Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem "Moment feliç", una història senzilla que està emocionant les xarxes.
Un dia arriben dinou cartes per a dinou avis de la Residència Ibada de Navarcles, al Bages. Les han escrit dinou nens del poble, que els demanen que recordin el moment més feliç de les seves vides.

Poc després els avis els hi responen, també per carta....

I els nens tenen un repte: representar aquell moment feliç en un dibuix....

Quan el tenen fet, el van a entregar a cada avi, al qual coneixeran en aquell moment....El curtmetratge l'ha dirigit David Villarreal, estudiant de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona, i es pot trobar sencer a YouTube.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Comencem amb música! El Billboard Top 100, de Polygraph, és un repàs exhaustiu dels número 1 de les llistes nord-americanes, des del 1958 fins al 2015. Es pot començar per qualsevol moment, triant mes i any, i deixar córrer la línia temporal. Els temes -representats per la portada del seu disc- es van succeint en funció del més escoltat, i cada cançó té una durada que marca el temps que es va mantenir en el Top 5 mensual.N'hi ha que sonen només uns instants, i d'altres que aguanten una mica més. Les transicions estan molt ben fetes, i permeten fer una audició agradable d'aquesta mena de fil musical de la història del pop. Podem veure la llista del Top 5 en cada moment, però només sonen els temes que arriben al número 1 que recull aquesta revista . A més, hi ha un buscador que ens permet buscar per artistes. En total, es poden sentir fragments de 22.000 temes!
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Testimonis Artístics és la nova web que acaba de presentar l'Ateneu Barcelonès per donar un accés interactiu al seu patrimoni cultural.

Té dos grans apartats: podem fer una visita virtual molt completa a totes les instal·lacions (gràcies a l’Street View), com ara el jardí interior, presidit per les palmeres i la biblioteca, amb els seus sostres amb pintures.

I un segon apartat ens mostra les col·leccions de pintura i escultura, ordenades cronològicament, amb obres del vuit-cents, el nou-cents i contemporànies. Hi trobem, per exemple, vint retrats de personatges rellevants, pintats o esculpits, com ara Verdaguer, Cerdà i Clavé, i de cadascun hi ha una fitxa amb les característiques de l'obra i la biografia del model.La web s'ha fet amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell. El disseny és d'Enric Satué i l'adaptació web de Mauri O'Brien.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'acaba de presentar TheCreativeNet, una plataforma "online" que vol identificar i interconnectar el talent artístic emergent de Barcelona. Hi trobem una presentació clàssica, amb tots els creadors ordenats alfabèticament, amb botons d'accés a les seves fitxes. Però també hi ha una xarxa virtual que ens permet explorar de quina manera uns creadors estan relacionats amb els altres. Així podem navegar, saltant d'uns artistes a uns altres, de manera més temàtica, en funció dels nostres interessos.

TheCreativeNet ja compta amb mes d'un miler de perfils, que inclouen dissenyadors gràfics i industrials, fotògrafs, arquitectes, músics, artistes plàstics, i creatius del cinema, la moda, la dansa, el teatre i la gastronomia. També té un blog, on canalitzen molta informació, i han fet un vídeo de promoció de la xarxa de creadors.La plataforma neix per aconseguir els següents objectius: "Donar particular visibilitat al nou talent i als creadors emergents. Identificar, projectar, connectar i fomentar col•laboracions entre els creadors del mapa. Convertir-se en un espai de co-creació en pro de nous projectes i idees. Generar una eina de coneixement més inspiració a la disposició del públic especialitzat (periodistes, agents culturals, investigadors, creadors) i general (aficionats, estudiants, etc.). Crear un mitjà de comunicació centrat en fer difusió dels creadors i els seus projectes i a la vegada fer evident la vital importància de la creativitat en tots els àmbits productius d'una societat. I situar el país al mapa mundial de la creativitat".

TheCreativeNet és una iniciativa de la periodista Bibiana Ballbè, i compta amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els agrada, aquesta fotografia? I aquesta altra? A simple vista no es diferencien d'altres fotos que puguem trobar a la xarxa... però totes aquestes tenen una característica comuna: són fotografies estenopeiques. És a dir, que han estat fetes sense fer servir cap lent, amb un receptacle tancat, excepte per un forat diminut, que és per on entra la llum.

Es pot fer expressament, o es pot adaptar una càmera, a la que una tapa foradada substitueix l'objectiu. Són fotografies artesanals, que requereixen més temps d'exposició i una quietud total de la càmera i de l'objecte fotografiat.Doncs bé, s'acaba de celebrar el Dia Mundial de la Fotografia Estenopeica, i en aquesta web s'han penjat més d'un miler d'imatges fetes arreu del món amb aquest sistema. Si s'animen a provar-ho, dins de las FAQ de la mateixa web els expliquen com es poden fer una d'aquestes càmeres. Hi trobaran les respostes a tots els seus dubtes i molts enllaços a tot tipus de recursos i informació sobre el tema.

