14/12/2014: El blog de La Marató

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem l'Adrià. Va néixer amb una cardiopatia i el van haver d'operar. Avui fa vida normal i no necessita medicació. El seu cas, similar al de molts altres nens, l'expliquen els seus pares al blog de La Marató.Aquí hi trobaran moltes més històries, de nens i d'adults, com les del Rafael, el Xavier, la Michelle, o la Beth, relacionades amb problemes de cor. Els seus protagonistes les expliquen per contribuir a l'objectiu d'aquest any: la difusió d'aquest tipus de malalties i la implicació de tothom en el seu estudi i investigació.

Ja saben que per contribuir només s'ha de trucar, però també es pot fer per internet: tan fàcil com anar a la pestanya de donatius de la web de La Marató i fer l'ingrés que es prefereixi.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Lacolumna.cat és una bona mostra del periodisme jove que s'està fent a la xarxa. Té poc més d'un any d'existència, i al seu darrere hi ha un equip d'estudiants de comunicació de diverses universitats que volen oferir una forma diferent d'explicar l'actualitat.La seva base són, efectivament, les columnes, on expressen opinió i interpretació, però també hi trobem informació amb les seccions habituals de qualsevol mitjà: política, cultura, societat i esports.

I treuen tot el partit a les possibilitats de la xarxa amb els apartats de fotoperiodisme i, sobretot, de televisió, on hi ha entrevistes i reportatges, com "Panrico, panpobre", dedicat a la crisi de la panificadora de Santa Perpètua.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Aquesta setmana s'ha presentat el nou portal de TV3 i Catalunya Ràdio, que, en una sola adreça, aplega totes les antigues webs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. L'adreça és www.ccma.cat , però no s'amoïnin perquè clicant qualsevol de les antigues adreces també hi arribaran. Com es pot veure a la barra superior, hi ha un menú per anar a buscar els continguts que més ens interessin, ja siguin programes de televisió, de ràdio, notícies, esports, el temps o el Super3.Hi ha un apartat per seguir, en directe, i des de qualsevol dispositiu, ja sigui ordinador, tauleta o mòbil, el que s'està emetent per qualsevol dels quatre canals televisius o de les quatre emissores, que formen la nostra oferta. I, si s'han perdut cap programa i el volen recuperar, és més fàcil i amb més qualitat que mai: amb la renovada secció "a la carta", poden cercar, tant a l'arxiu de TV3 com al de Catalunya Ràdio, a través de diverses opcions, entre les quals destaca l'accés a la graella sencera de tota la programació de l'última setmana.

Un dels altres punts forts de la nova web és que el disseny és adaptatiu. Aquest concepte, conegut en anglès com a "responsive web design", vol dir que l'aparença de les pàgines web s'adapta al dispositiu des del qual es visualitzen, tant per les dimensions de la pantalla com per la via d'interacció (amb ratolí o tàctil). La web es veurà igual de bé si se segueix des de l'ordinador, el mòbil o la tauleta. A més, la nova web s'adapta a l'amplada de banda del dispostiu perquè pugui rebre l'emissió amb la millor qualitat. És el que es coneix com a "streaming adaptatiu".

Una altra novetat és que es pot parar l'emissió en directe per anar enrere fins a una hora i reprendre-la com es vulgui. Ho permet la tecnologia "time shifting". El nou portal segueix la tendència de l'anomenat "flat design": és minimalista i senzill, amb formes geomètriques, colors plans i icones, i evita una textura i una imatge complexes.

En aquest enllaç hi ha les 10 novetats més importants del portal.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
"Ciutadans de Catalunya: Ja soc aquí!". Recorden aquesta històrica declaració? 23 d'octubre de 1977, el president Tarradellas acaba de tornar de l'exili i des del balcó de la Generalitat s'adreça a la multitud reunida a la plaça de Sant Jaume. Certament, un document sonor històric. Com també ho és la veu de Pompeu Fabra, al anys vint, agraint l'oportunitat de fer un programa d'esports en català.Són algunes de les joies de l'arxiu documental de Ràdio Barcelona, recollides ara en una web amb motiu dels noranta anys de l'emissoranoranta anys de l'emissora, la degana de les ones catalanes i espanyoles, que es compleixen divendres vinent. Hi trobarem sons que ja formen part de la memòria de tots: dels contes de "Tambor", d'Armando Matías Guiu, a l'"Urruti, t'estimo!" d'en Puyal, o les radionoveles de "Taxi Key", del guionista Luis G. de Blain, amb les veus de Ricardo Palmerola i Amelia Nogués, primer, i Isidro Sola i Encarna Sánchez, després.

