutat quedant-nos en un apartament és una opció cada cop més estesa. I el comparador català Apartum la fa molt més fàcil. Provem, per exemple, amb Florència. Ens hi quedarem una setmana. I serem dues persones. Un cop introduïdes totes les dades, el buscador fa la seva feina. Tot i que ens avisa que no és tan ràpid com Usain Bolt, només triga uns segons a mostrar-nos un munt d'ofertes.A l'esquerra de la pantalla tenim la seva situació, i a la dreta els enllaços a cada apartament, amb la foto. A sobre podem delimitar més la recerca segons el preu, el nombre d'habitacions o els serveis que desitgem. Un cop hem triat, ja podem accedir a l'oferta que més ens interessi.

Com que els apartaments poden estar presents en diverses webs i agències amb preus diferents, Apartum es compromet a mostrar sempre primer l'oferta més barata gràcies al seu sistema de recerca.

La web està disponible en set idiomes i també dóna l'opció de buscar els preus en quatre divises diferents: euros, dòlars, lliures i reals brasilers. Apartum el va fundar el 2013 l'emprenedor barceloní Sergi Villaubí. Segons les seves dades, Apartum rastreja entre una oferta d'un milió d'apartaments, en 38.000 ciutats de 120 països.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Ja no hi ha excuses per no conèixer les riqueses del nostre país! La renovada web de Patrimoni Cultural ens ho posa més fàcil que mai. Per començar, ens proposa un Top 20, amb els llocs i cites imprescindibles, de la Patum de Berga al Museu Picasso o a Tàrraco. De cada proposta en trobem molta informació, totes les dades per planificar una visita i fins i tot vídeos que ens fan un tast del que trobarem.Una altra pestanya ens porta a un buscador del patrimoni, amb un mapa interactiu, on veurem què hi ha on més ens interessi. Per buscar segons una època, tenim "Navega en el Temps", on, només movent el cursor avancem de la prehistòria a l'actualitat; i podem fer parada, per exemple, en el patrimoni renaixentista. Hi ha moltes altres opcions. Per exemple, les rutes, amb disset itineraris, per fer excursions més completes.

La nova web, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat, inclou també una completa oferta educativa i recursos per als professionals. Altres punts interessants són l'opció de poder accedir a la compra d'entrades en línia de tots els llocs que es visiten, la crida a la participació de "corresponsals" voluntaris del patrimoni local o la recopilació d'aplicacions interessants per tenir al mòbil. Entrin i ja veuran com no se l'acabaran!


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui acabem amb un viatge poc habitual. El que van fer, aquesta primavera, un grup d'amics aficionats al "packraft", és a dir, a fer travesses combinant excursionisme de muntanya i ràfting amb un caiac inflable. En aquest cas van travessar de sud a nord, de punta a punta, l'illa d'Islàndia durant 13 dies i van recórrer 372 quilòmetres.Una gran aventura que van enregistrar en aquest vídeo que ara han compartit a les xarxes socials. El viatge va començar a Vík, a la costa sud, i va acabar a Akureyri, a la costa nord. Van ser onze dies a peu i dos en canoa baixant pels rius. Els protagonistes del viatge van ser Hermenegildo Moreno, Juan Carlos Jiménez, José C. Peñate i Eduardo Muñoz Betolaza, càmera i editor del vídeo.

En el moment del viatge, Islàndia sortia d'un dels hiverns més durs des de feia anys, i el desglaç va provocar inundacions imprevistes que els van obligar a canviar de ruta diversos cops.

Aquests viatgers també tenen vídeos d'altres aventures que han fet, com aquesta travessia per Lapònia, l'any 2014, o quan van travessar, amb el mateix sistema, Escòcia d'Est a Oest.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui parlem de viatges. Comencem amb dos blogs que recullen dues experiències similars però geogràficament oposades. El primer és el de la catalana Isabel Simó. El va escriure en anglès, per practicar aquest idioma, i recull el viatge que va començar a Xile el 8 de setembre de l’any passat.

Durant sis mesos va visitar també Perú, Bolívia, Argentina i Brasil. De cada etapa en va fer diversos capítols amb fotos, textos i vídeos, organitzats per les persones amb qui s’ha anat trobant o els llocs que ha visitat. L'aventura va acabar el 25 de febrer.
I just quan ella tornava, començava el viatge que recull el segon blog. L'autor és el fotògraf argentí Walter Astrada. Va sortir de Barcelona a finals de febrer, a bord de la seva motocicleta Royal Enfield i, fins avui, ha recorregut el sud d'Europa, Turquia i la regió del Càucas, on continua.

Al blog hi penja relats i fotografies, que ven per finançar-se el viatge. La seva filosofia és "viatjar amb el mínim per descobrir el màxim" i el seu objectiu, arribar a fer la volta al món. Astrada és fotògraf professional i ha treballat per diverses agències de noticies, cobrint conflictes i fent reportatges sobre temes socials.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem amb un viatge virtual a Noruega. El país dels fiords, com mai l'hem vist, en aquest espectacular vídeo gravat en alta definició 4K i amb la tècnica del time-lapse.

