Arxius

Estas veient: febrer 2012
Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Saben com es pot encendre una bombeta a partir d'unes llimones? Doncs aquest vídeo els dóna la solució. És un dels 34 vídeos que l'any passat es van distingir al concurs X(p)rimenta, organitzat pel portal Recerca en Acció, de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca i per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i amb el patrocini del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Un certamen que acaba d'obrir la seva segona convocatòria i que s'adreça a estudiants i professors de tots els nivells educatius. Es tracta de fer un petit vídeo, d'un màxim de tres minuts de durada, on s'expliqui un experiment científic. La inscripció és oberta fins al 30 de març i hi haurà vuit premis, dos per cada categoria: primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.

Els premis per als professors són vals per efectuar una visita guiada singular de descoberta al Parc Natural del Delta de l'Ebre, que inclou la visita de la desembocadura en vaixell. Pels alumnes, els premis consisteixen en entrades per visitar el centre Cosmocaixa de Barcelona i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ubicat a Terrassa. I, finalment, les escoles que presentin el primer i el segon vídeo més ben valorats pel jurat rebran cadascuna un val de 300 euros per adquirir material d'utilitat per a l'ensenyament.

L'edició 2012 de l'X(p)rimenta compta amb el suport del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, CosmoCaixa Barcelona, l'Escola de Telecomunicació i Aeronàutica de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Physics!, Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua (FEV), l'Obra Cultural Balear i el Moviment d'Escoles Mallorquines.

L'objectiu del portal Recerca en Acció és "donar a conèixer la investigació que es fa a Catalunya en totes les disciplines, tant pel que fa als resultats com als mètodes i eines emprats, de manera amena, gràfica i participativa. A més de contribuir a l'ús del català com a llengua vehicular en la comunicació científica". El director científic i coordinador del portal és David Segarra, i la redacció i edició de continguts van a càrrec de Sonia Herrero i Montse Miras.I un altre concurs que s'acaba de convocar és el Premi Espiral Edublogs per distingir els millors blogs amb finalitats educatives. L'organitza, per sisè any consecutiu, l'Associació Espiral Educació i Tecnologia, amb la col·laboració d'Educared, Fundació Telefónica.

La inscripció és oberta fins al 20 d'abril i, de moment, ja s'hi han presentat gairebé 500 blogs en català, castellà, gallec i euskera.

El premi va néixer l'any 2007, amb 168 participants, i l'any passat s'hi van presentar 1.206 blogs de 17 països diferents: Andorra, Argentina, Xile, Colòmbia, Cuba, Espanya, El Salvador, Estats Units, Mèxic, Panamà, Perú, Polònia, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, Veneçuela i Uruguai.

Segons els organitzadors del premi, "un blog educatiu és un bon indicador que a les aules dels centres educatius estan passant coses importants i que molts docents treballen amb tecnologies de forma natural i integrada."


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim amb fotografies perquè encara són a temps de participar en el concurs Llum-BCN, que se celebra tot el cap de setmana, des de divendres fins aquesta nit. Es tracta de fotografiar, quan es faci fosc, qualsevol dels 69 espais i edificis barcelonins especialment il·luminats per les festes de Santa Eulàlia. L'única condició és que les fotos s'han de fer amb un iPhone i fent ús de l'aplicació Instagram (que aviat també estarà disponible per a mòbils amb sistema operatiu Android), que permet compartir-les utilitzant el "hashtag" #llumbcn12. Els tres guanyadors, triats per un jurat, s'enduran una bicicleta, unes sabatilles esportives o un sopar per a dues persones al restaurant de la nova Fàbrica Moritz, que patrocina el concurs. Els guanyadors seran contactats a través d’un missatge a la seva fotografia. També es faran públics als comptes de Facebook i Twitter de Barcelona Cultura i Moritz Barcelona, i a la web del concurs.


Alguns dels edificis que formen part del festival Llum-BCN són les Drassanes Reials, la plaça del Rei, el Palau de la Virreina, l'Arc de Triomf, la façana de la Universitat, la Casa Batlló, la Pedrera, la Torre Agbar, la Sagrada Família o el Portal de Sant Agustí.

El Festival de Llum inclou diversos espectacles de llum, projectats sobre les façanes de l'Ajuntament i el Museu Frederic Marès.