Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
El fotògraf Martin Mogyorosy ens dona, amb l'ajuda d'un dron, una perspectiva diferent de Barcelona.

Les fotografies d'aquest hongarès eviten els llocs més turístics de la ciutat, i es centren en altres zones, com la Barceloneta o l'Eixample, el mar i la terra.

Les fotos cenitals, fetes des deI dron, destaquen sobre tot la simetria única del seu paisatge urbà. Les formes geomètriques repetitives donen a cada fotografia una harmonia visual.

Mogyorosy dedica també part de les seves fotos a l'edifici Walden 7, de Sant Joan Despí.

null

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella

Les millors fotografies que es poden fer des d'un dron. Aquesta és la intenció del Drone Awards 2018, que ha volgut demostrar el valor artístic que es pot donar a les imatges d'aquests aparells, capaços de donar-nos visions fins ara insòlites del nostre voltant.

La guanyadora absoluta va ser una fotografia d'un ós polar, passant entre blocs de gelEs van presentar 4.400 fotos al concurs, que es va dividir en sis categories: Abstract, Nature, People, Sport, Wildlife i Urban.

Totes les guanyadores són espectaculars, però hi ha moltes més fotos, dins de cada categoria, que demostren les enormes possibilitats que ofereixen els drons, per veure el nostre món, des de dalt.)


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null


A aquest muntatge: “All The Movies Are Connected”, hi trobem escenes similars de pel·lícules de tota la història del cine.

No es diu que siguin casualitats, plagis o homenatges, però sí que queda clar que, com diu el títol del vídeo, hi ha unes clares connexions entre les pel·lícules de diferents autors i èpoques. Hi ha coincidències més clares que altres, però el resultat és, en conjunt, bastant pertorbador. El vídeo també es pot prendre com un repte a la memòria cinèfila: a veure quantes pel·lícules són capaços d'encertar!

La solució la trobaran a Vimeo, on hi ha la llista de tots els títols dels quals s'han extret els 85 fragments presents en els dos minuts del muntatge.

L'autor del vídeo és Ignacio Montalbo.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null


Gràcies al blog Itálica Romana, podem visitar 9 recreacions de ciutats de l'antiguitat, en 3D, cómodament instal·lats davant de l'ordinador.

Hi ha 82 vídeos, de ciutats com com Itàlica, a prop de Sevilla; Leptis Magna, a Líbia, o Pompeia. De la ciutat del Vesuvi hi trobem una vintena de recreacions, des d'un panorama general que capta el moment en què té lloc la famosa erupció de l'any 79... fins a un passeig pel Macellum, el principal mercat d'aliments de la ciutat. Però el més espectacular són les acurades recreacions d'algunes de les residències pompeianes, com ara la Casa dels Vettii, famosa pels seus frescos.

De Cartago, la gran enemiga de Roma, podem veure, per exemple, els seus ports, que eren una de les meravelles de l'enginyeria de la història antiga. Diuen que hi cabien més de 200 vaixells de guerra.

Cada entrada correspon a un racó concret, i va acompanyada d'informació i d'un vídeo en 3D. Al seu canal de Youtube els trobem tots. Itàlica Romana es obra de l'infografista sevillà Eduardo Barragán, que els va fer entre el 2008 i el 2015.

Les nou ciutats presents al blog són: Itàlica (Sevilla), Baelo Claudia (Bolonya), Conimbriga (Coïmbra), vil·la Adriana (Tívoli), Saalburg (Hessen), Cartago (Tunísia), Gerasa (Jordània), Pompeia (Nàpols) i Leptis Magna (Líbia).

Si volen saber més coses de l'autor, Eduardo Barragán, aquí hi trobaran una completa entrevista realitzada l'any 2012 per la web Romanorum Vita. Una altra web on recullen molta informació sobre el món de l'arqueologia virtual és el blog Arqueovirtual, dedicat a analitzar i comentar recursos i novetats, sobretot de cara a la docència i en l'àmbit museístic.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem "Moment feliç", una història senzilla que està emocionant les xarxes.
Un dia arriben dinou cartes per a dinou avis de la Residència Ibada de Navarcles, al Bages. Les han escrit dinou nens del poble, que els demanen que recordin el moment més feliç de les seves vides.