Resumeix un viatge de quinze mil quilòmetres al llarg del país, amb imatges d'aurores boreals i dels paisatges més bonics, entre els que destaquen els paratges de Lofoten, Senja, Helgelandskysten, Geirangerfjorden, Nærøyfjorden i Preikestolen.El viatge va durar cinc mesos, i va portar al seu autor, Morten Rustad, des del sud fins a la frontera russa del Nord-est. La música del vídeo és original de Jogeir Daae Mæland. Les localitzacions del vídeo s'especifiquen a la web rustadmedia.com/locations.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Sí, Puff era un drac màgic és tot un clàssic del món dels esplais i l'escoltisme. La trobem, lletra i música, juntament amb moltes altres cançons en català, castellà i anglès (I també algunes en rus i en italià) al cançoner de SomCau, una web que vol ajudar als que treballen en el món de l'educació en el lleure.Monitors, pares i nens hi trobaran, a més a més, una vintena de jocs per fer en grup i a l'aire lliure, ordenats per tipus i edat, com ara el golafre, la pinça o la brúixola. També hi ha una llista de tots els grups i agrupaments escoltes de Catalunya amb una fitxa, amb el seu distintiu, dades i contacte.

SomCau és una iniciativa de Jordi Domènech i Arnau Bellavista, que descriuen així el seu objectiu: "Ser un lloc on escoltes, esplais i persones que treballen en l'educació en el lleure tinguin un espai per compartir informació i opinions."


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Una immensa antiga església gòtica convertida en llibreria-cafè. On? A la ciutat holandesa de Maastricht. Des de quan? Des de 2005. Es una de les sorprenents propostes que trobem a Cartografies Ignotes, el blog que es defineix com “la millor guia de la Terra per a persones extremadament inquietes”.Els responsables són quatre geògrafs catalans que contínuament actualitzen continguts afegint fotografies i textos referents als llocs més curiosos. Es presenten com a "geògrafs de capçalera" disposats a explicar el lloc estrany que és el món. No és cap guia de viatges sinó més aviat, com ells diuen, “un blog fet per instruir i, a la vegada, proporcionar temes de conversa pel pròxim sopar familiar”.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Una vegada ja tenim els nens amb nosaltres és l'hora de fer activitats junts. I un bon lloc on trobar-les totes és elculturista.cat. Aquesta web ens mostra tota l'agenda cultural adreçada a nens de fins a deu anys, fonamentalment a Barcelona.Les propostes es poden buscar agrupades segons siguin per al dissabte, per al diumenge o per més endavant. Però la web va més enllà i també presenta apartats de suggeriments de llibres, música o joguines i una secció de bones idees per fer a casa, a l'aire lliure, a la cuina o per jugar. La web no dóna oportunitat a l'avorriment!.

Elculturista.cat és la versió web d'una revista que ja existeix en paper i que es publica bimestralment.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Si els agrada conèixer el país caminant, a poc a poc i sense presses, han de fer El Camí. Es tracta d'una proposta de senderisme cultural que ja ofereix rutes per més de cinc mil quilòmetres al llarg de Catalunya, Andorra, les Illes i el País Valencià. El Camí es divideix en trams, i cada tram en etapes que duren un dia, de manera que puguem planificar el recorregut que més ens agradi per fer en un cap de setmana, en unes vacances o durant tot l'any.Es poden buscar camins pel nom del tram, per comarca o per localitat, i trobarem molta informació de tots: textos, fotos i la geolocalització per facilitar-ne el recorregut. Els trams són de dificultat baixa, pensats per a tots els públics. També hi ha l'opció de formar part de grups per fer el camí col·lectivament. A més de fer d'usuaris d'El Camí, també es pot col·laborar, contribuint activament a senyalitzar els trams.

Els responsables d'El Camí diuen que el projecte "neix de la voluntat de vertebrar les terres de parla catalana des de la vivència i la coneixença, sense ideologies predeterminades ni partidismes, ajudant simplement a conèixer millor aquesta terra per estimar-la, descobrint i revitalitzant la nostra dimensió col·lectiva."Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Preparin-se ara per un veritable "viatge al centre de la Terra". O gairebé. Es tracta de l'espectacular vídeo gravat des d'un "drone", a la coneguda cova vietnamita de Son Doong, al Parc Nacional de Phong Nha-Ke Bang, a la província de Quang Bình (al Vietnam central).Considerada la més gran del món, el seu accés es fa des d'un immens forat a terra, al fons del qual l'arribada dels rajos solars han permès que hi creixi una exuberant vegetació, i que és la part mostrada al vídeo.

El vídeo és obra del fotògraf nord-americà establert a la Xina Ryan Deboodt, fa poc més de sis minuts i va ser penjat a Vimeo a principis de març. Deboodt ha descrit la cova com "un planeta extraterrestre".

Fa uns anys, el fotògraf del National Geographic Carsten Peter va fer un espectacular reportatge a aquestes coves vietnamites.
Anterior       Següent