Arxius

Estas veient: febrer 2012
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I dels arbres, a la pedra. Monestirs.cat és una completa web en què podem trobar informació, història i fotografies de gairebé tots els monestirs que hi ha a Catalunya. La va crear el 2006 Baldiri Barat, que es declara apassionat de l'arquitectura antiga. L'autor ens dóna una primera selecció de 68 monestirs que considera "imprescindibles", però a continuació podem fer recerques, comarca a comarca, de fins a 600 monestirs. L'únic criteri històric per incloure'ls és que han de ser fundats abans de l'exclaustració del 1835. Barat ha visitat un per un tots els monestirs que recomana, i les fotografies que els il·lustren són fetes per ell mateix o bé són imatges d'època. La web té un annex que presenta també monestirs de fora de Catalunya: sud de França, Osca, La Rioja, Navarra, nord de Castella, Castelló i Ourense.


En una entrevista recent al "Diari de Girona", l'autor assegurava que la seva intenció en fer aquest gran treball de recopilació i sistematització ha estat "donar accés als llocs amb cert interès i que habitualment estan tancats o no hi ha ni una trista indicació d'on es troben". Tot i que la web ja té un gran nivell, l'autor la vol millorar, i explica: "Ara estic immers en una renovació de la presentació, l'extensió, la millora de les fotografies i dels textos, i la inclusió, si és possible, de fotos d'època en els casos en què el lloc hagi canviat de fisonomia." Hem vist, per exemple, que ja ha començat a classificar els monestirs segons l'orde responsable de la seva construcció, i els primers a ser presentats segons aquest criteri han estat els dels caputxins.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 27/11/2011: Les millors fotografies dels monuments catalans
Espai Internet: 04/09/2011: Tot el romànic català, a la xarxa
Espai Internet 04/09/2011: Wikipedra: les barraques de pedra seca
Espai Internet 06/02/2011: Els museus gironins, a un clic
Espai Internet 26/09/2010: Tot el patrimoni artístic català
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera


Aquesta fotografia, d'una dona amb vel abraçant el cos d'un familiar ferit, ha guanyat el prestigiós World Press Photo 2012. Es va fer durant uns disturbis al Iemen, i l'autor és el fotògraf, de Santa Coloma de Gramenet, Samuel Aranda, que la va publicar al "New York Times". El jurat ha considerat que la imatge simbolitza la valentia de la gent corrent en els canvis que viu l'Orient Mitjà. La imatge ha estat considerada la millor entre les més de cent mil fotografies presentades per cinc mil dos-cents fotògrafs de 124 països.

A la web del World Press Photo es poden veure les millors fotos de l'any, guanyadores de les diferents categories del concurs, les de l'edició de 2011, i també es pot accedir a l'arxiu històric dels guanyadors de les edicions anteriors, fins a la primera, que es va celebrar el 1955. Un veritable arxiu, a l'abast de tothom, de les imatges més representatives de l'últim mig segle d'història.

Samuel Aranda va néixer l'any 1979, i va començar a publicar fotografies amb 19 anys a "El País" i "El Periódico de Catalunya". Ha treballat per a moltes agències i mitjans nacionals i internacionals, i actualment publica al "New York Times" i al "Magazine" de "La Vanguardia". A la seva web recull moltes de les fotografies que ha fet al llarg de la seva carrera, centrada en els conflictes internacionals dels últims anys.


ALTRES ENLLAÇOS

World Press Photo, a la Viquipèdia
Espai Internet 25/01/2009: Grans fets, grans fotos

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
L'Oliver Twist està de celebració. Es compleixen, dimarts, dos-cents anys del naixement del seu "pare", l'autor britànic Charles Dickens. Internet ja en va plena i com a exemple els portem la web oficial de referència: Dickens2012.org, en anglès, és clar. Aquí ho trobaran tot: els actes previstos, les exposicions, cinema, teatre, ràdio i televisió. Fins i tot es fan ressò de les iniciatives en altres llengües, com, per exemple, en català.


Aquí trobem l'enllaç al blog de l'Assumpta Casadejús, un dels més actius i actualitzats a l'hora de sumar-se a l'homenatge a l'autor de "Grans esperances" i "David Copperfield". Hi proposa, per exemple, que tots els blogaires catalans facin alguna referència, dimarts, a l'obra dickensiana. Si els agrada Dickens o, simplement, són aficionats a la literatura, no se'l perdin.


ALTRES ENLLAÇOS

Charles Dickens, a la viquipèdia
Charles Dickens, a la wikipedia (en anglès)
Charles Dickens Museum London
Pàgina d'un fan, molt completa
El Blog de la traducció al català de la Casa Inhóspita
Exposició Dickens and London, al Museum of London
Exposició Bicentenari al Morgan Library Museum

05/02/2012: És viu o és mort?

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I més celebracions. Fa pocs dies, l'actor Ernest Borgnine va fer 95 anys. Potser els sorprèn, perquè es pensaven que ja no era viu. Doncs bé, per això, precisament serveix aquesta web: whosaliveandwhosdead.com. Ens dóna llistes d'actors, cantants, polítics o esportistes -sobretot nord-americans- i ens especifica qui és viu i qui s'ha mort, qui té més de 80 anys o qui fa anys el dia en què mirem la llista.


Permet fer la recerca per ordre alfabètic o per temes, i accedir a una petita biografia de cada personatge. Nosaltres, navegant una estona, hem comprovat que Kirk Douglas compleix 96 anys al setembre; Eli Wallach en té 96; Zsa Zsa Gabor, 94; Joan Fontaine 94, i la seva germana Olivia de Havilland, 95.


ALTRES ENLLAÇOS

Dead or alive
Enllaços amb llocs relacionats de who's alive and who's death