A la web també es recullen moltes imatges històriques de l'emissora i les veus de molts dels professionals que hi han treballat al llarg d'aquestes nou dècades.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Volen saber quina és la millor cadireta per dur els nens al cotxe? O, almenys, tenir a l'abast tota la informació abans de decidir quina comprar? En aquest article, hi trobaran totes les dades i comparacions possibles. És una de les qüestions que tracta aquest mes de juliol la revista digital del RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya), una publicació que va néixer "online" l'octubre de l'any passat i que amb aquest ja suma deu números. És d'accés gratuït, i no cal ser soci per llegir-ne tots els continguts.La informació se centra, evidentment, en els cotxes. Aquest número, per exemple, inclou un estudi dels descapotables que hi ha en el mercat. Però també hi trobem temes d'interès general, com ara una entrevista a la dissenyadora Míriam Ponsa, propostes per viatjar amb nens o un repàs a alguns dels festivals de música d'aquest estiu. Una secció molt interessant és la dedicada als emprenedors, en què es recullen les propostes i projectes. També destaca l'accés ràpid i directe a tota l'hemeroteca de la revista, que ens permet accedir fàcilment a qualsevol article dels números anteriors.

Cal dir que, paral·lelament, continua apareixent la tradicional revista en paper del RACC, que només reben els socis i que és una de les revistes de motor més llegides d'Espanya, amb més de 500.000 lectors.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui per acabar, una mica d'humor. El de la web sèrie tarragonina "Jastags", que s'acaba d'estrenar a internet.

Els protagonistes són quatre estudiants universitaris -Cris (Ela Martínez), Edu (Eloy Cacho), Alberto (Quique Marco) i Arancha (Paula Fernández-Pacheco)- que intentaran, al llarg de vuit capítols, mirar d'encaixar en alguna de les tribus juvenils que es troben al campus. En el primer capítol ens trobem, per exemple, els "hipsters".Els creadors de la sèrie saben de què parlen, ja que són dos estudiants de quart curs de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili, Fran Ramírez i Marc Andreu. En el seu currículum tenen també el curtmetratge "1H92: història desconeguda de la generació olímpica", que els va suposar una menció especial en la secció de Noves Autories del Festival de Cinema de Sitges 2012
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Divendres va fer set anys que es va començar a emetre la secció Espai Internet al Telenotícies Migdia Cap de Setmana del diumenge. Primer de forma quincenal i desprès cada setmana, com fins ara, l’Espai Internet ha intentat posar a l’abast de tots els espectadors les novetats que ha anat generant la xarxa, tant a nivell de webs i portals com de blogs.

Al llarg de 340 programes, i amb més d’un miler de pàgines recomanades, l’Espai Internet ha intentat fer una feina de divulgació adreçada a un públic no especialitzat, buscant engrescar, entretenir, sorprendre i, sobretot, informar.

Ja hem fet 7 anys !

El que va néixer com una petita secció televisiva es va ampliar aviat al propi àmbit online, amb la creació d’un blog al portal 324.cat, en el que setmanalment es recullen els vídeos i els textos de l’Espai Internet, amb més informació i enllaços afegits.

La tasca de l’Espai Internet ha estat reconeguda amb diversos guardons com ara el Premi Blogs Catalunya 2010 al millor blog de tecnologia, el cinquè Premio Periodismo Tecnalia 2011 en la categoria d’Internet i el Premi d'Excel·lència 2012 en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC).

Durant els pròxims mesos la secció té previst ampliar continguts, incorporant també la recomanació d’aplicacions per a smartphones.