En aquest altre enllaç poden accedir a un vídeo on s'explica pas a pas com construir-se una càmera estenopeica. Aquest altre enllaç porta a la manera de com convertir una càmera digital en estenopeica.

Com a curiositat, una fotografia estenopeica, anomenada "The Great Picture", té el record de la fotografia impresa que s'ha fet mai. Es va fer el 2006, i un hangar abandonat de la base aèria de El Toro, a California, va servir de caixa fosca per imprimir una foto de la torre de control de la base, i el seu perfil. Es va segellar completament a la llum exterior, i a través d'un forat de 6 mil·límetres, es va imprimir una peça de roba de 34x9,8 metros, situada a 17 metres, i que es va haver de revelar a una piscina. Aquí es pot veure el resultat.


ALTRES ENLLAÇOS

Fotografia estenopeica, a la Viquipèdia
Web de Fotografia Estenopeica
Estenopolis
How to Take Pinhole Photos with a Digital Camera
Como hacerse una cámara estenopeica digital
Convierte tu réflex en una cámara estenopeica
Tips Cámara Estenopeica | Contenido especial
DSLR Pinhole Photography
Guide on how to Make a Digital Pinhole Camera On a Budget
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara els proposem un viatge en el temps... fins a l'any 250 abans de Crist. És la ciutat ibèrica d'Ullastret, al puig de Sant Andreu, una de les més importants d'aquesta cultura, que ha recuperat tota la seva esplendor en aquest vídeo 3D presentat pel projecte Patrimoni en Acció.

A Ullastret hi van arribar a viure en aquest període més de 6.000 persones, de la tribu dels indigets. S'hi veu la gran muralla, d'un quilòmetre i mig de llarg, amb murs de fins a vuit metres, i també els temples i els carrers. Un detall interessant són els cranis d'enemics clavats a l'entrada d'alguns edificis. Una pràctica dels ibers constatada per les troballes fetes al mateix jaciment d'Ullastret.També dins de les cases s'ha cuidat fins al més mínim detall: gerros i àmfores, molins de gra i forns de pa, tot basat en troballes reals. El vídeo reconstrueix la zona tal com era fa 2.000 anys, i fins i tot s'hi veu el gran estany, ara dessecat, on els ibers anaven a pescar. I el petit poblat que hi havia al mig, a l'illa d'en Reixac. Aquell estany el van assecar, per a usos agrícoles, a finals del segle XIX.

En aquest altre enllaç trobaran un complet "making-of" de com es va fer el documental. El vídeo és fruit de dos anys de feina, coordinada pel programa Patrimoni en Acció, pel foment de l'ús social i el coneixement del patrimoni cultural català del Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa". Tota aquesta informació s'ha posat dins d'una web, on expliquen molts més detalls.

És el resultat de la suma dels esforços de l'equip de modelat 3D Burzon-Comenge Creative Studio, amb els dels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret, dirigits per Gabriel del Prado i Ferran Codina.

No se'l perdin, i facin després una visita a Ullastret, i al seu museu, per veure les restes d'aquella gran civilització.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un curiós experiment. Martin Molin és un músic -del grup suec Wintergatan- que ha construït aquesta mena de superinstrument musical de fusta, anomenat Wintergatan Marble Machine, que funciona a base de petites bitlles de metall. A mesura que les boletes van recorrent el circuit, van activant diversos engranatges que produeixen una autèntica melodia. Activant unes palanques, Molin pot canviar els sons que la màquina emet. L'instrument està fabricat amb contraxapat de fusta de bedoll, filferros i peces Lego Technic, i incorpora una sèrie d'elements musicals, com ara tambors.Al canal de youtube de Wintergatan es poden veure diversos vídeos de "making of" de la màquina, que va trigar més d'un any en construir. A la web de Wintergatan es poden veure, entre d'altres, vídeos on el grup suec toca la seva música

A Molin, el projecte l'hi va inspirar una visita que va fer al Museu Speelklok, a Utrecht, Holanda, que exhibeix una col•lecció d'instruments musicals automàtics. Altres exemples d'instruments semblants al que ha fet Molin són el model d'Akko Goldenbeld, d'Eindhoven, que toca el piano, i el giny de Zsanett Szirmay que converteix els patrons de brodat popular en sons. I una altra màquina que fa música amb bitlles, feta només amb peces de Lego , tot i que molt més modesta.

