21/02/2016: Les millors apps del Mobile World Congress
Avui, però, els parlarem de les tres finalistes catalanes, fetes a Barcelona: Glovo serveix per connectar els usuaris que volen comprar o vendre qualsevol producte o obtenir un servei, en menys d'una hora. Sharing Academy és un servei on estudiants universitaris fan de tutors, i comparteixen els seus coneixements oferint classes particulars a altres estudiants. I Virtual Energy Advisor, de la qual ja vam parlar en un anterior Espai Internet, és un assessor virtual per millorar l'eficiència energètica i compartir experiències per estalviar energia i diners.
Els candidats opten a tres premis: Best App Award, a la millor aplicació, l'Audience Award, a la més votada pel públic, i el Big Impact Award, a l'app amb major incidència en la vida dels usuaris. Els guanyadors se sabran el dilluns 22 de febrer a la sala Apolo de Barcelona, en el transcurs d'una gala especial, inspirada en el glamur de Hollywood i el món del cinema, per celebrar els deu anys dels Mobile Premier Awards.
Les altres 13 finalistes són:
-Schooltivity (València), per informar les famílies de la vida escolar dels nens.
-App in the Air (San Francisco), que informa dels detalls del nostre vol d'avió en temps real.
-Munchery (San Francisco), per demanar àpats de qualitat a domicili, preparats per cuiners professionals.
-Go Flow Sports (San Francisco), per trobar llocs on practicar esports a l'aire lliure.
-VergePOS (Lagos), per millorar la gestió del comerç minorista.
-Signtist (Bangalore), un joc per millorar ortografia i vocabulari.
-Combyne (Londres), per crear looks de moda segons les tendències de 500 dissenyadors.
-Mercadoni (Bogotá), per fer la compra al súper i rebre-la ràpidament.
-Museai (Oslo), per ajudar els músics a crear i compartir idees.
-Guidecentral (Nova York), ajuda els aficionats al bricolatge a crear projectes d'artesania.
-Redbird (Caracas), un administrador de dispositius mòbils.
-Mimi Hearing (Berlín), que serveix per transformar el mòbil en un audiòfon.
-Last Lie (Itàlia), planteja un joc on cal salvar el món de la destrucció.
31/01/2016: Oci familiar a la butxaca
De cada suggeriment s'indica l'edat recomanada i el preu, i tenim la possibilitat de compartir-lo per les xarxes socials, valorar-lo o posar-nos un recordatori.
L'app és gratuïta i està disponible per Android i iOS. Els responsables d'aquesta nova aplicació són Elisabeth Rusiñol i la seva família de Santa Eulàlia de Riuprimer, a la comarca d'Osona, que van tenir aquesta idea arran de la necessitat de tenir aquesta informació d'una manera fàcil i clara.
10/01/2016: Kune, una App pel consum col·laboratiu
El seu principi és el consum col·laboratiu, és a dir, no comprar ni acumular allò que no necessitem, oferir el que tenim, i demanar el que ens fa falta ocasionalment, ja siguin productes, espais o serveis. S'acaba de posar en marxa i ara s'ha d'anar omplint de continguts creant una xarxa ciutadana, de particulars i també d'associacions.
La idea és generar una base de dades de productes de tota mena, amb foto, localització i descripció. Està disponible, sense cap cost, per iOS i per Android. L'app té un cercador per buscar el que ens fa falta. Sabrem a quina distància ho trobarem i podrem contactar amb la persona que fa l'oferta.
Kune és una iniciativa de la cooperativa de treball associat El Risell i té el suport de l'Ajuntament de Barcelona. Els seus responsables són Pau Borrell, Laura Camprubí, Andreu Camprubí, Marc Morera i Gergely Kajtár. L'aplicació es va presentar dilluns, 4 de gener del 2016, durant la primera Fira de Consum Responsable de Barcelona.