L’Espai Internet el fan els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb disseny de Rubén García Perdomo i muntatge d’Àlex Fazzio i Jordi Canadés.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Atenció avui als més joves de la casa, perquè la primera web va per a ells. Preneu nota: Clicka't! és el nom de la nova proposta en línia de Catalunya Ràdio adreçada a nens i nenes dels 3 als 12 anys. És un programa setmanal que es transmetrà en exclusiva a internet cada divendres, i a l'hora és una web on s'aniran aplegant continguts multimèdia interessants per divertir-se i aprendre.

A la portada ja hi trobem un especial dedicat al llibre "El Petit Príncep", que ens donarà accés als àudios de cada capítol i a vídeos amb la cantata dedicada a l'obra de Saint-Exupéry, escrita per Ricard Gimeno (música) i Jordi Enjuanes (lletra). Els petits usuaris poden buscar i triar continguts en funció de la seva edat: Els Micros, de 3 a 6 anys, els Sòners, de 7 a 9, o els Enxarxats, de 10 a 12, tenen ja un munt de vídeos i àudios per triar.També poden fer una recerca temàtica segons els interessi l'art, les ciències, la llengua, la música o la ràdio. Finalment, la web també incorpora un blog de pares i un de mestres perquè es puguin aprofitar millor entre tots els continguts que ofereix aquesta nova eina.

Al capdavant de l'equip del Clicka't! hi ha les periodistes Rosa Gordillo i Vanessa Farré. La Rosa Gordillo destaca que "el que es pretén és que cada nen, en funció dels seus interessos i de la seva edat, pugui accedir directament a allò que busca sense impedir, evidentment, que pugui navegar lliurement per tots els àudios i vídeos que hi trobarà." La Vanessa Farré afegeix que "el públic infantil està desatès en el món radiofònic privat perquè alguns consideren que hi ha poc benefici a atacar-lo. Nosaltres, a Catalunya Ràdio, no ens movem amb aquests paràmetres i creiem profundament que havíem d'apropar la ràdio als nens, però tot plegat tenint en compte que ens dirigim a generacions digitals".
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui comencem la informació d'internet parlant d'informació d'internet o, el que és el mateix, d'un nou portal en català sobre tot el que és notícia a la xarxa i a les xarxes socials. Es diu ycom.cat, i de forma molt ben estructura i clara ens porta notícies del món digital, en una portada que les ordena per ordre cronològic, a la part central, o segons el seguiment que han tingut a Twitter o a Facebook, a les columnes laterals.També podem navegar directament per seccions, buscant allò que ens interessi més segons si és de Xarxa, Comunicació, Socialmèdia, Tecnologia, Multimèdia i Entreteniment. A cada secció hi ha diversos apartats més específics i, per exemple, a Xarxa n'hi trobem un de dedicat al català, on es recull la informació relacionada directament amb la llengua.

Els creadors d'Ycom.cat són una comunitat d'emprenedors catalans aplegats amb el nom de Projecte Y, amb la voluntat de ser "el punt de connexió de la comunitat 2.0 que s'expressa en català". Ycom.cat vol ser "el punt de trobada de la comunitat 2.0 del nostre país" i es marca com a objectiu "aportar coneixement, recursos i idees per aconseguir impulsar la comunitat 2.0 catalana, una de les més actives del món."

Ycom.cat se suma a altres iniciatives més veteranes com ara Geeks.cat, en la tasca d'aportar informació en català sobre el món digital als usuaris d'internet.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui comencem amb una novetat: Gayles.tv és una revista audiovisual adreçada, fonamentalment, a gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals. Els seus continguts s'estructuren, de forma molt clara i fàcil de navegar, per seccions, des de comunitat o empreses, fins a tendències, turisme, cultura o oci.

La revista inclou entrevistes i reportatges sobre temes d'actualitat, com ara Fitur o la sèrie d'èxit "Orange is the new black".

Creada per un grup d'emprenedors i emprenedores catalans, es defineixen con a televisió "online", però són molt més, ja que també inclouen articles amb text i fotografies, un blog i els seus propis canals a totes les xarxes socials, incloses Instagram, Pinterest o Spotify.

La web és d'accés obert i gratuït, però registrar-s'hi comporta avantatges, com ara promocions o descomptes.

El lema de Gayles.tv és "We Love 10%", i fa referència al percentatge de persones al món que no tenen una tendència heterosexual.

Anterior       Següent