Poc després els avis els hi responen, també per carta....

I els nens tenen un repte: representar aquell moment feliç en un dibuix....

Quan el tenen fet, el van a entregar a cada avi, al qual coneixeran en aquell moment....El curtmetratge l'ha dirigit David Villarreal, estudiant de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona, i es pot trobar sencer a YouTube.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Comencem amb música! El Billboard Top 100, de Polygraph, és un repàs exhaustiu dels número 1 de les llistes nord-americanes, des del 1958 fins al 2015. Es pot començar per qualsevol moment, triant mes i any, i deixar córrer la línia temporal. Els temes -representats per la portada del seu disc- es van succeint en funció del més escoltat, i cada cançó té una durada que marca el temps que es va mantenir en el Top 5 mensual.N'hi ha que sonen només uns instants, i d'altres que aguanten una mica més. Les transicions estan molt ben fetes, i permeten fer una audició agradable d'aquesta mena de fil musical de la història del pop. Podem veure la llista del Top 5 en cada moment, però només sonen els temes que arriben al número 1 que recull aquesta revista . A més, hi ha un buscador que ens permet buscar per artistes. En total, es poden sentir fragments de 22.000 temes!
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Testimonis Artístics és la nova web que acaba de presentar l'Ateneu Barcelonès per donar un accés interactiu al seu patrimoni cultural.

Té dos grans apartats: podem fer una visita virtual molt completa a totes les instal·lacions (gràcies a l’Street View), com ara el jardí interior, presidit per les palmeres i la biblioteca, amb els seus sostres amb pintures.

I un segon apartat ens mostra les col·leccions de pintura i escultura, ordenades cronològicament, amb obres del vuit-cents, el nou-cents i contemporànies. Hi trobem, per exemple, vint retrats de personatges rellevants, pintats o esculpits, com ara Verdaguer, Cerdà i Clavé, i de cadascun hi ha una fitxa amb les característiques de l'obra i la biografia del model.La web s'ha fet amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell. El disseny és d'Enric Satué i l'adaptació web de Mauri O'Brien.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
S'acaba de presentar TheCreativeNet, una plataforma "online" que vol identificar i interconnectar el talent artístic emergent de Barcelona. Hi trobem una presentació clàssica, amb tots els creadors ordenats alfabèticament, amb botons d'accés a les seves fitxes. Però també hi ha una xarxa virtual que ens permet explorar de quina manera uns creadors estan relacionats amb els altres. Així podem navegar, saltant d'uns artistes a uns altres, de manera més temàtica, en funció dels nostres interessos.

TheCreativeNet ja compta amb mes d'un miler de perfils, que inclouen dissenyadors gràfics i industrials, fotògrafs, arquitectes, músics, artistes plàstics, i creatius del cinema, la moda, la dansa, el teatre i la gastronomia. També té un blog, on canalitzen molta informació, i han fet un vídeo de promoció de la xarxa de creadors.La plataforma neix per aconseguir els següents objectius: "Donar particular visibilitat al nou talent i als creadors emergents. Identificar, projectar, connectar i fomentar col•laboracions entre els creadors del mapa. Convertir-se en un espai de co-creació en pro de nous projectes i idees. Generar una eina de coneixement més inspiració a la disposició del públic especialitzat (periodistes, agents culturals, investigadors, creadors) i general (aficionats, estudiants, etc.). Crear un mitjà de comunicació centrat en fer difusió dels creadors i els seus projectes i a la vegada fer evident la vital importància de la creativitat en tots els àmbits productius d'una societat. I situar el país al mapa mundial de la creativitat".