13/12/2015: Una app per controlar la diabetis
Té diverses utilitats, com ara una calculadora d'hidrats de carboni, informació nutricional o un receptari amb més de 180 receptes especialment adaptades per a diabètics i explicades amb tot detall. Una altra utilitat és la taula d'equivalències, amb llistes visuals dels aliments equivalents a 20 grams d'hidrats de carboni. Molt pràctic per fer àpats fora de casa i calcular racions d'aliments poc habituals.
També hi trobem el "métode del plat", que divideix un àpat en quatre parts i planifica un menú tenint en compte la quantitat d'hidrats de carboni dels diferents grups d'aliments. L'aplicació està vinculada a la web "Diabetis a la carta", creada l'any 2012 i renovada recentment, amb més utilitats per als usuaris.
Aquesta app per a mòbil i tauleta és gratuïta i està disponible --nomès en castellà-- tant per a iPhone com per a Android.
"Diabetis a la carta" ha estat elaborada per l' IDIBAPS(Centre d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) i la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència), amb la col·laboració dels Laboratoris Esteve. Els seus destinataris principals són pacients amb diabetis tipus 1, diabetis tipus 2 i diabetis gestacional. La calculadora d'hidrats de carboni, que incorpora l'app, va adreçada, sobretot, a professionals sanitaris.
06/12/2015: Juguem a vèncer la sida
Dimarts, com cada 1 de desembre, va ser el Dia Internacional de la Lluita Contra la Sida i es van fer públiques dades que indiquen que encara som lluny de vèncer la malaltia. L'últim informe indica que la sida encara és la segona causa de mort entre els adolescents de tot el planeta. El joc "Epidemia, The Game" ha estat ideat i desenvolupat per la Fundació de Lluita contra la Sida.
L'app està disponible per Android i per iPhone, i també per a Facebook. Com a curiositat cal dir que mentre el protagonista de la versió per a Android és obertament un petit penis, i el seu nom és "Pitu", en la versió d'Apple els desenvolupadors s'han hagut d'adaptar a les polítiques de contingut de la companyia i l'han hagut de "camuflar" dotant-lo de coll i posant-li una gorra i un banyador, a més de canviar-li el nom pel de "Tupi". Un altre canvi és que mentre el Pitu es defensa amb preservatius, el Tupi ho ha de fer amb uns paraigües.
Tot i que habitualment "Espai Internet" no recomana webs o aplicacions que suposin un cost per a l'usuari, en aquest cas hem considerat que valia la pena fer una excepció, ja que la recaptació íntegra de la venda es destina a finalitats benèfiques.
15/11/2015: Una aplicació per als amants del vi
Anem, per exemple, als vins d'Alella, i triem els blancs. En surten un bon grapat, i els podem ordenar per preu o segons la puntuació rebuda pels altres usuaris. De cada vi hi trobem una foto i les dades, una orientació del preu i la posició als rànquings. Un cop l'hem tastat podem fer-ne una valoració puntuant-lo d'una a deu estrelles i afegint-hi un comentari. Així ens podrem crear el nostre propi celler virtual, i fer una llista dels vins favorits.
Aquesta app catalana és gratuïta en les seves funcions bàsiques, tot i que inclou diverses versions de pagament per accedir a més serveis. Està disponible per a i-Phone (en català, castellà i anglès) i per a Android (de moment, nomès en anglès).
08/11/2015: Una app per estalviar energia a casa
L'aplicació permet rendibilitzar les dades del comptador de la llum, dóna consells com ara a quina hora surt més barat posar una rentadora, proporciona dades comparatives del nostre consum mes a mes, i, fins i tot, mostra la gràfica de consum d'una vivenda hora a hora. Aquesta app l'ha desenvolupat l'empresa catalana Enerbyte i encara no és al mercat.
Ara, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, se'n fan les proves d'ús real amb quatre-cents voluntaris que s'estan acabant de buscar. De moment ja s'han compromès la meitat de voluntaris i falta per trobar l'altra meitat. Qui s'hi vulgui apuntar ho ha de fer en aquesta web: Autosuficiència BCN.