A aquest vídeo s'ha fet un muntatge de de 10 hores on es pot veure funcionant, de manera continuada, aquesta màquina.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Tenir el privilegi de veure, amb la màxima qualitat, el que habitualment només es pot veure amb lupa o amb microscopi: aquest és el repte de Tiny World, un nou canal de YouTube que té com a protagonistes les criatures més diminutes de la natura. El seu responsable és Rubén Duro, biòleg, fotògraf i realitzador de documentals científics.Duro, especialitzat en imatge microscòpica, penja cada setmana un nou vídeo, amb unes imatges d'animals que sorprenen per la llum i la varietat de colors. L'autor també té una web, on dóna més informació de les seves activitats, anomenada també Tiny World.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Amb aquest article dedicat a Oda Krohg, una de les principals pintores noruegues, que va viure fa un segle, la Viquipèdia en català ha superat els 500.000 articles! Una fita molt important, que fins ara només havia estat assolida per uns altres 16 idiomes del món: anglès, suec, alemany, castellà, cebuà, francès, italià, japonès, neerlandès, polonès, samarà, rus, vietnamita, portuguès, xinès i ucraïnès.La bona notícia arriba justament la setmana en què celebrem els 15 anys del naixement de la Viquipèdia en català, que va ser la segona del món, just després de l'anglesa. En aquest temps s'ha convertit en tota una eina de consulta de referència per als internautes. La qualitat dels seus col•laboradors, que hi participen de manera altruista, es fa evident pel fet que encapçala l'índex que mesura la qualitat dels 1.000 articles més importants d'un total de 290 llengües. Conté 839 articles destacats, com ara "Antoni Gaudí", "Història de la medicina" o "Ernest Shackleton".

L'entitat responsable de gestionar la Viquipèdia catalana és Amical Wikimedia. Els seus responsables asseguren que "la Viquipèdia té bona salut pel que fa a participació de la societat. Però encara té molt potencial per millorar si les persones i les entitats que de fa molts anys treballen activament per crear i difondre coneixement en català s'adonen que han d'implicar-s'hi."


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 29/03/2015: Cap als 500.000 articles a la Viquipèdia!
Espai Internet 04/05/2014: Ajudem la Viquipèdia a donar a conèixer Miró
Espai Internet 21/04/2013: La Viquipèdia arriba als 400.000 articles!
Espai Internet 16/09/2012: Wiki Loves Monuments 2012: Documentem el patrimoni mundial!
Espai Internet 27/11/2011: Les millors fotografies dels monuments catalans
Espai Internet 13/03/2011: Feliç aniversari, Viquipèdia!
Espai Internet 04/07/2010: Viquipèdia: 250.000 articles en català!
Espai Internet 24/02/2010: Viquipèdia: la força del català a la xarxa
Espai Internet 02/10/2009: La Viquipèdia en català, un exemple d'èxit a Internet
Espai Internet 27/09/2009: Viquipèdia: 200.000 i creixent!
Espai Internet 17/01/2016: Quinze anys de Wikipedia
Espai Internet 15/09/2007: 2 milions d'articles a Wikipedia
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un impressionant videoclip de 15 minuts que fa un particular resum de la història de la música rock. Comença, com veuen, per l'Elvis, i inclou al•lusions a 348 estrelles i a 64 cançons, a més de 84 guitarristes i 44 bateries! La música no es talla en cap moment, sinó que anem saltant d'un tema a l'altre de forma gairebé imperceptible.Però el més destacat no és només la música, també ho és la forma com es presenta: com si fos una mena de Facebook intergeneracional i atemporal, en què molts músics hi van dient la seva i van fent comentaris reals sobre les seves influències i sobre qui admiren.

Un viatge musical al llarg dels últims 60 anys que val la pena veure més d'un cop: el primer per sentir-lo sencer i tot seguit, i el segon parant per anar llegint-ne els comentaris. No és, evidentment, un resum exhaustiu de tota la història del rock, però sí una bona mostra de com ha evolucionat aquest estil musical a través d'alguns dels seus principals autors i dels seus temes més emblemàtics.

El vídeo acaba amb "Sex on Fire", de Kings of Leon, després de passar per artistes mítics com ara Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Queen, The Beatles, The Who, Alice Cooper, The Police o Pink Floyd. A la web també hi trobem l'opció de baixar només el muntatge musical, per afegir-lo als nostres reproductors d'àudio. Es tracta d'una iniciativa de l'estudi britànic Ithaca Audio, especialitzat en edició de so, mescles, disseny d'àudio i instal•lacions de llum i àudio. A la seva web (on també hi ha la possibilitat de descarregarse el muntatge musical en format MP3), ofereixen altres muntatges recents en què han col•laborat. Aquest vídeo també es pot veure a Vimeo i a Youtube.
Anterior