TheCreativeNet és una iniciativa de la periodista Bibiana Ballbè, i compta amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els agrada, aquesta fotografia? I aquesta altra? A simple vista no es diferencien d'altres fotos que puguem trobar a la xarxa... però totes aquestes tenen una característica comuna: són fotografies estenopeiques. És a dir, que han estat fetes sense fer servir cap lent, amb un receptacle tancat, excepte per un forat diminut, que és per on entra la llum.

Es pot fer expressament, o es pot adaptar una càmera, a la que una tapa foradada substitueix l'objectiu. Són fotografies artesanals, que requereixen més temps d'exposició i una quietud total de la càmera i de l'objecte fotografiat.Doncs bé, s'acaba de celebrar el Dia Mundial de la Fotografia Estenopeica, i en aquesta web s'han penjat més d'un miler d'imatges fetes arreu del món amb aquest sistema. Si s'animen a provar-ho, dins de las FAQ de la mateixa web els expliquen com es poden fer una d'aquestes càmeres. Hi trobaran les respostes a tots els seus dubtes i molts enllaços a tot tipus de recursos i informació sobre el tema.

En aquest altre enllaç poden accedir a un vídeo on s'explica pas a pas com construir-se una càmera estenopeica. Aquest altre enllaç porta a la manera de com convertir una càmera digital en estenopeica.

Com a curiositat, una fotografia estenopeica, anomenada "The Great Picture", té el record de la fotografia impresa que s'ha fet mai. Es va fer el 2006, i un hangar abandonat de la base aèria de El Toro, a California, va servir de caixa fosca per imprimir una foto de la torre de control de la base, i el seu perfil. Es va segellar completament a la llum exterior, i a través d'un forat de 6 mil·límetres, es va imprimir una peça de roba de 34x9,8 metros, situada a 17 metres, i que es va haver de revelar a una piscina. Aquí es pot veure el resultat.


ALTRES ENLLAÇOS

Fotografia estenopeica, a la Viquipèdia
Web de Fotografia Estenopeica
Estenopolis
How to Take Pinhole Photos with a Digital Camera
Como hacerse una cámara estenopeica digital
Convierte tu réflex en una cámara estenopeica
Tips Cámara Estenopeica | Contenido especial
DSLR Pinhole Photography
Guide on how to Make a Digital Pinhole Camera On a Budget
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I ara els proposem un viatge en el temps... fins a l'any 250 abans de Crist. És la ciutat ibèrica d'Ullastret, al puig de Sant Andreu, una de les més importants d'aquesta cultura, que ha recuperat tota la seva esplendor en aquest vídeo 3D presentat pel projecte Patrimoni en Acció.

A Ullastret hi van arribar a viure en aquest període més de 6.000 persones, de la tribu dels indigets. S'hi veu la gran muralla, d'un quilòmetre i mig de llarg, amb murs de fins a vuit metres, i també els temples i els carrers. Un detall interessant són els cranis d'enemics clavats a l'entrada d'alguns edificis. Una pràctica dels ibers constatada per les troballes fetes al mateix jaciment d'Ullastret.També dins de les cases s'ha cuidat fins al més mínim detall: gerros i àmfores, molins de gra i forns de pa, tot basat en troballes reals. El vídeo reconstrueix la zona tal com era fa 2.000 anys, i fins i tot s'hi veu el gran estany, ara dessecat, on els ibers anaven a pescar. I el petit poblat que hi havia al mig, a l'illa d'en Reixac. Aquell estany el van assecar, per a usos agrícoles, a finals del segle XIX.

En aquest altre enllaç trobaran un complet "making-of" de com es va fer el documental. El vídeo és fruit de dos anys de feina, coordinada pel programa Patrimoni en Acció, pel foment de l'ús social i el coneixement del patrimoni cultural català del Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa". Tota aquesta informació s'ha posat dins d'una web, on expliquen molts més detalls.

És el resultat de la suma dels esforços de l'equip de modelat 3D Burzon-Comenge Creative Studio, amb els dels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret, dirigits per Gabriel del Prado i Ferran Codina.

No se'l perdin, i facin després una visita a Ullastret, i al seu museu, per veure les restes d'aquella gran civilització.

Anterior