Cada voluntari s'ha d'instal·lar un sensor gratuït a casa i ha de tenir wifi. Qui no tingui el sensor, pot autoritzar l'Ajuntament a demanar les dades a les companyies elèctriques per saber les dades de consum mensual.
La primera prova de l'aplicació es va fer en 150 domicilis de Rubí, en col•laboració amb l'Ajuntament d'aquesta ciutat. El resultat va ser un estalvi del 12% de mitjana, equivalent a uns 70 euros per factura.
Ara, aquesta app optarà a uns dels premis de la gran final mundial de la primera edició de la Smart City App Hack que se celebrarà els pròxims 17 i 18 de novembre en el marc de la Smart City Expo World Congress que es fa a la Fira de Barcelona. Allà competirà amb les aplicacions guanyadores de cada ciutat que hi participa: Nova York, San Francisco, Lió, Hèlsinki, Phoenix, Dubai i Barcelona.
El jurat ha concedit un segon premi al concepte més innovador per l'app Glovo, que connecta els usuaris que volen comprar, enviar o recollir un producte en menys d'una hora a través de missatgers independents. El tercer premi, a l'app més votada pel públic a Twitter, va ser per Sharing Academy, l'aplicació que funciona como un "peer-to-peer" en què estudiants universitaris comparteixen coneixements i aprenen dels seus col•legues amb classes privades.
El projecte Smart City App Hack està impulsat per l'Ajuntament de Barcelona com una plataforma oberta a la ciutat per fomentar la iniciativa empresarial local i la creació de valor afegit per als seus ciutadans.
25/10/2015: Quina és aquesta cançó que sona?
Per als qui encara no coneguin Shazam, els expliquem que serveix per identificar qualsevol cançó que sentim. Només cal pitjar un botonet, i, després d'uns segons de captar-la a través del micro del nostre mòbil, Shazam ens n'indica el títol i l'intèrpret i moltes més dades per sentir o comprar el tema.
L'App compara el que ha sentit amb una gran base de dades acústiques que li permet trobar coincidències. Shazam informa de quin tema es tracta i també dóna enllaços a serveis com ara iTunes, Youtube, Spotify o Xbox Music. A la seva web Shazam també ens permet conèixer quins són els temes més demanats ara mateix, al món i país per país i també per gènere.
Shazam està disponible tant per iPhone com per a Android i Windows, i és gratuïta.
11/10/2015: Prou de fotos i vídeos verticals!
Estigui com estigui situat el mòbil, Horizon sempre farà un enquadrament horitzontal; que deixarà fora -això sí- les parts inferior i superior de la imatge (amb el que això suposa de pèrdua de qualitat).
Aquesta aplicació fa servir el giròscop intern d’aquests aparells per mantenir l’horitzontalitat; i hi ha moltes veus que reclamen que aquesta possibilitat ja vingués integrada d’origen als telèfons i tauletes.
L'App funciona si fem les fotos a través d'ella, però no serveix per corregir imatges ja gravades verticalment. També permet posar alguns filtres, per afegir efectes creatius a les nostres imatges.
Horizon, desenvolupada per uns emprenedors nord-americans, és gratuïta i està disponible tant per a Android com per a iPhone.
27/09/2015: La millor app per seguir el 27-S
Si volen fer comparacions amb les eleccions del 2012, també ho podran fer, amb totes les opcions: partits, circumscripcions o municipis. I si s'estimen més mirar al futur i jugar a fer aliances, l'app també ho permet amb l'opció "Crea els teus parlaments", en què es poden sumar escons de diverses forces i veure quines majories en surten.
La web s'ha fet a partir d'una de semblant que també va crear la Generalitat per les eleccions del 2012, però en aquesta ocasió s'han tingut en compte els suggeriments i millores proposats pels mateixos usuaris. L'app està disponible tant per a Android com per a i-Phone.